Rozpadajúca sa malta medzi tehlami

Dobrý deň všetkým stavebníkom, prerábam starší dom a pri osekávaní starých omietok na tehlu som si všimol, že malta ktorá je použitá aby tehly držali pokope sa akoby celá "drolí" a rozpadáva. Bolo by možné takto starú maltu nejako opatrne vyškrabať von a vyšpárovať to nanovo novou maltou aby to bolo pevnejšie? Stará malta je akoby už len piesok, snáď pomôže fotka ktorú pripájam. Ďakujem veľmi pekne za každú radu a odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco525 ako doporučuje pracovník Sakretu: celú stenu okefovať cestárskou kefou. Penetrácia potom stačí
Odpovedať
Dakujem pán Ján za reakciu. Ak dovolíte, skúsil by som to zhrnúť. Omietka na fotke síce vyzerá byť viac-menej pevna, ale už pri letmom dotyku sa drolí a je úplne suchá, akoby to bol len piesok. Postup aký uvádzate Vy som presne chcel absolvovať, t.j. okefovať stenu, napenetrovať. Keďže je stena už obúchaná na tehlu, chcel by som tej stene "predĺžiť životnosť" a to tým, ako som písal - vyškrabať a pokúsiť sa vyšpárovať nanovo, nech to je skrátka zasa o čosi pevnejšie. Čo na to prosím hovoríte? Niekde som čítal, že takéto dodatočné špárovanie maltou je celkom účinné. Ešte raz ďakujem za každý postreh.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco525 ak chces reagovat na konkretneho cloveka musis to napisat aj so "zavinacom" pre menom teda @laco525 inak nedostane notifikaciu na tvoj prispevok ;-)
Odpovedať
Aha, dakujem pekne za usmernenie :) tak teda označím pána Jána s prosbou o vyjadrenie a ešte raz.. @jan45
Odpovedať
@laco525 o omietke hovoríš darmo. žiadna tam nie je. ten, koho sa dopytuješ, ti už odpovedal. jasné, že to pôsobí ako piesok. cement sa nedal tak ľahko ukradnúť, keď sa to stavalo. hlavne do toho neďub a nevyšpáravaj to. porušíš status quo, ktorý drží už xy rokov. urob to, čo ti radia.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco525 osekaním ste narušili štruktúru malty, to čo opadáva sú zvyšky porušenej nie preto, že sa rozpadáva, ale preto, že ste ju osekali. Spárovanie je väčšinou konečná úprava, pri omietkach majú špáry ostať prázdne, zvyšuje to plochu uchytenia malty.
Odpovedať
@worker_falcon @jan45 Ok chlapi, vďaka za Vaše postrehy. Ak som to teda spravne pochopil, nedoporučujete tam medzi tehly dodatočne vložiť novú maltu, aj keď miestami je tá stará uz riadne vypadaná (čo však nie je vidno na tejto konkretnej fotke). Mám z toho zmiešane pocity, ale vy ste tu väčší odborníci, tak sa budem teda držat vašich rád.
Odpovedať
Profilova fotka
Kedysi sa murovalo na vápenno pieskovú maltu. Po celom Slovensku sú tak postavené desiatky tisícov domov . Poometať , ak je treba navlhčiť,ošpricovať a omietnúť.
Odpovedať
@mesarosanton presne malta z haseneho vapna a piesku, bez cementu, bez kadejakych ptakovin... A malty len tolko aby nevytekala zo spary medzi tehlami, lebo sa materialom neplytvalo... Takze @laco525 ked si das tu robotu a vysparchas medzi par tehlami to co sa droli najdes serioznu murovaciu vapenno-pieskovu maltu, ktora ti drzi dom pohromade a ked do nej moc rypat nebudes este dlho podrzi. Mas staru stenu, postavenu starou technikou zo starych materialov, nebolo by dobre ak by si ju moc znasilnoval modernymi materialmi. Uz ti poradili, vyzametat, naspricovat a nanovo omietnut vapennou omietkou ak nie je problemom vlhnutie
Odpovedať
@mesarosanton @zita19 Ok, dakujem pekne všetkym v debate za postrehy a rady. Je super, že sa tu nájdu ochotní ľudia poradiť. Tak to riadne vyzametam, nahodím špric a nanovo omietku. Doporučili by ste to pred špricom aj napenetrovať, či to je zbytočna robota ? Vlhnutie sa miestami vyskytuje ale nie je to nič tragicke (klop klop). Dom plánujem zdola odizolovať a podrezať.
Odpovedať
@laco525 hadam chalani budu vediet viac aj asi zavisi aku das omietku. Asi najviac na tuto temu poradi @jan45 , ktory ma skusenosti s rekonstrukciami starych domov
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ja mam podobnu stenu a aj kvadrovu. Technik z bau..u mi povedal aby som lozne skary vysparal cca 2 cm do hlbky, vyspravil to omietkou sanova s, potom klasika prednastrek, jadrova omietka atd…
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?