Rekonštruovať alebo postaviť

Dobrý večer, je tu niekto,kto rekonštruoval starší dom a je spokojný? Stále sa nevieme rozhodnúť, či ísť do rekonštrukcie alebo postaviť nový. Keď kúpim dom za 40000€, zmestím sa do 25000 na rekonštrukciu? ČO treba na takom starom dome rekonštruovať. Čo som počula,tak treba mať dobrý krov, treba zatepliť, hydroizolácia, rozvody. Je ešte niečo dôležité? Čo počúvam, tak mi neodporúčajú kupovať starý dom. Tak neviem, Lebo nový sa do 70000€ nezmestím...Okres Čadca
Odpovedať
1
2
Nikto netuší o aký dom sa jedná a čo všetko bude treba prerobit. Zavolaj si tam stavebného inžiniera, nech posúdi konštrukcie a rozvody a zhodnotí v akej cene by vás vyšla rekonštrukcia. Nechci veštit z kryštálovej gule. Ja sa držím hesla, že pri prerábaní človek prerobí a za cca 70 000,- sa dá postavit jednoduchý menší dom so štandardnými materiálmi. Treba len vyhladat dobrého projektanta, zadat kritériá a on vyhotoví predbežné štúdie.
Odpovedať
No hladáme dom tak 80m, kuchyna, obyvacka, dve spalne...
Odpovedať
moje heslo: ak zdedíš tak prerábaj, ak máš kúpiť starú barabizňu za 40000, budeš mať s 25000 eurami problém vyjsť a to vo všeobecnosti lebo dom v takej hodnote potrebuje komplexnú rekonštrukciu. Kúp si pozemok na taký dom ti stačí 400 m2 a postav. Inak budeš celý život prerábať. ;-)
Odpovedať
Za 25 000 prerobite tak kupelnu, kuchynu, nove kanalizacie, instalacia vody a elektriky nove okna a dvere. Samozrejme vsetko svojpomocne. Takze odporucam postavit novy. Vela zdaru.
Odpovedať
Profilova fotka
za 40 000 kupite pozemok a postavite zaklady so strechou a oknami - mate to nove a podla seba :) teda neviem ako pozemky ale taky mensi by urcite vysiel :)
Odpovedať
Na stavbu potrebujes peniaze v hotocosti..zaplatit projekt a ine vydavky...na kupu ti staci hypoteka a potom postupne ked nieco nasetris poprerabas...aspon by to tak malo byt so marca..potom treba mat aj rezervu pri hypoteke
Odpovedať
Profilova fotka
@zvolsiinylogin VZDY treba mat rezervu; a nie len na doplatenie zvysku sumy k hypoteke resp vyplatenie odbornikov; Treba ma taku rezervu, aby clovek mal z coho zit a platit uver v pripade docasneho vypadku prijmu.. teda pokial nechces v pripade takej udalosti o ten barak prist... @repro1 cely zivot budes prerabat/dorabat aj ten novy, je naivne si mysliet, ze nie. Prve dve tri zimy mozno nie ak budes mat sakra stastie na kvalitnu robotu a dost financii na to, aby ti vysiel komplet dom aj s plotom, zahradou a vsetkym okolo. Ale potom to pride. @bubulka722 postavit nestaci len dom. Treba aj upravy okolo. Alebo postavis dom bez finalnej vonkajsej upravy, bez plotu, bez pristupoveho chodnika a dalsich X rokov to budes latat pretoze na to nebudes mat chut ani peniaze. @mia265 nikto ti nepovie, kolko bude stat prerabka virtualneho domu, ktory v zivote nevidel. A spokojnost je vyslovene subjektivna zalezitost a zavisi od tvojich poziadaviek. Niekto nebude spokojny nikdy... rozhodne nie s rozpoctom 70tisic. Porovnavat musis konkretne domy alebo projekty. Aj stary moze byt v konecnom dosledku dobry a novy na prd.
Odpovedať
Profilova fotka
tak ako píše repro1 a aj maslenka47 ....ak je možnosť tak stavajte, my sme prerabali kompletne..uplne všetko a stalo to tolko ako nový a vždy bude starý.. a ešte nie je stále dokončený.. tak za mna nový a starší jedine pri zdedení domu a aj to nie moc starého..
Odpovedať
novýýýýýýýýýýýýýý.
Odpovedať
@mia265 Ja tvrdim, ze vystavba noveho vyjde lacnejsie ako rekonstrukcia stareho. V podstate plati, ze ak sa bude rekostruovat stary je poterbne rekonstruovat uplne vsetko (od rozvodov, cez okna, omietky, sanitu ....) - zostane len hruba stavba. Strecha je otazna. Pricom je to pracnejsie, lebo kedysi sa stavalo s inou presnostou. V starsom casto neovplyvnis dispoziciu. Ak chces bungalov, tak to sa tiez v minulosti moc nerobilo atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@chalimoli keby som mal 25.000 na prerábku už mám aj žalúzie na diaľkové :-D čítam tu príspevky istý čas a stále je tá prerabka o veľkých ciastkach a ešte keď niekto napíše svojpomocne nerozumiem tomu. Ja prerabam tiež mám okná, dvere vstupné, dvere na terasu, 5betonovych pilierov na terasu, komplet drevo na terasu okrem podlahy a kritiny, novú elektriku komplet, nový bojler, novú vodáreň, komplet kupelnu (Geberit, rozvody, v sprchovom ten kanál či ako sa to volá) objednanu a vyplatenú polovicu za cov, za rozvody vody a odpadov som musel zaplatiť vodarovi (500€) nové betónové schody do pivnice a to nepočítam material, náradie a ešte som možno na niečo zabudol a jedlo čo ja papám hodne :-D a minul som 12.000€ necelých všetko svojpomocne tak ja nechápem kde ide toľko peňazí pri vašich prerabkach treba sa obracať a dá sa ďaleko lacnejšie ja si asi zalozim firmu a ja vám to za tie peniaze porobim a ešte budem aj ja vysmiaty :-D kuk album A či rekonštruovať alebo postaviť? Už postavený dom je postavený tam kde má byt, susedia starej generácie, kvalitnejšie materiáli a práca a vôňa domova nový je taký surovi bez citu chladný aspoň ja to takto pocitujem
Odpovedať
@matko291 Ako vidím prerábaš rodičovský dom, za ktorý si pravdepodobne nemusel tolko zapltit ak si platil vobec niečo. Táto pani chce za starú búdu vysolit 40000,-€ čo je pekná pálka a zaplatí v tom dome za všetko čo v konečnom dosledku vyhodí. Ak bude musiet nakomplet zhodit strechu a urobit novú aj s vencom, len tá ju vyjde nemlú čiastku, takže bavit sa o tom, že 25000 je královská suma na prerábku je scestné, nakolko nikto nevie čo kúpi a čo všetko bude treba prerobit. Ano tvoj dom má dušu, pre teba a len pre teba, lebo je to rodičovský dom a vyrástol si tam. To je citová záležitost, ktorú by si nikdy nemal ak by si kúpil za veké peniaze cudziu starú búdu. Všetko je o vašich fin. možnostiach a najdoležitejšie je či máte min. tých počiatočných 40000 z vlastných zdrojov alebo chcete íst od piki z úveru. Ak je to druhá možnost, tak otvor oči a prestan snívat. Ink sa ti može stat, že budeš prerádat / stavat dlhé roky a bude to pre teba viac utrpenie ako radost.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mia265 Ja som prerobil domy dva. Prvy som predal a v druhom byvam. Kupa bol v roku 2006. Cena 550tisic. Mury boli zdrave,ale chcelo to menit podorys. 90 percent veci som si pozhanal co najlacnejsie ,kamaratsky ,ako sa vravi, bez papiera. menili sme vsetko od krovu po podlahy. Dalsich 90 percent som si robil sam,mal som cas-obklad,dlazby,betonovanie. Odborne roboty ako strechu a lektriku mi robili.opet vsak za spominanu sumu. V roku 2008 sme uz byvali. Cena aj s skupou sa hybala na 45,000€. je to na kazdom, je to podla chuti a sikovnosti
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 vidíš na strechu som zabudol. ;-) ja som ale nepísal o kúpe a komentoval som príspevok člena nič v zlom. Koľko by si typovala cenu za strechu+drevo+fólia+odkvapy+robota?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav78 presne tak chuť a šikovnosť je to pravé orechové ;-) :-)
Odpovedať
No 40000 to hovorím možno aj málo,čo pýtajú za staré neopravené domy... Ono neplánujem z toho robiť super moderný dom, mne sa napríklad páčia staré drevené podlahy aj drevené okná sú fajn,keby neboli nejak poškodené...Jasné,že radšej by som šla do nového,ale zas neviem,keď tlačíme cenu dolu, aby to zas nebolo ešte horšie ako staý
Odpovedať
@matko291 Podla toho kolko m2, s akou krytinou, krovom, a či by sa jednalo o obytné podkrovie. Nemám kryštálovú gulu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono je to silno diskutabilné!!! V 2012-om som tiež zvažoval obe možnosti. Po dlhom hľadaní sa mi podarilo kúpiť za podobnú sumu dom s na 8 árovom pozemku, ktorý sa podotýkam oplatilo prerábať! Kolega sa mi vysmieval, že som si kúpil kopu starostí za veľa peňazí. On v tom čase kupoval (iba) stavebný pozemok za vyše 50 000. Zhodli sme sa na tom, že som vlastne kúpil hrubú stavbu, ktorá je daná. To síce pravda bola, ale on ešte za tie peniaze ani hrubú stavbu nemal. Teraz po pár rokoch bol u mna a pospomínali sme trochu a veru padla mu sánka, že možno som ani neurobil taký zlý obchod. Takže ked nemáte pozemok, tak nový dom asi nebude lacnejší, ako prerábka už existujúceho!
Odpovedať
@bubulka722 lenze ona nema pozemok a nevies o aku lokalitu sa jedna a ani stav domu. otazne je kolko stoji novy pozemok. Nedavno znamy dali spravit dom na kluc 80m2 za cca 55000€. Ziaden luxus ale ani socialne byvanie.
Odpovedať
Profilova fotka
Niektoré domy sa oplatí prerobiť niektoré nie.Ja som kúpil dom za 12 000€ 12,5m x 6,5m a prerábka (kompletná) ma stála 35 000€. Okrem el. 700€ a kúrenia 800€ som si všetko urobil sám.Ešte chýbajú chodníky ,brána a pár prkotín.cca 5000€. Všetky domy sa dajú prerobiť lacno aj draho.Domov som sa už naprerábal a môžem kľudne napísať že väčšina investorov sa k starým domom správa ,ako slon v porceláne.Takýmto a hlavne perfekcionalistom je lepšie stavať novostavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 144m2, bez podkrovia, Mediteran Danubia evo, klasická strecha foto ponuky ktorú som dostal a neváhal som
Odpovedať
Jedná sa o okres Čadca, Kysucké Nové Mesto. Pozemok by relatívne bol,ale nie je tam voda a plyn, trebalo by spraviť studňu.A kúriť drevom :-| Preto zvažujeme. Ale výstavba okolo je
Odpovedať
staršie domy maju často vyhodnu polohu. iba vtedy kupit a prerabat ak nie je drahy a ma vyhodnu polohu ktora sa už inak neda kupit v okoli.
Odpovedať
Dnes cas straveny na vybavenie projektu a povolenie, nasledne skolaudovanie stoji nesmierne namahy... Mnoho veci z tohto vam pri rekonstrukci odpada. Avsak ak kupujete stary dom, treba si to dat prezriet niekym kto sa vyzna. Velakrat nove domy su tak odflaknute ze kvalitnejsie na tom je dom stary 50 rokov, ktory ludia zvykli robit poctivo. Co sa tyka prerabky, treba ratat ze ak si to nebduete robit sami tak pracovna sila stoji tolko co material na prerabku. Pri kupe stareho domu si treba dat pozor aby zaklady boli v nemrznucej hlbke, neboli popraskane zvetrane... podobne steny, platna... ak su treba to konzultovat so statikom.. Krov - drevo nemoze obsahovat diery, byt splesnene atd... Z akeho materialu su steny....
Odpovedať
@mia265 Voda nie je taký problém a sú aj iné možnosti ako kúrit plynom. My sme mali dom po babke, ktorý sme chceli rekonštruovat. Podotýkam, stál nás smiešnych 1000,-€. Zavolala som tam stav. inžiniera, ten zhodnotil stav a dal mi kalkuláciu na rekonštrukciu. Cena pred 14 rokmi bola narátaná na cca 40 000,- za prerábku čisto materiál bez práce. Jedná sa o izolovaný a čistý dom bez skrytej vlhkosti. Po dlhom zvažovaní sme sa na to vykašlali, 4 roky odkladali každú korunu a v roku 2006 sme začali stavat novostavbu. Nikdy som neolutovala svoje rozhodnutie a to sme museli pozemok kúpit. Vy ho máte, tk určite neváhaj a postav radšej nový.
Odpovedať
@repro1 Mas pravdu.Ked zdedis podzemok aj dom tak ho prerob.Ale ak mas kupit a prerabat tak potrebujes na rekonstrukciu aspon takych 70000e.Viem to podla seba lebo my sme zdedili a uz sme donho 50000e vrazili a to este nemame podlahove sadros ryne a potom treba omalovat a plus zariadenie sanita kuchyna a nabytok a samozrejme krb ktory tiez neni lacna vec ale rozmyslam aj nad piecku ta je lacnejsia ale krb je krb tak este vahame.A mame z toho zdedeneho domu 100m2 obytnej plochy 3izby kotolna wc2 kupelna vana plus sprchac a obyvacku s kuchynou otvorenu ale zase ho mame aj pol domu podpivniceneho a su tam 4 pivnice.JE tam aj dlha chodba cez ktoru sa ide do izieb.Ale my sme tam davali novu elektrinu plyn tam nebol tak pripojku som si musela zaplatit a novu strechu novy krov okna nove omietky lebo vsetko sme robili na novo a nehali sme len obvodove muri a priecky sme si robili my uz sami ako sme chceli a ako sa nam to luby Skratka zo stareho ackoveho domu sme si spravili bungalov na 4vody a mame este aj pristresok na auto a terasu z obyvacky na nu von.Ale ak si lacno kupila tak chot do toho lebo podzemky su drahe.Ale ak ste sikovny a viete si aj sami nieco spravit tak sa da.A moja chalupa stoji na podzemku 470m2 ties nic moc ale na robotu nam to staci a aj na byvanie a vykurovanie.Ved dom aj dvor ma sluzit mne a nie ja domu stale len upratovat a vymyvat ked chodis do prace som rad ze si oddychnem.A dvor my tiez staci na kosenie.Tak asi tolko.
Odpovedať
@matko291 To je len cena za krytinu, foliu a oplechovanie. Ak treba menit aj krov, príp. dorobit veniec, cena je kdesi úplne inde. Dokonca som presvedčená, že realizáciu strechy treba zverit odborníkom, takže plus práca a si na cene cca 8000,-€ . Krov by som nikdy nerobila svojpomocne, strecha chráni celý majetok a musí byt urobená poriadne. Možno svojpomocne lej jednoduchú sedlovú, s úžlabiami a nárožiami určite nie.
Odpovedať
@matko291 ok a kde je nová strecha, zateplenie, prerábaš el., vodu, - nové omietky, pri dome za 40 000 eur treba rátať z vyhodením pôvodných podláh, zhotovenie podkladových betónov a všetkých vrstiev až po finálnu podlahu. Ak riešiš aj podkrovie tak ani nehovorím. Ak nie musíš zatepliť stropy ak tie samotné nepotrebujú bnovu. Takže firmu radšej nerob a držím palce aby si sa zmestil do svojho rozpočtu ak samozrejme máš financie limitované. Viem že ide aj o štandard ale myslím že hovoríme o bežnom štandarde.
Odpovedať
Profilova fotka
@repro1 strechu už mám hotovú 6rokov a cenu máš vysie
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 krov pôvodný dorobena stolica vymenené len latovanie ale aj keby tak 8.000 by to určite nestalo to mi ver
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?