Skladba podlahy nad pivnicou

Ahojte....idem prerabat podlahy v 70 rocnom dome..konkretne miestnost nad pivnicou nevykurovanou. Strop pivnice je klenba z kamena a na nej je vysipany piesok..otazka znie: Musim vybrat piesok, potom vyliat beton, hydroizolacia, folia, polystyren a tak poter???Alebo mozem tu klenbu z kamena povazovat za podkladovy beton a rovno na piesok polozit foliu a nato EPS a iba poter..No ide mi o to, ci musi tam byt aj ten beton alebo staci iba poter???aku hrubku eps by ste dali nad nevykurovanou pivnicou??Dakujem pekne za rady
Odpovedať
Profilova fotka
poriadne zatepliť máme taký istý problém nezateplili sme a zrážala sa vlhkosť :-( dokonca parkety boli zarosené.. manželovi poradili vraj piesok je v klenbe sám od seba izolant takže netreba zbytočne zatepľovať no spravil chybu radšej teraz poriadne ako keď človek už býva :-) veľa šťastia v prerábke :-)
Odpovedať
a co ten beton davali ste ho???alebo staci iba poter navrch??
Odpovedať
dom ma kamenne zaklady, hydroizolacia je pod murmi
Odpovedať
Profilova fotka
@mentolko Presne toto sme riešili pred cca 2 mesiacmi. Akurát my sme dávali do tej podlahy (ale v celom dome, teda aj tam, kde nie je pivnica) elektrickú podlahovku. Zatiaľ čo v nepodpivničených priestoroch sme mohli kopať do hĺbky cca 30 cm, tu nás limitoval klenba pivnice. V nepodpivničených priestoroch sme mohli dávať polystyrénu, koľko sa nám zachcelo. Nad pivnicou sme mali len 7 - 8 cm na všetko - vrátane parkiet. Takže sme jemným perlitovým betónom vyrovnali vlny klenby, dali čiernu fóliu, na to 2 cm tvrdený polytyrén, na to 0,5 cm podlahovú fóliu DAPE AP5, na to 1 cm tvrdený polystyrén, nato 2. vrstva DAPE AP5..... na to sa už kládli elektrické vykurovacie rohože a to sme zaliali cca 3 - 3,5 cm anhydridom. Vyzerá to O.K. To dape nahrádza v 1 vrstve až 5 cm izolácie a keď ho prerušíš 1 cm polystyrénu a dáš aj 2. x, tak je to akoby 6 - 10 cm. Dape je vlastne 3 v 1 a maximálne sa hodí práve tam, kde si v rozmerovej tiesni.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom no, za projektanta tep. izolácií by som Vás nechcel, je odvaha písať o niečom len na základe popisu z tech. listu, mimochodom, tam doporučujú nie zabetonovať, ale vytvoriť vzduchovú medzeru. Jedinú vlastnosť navyše to má, že je to sedvičová konštrukcia, tá zvyšuje tepelný odpor prechodom cez rôzne materiály. Ináč to má lambdu rovnakú ako ostané penové materiály, PS, XPS a iné, rozdiel je až na treťom desatinnom mieste.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 .... - no ale to sa nezabetónovalo - tie 2 vrstvy dape, pretože anhydrid skončil na tej hornej predsa. Konzultoval som to priamo s inžinierom od výrobcu. Povedal mi, že ak dám 2 x dape na seba, súčiniteľ odporu sa nesčítava. Ale ak ho preruším - trebárs vzduchom alebo aj tým tvrdeným polystyrénom o hrúbke 1 cm - tak sa môžu tepelné odpory sčítavať. Po druhé: ja sa neodvolávam len na technický list (a konzultáciu), ale na merania a certifikáty TaSUS-u, ktoré som videl a čítal. Niečo Vám poviem, jan45. V 86-tom som kúpil drevenicu a zobytnil časť podkrovia. Zhora: Plech // 10 cm vzduchová medzera // IZOMÍN 18 mm // 10 cm vzduchová medzera // neomietaný bukas. Na Vianoce sme zakúrili (hore bol teplovodný radiátor od kozuba) a za nejaké 3-4 dni sme zbadali, že zateká do interiéru podkrovia. Pozriem plech na streche - zdravý. Odtrhnem 1 tabuľu bukasu - a vidím: KONDENZ! Nebola na to vtedy literatúra, ako dnes. Kamarát mi ale poradil: požičaj si v knižnici "Jak udělat svépomocně saunu". A tam som našiel rady. A s obyčajnými komunistickými materiálmi som urobil v lete novú skladbu podhľadu. Zhora: Plech // 5 cm medzera // asfaltová lepenka // 10 cm medzera // izomín 18 mm // 3 cm medzera // HLIN9KOVÁ FÓLIA // 2 cm vzduchová medzera // bukas. Žiadnych 20 al. 30 cm izolantu, ako sa káže dnes. Izomínu je stále tých istých 1,8 cm. Ale medzery a alobal -ako parobrzda a tepelné zrkadlo súčasne urobili svoje. Dodnes to funguje. Preto dape verím. A verím, že to bude O.K. Aj do podhľadu som teraz pri rekonštrukcii staršieho domčeka namiesto parobrzdy dával dape ABA. Verím, že som spravil dobre... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom postup na drevenici bol dobrý, práve sendvič zvyšuje odpor, každý prechod do iného materiálu je brzda. Vzduchová medzera má väčší odpor ako izolácie ale tá sa nepredáva. a teda ani nepropaguje. To máte tak ako koreňová čov, má rovnakú alebo lepšiu účinnosť ako strojová, ale nedá sa na nej zarobiť, takže ľudia ju nepoužívajú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?