Rekonštruovať starý dom alebo postaviť nový?

Dlho sme snivali o stavbe noveho rodinneho domu. 4 roky sme zili v podnajme a uz chceme nieco vlastne.V case vyberu projektu pre stavbu sa nam naskytla moznost kupy starsieho rodinneho domu za vybornu cenu od znamych.Jedno ja mi hovori ist do rekonstrukcie,ale druhe ja sa nevie zmierit so snom noveho domu.Nie je vylucene,ze by sme v buducnosti stavali novy,ale neviem sa zmierit s rekonstrukciou :-( Neolutovali ste,ze ste nesli do noveho?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@rybkal ja som nerekontruoval, ale ked ti tu aj 100 ludi napise ze ano a nelutuje, pre teba je to irelevantne kedze kazda rekonstrukcia je "original". To ci sa pustite do rekonstrukcie si treba poriadne premysliet. Vyhodu rekonstrukcie vidim jedine v tom ze pozemok a okolie byvaju vacsinou "zabyvane" a teda aj prijemne nie ako v novych lokalitach, bez stromov ,infrastruktury. Viete aky su susedia, vacsinou sa okolo uz nestavia... Nevyhoda kompromisy v dispozicnom, funcnom rieseni... Novostasbu si vsak mozete naplanovat presne podla vasich potrieb, predstav, vsetko mozete mat pod kontrolou - kvalitu vystavby atd... Nevyhoda moze byt chybajuca zerlen, infrastruktura, neznami susedia, rozsah dalsej vystavby... Za mna - novostavba
Odpovedať
Profilova fotka
No ja keby som sa mal medzi tymto rozhodovat tak urcite by som si opat zvolil stavbu noveho domu. Presne vieme co chceme ako to chceme. Mame svoje predstavy a tie si postupne plnime. Pri prerabke domu je to uz o nieco zlozitejsie pretoze tam s tym domov nemozes hybat tak ako by si chcela. A hlavne co sa tyka financnej stranky tak prerabka aspon od mojich znamych co viem tak zozerie niekedy aj viac penazi ako stavba noveho.
Odpovedať
@rybkal Nikto ti nedá jednoznačnú odpoveď. Tú si musíš nájsť sama. Ak ti starý dom dispozične vyhovuje, alebo ak ho vieš ľahko upraviť tak, aby ti vyhovoval, technicky je v poriadku (nevlhnú steny, má dobré základy), tak môžeš aj rekonštruovať. Ak by si ale mala robiť ústupky v požiadavkách, tak postav vlastný. Jedine, ak by si rekonštrukciou ušetrila rádovo 10.000 a viac EUR, tak kúp ten starý. Ale stále je tam riziko, že nakoniec tú úsporu zhltne rekonštrukcia.
Odpovedať
Profilova fotka
Riesili sme toto asi pred pol rokom. Hladali sme nejaky dobry pozemok, chceli sme nieco vacsie, nie len par m2. Bohuzial cena pozemkov u nas bola nerealna, to by sme si nemohli dovolit. Nakoniec sme kupili starsi domcek za dobru cenu, ale hlavne s takym uzasnym pozemkom, ze o takom sa nam ani nesnivalo. Potom sme sa rozhodovali co dalej, ci zburat, alebo rekonstruovat. A kedze uz jednu hypo mame, dalsiu taku velku na stavbu by nam nedali, preto sme sa rozhodli rekonstruovat. Momentalne cakame na projekt. Pre nas je vyhodou, ze si to mozeme robit postupne podla aktualnych financnych moznosti. Potrebovali sme niekde hned byvat, preto sme nakoniec isli do sice starsieho, ale obyvatelneho domu. Rozpocet mame ovela nizsi ako by stala novostavba, vratane pozemku, ktory keby kupujeme samostatne v takom rozmere, tak sa nedoplatime nikdy. Takze u nas vyhrala rekonstrukcia, mame cas, mame kde byvat a urobime si to tak, aby sme si to mohlidovolit.
Odpovedať
@rybkal toto je len a len na tvojom rozhodnuti. Moja skusenost je takato. Rekonstruovali sme starsi dom...penazi to zralo velmi vela, stale sa objavovali nove a nove "prekvapenia" ktore stali niekedy viac ako keby to robime uplne nove. O rekonstrukciach sa hovori, ze je to cierna diera na peniaze...u nas to platilo dvojnasobne. Kazda rekonstrukcia je vsak individualna a niekedy moze byt aj velmi vyhodna. U nas to vsak tak nebolo. Takze ked som teraz riesil byvanie, jednoznacne to bola novostavba. Jedna vec ktora pre mna bola velmi podstatna a v minulosti a este aj teraz ju vela ludi podcenuje su naklady na byvanie. V rekonstruovanom dome sme platili za plyn na kurenie od 150-200e mesacne (120m2). V novostavbe za kurenie aj s ohrevom vody platime 32e mesacne (135m2) Nehovoriac o tom, ze pri novostavbe mas obmedzenie len vo financiach, pri rekonstrukcii je obmedzeni podstatne viac. drzim palce:-)
Odpovedať
Cisto teoreticky ak by ste kupovali stary dom s pozemkom vedla neho by bol rovnaky cisty pozemok tak v podstate rozdiel v cene by mala byt hodnota stareho domu, ktora byva relativne nizka co sa zda byt vyhodne. Ale ak si predstavite ze tu hodnotu predstavuju v podstate len ing.siete, zaklady murivo mozno nejaka garaz (strecha, okna omietky elektrinu vacsinou ludia chcu vymenit) tak zistite ze to az tak vyhodne nie je. Za mna kupil by som stary dom jedine ak by bola skvela lokalita, vyborny technicky stav (daju sa take domy najst, t.j. ziadne praskliny)....resp. rekonstrukcia v rozsahu par mesiacov ci do pol roka a mozete sa stahovat. Inak kaslat na to.
Odpovedať
@dbe taky veľký rozdiel v mesačných platbách? Tak to určite nebude rekonštrukcia s aspoň priemerným zateplením (min. 12cm múry, 30cm strecha, 10cm podlaha, 3-sklá) a ešte k tomu väčšia podlahová plocha oproti porovnávanej novostavbe. Veď toľko platia susedia za plyn v staršom dome BEZ zateplenia, len vymenené okná 2-sklo.
Odpovedať
@henry_sk ahoj, samozrejme ze zateplenia boli minimalne oproti dnesnym normam a dnesnym novostavbam...cena za nehnutelnost vsak bola priblizne rovnaka pri uzitkovych m2
Odpovedať
Profilova fotka
niekto ti povie jedno druhy ine..na toto jednoznacne odpoved neexistuje. A povedal by som ze nech ti ktokolvek cokolvek odpise tak bude mat pravdu. Ja som sa chytil na prestavbu domu aj ked ma od toho iny odhovarali. Ide o to ci ti stary dom vyhovuje. Ci sa ti paci ako je rieseny atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Ešte by som k Tvojej odpovedi dodal, že pri rekonštrukcii odpadajú veci, ako riešiť inžinierske, ktoré sú na pozemku, nemusí sa riešiť nejaký odstup od susedov, lebo ten je už rokmi daný, väčšinou sa nerieši ani oplotenie, príjazdové cesty... a našlo by sa toho ešte hodne, čo človeku uľahčí veľa vecí. :-)
Odpovedať
Ak snivas o novom dome a ten stary nema pre Teba nejaku podstatnu vyhodu/caro/cenu - tak chod radsej za svojim snom. Rekonstruoval som, vlastne este stale byvam a sucasne pomaly rekonstruujem - a teraz s odstupom casu vidim, ze ti co vravia "radsej zburat a postavit novy" - maju mat castokrat pravdu. Nelutujem - podla mna je totiz najdolezitejsia poloha domu - vsetko ostatne sa da vlastnym usilim zmenit, ale pokial jasne nevidis vyhody tej starej stavby/pozemku - t.j. necitis k tomu nejaky "citovy" vztah - nechod do toho. Rekonstrukcia je totiz dvojnasobna robota - najprv burat /podlahy, omietky, instalacie, krov, atd./ - musis to aj odviezt/likvidovat a potom stavat nove ale s obmedzeniami existujucej stavby.
Odpovedať
@dusanbe vieme,ze stavat je najlepsie,ale bohuzial za 3 roky sme nenasli schopny pozemok a miesto,ktore by vyhovovalo,ci uz financne predrazene pozemky,ktore nie su ani v rovinatom uzemi,ale vsetko v kopcoch,ci uz pocitove hladisko. Tento dom je za velmi dobru cenu a dispozicne je velmi tvarny. Prerabali sme rodicovsky dom a viem,co je to prerabat.Velmi sa mi do toho nechce,ale ine je radit druhemu a ine,ked sa jedna o seba sameho.tiez by som inemu radila stavat,ale uz sme v takej situacii,ze chceme vlastne byvanie,nechceme uz zit po podnajmoch
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rybkal Ja by som to definoval takto. Stara stavba ta musi chytit za srdce inak sa budete len trapit a budete nestastny. Hlavne drahy musi byt aspon trochu zrucny inak sa to neskutocne predrazi. Ak je to za dobru cenu a paci sa vam pozemok, je tu moznost este zburania a stavania noveho. Mna vzdy bavilo opravovat stare veci , chalupka sa mi hned architektonicky pacila a potencial som videl len som tam vstupil. Ci lutujem toho casu mrakov penazi a permanentnych bolesti vsetkych casti tela ? Lutujem len casu ktory tam netravim ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rybkal Nechcem sa tu notoricky opakovať: rekonštruovali sme. Ale kvôli tomu, že za skvelú cenu sme dostali parcelu cca 2300 m2 a ešte k tomu ako bonus - zrúcaninu. Lenže ten domček mal svoje čaro a my sme súčasne potrebovali vyriešiť aj svokru. Takže s polovičkou sme si postavili vzadu v "druhej línii" malý bungalov (doslova 3-izbový byt) a pre jej maminu sme zrekonštruovali tú zrúcaninu (komplet zateplili 18 cm, okná sú trojsklo, kúrenie podlahové elektrické). Ja by som sa rekonštrukcie nebál - ak je stavba zdravá, parcela dobrá a dobrá je aj lokalita (do developerskej štvrte by som ja osobne nešiel, ani keby bola cena akákoľvek lákavá). Ale tú rekonštrukciu treba poňať komplexne - na úrovni 21. storočia. A potom je ešte aj možnosť dostavby k existujúcemu objektu - aj to má svoje čaro (viď. foto č.3 - večerný záber). Treba na to ale architekta. ;-)
Odpovedať
@leonardom Dakujem,prave preto sme sa rozhodli pre kupu,lebo je tam velky pozemok,krasny slnecny rovinaty.Blizko je na autobus,vlak do mesta.Perfektne miesto a pozname lokalitu,blizko byvaju rodicia.Dom je uzasny,vo velmi dobrom stave.
Odpovedať
@rybkal držím prsty u nás je to podobne pozemky buď drahé alebo v lokalite o ktorú záujem nemáme no kúpiť starší dom je tiež problém takže tiež už 3-4tý rok len čakáme obzeráme hodnotíme a ďalej fungujeme v paneláku :-p momentálne je to tak že buď zrúcanina v centre mesta alebo hor sa mimo mesto na samotu u lesa :-N :-D ani jedno nám úplne nereže takže asi budeme čakať ... ono niekedy je jednoduchšie fakt postaviť nové ale zas ako písali vyššie ak ťa dom hoc aj starý chytí a pozemok tiež ostatné sa dá upraviť máš ušetrené min. papierovačky napr pri prípojkách lebo nekopeš nové rekonštruuješ existujúce a podobne... @leonardom úžasná rekonštrukcia a domčeku ostalo čaro fakt klobúk dole ;-)
Odpovedať
@rybkal No vidis, ved Ty o rekonstrukcii vies viac nez ja, ked som sa do nej pustal - som panelakovy clovek a na kupovany dom som hladel cez velmi ruzove okuliare... A citam nizsie, ze vidis aj dolezite vyhody pozemku, lokality a dom je dokonca vo vybornom stave - takze je skoda dalsich slov a uz zelam len uspechy a naplnenie predstav.
Odpovedať
@leonardom veľmi pekné.to sa vám podarilo. Nie je umenie postaviť nový parádny dom ale zachrániť dušu starému a pridať hodnotu,....super.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som tiež rekonštruoval a hlavne tiež kvôli výhode veľkého pozemku a dobrého prístupu. Ak to spravíš poctivo, tak rozdiel medzi prerobeným a novým veľký nie je. Základ je povedať si hneď na začiatku, aké kompromisy si schopná akceptovať a aké už nie (rekonštrukcia je stále o kompromisoch).
Odpovedať
@sgt Niekto odviedol peknú prácu...palec hore.. 8-)
Odpovedať
@leonardom Máš to veľmi pekné :-N ...hlavne to veľké okno na super výhľad.....to ma berie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 myslím že tá posledná foto od @leonardom nie je jeho, aspoň tak som to pochopil z fotiek a jeho príspevku ;-) To nič ale nemení na fakte, že tá moderná prístavba je urobená vkusne 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sgt Krásne zrekonštruovaný dom, len čo je pravda. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 & @ada32 & @rybkal Aby nedošlo k omylu: Tak, ako správne poznamenal aj @sgt , ten 3. obrázok nepatrí k našej rekonštrukcii. ;-) Ide o rekonštrukciu a dostavbu podľa architekta Ľ. Závodného. Dom stojí v Devíne a zožal aj v odborných kruhoch zaslúžený ohlas. Dal som ho na ilustráciu a povzbudenie pre tých, ktorí chcú rekonštruovať. :-) Popravde aj ja som chcel pôvodne takto riešiť spojenie nového a starého, ale z viacerých dôvodov sme to nakoniec riešili nakoniec samostatne. V starom domčeku si nažíva polovičkina mamina a slúži aj ako víkendové bývanie pre početné príbuzenstvo - v novom domčeku máme úplne samostatné bývanie s mojou polovičkou.
Odpovedať
vacsinou problem rekonstrukcie je ten, ze stare domy boli dnes uz zbytocne obrovské. Este je moznost zburat a postavit novy na rovnakom mieste.
Odpovedať
@leonardom Nevadí, že to nie je Tvoje, 8-) ale je to aj tak pekné..a hlavne funkčné.. ;-)
Odpovedať
@leonardom som cakala kto tu tretiu foto odhali ;-) @igigi preco zbutocne velke? Dobra rekonstrukcia dokaze zazraky. Kto do nej ide a kupuje velky dom asi ho chce velky. Aj ked otazka velkosti je velmi individualna.
Odpovedať
@leonardom A ja som ti tam uz notoricky hodil lajk, lebo to mate skvele. Akurat sa neviem nikdy rozhodnut, ci sa mi viac paci ten stary, alebo ten novy. :-D @igigi Stary 40 rocny alebo stary 100 rocny? Lebo na tych socikovskych kockach moc nie je aku dusu zachranovat.. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som kúpený azda aj 80-ročný dom zbúrala. Údajne rekonštrukcia vyjde drahšie. Starý dom - ako bolo zvykom - postavili vedľa susedného s odstupom vari 60 cm a ten zaberal z južnej strany slnečné teplo. Nový som si postavil na kopčeku a obmýva ho slnko celý deň. Neľutujem. Záleží na viacerých faktoroch pri rozhodovaní.
Odpovedať
@dbe Prepáč, ale tvoj výpočet nákladov na vykurovanie v pôvodnom rekonštruovanom dome je čistý nezmysel ... Staré domy, ktoré boli postavené (teraz ma zastrel, nepamätám si presne) pred rokom 1975 mávali zväčša v pôvodnom, nezrekonštruovanom stave mernú potrebu tepla na 1m2 okolo 200 kWh za rok. Takže taký dom, pred rekonštrukciou by potreboval za rok 24 000 kWh na vykurovanie, to je orientačne 2250 m3 plynu, čo je mesačná platba cca 87 Eur ... K tomu TUV + plyn na varenie. Ty však vravíš, že si mal takú spotrebu po rekonštrukcii. Ak si dom zrekonštruoval (stačí, že si dal hoc aké zateplenie strechy, stien, plastové okná a nový plyn kotol) tak je úplne nereálne, pri 120 metrovom dome dosiahnuť tamtú spotrebu. Jedine teda, že si mal nonstop otovrené okná, alebo si kotlom ohrieval aj v zime bazén ... Inak je to veľmi ťažko uveritelné ... @rybkal Ako bolo písané, je tu všetko. Nedávaj na klasické rady, ktoré zovšeobecnujú. Vždy je to prípad od prípadu ... Niekde sa rekonštrukcia proste oplatí a niekde je to zase číri nezmysel ... Záleží na komplexnej situácií o ktorej nevieme zhola nič ... Zjednodušene, ak je cena naozaj výhodná, je tam dobrá poloha, dobrý pozemok, nemáš problém s pôdorysom domu resp. rozložením jednotlivých miestností a dom je inak zdravý, suchý, normálne obývatelný tak by som sa rekonštrucie vôbec nebál. Ak chceš detailnejšiu odpoveď, treba viacej info ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?