Rekonstruovat stary dom, ale kde byvat?

Profilova fotka
Ahojte, dostali sme sa do situacie, kde vobec nevieme, co robit dalej....byvame teraz v novom dome, ale iba 4 izbovom, potrebujeme vacsie byvanie, mame vo vyhliadke stary dom s krasny pozemkom, ale je nutna uplna rekonstrukcia...ale netusim, ako by sme to mohli urobit, kedze potrebujeme predat dom, vyplatit novy a preckat, kym bude novy dom obyvatelny....ako ste to riesili vy? Isli ste do prenajmu? Alebo ste predali byvanie a dohodli s novym majitelom, ze tam ostanete? Dakujem za kazde zdielanie svojej skusenosti ;-))
Odpovedať
@mizulienka Pristaviť k tomuto sa nedá? Zobytniť podkrovie?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr bohuzial nie, sme v radovej zastavbe, takze to nie je mozne...je to skoda
Odpovedať
@mizulienka Urcite sa pokusit o dohodu s novym majitelom. V mojom okoli su ludia co zjednali 6 a aj 8 mesiacov. Samozrejme za nejaky podnajom. My sme zas pre zmenu po predaji povodneo domu isli nakrtako teraz do bytu - prenajmu. Odporucam brat velky byt, to co sa v dome tak nejak pekne rozlozi treba v bytiku aj uskladnit a to byva problem:-) To docasne prestahovanie je inac skvela motivacia na urychlenie prac:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martint fuu ani si len neviem predstavit stahovat toto vsetko do bytu :-D :-D idealne by bolo ostat v dome, pokym sa neukonci rekonstrukcia v novom, ale to tiez nie je velmi realne... idealne by bolo ostat v terajsom dome a sucasne zacat s prerabkou stareho domu a ked to uz bude hotove, predat tento dom ;-) nie je nejaka finta, ako to urobit? ;-)))))
Odpovedať
Profilova fotka
- kebyže si zoberiete úver, vyplatíte tento dom, prestavujete a potom tento, v ktorom ste predáte, - bývať v podnájme, - dohodnúť sa na vysťahovaní z tohto až po prerábke - podľa mňa mizivá šanca, že sa to bude dať, ale možno motyka vystrlí ináč predaje domov, niektorých, poriadne dlho stoja. možno to tak skoro ani nebudete riešiť. v okolí BA je kopec stojákov.
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko uver uz mame, na dom v ktorom byvame, takze pochybujem, ze nam daju dalsiu...ja som na materskej, takze asi nie
Odpovedať
@mizulienka niekto v rodine s voľnou nehnuteľnosťou na dočasné prenesenie ťarchy? Otázne je kde sú vaše priority. My sme chceli čím skôr predať a tak sme akceptovali aj ten diskomfort ze sme teraz dočasne v byte. A sťahovanie bolo peklo :/
Odpovedať
@gubiko záleží na cene a na kupujucom. My sme predali takmer hneď lebo sme išli jemne pod trhový priemer a súčasne kupujúci nešiel cez hypo takže to prebehlo rádovo v dňoch :) aktuálne sú úrokovky totálne dole a vidieť to na počte transakcií len treba mať reálne očakávania o cene.
Odpovedať
Profilova fotka
@martint no to verim ;-) hmm to docasne prenesenie tarchy, co by sa tym vyriesilo...nejak mi nedochadza ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martint súhlasím, nastavenie ceny je dôležité.
Odpovedať
@mizulienka ze mate možnosť zobrať ďalšiu hypo z toho riešiť nové a potom to na nové preniesť...
Odpovedať
Profilova fotka
@martint aha...tak to by mozno bolo riesenie....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mizulienka ale treba to premyslieť lebo toto je o totálnej dôvere. Známy tak staval ze založil rodičovský dom, naň vzal americkú hypo, z tej financoval novostavbu, tu po kolaudácii zatazil a pre financoval pôvodnú hypo na rodičovský dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@martint tiež som zažila takéto sťahovanie do podnájmu........hrúza =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lara61 ako dlho ste rekonstruovali?
Odpovedať
Profilova fotka
@mizulienka my sme nerekonštuovali, len som odpovedala martint, že sťahovanie bolo peklo, sťahovali sme sa do dvojizbového bytu z 3 -izbového a dokončovali sme dom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lara61 aha ;-)
Odpovedať
@martint Sak si ju mal uz prefinancovat na svoj dom po kolaudacii a tym mohol rodicov oslobodit od savojh uveru a rodicia mozu lepsie spavat ze nemaju uz byt zalozeny v niakej banke dobre som tomu pochopila.Ak nie tak sa ospravedlnujem.
Odpovedať
@mizulienka tak nejako sucastne sa zacal predavat byt a hladat dom. No a z predaneho 90 m2 - 4 izboveho bytu sme sli do 2 izb. podnajmu 50 m2 a vela veci sa uskladnilo k rodine po povalach, pivniciach atd..asi na 3 miestach. A ku koncu prerabky uz natolko nevychadzali financie ze sme sli do 1 izbietky u mojej babicky a k nam do stanu na zahrade - a po cca 2 mesiacov uz byvat do staveniska (boli tam obytne 2 izby, zvysok este bez podlah atd) Este ze boli prazdniny a len 1 ks. dietata..Hroza, des, najidealnejsie je mat peniaze na novy a az po rekonstrukcii predat stary...
Odpovedať
@mizulienka @martint Naozaj nechápem, ako by im pomohlo prenesenie tarchy. Teraz majú jednu hypotéku na aktuálny dom. Pravdepodobne im príjem nestačí na to, aby si zobrali ďalšiu. Ak by stačil, tak v tom nevidím problém, kúpia starší dom a zoberú si naňho hypo. Budú splácať 2 hypotéky a budú mať založené 2 nehnutelnosti. Ak by hypotéku preniesli na rodičovský dom (pre príklad) tak sú pri výbere ďalšej hypo úplne rovnako limitovaný, ako keby si ju ponechali na starom. Jediné, čo sa vyrieši prenesením tarchy je to, že môžu aktuálny dom (na ktorom už ťarcha nebude) predať a peniaze za predaj by im skončili na účte. Môžu kúpiť starý dom a rekonštruovať. To však nerieši nič na probléme zadávateľky a teda, že nemajú počas toho kde bývať. @mizulienka Dosť záleží v akom stave je ten starý dom. Veľa ľudí si pri rekonštrukcii v starom dome spraví v nejakej 1-2 izbách provizórne bývanie. Keď dokončia rekonštrukciu ostatných izieb, presťahujú sa tam a dokončia tie, v ktorých bývali ... Proste žijú nejaké obdobie nadivoko. Kupca, ktorý Vás tam nechá pár mesiacov bývať, sa hľadá ťažšie ale nie je to nereálne. Vo väčšine prípadov však musí dostať adekvátnu zľavu z ceny alebo priamo mu musíte platit nájomné. Prípadne musí byť cena tak výhodná, aby sa mu oplatilo čakať ... Čo je vlastne ona spomínaná "zľava" ... V každom prípade si treba uvedomiť, že toto všetko je proces ... Váš dom musíte dať do inzerátu, musí byť za dobrú cenu aby sa našiel rýchlo kupec. Ak sa nájde a bude to riešiť na hypo, tak znalci, banky, vyjadrovanie, kvitancia ... Ani neviete a od zadania inzerátu po úspešný predaj môžu ubehnúť 2 mesiace, kľudne aj viac, ak sa nenájde záujemca ...
Odpovedať
@martint platit najom za byt+hypoteka,to tiez nie je stastne riesenie a malokto si to moze dovolit.
Odpovedať
No my ideme prerábať byt v ktorom bývame a ideme k našim zatiaľ... Keď sme my kupovali byt, dohodli sme sa s predchádzajúcimi majiteľmi, že tam môžu ešte cca 2 mesiace bývať. Koľko ste členná rodina? Chystáte sa ísť no rekonštrukcie ešte teraz na jeseň, alebo až na jar? Ak až jar, dalo by sa dočasne bývať v "unimobúdke" na dvore, prípadne v nejakej prístavbe za domom... deťmi by to bolo ťažšie :-/ To už asi radšej nejaké 2 mesiace zaplatiť podnájom a rýchlo zrekonštruovať a zariadiť aspoň to najnutnejšie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?