Sanačná omietka

Sanačná omietka zadržuje vodu a zároveň odvlhčuje murivo. Ako to robí? Nebude sa potom voda ťahať hore múrom? Ktorá sanačná omietka bez tzv. nástreku je najlepšia? Izonil je dobrá? Plnila by aj obyčajná vápennocementová omietka sanačnú funkciu proti vlhkosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 sanačná omietka nezadržuje vodu, len umožní dlhodobé odparovanie. Na zadržanie vody sú izolačné omietky. VPC omietka nie je proti vlhkosti , reaguje s minerálmi z vody a rozpadáva sa.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@jan45 Chcem to dovnútra , stena je 60cm v zemi zvonka. Vlhkosť sa ťahá do výšky 1m a sem tam opadáva až na tehlu. Teraz je tam omietka samý piesok asi bez cementu, ľahko sa mrví. Asi cement tomu chýba. Sanačná má tiež cement ale aj iné zložky.
Odpovedať
ak sa mozem spytat, ked ste nacali tuto temu. aka je zivotnost sanacnej omietky..chcel som ju davat pivnice lebo je to trochu vlhke od zeme, do vysky cca 15 cm a kamarat murar mi hovori vraj mam dat normalnu, ze hento aj tak vydrzi max 5 rokov. ze budem to potom obuchavat aj tak. nemam s tym skusenost, preto sa pytam dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 ak je múr zasypaný zvonku, treba izoláciu @miselito kamarát omietku neozná a ak ju aj videl požaduje dodržanie technologického postupu a to je u nás pre remeselníka problém. Už som zažil, že sapm ako dozor trval na vrstvení omietky, samozrejme ma vysmiali a potom sa divili, že im omietka praská.
Odpovedať
Na staré suterén som použil sanačné omietky. Všade maximálna spokojnosť a funkčnosť..
Odpovedať
@jan45 Izolácia by sa zišla ale nie je na programe dňa. Mám piesok. Po internete sú recepty na omietku. 1diel cementu , 2 diely vápenný hydrát a 7až 10 dielov piesku. Nahodiť na 3x. Prvá vrstva by mala byť viac cementová. Stálo by to za pokus? Ak je tam moc vlhko ani sanačná omietka nezaberie , po čase sa póry vraj upchajú a môže opadávať.
Odpovedať
souhlasim s jan45. Z vlastni zkusenosti vim ze bezna omitka muze zacit velmi rychle odpadavat/degradovat. U schodu ze sklepa delnikum dosla sanacni omitka tak je nenapadlo nic lepsiho a dali normalni. No a za 6mesicu jsem to nemusel ani omlacovat jak to opadavalo. Sanacni oproti tomu drzi. Technolog od SCHOMBURGu mi rikal ze zivotnost je hodne zavisla od mnostvi soli ve zdivu (5-10let). Pokud se povede zdivo odizolovat od vody/soli tak muze byt v podstate neomezena. Dale je dulezite aplikovat i spravne navazujici vrstvy.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 vidím , že tomu rozuniete , tak prečo tam je tá cementová vrstva? Sanačná omietka je paropriepustná , cementová nie.
Odpovedať
@jan45 V Obi majú Sanačnú omietku jednovrstvovú od Cemix , môže sa dať bez nástreku. Teraz neviem či sa musí nahodiť naraz ako jedna vrstva alebo sa môže aj na dvakrát ak je hrúbka 3cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 výrobca má popis na stránke, toho sa treba držať. Ale neverím, že sa malta môže nahadzovať v hrúbke 3 cm
Odpovedať
@jan45 Výrobca píše 2cm až 2,5cm.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jean2 Sanačná omietka je sekundárne opatrenie. Primárne opatrenie by malo byť odstránenie príčiny vlhnutia. Ale občas na to nie sú financie, čas a priestor a je potrebné ošetriť steny, aby boli aspoň na istý čas suché. Sanačné omietky sú oveľa viac paropriepustné a pórovité ako bežné omietky a majú schopnosť v sebe ukladať soli. Zväčša s vlhkosťou sú v murive aj soli. Ak by sa murivo vysušilo, videli by ste soli vyzrážané na murive. Ak neodstránite problém vlhnutia, nové omietnutie vám neodstráni problém, ale môžete na nejaký čas dosiahnuť pohľadovo suché steny. Staré mokré omietky potrebujete obiť až na podklad a obite ich ešte +- o 1 m viac v ploche ako je hranica vlhkosti. Naneste sanačný prednástrek tzv. špric, následne sanačnú omietku. Podľa typu omietky dáte ešte jemnú sanačnú omietku alebo nie. Z našich produktov by som vám odporučil Baumit Sanova MonoTrass alebo Baumit Sanova Uni. https://baumit.sk/produkty/sanacne-a-... Každopádne si pozrite aspoň okolie domu, či vám netečie k murivu voda z okapov. Minimálne by aspoň trochu pomohlo urobiť odkopanie a drenáž okolo domu. Ak nanovo omietnete murivo, vetrajte a k vlhkým stenám nedávajte nábytok. Ak by ste potrebovali viac poradiť, môžete sa obrátiť na našich technických poradcov.
Odpovedať
@miro_baumit Dnes som bol v OBI a Baumit tam nemá žiadnu sanačnú omietku . Iba vápennocementová baumit je tam, tá by sa na to mohla hodiť , niekde písali že sa hodí do mierne vlhkého prostredia. Omietka opadávala iba dole do výšky 60cm. Pred 15 rokmi som dal na tú opadanú stenu polystyrén do výšky 1m aby to bolo krajšie a vlhkosť sa vyškriabala až 50 cm nad polystyrén a robila biele fľaky , mrvila sa a opadávala. Tento rok som ten polystyrén dal dole a pod ním pri podlahe bola vlhkosť na dotyk ako v kúpeľni po kúpaní na obkladačke. Teraz , keď som to dal dole vlhkosť bude sušiť a nevystúpi tak vysoko . Ale aj tam kde nebol polystyrén omietka opadáva , iba že sa nerobia biele fľaky.
Odpovedať
@jean2 asi myslíš Baumit MPI 25 ale na zavlhnuté steny v pivnici sa určite nehodí, to nie je mierne vlhké prostredie. Mierne vlhké prostredie je napríklad kúpeľňa.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 Skúste iné stavebniny. Alebo keď mi napíšete mesto, tak vám zistím, kde majú sanačnú omietku skladom. Na to, čo popisujete, určite je vhodná sanačná omietka.
Odpovedať
@miro_baumit Mesto Bratislava a blízke okolie . Baumit má tiež sanačnú omietku jednovrstvovú bez nástreku.
Odpovedať
@sousedekovci89 Pod sanačnú omietku doporučuje výrobca nástrek a ten je zložený z jednej tretiny z cementu. To už nebude brzdiť prestupu vlhkosti von z muriva na sanačnú omietku ten cement?
Odpovedať
@jean2 miesto cementu použi antisulfat
Odpovedať
@jean2 no ja nie som technológ 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 s tým cementom to sú také ľudové povedačky, že cement je neparopriepustný. Cement ako cement, omietka aj prednástreky majú svoje zloženie a všetko navzájom sa ovplyvňuje a z toho vychádzajú výsledné vlastnosti. Technické údaje nájdete aj v technických listoch. Sanačný systém Baumit Sanova je dokonca osvedčený podľa smernice WTA, čo je prísna certifikácia na sanácie. Takže nedá sa orientovať pdoľa toho, že si vytiahnete jedno zložku zloženia.
Odpovedať
Profilova fotka
@peknymino Antisulfát je vodný roztok na chemické ošetrenie muriva poškodeného soľami (sulfátmi a chloridmi) pri sanácii vlhkých a zasolených konštrukcií. Cena je už tiež inde postavená, v tom prípade je dobre si možno zmerať vlhkosť a soli v murive. Po ošetrení muriva Antisulfátom sa nanesie sanačný kontaktný mostík a sanačná omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 Podľa info od obchodných zástupcov Sanova MonoTrass mávajú Prespor, Hornbach.
Odpovedať
@miro_baumit Hornbach má omietky hotové v piksliach. Jedine stavebniny ale tí mi to nedovezú. Špric obsahuje aj piesok a môže tam ísť aj trocha vápna , nie je to len samý cement.
Odpovedať
@jean2 vonku v drive-ine v Hornbachu majú aj tú Sanovu vrecovanú.
Odpovedať
@sousedekovci89 Héj. Hľadám to len na internete a tam sa mi to neobjavilo. Skúsim to ešte pozrieť.
Odpovedať
@jean2 https://www.hornbach.sk/shop/Jednovrs... Drive in, Ulička 3 v Hornbachu v Ružinove, v DNV to nemajú špecifikované až na uličky. Resp. dole v "zákazníkov tiež zaujímalo" je ešte Sanova Feinputz ak by si chcel 🙂 Tiež medzi odkazmi nájdeš aj prednástrek ak chceš postupovať technologicky presne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?