Rekonštrukcia starého domu na pasívny dom

Profilova fotka
Spytam sa taku sprostost... Dal by sa dom (moj v albume) zrekonstruovat tak aby bol NED pripadne az pasivny? Chcem len vediet ci by to bolo mozne a co vsetko by to obnasalo...
Odpovedať
Profilova fotka
.Dajú sa znížiť straty na minimum ale urobiť z toho pasív,takmer nemožné.Lacnejšie by bolo zbúrať a postaviť nový dom.
Odpovedať
Profilova fotka
to by teda lacnejsie nebolo :-p straty na minimum to je jasne.... pasiv nie, ok...dovody? teraz nejde o to co by to stalo a ci na to mam...ale ci by to bolo vobec mozne, ako a za co :-)
Odpovedať
@y2k S rekuperáciou sa dá vo Vašom prípade dostať na NED s mernou potrebou okolo 30 kWh/(m2a). Bez rekuperácie na NED s MPT okolo 40-45 kWh/(m2a). Pasív nie, aspoň nie za rozumnú cenu. Iba ak by ste všade dali 50-70 cm izolácie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
hovorim, kaslime teraz na peniaze, len ci by to slo a ako :-) je asi jasne ze to robit nebudem, tolko penazi nemam, staci zateplit a podobne opatrenia....len ma to zaujima
Odpovedať
Viem si predstaviť, že sa dom prerobí na nízkoenergetický, ale na pasívny...fúú, to by bolo ťažké. Ale v dnešnej dobe asi nič nie je nemožné ;-) Inak niektoré nové, "pasívne domy" často nespĺňajú kritériá, ktoré by pasívny dom mal mať.
Odpovedať
Profilova fotka
všetko sa dá, len pri tej hrúbke izolácie, ktorú by si tam musel dať + hrúbka pôvodných múrov = bunker (múry min. 1m :-D )
Odpovedať
e ešte ku všetkým ostatným príspevkom treba dodať, že rekonštrukcia ako tak odkryje ešte veľa nedostatkov ktoré ti to predražia. Nikdy nevieš na čo nove natrafíš. V tomto prípade sa zhodujem s tým príspevkom, že jednoduchšie a praktickejšie by bolo postaviť úplne novy. Ale ak chceš znížiť straty tak zatepliť prípadne nejaký alternatívny zdroj tepla či už slnečné kolektory alebo teplovzdušne čerpadlá.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim. Tiez zmyslam pomalymi krokmi prerobit cca 25 rocny rod.dom z 30cm tehl. muru na nizkoenergeticky alebo aspon velmi usporny dom. Som si vedomy, ze je to obtiazne. Chcem zacat s oknami a zateplenim . Chcem sa poradit. Pre aku sirku izolacie obvodovych stien je potrebne sa rozhodnut? povodne som chcel ist do 20 - 25cm izolacie zo sedeho polystyrenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@krajcimartin prečo?, myslím ako dopadol výpočet? praktický rozdiel medzi šedým a bielym PS je len v cene.Pre celkový výsledok je potrebné urobiť detaily, presahy izolácií, spojenie izolácie stropov a stien. správne osadiť okná.
Odpovedať
Profilova fotka
@krajcimartin ides na to z opacnej strany :). Ja by som na to isiel takto: stiahol by som si PHVP a POCTIVO nahodil dom do neho. Potom si zadefinujem moj ciel. Dajme tomu 30kWh/m2/rok. Postupne menim vlastnosti konstrukcii tak, ze jednotlive straty podlahou, strechou, stenami (a podla situacie oknami) budu cca rovnake. PHVP vyhadzuje potom vysledok kolko bude odhadovana spotreba (velmi orientacny vysledok, ale na to ze je to zadarmo staci). Potom su dve moznosti, prva, dostal som sa k mojemu cielu a konstrukcne a financne je to realizovatelne, po druhe moj dom je tak zlozity a ma tak zly faktor tvaru, ze sa k cielu nedostanem, alebo investicia do zateplenia je vacsia ako mozna uspora za definovane obdobie. Pri druhej moznosti su potom dve moznosti riesenia. Za a) akceptujem to ako je, za b) na dalsie znizenie SPOTREBY (potreba sa uz menit nebude) energie pouzijem techniku npr TC. Vsetko je len o cislach a troche chcenia. Som presvedceny, ze ak nie je casova tiesen, zvladne to postupne takmer kazdy trosku technicky nadanejsi jedinec, ktory pochopil v skole Ohmov zakon (to pocitanie "prudov" tepla je tomu velmi podobne :) ) :). Samozrejme mal by to vediet spocitat kazdy projektant, ale povedzme si otvorene aj ja som konstrukciu domu menil asi "milon" krat aby som sa pozrel ako by to vyslo keby... A kazdy projektant pri "tisicom" pokuse "mohli by ste mi este prepocitat ako..." skonci na psychiatrii :D
Odpovedať
No tak ten program ma nenapadol, skusim ho vyhladat. Pochopitelne, ze vsetko co sa bude dat, chcem spravit svojpomocne. Takze sa takym sposobom usetri na ine. Pochopitelne som detailista a neuspokojim sa s nedostatocnou pracou robotnikov. Predsa uvedomenie, ze za 10 rokov uzivania plynu na kurenie by som mal dat do 20tis eur mi nukla myslienka nieco stym spravit. Samozrejme viem, ze to nejde hned lusknutim prsta.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?