Rekonštrukcia starého klenbového domu

Profilova fotka
zdravim prosim vas o vase rady a skusenosti mame stary klenbovy dom cca 200 rocny ktory by sme chceli zrekonstruovat. chceme zobytnit podkrovie a podrezat mury. dom ma staru kamennu pivncu(klenbovu) pod celym domom. klenba vo vnutri je z tehly v obvodovych muroch sa nachadza asi vsetko od tehly az po kamen. chcem sa opytat ci mate skusenosti niekto z nadstavbou na takomto starom dome ci by to mury a klenba vydrzali. resp nejake riesenia lebo niesom moc ztotozneny s tym ze by som to zbural a postavil nove ale je tu aj taka moznost dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@kololoko super,drzim palce.ma to ducha.nenechaj sa odradit. no musis to chciet hlavne Ty. mam to za sebou.pozri moj fotoblog je tam zopar zaberov. pozdravujem.
Odpovedať
@kololoko na českej streche min. 2 kočky rekonštruovali podobný dom a doviedli do veľmi vydarenej realizácie. Popýtaj sa tam, min. jedna z nich bola aj v sekcii "Vybrali sme"
Odpovedať
Profilova fotka
@kololoko škoda, že ste z Blavy, tomu nič nechýba. Klenby nevykazujú poruchy, nadstavba sa rieši jednoducho, podrezávanie bude zložitejšie ale frontálny múr nevyzerá hrubý.S tým vekom by som si nebol istý, je možné, že je starší.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 presny vek neviem ale je mozne ze ma cez 250 je jeden z poslednych na nasej ulici v povodnom stave. podrezavanie by so musel riesit diamantovim lanom ktore reze aj kamene je to sice dost drahe ale inu moznost mat nebudem. skor sa bojim o nove podkrovie ci to steny unesu
Odpovedať
Profilova fotka
@kololoko to podrezávanie preskočme, takáto stavba zaťaženie znesie, len sa musí vytvoriť nad klenbou platňa, ktorá nahradí tiahlo a umožní kolmý prenos ďalšieho zaťaženia. Ak klenby nie sú zasypané môžu sa spevniť zvrchu a potom zasypať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tiahlo je tam len jedno takze je aj zazrak ze to drzi :) zasypane niesu. pondelok dojde stavbar tak hadam poradi.. lebo furt je moznost ze stare zburame a postavime nove bude zalezat aj od ceny hlavne
Odpovedať
Profilova fotka
@kololoko preboha nie! Dúfam, že Vám to ani nedovolia. Je to Váš majetok, ale nevytvoríte nič lepšie, takú klímu nedosiahnete ani klimatizáciou, nehovorím o prostredí. Stavbára sa najskôr opýtajte, či to už robil a kde, potom sa rozhodujte.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 bratislava.tam neni ludom nic svate.ved zburali vsetky industrialne stavby idioti.najzakomplexovani slovaci zijuci v BA .vsade vo vyspelom svete zachranuju a vytvaraju fantasticke priestory. jan 45,zrejme to zdedil.skoda casu. pozdravujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no problem je v tom ze nas tlaci trosku cas lebo cakame prirastok .. ja by som to urcite zburat nechcel lebo je tu vyuzitie na vinoteku ktoru tu chcem mat. a zas ze mi neni nic svate by som nehovoril lebo napr ked som rekonstruoval presovnu a robil tam aj novu podlahu tak v zemi som nasiel staru studnu ktoru som zachoval a nezasypal som ju hrubohmotne cize ma nehadzte do jedneho pytla :) @clus len vravim prirastok nas nuti hladat to najlepsie riesenie pre nas
Odpovedať
Profilova fotka
@kololoko to mi krivdíte, ale pýtal ste sa len na detaily a chcete odpoveď na celý problém. Keby som bol bližšie, bolo by to zaujímavé robil som to dvadsať rokov, posledný meštiansky objekt bol z 15. storočia datovaný. ale základy mal staršie. zachoval sa celý a do podkrovia z oceľovej konštrucie sa zabudoval veľký mezonetový byt.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 myslite ze tento dom moze byt az taky stary? co ja viem je to stary vinohradnicky dom predtym tam byvali nemci nachadza sa v Bratislave-Raci. veru bolo by zaujmave ziskat nejake blizsie info. ja dufam ze sa mi podari urobit riesenie ktore bude vyhovovat vsetkym :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kololoko nie je dom zapisany ako pamiatka v UZPF?
Odpovedať
Profilova fotka
nie pamiatka to nieje je to len v pamiatkovej zone..
Odpovedať
@kololoko A Rozhodnutie od Pamiatkoveho uradu mas? Ci ti nadstavbu dovolia ak to je v zone........
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze dovolia lebo vsetky domy v okoli ju maju musis len zachovat nejake styly.. ale vyzera to tak ze opravime iba strechu a postavime novy dom v zadnej casti dvora co bude asi najlepsie riesenie
Odpovedať
@kololoko Radsej sa ich dopredu opytaj, to, co dovolili pred rokmi, nemusia dnes, a potrebujes od nich vyjadrenie aj vtedy, ak budes len menit krytinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica to mne je jasne urcite najprv pojdem na urad a az potom zacneme stavat
Odpovedať
ja by som bol s pamiatkármi opatrný... je to celkom hnusná banda ( väčšinou). No videl som viac riešení, kde sa renovoval starý dom a mne sa najviac páčilo riešenie dreveného roštu upevneného do pomúrnic. Medzi tým prípadne iba nejaká izolácia. Hmotnosť podkrovia sa potom prenáša iba na nosné múry, a keď sa spraví podrokvie suchou výstavbou, tak to nebude ani veľmi ťažké ( teda hmotnosť myslím :-)
Odpovedať
@stefan_zamestnanec opatrný,neopatrny, stanovisko od nich potrebuje ak sa chce vyhnúť problémom.... Alebo pokutu a naťahovačky so zastavením stavby vezmes na seba? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je objekt v pamiatkovej zóne, akékoľvek zmeny na dome prípadne stavba nového musia byť so súhlasom pamiatkového úradu a to mám na mysli aj zmenu farby domu, strechy, okien. Ja by som nepočítala s tým, že Vám povolia v ochrannom pásme nejaký novodobý bungalov alebo pultovú strechu alebo nejaké hypermoderné bývanie. Pamiatkárov by som hnusnou bandou nenazvala, pretože sa len snažia zachovať čas nášho kultúrneho dedičstva. Záleží však aj od jednotlivých úradníkov, či vidia len nariadenia a zákony bez širších súvislostí alebo prihliadajú aj na to, že rozhodujú o ľudskom bývaní.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/blog/kolol... takto rok do zadu som nemal ani tusenie ze sa nam to takto sikovne podary zachranit mozno by vas to mohlo zaujmat:)
Odpovedať
Profilova fotka
uzastny pocit,dat veciam druhu sancu.tesim sa s vami. @kololoko
Odpovedať
@kololoko urobili ste skvelu vec..taketo domy treba zachovat, nie burat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?