Rekonštrukcia starého murovaného domu - drevené dokrovie

Ahojte, ideme prerábať murovaný dom zo 60 rokov. Situácia je nasledovná. Dom je postavený zo škvarobetonových kvadier, čiastočne podpivničený. Základy sú odizolovaná od muriva lepenkou, steny sú suché. V 2 izbách je dlažkovica v 2chov je poter. Podkrovie je neobývané, stolicový krov, krytina azbestové štvorce. Deka je suchá, trámy zvrchu záklop spodok rákosie a omietka. Západná stena trochu pukla, vplyvom odkvapu ktorý bol vyústení rovno k stene a mohutného orecha ktorý rástol cca 1 meter od domu ( vid foto). Naša predstava je že na prízemný zmeníme dispozíciu izieb a podkrovie preboríme na obývateľné. Naša predstava je zhodiť štítové steny, po obvode domu urobiť železobetonový veniec ( na spevnenie múrov). Bočné steny dastaviť o min 90 cm a komplet nový krov a krytina. Pôvodne som chcel urobiť aj betónovú deku , ale dom je v takej lokalite kde sa nedostane mixer a pumpa. Boli sa na krov pozrieť majstri a navrhli mi nerobiť deku ( z dôvodu vysokej váhy na steny a z dôvodu že by sa betón musel robiť ručne) betónovú ale drevenú - s tým som OK. Tiež mi navrhli štítové steny a bočnú nadstavbu nerobiť z tehál ale celý vrch urobiť ako drevostavbu. Určite by som vnútorné priečky riešil ako navrhli, teda drevo. Nie som si istý tými bočnými stenami. čo si myslíte?
Odpovedať
@jozef_janicek Čo si o tom myslíme? Že ťa to bude stáť majland. Ak si to zdedil a ideš to rekonštruovať, chápem. Ale ak si to kupoval, ... musela to byť veľmi ale veľmi dobrá cena. Stav domu neviem posúdiť, to sa dá len miestnou obhliadkou. Ale naši majú dom z 1970 a je v oveľa lepšom stave. Dôležité bude vedieť, v akom stave sú základy. Najmä po tom, čo ten orech ich mohol poškodiť svojimi koreňmi. Aby sa to neskôr (po prerábke) neprejavilo presakovaním vlhkosti cez tú prasklinu v základoch. Aj skutočnosť, že sa tam nedostane ťažká technika, je v neprospech domu. Ako tam budeš chcieť navoziť stavebný materiál? Samotný rozsah rekonštrukcie prediskutuj s projektantom, nie s majstrami. Aby si uľahčili prácu, navrhnú ti také riešenia, ktoré sú pre nich jednoduché a ľahké. Nie také, čo sú pre teba výhodné. Projektant je predsa len nezaujatý. Ak sú obvodové múry pevné a zdravé, nevidím dôvod, prečo nedávať ako strop ŽB deku. Ja by som celé horné poschodie zbúra, nechal iba spodok. A nadstavil by som práve že z tehly alebo porobetónu, nie z dreva. Aj priečky. Toto sa mi zdá, že si majstri chcú uľahčiť. Keby som chcel byť moderný, povedal by som, že ten dom je "challenge". Bude to makačka, bude to stáť nemalé peniaze, ale snáď budeš s výsledkom spokojný.
Odpovedať
Čo na tom chceš rekonštruovať? Základy: Celá jedna strana domu ti sadá. (Viď otvárajúce sa priebežné praskliny.) Základy nemajú ani kúsok výstuže a liaty betón sa vtedy nerobil. Sú to len kamene na nejakú chudobnú maltu. Steny: Tepelno izolačná schopnosť je asi 1/5 z toho, čo sa dnes vyžaduje. Dom nemá v úrovni stropu veniec a steny sa rozchádzajú. Nosné drevo v streche a v strope je napadnuté červotočom a hnilobou. Treba do nich seknúť sekerou a stropné trámy v miestach uloženia na stenách odhaliť a skontrolovať. Vizuálna obhliadka nestačí. Nestretol som sa s rodinným domom starým viacej ako 40 rokov, aby nosné drevo bolo ešte nenapadnuté.(Jedine v Londýne u starých historických radových domoch, kde používali špeciálne drevo a špeciálne zabudovávali.) Krytina a latovanie samozrejme na úplnú výmenu. Asf. hydroizolácia v stenách má max. životnosť 20-25 rokov a potom sa mení na prach. Podlahy na teréne alebo nad pivnicou sú na úplnú výmenu a aj to s potrebou riešenia odparovania zemnej vlhkosti, ktorá bude putovať do stien, pokiaľ tieto v celom rozsahu nebudú podrezané s vložením novej hydroizolácie. Či sa to dá zatepliť bez zvyšovania prekladov nad dverami sa z fotiek nedá posúdiť. Okná, dvere, vnútorné omietky, všetka elektrina, voda, kanalizácie sú po dobe životnosti a treba všetko nové..... Čo ti tam zostane na rekonštrukciu??? Rekonštrukcie domov v takomto stave sa robia iba vtedy ak sa jedná o budovy zapísané v zozname kultúrnych pamiatok. Cena takýchto rekonštrukcií je asi dvojnásobná ako zbúranie a postavenie domu nového. Jediná logika na nejakú min. rekonštrukciu by bola, ak by dom mal slúžiť tak 5 rokov ako hospodárska budova s bývaním v jednej izbe s kuch. kútom a kachlami na drevo. Sorry.
Odpovedať
Profilova fotka
trochu skromnosti a práce a dom sa dá obývať. krov pozrieť, meniť len hnilé časti, krytinu nechať, prekryť plechom alebo asfaltom. Štíty nebúrať. Vymeniť okná dvere, inštalácie. pozrieť či je vodorovne odizolovaný, doplniť. Sadanie sledovať, upraviť podmienky. A hťadať rozumného projektanta alebo dobrý dozor na rady, , nie kresliča.
Odpovedať
Profilova fotka
Tvoj postup celkom OK. A kedže budeš murovať bočné steny, nevidím dôvod nevymurovať aj tie štítové. Vlastne postup ako si popísal som robil aj ja, lenže mne ostali len 3 obvodové steny a jedna vnútorná (čo mi pasovala). Inak drevený strop a komplet nové poschodie.
Odpovedať
@chrobak7 Ahoj, stavebný materiál tam doviesť viem, problém je iba pumpa a mixer. K základom chcem urobiť sondu aby som videl v akom sú stave. Ako píšeš cely vrch sa rozoberie a postavný nanovo, veniec by mal spevniť obvodové múry. Tiež si myslím že tu nadstavbu je lepšie vymurovať, ako robiť štýlom drevostavba...
Odpovedať
@kntsz Chcem to rekonštruovať komplet, voda odpad, elektrina.... steny sa nerozchádzajú, a su vymurované rovno, dokonca aj v uhloch.. Drevo v strope ešte neviem v akom je stave, to je jedna z uhol na jar komplet vypratať povalu a obnažiť drevo v podlahe. Krov je v dobrom stave, ale je to stolicový krov, ten sa bude určite meniť. Moja otázka bola či 1. podlažie , tj štíty a nadmurovku robiť z tehál, alebo ako drevostavbu.
Odpovedať
@sgt mne ostanú spodné obvodové múry a niektoré vnútorné priečky. Tiež si mal povalu drevenu? Ako si ju riešil, betónoval si alebo si nechal drevenú?
Odpovedať
Profilova fotka
Povalu som mal drevenú a dve izby skvarobetonova deka. Všetko šlo preč a novy strop mám drevený.
Odpovedať
@jozef_janicek cez celú štítovú stenu ti ide ťahová praskliná, ktorá sa otvára. Najvýraznejšia je pod oknom prízemia lebo je len jedna. Potom sa prasklina rozkladá na dve menšie. Jedna je od ľavého horného rohu v smere do ľava a nahor (obchádza nadokenný preklad) a jemne pokračuje nahor, čo svedčí, že dom nemá veniec. Druhá prasklina začína u pravého rohu okna a ide ďalej v smere nahor k oknu v podkroví. Táto prasklina už výraznejšie viditeľná má pokračovanie po trojuholník nad oknom a jemne ide ešte vyššie. Viditeľnosť prasklín je daná aj priľnavosťou omietky k murivu a nie vždy kopíruje prasklinu v murive, ale prasklina v murive sa môže strácať vo viacerých mikrotrhlinách v omietke. Prasklina štítovej steny, ktorá v podstate ide od základov až do hrebeňa, nie je náhodná, či nejaká dilatačná od rozťažnosti materiálov. Je to statická porucha. Netvrdím, že sa to nedá riešiť napr. stiahnutím tiahlami, alebo spevnením základov v mieste prasknutia, ale toto všetko rekonštrukciu neúnosne predražuje. Samozrejme všetko záleží od náročnosti investora v tom, čo chce dosiahnuť. Mňa by ani nenapadlo ísť do rekonštrukcie a ako projektant pokiaľ by sa nejednalo o pamiatku, alebo tam neboli iné vplyvy ako napr. radová zástavba v mestách - čo zjavne nie je, by som odmietol tento projekt, realizovať pre ekonomickú nevýhodnosť a konštrukčne architektonickú nelogičnosť.
Odpovedať
@kntsz Dík za názor, k tej praskline. Vo nutrí bola tiež viditeľná, cca 6 rokov dozadu bola omietka vo vnútri opravená a potom už nepraskla, tak to vypadá že už tam nie je ďalší posun...
Odpovedať
@kntsz Veniec ten dom nemá, preto chcem ten veniec ( rozobrať aj štíty a urobiť veniec na cely obvod stavby) spraviť aby sa tie steny spevnili. Myslíš že odkopanie základov na tom rohu a spevnenie betónom stabilizuje tu časť domu?
Odpovedať
Prasklina určite ide aj cez základy. Nový veniec ti to zachytí hore, ale v základoch nie. K základom sa dá pribetónovať nový základ spriahnutý so starým. Koľko, kde a ako je na prieskum a projekt statiky. Takže všetko sa dá, ale za akú cenu. Uvedom si, že dom sa dá zrúcať za jeden deň. Za týždeň vyberieš použiteľné kvádre a roztriediš odpad a ak budeš mať projekt nového domu s povolením, môžeš začať stavať. Ručím svojou kariérou, že to bude lacnejšie, bude to rýchlejšie a postavíš si to na úrovni ako dom s takmer nulovou spotrebou energie. Samozrejme pokiaľ nebudeš šetriť na schopnom a skúsenom projektantovi. Stavebný odpad zo stavby okrem dreva sa dá použiť na zásypy a základy staré ak sa priamo nevyužijú, tak sa dajú novými obísť. Tie sa neodstraňujú. Naviac projekt rekonštrukcie je tiež drahší ako projekt nového. Stavebné povolenie tak či tak neobídeš. Ale staviaš ty a za svoje...... Ak by si sa rozhodol ako píšem, oficiálne to realizuj ako rekonštruciu cca v pôvodných pôdorysných rozmeroch, aby si sa vyhol problémom v územnom konaní.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kntsz Tiež sme v prvej faze rozmýšľali aj o variante cele to zbúrať a postaviť nove. Musím ťi ale vysvetliť realie tej stavby. Problém je že to nie je v obci vedľa cesty. Dom je v osade na Kysuciach, dedo tam material vozil na koni. Cesta je tam celkom OK az na 2 zákruty kde sa nakl.auto musí vytáčať. Takže ako som písal mixer a pumpa tam nevyjdu. Krátke nákladne auto s 4x4 tam vyjde. Takže cele to zburať, a vyvážať tam materiál na novú stavbu je problém, betón robiť na celu stavbu iba ručne ( aky je tvoj názor na dovoz suchécho betónu a rozrábanie v miesačke? ). A ked sa to prerobí bude to víkendový dom. ( bývanie máme poriešené) Určite sa budeš pýtať prečo také niečo vlastne ideme realizovať. Odpoveď je príroda a klud. JE tam velka záhrada ktorá susedí s lesom. Večer ked tam zapadne slnko tak je tam tma., žiaden hluk, krásny výhľad na hory. Nepotrebujeme to mať hotové za pol roka, budeme to prerábať postupne. V prvej časti som chcel riešiť dispozície prízemia a nový krov a strechu, Urobiť obyvatelne prízemie a vrch dorobiť do dôchodku :-) Ako by si odporúčal vyriešiť tie základy z vonku? Obkopať zaliať betonom s tým že do pôvodného zakladu navŕtať diery do toho roxory aby sa to spojilo s novým základom? dík
Odpovedať
Nie som statik, ale z realizovaných stavieb sa po odstránení hornej stavby dá na základ urobiť veniec a kde treba spevniť základ aj hlbšie. To však musí pozrieť a navrhnúť autorizovaný statik. Ak je problém s dopravou materiálu, tak na stabilizované základy realizuj drevostavbu, ktorú obyčajne pre trvalé bývanie nedoporučujem, ale ako chata je to najlepšie, lebo ju rýchle rozkúriš. Akú drevostavbu v tvojom prípade už nie je na diskusiu na DF- je tam však viacej možností a na rôznej komfortnosti bývania.
Odpovedať
@jozef_janicek mix lopata?
Odpovedať
@maxogo mix lopata znamena?
Odpovedať
@kntsz ja rozmyslam tak ze prizemie zateplim z vnutra vatou cca 5cm a oblozim masivom. Tym dosiahnem zateplenie a rychle vykurenie v zime.
Odpovedať
@jan_jozef https://www.youtube.com/watch?v=fkpGL...
Odpovedať
@maxogo neviem či tu na kysuciach niekto take niečo ma, videl som take video aj na traktor bager...
Odpovedať
@jan_jozef Nevieš o čom píšeš. Nájdi si schopného a skúseného projektanta, ten ťa usmerní.
Odpovedať
@kntsz teraz neviem co myslis.
Odpovedať
@jan_jozef to, čo chceš ty realizovať sa bežne nerobí, lebo si to vyžaduje odborne náročnejšie a tým aj drahšie riešenia. Napr. zatepľovanie z vnútra. S takým riešením je spojená spústa atypických detailov, ktoré sa nedajú ani len popísať na DF bez riadneho prieskumu, zamyslenia a návrhu. To, že ako laik problematike nerozumieš je normálne, ale to, že sa ju snažíš riešiť ad hoc, skusmo a cez DF už normálne nie je. Ja som ti už ohľadne princípu napísal dosť. Viacej aspoň s min. zodpovednosťou sa na DF už nedá. Sorry.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?