Rekonštrukcia starého hlineného domu - čo je dôležité

Zdedili sme starý dom z nepálenej tehly, postavený okolo roku 1910. Bývalí majitelia asi pred 40 rokmi v niektorých miestnostiach urobili betónové dlážky, čím zamedzili odvetrávanie stien. V súčasnosti sú všetky steny odspodu vlhké a na niektorých miestach je pleseň. Rodičia majú k domu citový vzťah a odmietajú ho zbúrať. Dom vyžaduje rozsiahlu rekonštrukciu, sanáciu stien, nové podlahy vrátane hydroizolácie, novú strešnú krytinu a možno aj krov. Konzultovali sme s rôznymi stavbármi a stavebnými firmami a zistili sme, že sa veľmi líšia v návrhoch rekonštrukcie. Rada by som poznala názory ľudí, ktorí s rekonštrukciou hlineného domu majú skúsenosti a vedeli by upozorniť na chyby, ktorých by sme sa mali vyvarovať. Ďakujem všetkých za rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Treba vybúrať zbytočné konštrukcie alebo tie ktoré sú zničené. Podrezať a urobiť nanovo. Kompletná rekonštrukcia domu o výmere 100m2 vyjde min 50 000€.
Odpovedať
Navrhujem betónové podlahy odstrániť až po úroveň základov a nahradiť penoskolom. Ďalej obkopať celý dom a urobiť okolo neho melioráciu. Jednoducho vlkosť musí niekde uniknúť ináč bude stále vzlínať po stenách. Podrezanie domu je tiež možnosť ale pokiaľ sú základy z kameňa tak sa mi to nezdá a malo by stačiť vyššie uvedené.
Odpovedať
@egresova http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl... Tu mas napr postreh od @jamk1 a @technik007 Ono podrezanie a obkopanie je na zvazenie kvoli statike. Hline prilisne preschnutie tiez nijak zlast neprospieva. Hlina velmi zkrehne.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajoz aj ste to niekde tak realizovali? Hlavne penosklo.
Odpovedať
Na penoskle mám garáž. Skús hľadať na chalupárskych fórach a nedávno som to tiež videl vTV relácii čo teraz beží. Penosklo je tepelný izolant a izoluje aj proti vlhkosti.
Odpovedať
@egresova Este by som doplnil. Moj nazor je ze k starsiemu domu je potrebne sa chovat ako k starsiemu cloveku. S uctou, respektom a citlivo. Ziadna hruba sila a ziadne prevratne (overene) nove technologie ako je lepidlo na steny a podobne vylomeniny :-) Dalsia vec k vlhkym stenam. Ono take hlupe kurenie/temperovanie robi zazraky. Ak je dom neobyvany starne neskutocnym tempom a na prvy pohlad vyzera hrozne. Staci troska toho krboveho ludskeho tepla vlhkost vo velkej miere ustupi. Samozrejme si treba uvedomit ze 50-80cm materialu preschne za vcelku dlhy cas. Tazko povedat coho sa vyvarovat. Kazda taka rekonstrukcia je individualny projekt a vzdy prekvapi niecim novym ;-)
Odpovedať
@egresova stary hlineny dom nemozno rekonstruovat novými postupmi /beton, polystyren, plast../ V ziadnom pripade nepodrezavat, hlina bz sa nemala podrezavat, podla mna hlavne odstrante betony, spravte drenaz a napríklad odvetravanu podlahu s iglu tvaroviek. Skus oslovit o.z. artur, venuju sa obnovam starych domov a budu vam vediet doporucit vhodného odbornika ktory Vam poradi co a ako, usmerni stavebne firmy Ono k tym firmam, nam radil architekt co mal vela skusenosti s rekonstrukciami takze sme vedeli presne postupy a pomaly kazda firma ci majster co prisiel radil nieco ine - a castokrat uplne opacne . Takze som naozaj rada ze sme mali odbornu pomoc a nemuseli sa spoliehat na stavebne firmy Stary hlineny domcek moze byt uzastne byvanie ked sa spravi ale tak isto to moze byt hotova katastrofa ked sa zacne opravovat neodborne Drzim palce, skvele ze neburate ale opravujete, bodaj by bolo takých ludi viac
Odpovedať
Profilova fotka
@egresova pozrite moj fotoblog. Je tam foto-postup rekonstr.hlin.stavby, konkretne zateplenie a rekonstruk.podlahy.... Nas objekt ale uz mal pod murmi hydroizolaciu, nesluzi po xy rokov asi 100 percentne ale je. Pred rekonstruk.boli vlhke stene po rekonstr.suchucko a paradna klima v lete :-). S tym nepodrezavanim pri rekonstr. ako pise autorka vyssie nesuhladim,nazori odbornikov su ZA i PROTI...dva tabory.
Odpovedať
@teta_z_lesa nemohla by si dať kontakt na toho architekta, ktorý mal skúsenosti so starými domami?Aby som povedala pravdu, ja mám z toho hrôzu, ale moja 60-ročná mama má k domu veľmi silný citový vzťah - strávila v ňom detstvo - a rada by sa tam vrátila. Je to veľmi "prírodný" človek (biopestovanie, permakultúra, prírodné čističky odpadových vôd atď.). Keďže je vitálna a veľa si o všetkom študuje, ťažko ju od toho odhovoriť. Preto by som jej chcela pomôcť aspoň pri výbere odborníkov. Dom je na dedine, obklopený roľami, s veľkým pozemkom. Nemá však WC ani kúpeľňu, to všetko treba popri rekonštrukcii dobudovať. Ja s otcom jej navrhujeme, aby sa k domu pristavila nová časť - pre istotu, ak by starý dom robil problémy. Neviem, či je také riešenie možné. Je neuveriteľné, aké sú názory stavbárov rozdielne. Laici sa v tom úplne strácajú. Viem, že urobiť sa dá takmer všetko a je to len otázka peňazí, ale ani tých nemáme na rozhadzovanie, bude sa musieť všetko dobre zvážiť a osloviť naozaj naslovovzatých odborníkov. Ešte snáď toľko, že dom je postavený na ílovitej pôde. Dnes už nikto netuší aký je podklad, ale sotva tam bude ako základ kameň. Možno je to postavené rovno na tej hline. Prikladám dve dosť nekvalitné fotky zadnej - severnej strany domu. Je to fotené mobilom už takmer za šera.
Odpovedať
@fotoarch Ďakujem, pozriem.
Odpovedať
@egresova http://ozartur.sk/kontakt/ skus im napisat, u nich pracuje viac architektov. A netreba mat z toho hrozu, pozri ze nema kupelnu ani wc je praveze vyhoda, aspon nemusite burat staru a potrubia sa pri rekonstrukcii starych domov davaju tak isto nove Tieto stare domceky su nadherne ked sa spravia, stylove, maju dusu - to ziadny katalogovy bungalov nebude mat
Odpovedať
Profilova fotka
@egresova Skus sa poradit vo fore na www.obnova.sk
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 na obnovu som písala, už dávnejšie. Nikto mi neodpovedal.
Odpovedať
http://www.byvamezdravo.sk/prirodne-s... Možno by ti vedeli poradiť.
Odpovedať
@aniele vďaka, pozriem si to.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Tak to ma mrzí. Ja som mal s nimi veľmi dobré skúsenosti aj čo sa rád, aj komunikácie týka. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Niektoré príspevky tu sú na paragraf . Tý čo nič neviete nič nepíšte . Ak by to bolo v mojej moci tak tieto bludy trestne stíham, vrátane webu, ktorý tieto bludy podporuje a šíri.
Odpovedať
@mesarosanton čo konkrétne máš na mysli? Rada sa dozviem, ak niečo nesedí. Nechcem urobiť chyby alebo zlé rozhodnutia.
Odpovedať
@egresova Mám kontakt na architekta, ktorý mi robil návrh fasády. Spomínal mi, že sa venuje obnovám starých hlinených domov a velmi oduševnelo opisoval vlastnú rekonštrukciu starej chlupy. Popisoval mi konštrukcie, citlivý výber materiálov a dost bol orientovaný na prírodné materiály, ktoré stavbu esteticky ani kvalitatívne nepoškodia. Je z PN. Ak chceš, pošlem ti do IP tel. číslo.
Odpovedať
@egresova http://www.obnova.sk/diskusia/stavba-... je tam aj viac diskusii o hline, treba pohladat, mozno najdes co porebujes, urcite nepodrezavat.
Odpovedať
Profilova fotka
@egresova Pchať do domu penové sklo ,alebo nahovárať na nepodreznie. ]-( .Starých domov som sa naopravoval a len jednu poznámku. Je to veľmi individuálne nedá sa to povedať všeobecne. Hlavne si nádite niekoho kto tie domy pozná,kto má v tom prax. S architektami mám takú skúsenosť ,že sú to len malé deti na pieskovisku ,ale stavebníctvu a hlavne rekonštrukciám ,starých domov sa rozumejú, ako husi pivu.
Odpovedať
@mesarosanton alebo nahovarat na podrezanie hlineného domu...to je tiez odbornost sama o sebe
Odpovedať
@mesarosanton Tento architekt si sám renovuje starú chalupu, takže sa musí o to zaujímat k to chce urobit dobre sám pre seba. Moderné materiály na hlinu nepatria.
Odpovedať
Profilova fotka
@egresova no znie to trosku divne,ale v roku 2001 som taky dom rekonstruoval. Ale teraz sa nesmejte. Na podlahu kde bola zem som dal folie. Nato poukladal po celej proche plastove flase,zavrete,zalial betonom a bolo. Z vonku tu nopovu foli a rynu a vlhkost tam nebola do roku 2007 kym som ho nepredal
Odpovedať
@irise Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
robím odborné poradenstvo pri rekonštrukcii starých domov a aj bývam v 110 ročnom dome a ďalší som kúpil. Čítam tu veľa vhodných nápadov ale ono to treba ušiť na mieru na konkrétny dom. Niekde jedno môže pomôcť a inde uškodiť -ako napríklad drenáž. A podrezanie hlineného domu môže odstrániť vlhkosť do takej miery že murivo zkrehne
Odpovedať
@mesarosanton podrezat určite nie! Hlina potrebuje určite percento vlhkosti pre správne fungovanie, co sa podrezanim naruší a hrozí enormne vysušenie hliny a jej drobnejším a strata pôvodných fyzikálnych a pevnostných vlastnosti! @egresova na stránke www.obnova.sk nájdete veľmi veľa výborných odborných rad co a ako s hlinený domom, ja som sa tam veľmi inšpirovala, kedze mam hlinenú chalupu a postupne ju dávam do pôvodného stavu
Odpovedať
@egresova citové vzťahy sa majú vytvárať k ľuďom a nie k veciam, to je zásadná chyba. S takýmto prístupom váš problém ťažko vyriešite.
Odpovedať
Profilova fotka
@strbskepleso Neviem čo by na to povedali hlinené domy ktoré som rekonštruoval úplným podrezaním a vysušením.Môj dom je kombinácia hlina +pálená tehla, podrezaný vysušený odizolvaný zateplený dom. Ani najmenší problémik. Pozývam každého vyhytralého inžinierika na diskusiu, ja mám 30 rokov praxe v rekonštrukciách opravách najrôznejších stavieb.Za ten čas viem že každá líška svoj chvost chváli a ponúka x lacných riešení z najrôznejšou chémiou. Všetko je to len dočasné kým soli nerozložia tie chemikálie.Nech vám dajú 100 rokov záruku takú akú ponúka podrezanie. Nič sa nevyrovná podrezaniu a úplnému vysušeniu .Akákoľvek voda v murive murivo narúša.
Odpovedať
@mesarosanton Co sa tyka hydroizolacie je to naozaj na zvazenieu u kazdeho jedneho domu. Ja mam napr. betonove zaklady domu 1,2m nad terenom (+ polovica domu podpivnicena). Tento zaklad bol z vrchu obliaty smolou a az potom sa hore tahali mury (zvacsa z nepalenej tehly). Dom nikdy nevlhol a ani v pivnici nikdy nebola velka vlhkost. Preto ani teraz pri rekonstrukcii neplanujem nakladne dom hydroizolovat (podrezavat), ale rozmyslam pre posilnenie hydroizolazie pouzit aspon krystalicku izolaciu. Penosklo : Anton, mali ste uz nejaku osobnu skusenost s penosklom. Rad by som skusil ho pouzit v jednej miestnosti pod drevennu podlahu, tak by som rad vedel, preco by to mala byt (podla vaseho nazoru) hlupost (60 rokov nebol problem ani ked podlaha bola polozena na hline + 10cm skvary - meddzi drevennymi hradami).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?