Rekonstrukcia starsieho domu do NED standardu

Ahojte, Je to mozne? Ake uskalia a financne 'ujmy' mozme ocakavat? Dom sa este hlada, vek od 1950 do 1970, predpokladame. Rozsah rekonstrukcie podla stavu domu. Vopred dakujem za postrehy a skusenosti.
Odpovedať
@kashina Áno, možné to je. A niekedy sa dá k NED len priblížiť.
Odpovedať
@blacksr Dakujem za reakciu. Na tuto temu sme uz vselico prestudovali, ale vo vztahu k novemu RD, teraz sme v inej situacii. Co su podla vas klucove veci, kde treba byt opatrny uz pri vybere starsieho RD? Co brat dom uvahy? Vdaka
Odpovedať
@kashina Hlavne aby to nemalo narušenú statiku a aby nebol vlhký. Čo sa týka NEDovitosti, zásadné pravidlo je používať hrubé tepelné izolácie, trojsklo a poriadne ošetriť tepelné mosty (nie ani tak kvôli úniku tepla, ale aby neboli plesne z dôvodu studených plôch). Ďalej do toho vstupuje prítomnosť zdrojov tepla (napr. plyn). Hrúbka tepelných izolácií sa potom navrhuje v súčinnosti s cenou tepla a s možnosťami realizácie. Presnejšie sa neviem vyjadriť k domu, ktorý nemáte ešte ani vyhliadnutý.
Odpovedať
Profilova fotka
@kashina Neviem, či sme dosiahli priamo až nízkoenergetický štandard, ale my sme dom z roku 1937 (!) nakomplet vykuchali zdnu aj zvon... Do podláh sme dávali 6-12 cm izolantu, do stropov 40 cm, na fasádu 18 cm... Okná 3-sklo. Samozrejme nová elektrina, voda, priečky..... stropy... všetko. Kúrenie podlahové - elektrickými rohožami. A za týmto domčekom (cca 75 m2) sme pristavili ešte menší bungalov (cca 90 m2). Všetko máme na elektrinu a za oba domčeky platíme 140 € mesačne- vrátanie TUV, svietenia, varenia... televízorovania.... krútenia čerpadiel, miešačiek... Takže asi to ide. Ale nemá zmysel kupovať starý dom, ktorý nemá zdravé základy a murivo a nemá "ducha". Musí byť pekný, nepokazený... ;-)
Odpovedať
@kashina podľa mňa ak sú staré a hrubé múry (plná tehla) je to už tepelný most medzi zemou a múrom čo sa nedá nijak napraviť ... Pokiaľ ide o starý dom do najúspornejšieho štandartu je to drahšie prerobiť ako postaviť nový dom ... . Jedine ak si to chcete z väčšiny svojpomocne robiť a svoju prácu rátať ako "zadarmo odrobené hodiny"
Odpovedať
@leilak1 Prosim ta mozes mi vysvetlit prvy odstavec? V tomto sa uz stracam. Vdaka
Odpovedať
@kashina čím hrubší múr tým horšie Toto je orientačný príklad na predstavu čísla som si vymyslel ...alebo dal odhadom ... porobeton napr. porfix má veľmi malú hodnotu vodivosti dame mu číslo 0% betón má veľkú vodivosť dajme mu 100% tak plná tehla bude niekde na 70% , súčastná dierovaná tehla 30% , zateplená tehla 10% Písalo sa tu, že niektorí čo stavali z tehly dali do prvej rady tvárnic nasypali gulôčkový polystyrén aby znížili tepelný most medzi doskou a múrom ... Tiež moja známa pani na dôchodku tiež prerobila si 55 ročný dom ....zateplila polystyrénom vymenila okná ... nové podlahy ...v nich tiež polystyrén 8cm ...ale 40 cm hrubý múr stredom domu s plnej tehly sa nedá prerušiť tepelný most ... s betonovými základmi ... proste múr sa nedá nadvihnúť a vložiť pod neho polystyrén ... Cez leto preto v dome býva aj chládok , chladno ... za skriňami jej to trochu plesnivelo ... proste múr si ťahal chlad zo zeme ... a tým stena na múre bola vlhká ... ak sa skrine odtiahli problém sa stratil ... podotkýňam že pod múry dávali pred 50 rokmi izoláciu proti vzlínajúcej vlkosti a vode... Pri starom dome sa dá teplený most len zmierniť ale nie úplne odstrániť.
Odpovedať
Zburat, co sa planuje vyuzit nanovo zaizolovat a postavit nove v povodnom style... Prepacte, ak ste toto nechceli pocut...
Odpovedať
Dakujem vsetkym. Ono to nie je o tom, co clovek chce a nechce pocut, je to o diskusii, hladani rieseni a rozhodovacom procese. Clovek normalne vie, ze je najjednoduchsie postavit novy dom, nemusi si k tomu zakladat diskusiu. Casto je vsak situacia komplikovanejsia a tam diskusia pomaha, ci uz k najdeni najoptimalneho riesenia alebo len k mentalnemu ubezpeceniu sa, ze robim to najlepsie. Ak by sme nechceli byvat v meste kde sa pozemky pohybuju okolo / od 250,- / m2, su vacsinou v novych zonach, ku ktorym az tak neinklinujeme, a pod., tak nad starym domom ani len neuvazujeme. Preto starsi dom a investiciu na rekonstrukciu cca. do 70 000,- zvazujeme ako alternativu.
Odpovedať
@leilak1 Srdecna vdaka. Da sa podla vas eliminovat co i len potencial na sirenie vlhkosti a plesne v starych domoch po ich rekonstrukcii takmer na nulu pri spravnom nastaveni vsetkych pouzitych technologii? Taketo nieco by som naozaj nehcela riskovat. Velmi si cenim vas cas.
Odpovedať
@leonardom dakujem za odpoved aj fotodokumentaciu, na ake najvacsie problemy ste natrafili? nemate absolutne ziaden problem s vlhkostou / plesnou? Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@kashina Nie, práveže dom bol zdravý. Keďže sme ho celý "vykuchali", nemalo nás čo prekvapiť. Veď sme mu napr. vytrhali dlážky a zem vykopali do hĺbky 40 cm. A prípadné "slabé" miesta posilnili. Čo však asi neviete v tejto chvíli a my si to dnes už intenzívne uvedomujeme: Tie niekdajšie dispozície RD historicky zodpovedali podmienkam na prácu a oddych ľudí v minulosti a neodrážajú potreby súčasnosti. A je jedno, či ide o domy spred 100 alebo 50 rokov. Pokiaľ by ste rekonštruovali starší objekt, musíte počítať s "prekopaním" dispozície. Ľudia vlastne v minulosti ani veľmi neoddychovali, ani sa tak nezabávali. Nedopriali si toľko pôžitkov. Ako ideálny vzor pripájam rekonštrukciu a dostavbu objektu architektom Ľ. Závodným:
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kashina Ja som na začiatku mojej cesty k domu uvažoval z dôvodu financií podobne. Aj som nakoniec išiel cestou kúpy domu s pozemkom. Dom bol zdravý a samozrejme za skriňami plesne. Pri vyrátavaní nákladov na rekonštrukciu, počet obmedzení vyplývajúcich z pôvodného riešenia som radšej zvolil kratšiu cestu a ked pozerám fotografiu od @leonardom tak som rad, že mam niečo podobné, ale nové a so zachovanim pôvodného rázu. Poctivá rekonštrukcia sa ľahko vyšplhala na cenu ako za nový dom. Žiaľ, ja som si nedal pozor na dôkladné zaizolovanie pôvodnej pivnice, ktorá bola predtým úplne suchá, teraz mi tam vzniká kondenz a musím riešiť nútené vetranie aj pre pivnicu, v tome to samozrejme mám, keďže mám NED .... Kľudne pozrite album...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?