Rekonštrukcia rodinného domu

Ahojte, plánujem kúpiť rodinný domček, taký trošku väčší :-N Je trojpodlažný, ale chcela by som ho trošku "zmenšiť" takým spôsobom, že sa vrchné podlažie zníži a urobí sa niečo ako podkrovie (hosťovské izby, zimný šatník, kúpelka) a na dolnom podlaží urobiť napr. letnú kuchynku, garáž, tech. miestnosť atď. Obývali by sme viac-menej len to stredné podlažie, je tam niekoľko vačších izieb. V súvislosti s tým sa chcem poradiť, čo si myslíte o nápade, že by sa na to podlažie kde budeme najviac dalo urobiť podlahové kúrenie a do podkrovia (t.č. to tretie podlažie) klasicke radiatory. Asi by bolo najlpšie dať všade podlahové kúrenie, ale to z ekonomického hľadiska predpokladám nebude možné zrealizovať |-| Na rekonštrukciu budem mať totiž asi len nejakých 30 000 euri a z toho bude treba pomeniť všetko....od vodovodného potrubia, cez elektriku až po okná, strechu a komplet fasádu. Tá ale dojde na rad asi až o niekoľko rokov keď sa došetrí =-) Myslíte, že sa to bude dať z tej sumy nejako vykryť alebo bude aj tá obrovská kopa peňazí málo? Koľko ste vrazili do prerábky vy? Bola by som rada aj za info o cenových reláciách jednotlivo....napr. koľko vás vyšlo podlahové, okná, atď. Teším sa na odpovede ;-)
Odpovedať
Pridávam ešte ďalšie foto
Odpovedať
Vidim milion problemov. Ja by som do toho nesiel. Jedine, ze by mi to niekto dal zadarmo. Prevadzka takejto budovy v tomto povodnom stave bude brutalna ekonomicka sebevrazda. Tepelne straty odhadujem na 25-35 kW. Nedokazem si predstavit, cim to je vykurovane, ale musi to byt nieco velke. :-) Fasada sa bude musiet urobit medzi prvymi vecami (musi sa to zateplit). Podlahovku vidim bez sance (naklady na izolacie domu - aby sa dom uviedol do stavu, kedy ho podlahovka vykuri - neunosne) Odhad : strecha - 6.000,-, okna+dvere - 3-5.000,-, dvor,plot, chodniky, zahrada - 5-6.000,- elektrika 4-5.000,-, voda 2.000,- ak je to azbestovy eternit = problemy navyse. Do 30.000 so svojpomocou by sa dalo, ale s odretymi usami. Nepocitam dokumentaciu, projekty a pod. Ak je narusena statika, alebo problem s hydroizolaciami, tak 30 bude URCITE malo.
Odpovedať
Dobrý den. No, rekonstreuovat se dá cokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Je nutné si ale předem položt některé otázky a také si na ně pravdivě odpovědět. Já taktéž vidím milión problémů a tudíž bych doporučil zvážit celou akci po stránce finanční. Mě z toho Vašeho popisu vyplývá, že Vy vlastně potřebujete dům podstatně menší ( chcete ho zmešovat ), podstatně lacinější ( nemáte dostatek peněz na koupi a následnou rekonstrukci dotaženou do zdárného konce ). Snad lokalita, kde je ten dům Vás přitahuje natolik, že jste ochotna podstoupit všechna, tedy i finanční rizika. Nicméně taková rekonstrukce je velmi složitá, technicky finančně náročná a pokud nejste stavaři, tak svépomocí toho moc pořádně neuděláte. Čili prvotní otázka zní : dá se za součet kupní ceny + 30.000 Euro koupit pozemek a postavit si dům podle svých představ ? Já si troufám říci, že ano, neboť cenu toho domu odhaduji na nějakých 50.000 Euro + 30.000 na rekonstrukci = celkem 80.000 Euro a to už jsou dostatečné prostředky na úvahu o stvabě na zelené louce. Pokud ovšem ten dům kopupíte za hubičku ( do 30.000 Euro ) tak bude ve špatném techn ickém stavu a lze pouze doporučit, abyste si to rozmyslela hned, nebo po zevrubné prohlídce od nějakého stavaře, nejlépe soudního znalce. On se ten dům na první pohled jeví pouze členitý, ale není jasné, jestli má fungující hydroizolaci, kanalizaci, elektroinstalaci, vodovod, topení,stav krovu ( krytina je po smrti - jestli je to eternit, tak bude problém se ho zbavit ), okna jsou také odepsané, jaké jsou podlahy netuším, omítky jakby smet. Čili je reálná možnost, že Vám z toho zůstane po stovkách hodin úmorné práce hrubá stavba připravená na následnou rekonstrukci. A to Vás z toho asi klepne. Čili, abych pořád nestrašil, tak to musíte nechat posoudit někým, kdo tomu rozumí a hlavně se tím profesně celý život zabývá. Ne nějaké kecy na MS, že já jsem něco podobného dělala a jsem spokojena a pod. Hodně zdaru. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Prave rekonstruujeme 60 rocny rodinny dom- klasicka kocka 10x10m. Rozpocet bol 50 tis. eur - horko-tazko sme sa do neho vosli: vymena strechy, vratane krovu, zateplenie strechy, obkopanie a zaizolovanie zakladov domu, vymena radiatorov a kotla, vymena okien a zateplenie fasady.
Odpovedať
30 tisic je schodnych avsak bude naozaj potrebne zateplenie a podobne. Dole riesit garaz bude nakladnejsie ako to vyzera. No a asi by som v prvom rade zacal vymenou rozvodov. Potom okna a zateplenie. No a velmi mudro treba zvolit kotol na vykurovanie. Osobne by som mozno dal na strechu aj kolektory lebo cokolvek co pri takomto velkom dome pomoze trosku usetrit energiu je dost potrebne. Btw. okna ak budete menit aj vchodove dvere sa do 5000€ nezmestia. Radsej pridajte trosku a budete mat potom mensie naklady ako teraz dat slabsie okna a potom mat nedoplatky.
Odpovedať
Profilova fotka
preboha,,dnes keď všetci stavajú nízkoenergetické domy a snažian sa znížiť spotrebu aj na ,,normálnych ,,domoch,??nekupovaťje to samovražda,ja by som ho nechcela ani zadarmo,ani prerobený.velikánsky dom,zaťaží to váš rozpočet ,a energie pojdu len a len hore.Ladajaskava má pravdu,za cenu domu ,plus tých 30 tisíc by ste postavili,nízkoenergetický domček,nový.Možno teraz dostanem odpoveď,že nemáte pozemok,tak ok.ale ak chcete kúpiť starší dom ,tak určite nie tento.Ten majitel si len ruky pomedlí ak to predá :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Fuuuu ha,tak to je gigantické, myslím že viem kde je ten dom, tak nakladý na rekonštrukciu bude pomerné velké podľa mojho odhadu predpokladám okolo 90tisíc € v CA sme podobný rekonšt. zo zateplením aj s podlah,kurením a novou strechov,nové okná a pristupová cesta vyšlo to na 68tis,€ a ten váš ma o jedno poschodie viac,takže určite 80 tisíc€ tam padne.
Odpovedať
@sue1818 tiez si myslim, ze je to ekonomicka samovrazda. Obrovske naklady na rekonstrukciu a obrovske vydavky na prevadzku. Vykurovat budete musiet vsetky tri poschodia, minimalne temperovat. Tipujem tak 200eur mesacne len za zemny plyn -pred zateplenim strechy, fasady, zakladov a vymenou okien.
Odpovedať
Profilova fotka
Ten dom je fakt obrovský... Ak nemáte aspoň 3 deti, alebo ho neplánujete používať ako dvojgeneračný, nemá to zmysel. 30000 na rekonštrukciu je málo (rozsiahle búracie práce (statika), nová strecha, okná, zateplenie, kúrenie...) Alebo ak to už musí byť prerábka, tak zohnať niečo menšie v horšom stave - potom komplet zbúrať (max. použiť základy) a postaviť nové. To by ste možno finančne zvládli. Ja rekonštrujem (viď album) a "skoro" som komplet všetko zbúral, nechal som len to čo bolo vhodné ;-)
Odpovedať
@kanvor @ladajaskva @maminnka @andrejo @kuratko22222 @kuratko22222 @sgt Dakujem vam vsetkym za reakcie ;-) Vzdy som snivala o velikanskom dome, a tento sa mi zapacil, lebo je postaveny na dobrom mieste a ma aj velky pozemok, len ho nie je na foto vidiet. A ja by som ho ani "nezmensovala", ale priatel jednoznacne ano. Teda to povazuje za take mensie zlo, ankolko by tiez chcel radsej postavit novy. Ale viete ake sme my zeny :-D Este by som chcela doplnit, ze ak kupim ten dom, byvat v nom budem az po prerabke, nakolko mam nastastie aj inu moznost x-) Ten dom bol este rok ci dva roky dozadu obyvany, ale ludia postupne vymreli :-| Predajna cena domu je relativne nizka, nie vsak kvoli zlemu stavu domu. Ide totiz o nehnutelnost na Gemeri. Dala by sa momentalne zjednat aj na 20 000 eur, nakolko rodina ho chce z dovodu fin. tazkosti co najskor predat. Myslim, ze ta cena je super, ked si vezmete do uvahy, ze byty sa tu pohybuju na relativne rovnakej cenovej urovni. Teraz vsak uz premyslat nad tym, ze skor nie ako ano kupa tohto domceka :-( Pojdem niekedy buduci tyzden na obhliadku, budem mudrejsia :) A este tu bola poznamka aj ohladom sol. kolektorov, tie urcite raz na svojom byvani vyuzijem, ci uz to bude tento domcek alebo nejaky iny :) Mimochodom, je vobec vyhodne rekonstruovat nejaky dom alebo je lepsie nanovo komplet postavit novy?
Odpovedať
Profilova fotka
Chýba mi tu informácia o veľkosti pozemku. Ak sa jedná o lokalitu, ktorá vám vyhovuje skúste vyrátať cenu 1m2 , a porovnať s cenou pozemkov kde sa dá stavať novostavba na zelenej lúke. Berte do úvahy aj to, že vy už v zastavanej oblasti máte dovedené všetky inž. siete, kdežto na novom pozemku s tým môže byť problém. neviem ako by som sa zachoval, osobne my sme zbúrali cca 50r dom a staviame nové na pôvodných základoch.
Odpovedať
@sue1818 Zalezi od uhla pohladu na vec, to by bolo na dlhsie. Jednou vetou zhruba ..rekonstrukcia sa oplati, ak sa za rozumne (!) peniaze v rozumnom case upgraduje stavba do : 1, podmienok 21. storocia (napr. vykon a bezp. el. siete, prev. naklady s ohladom na ceny energii, hygiena ..) 2, stavu splnajuceho esteticko-ucelove poziadavky jeho obyvatelov (velmi subjektivna vec) Hlavne bod 2 je cierna diera na peniaze - a i tak to nikdy nebude "ono". Na prvy pohlad toto podla mojho nazoru nesplna ani jeden bod. Viem si predstavit ako to vo vnutri vyzera. Inak pohladaj vo fore, uz sa to tu parkrat riesilo rekonstrukcie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sue1818 no stavba noveho domu je +/- na celom SK za tu istu cenu. Co zohrava najvacsie rozdiely je cena pozemku. Takze ak je to na Gemeri tak cena pozemku moze byt nizsia ale na druhej strane cena noveho murovaneho domu o velkosti jedneho podlazia (domu ktory tu je zobrazeny) moze byt cca. 80tisic €. Podla mna je zrekonstruovany dom vzdy o kompromise kedze sa riadis tym co uz je, no na druhej strane monoho ludi som zazil takych ktori to uvitali a su radi ze boli veci dane ako boli. Su ludia co maju novostavbu z katalogu a po 5-7 rokoch na nu nadavaju a uz by ju tak nepostavili. Jednoducho malokedy v novych projektoch myslis na vsetko. Pri starsom dome vidis ze ako to bolo zariadene a ze sa tam zilo v tych podmienkach. Mnoho krat si nieco z tych veci ponechas lebo predchadzajuci majitel zistil ze praktickejsie je to mat tak ako to je a mozno to casom prerobil. Ja zvazujem tiez kupu starsieho domu (avsa vidieckeho) a mam presnu predstavu o tom ako by mal byt rieseny. Na druhej strane moja predstava vychadza aj z toho ze vidiecke domy maju po vacsine konkretne rozlozenie izieb ktore by mne vyhovovalo. No a neviem ci preto lebo tie domy take poznam alebo preto ze ja realne chcem aby to take bolo. Co tym chcem povedat? Sadni si nad cisty papier a nakresli si ako by s chcela mat navrhnuty dom dispozicne. Ak sa trafis co i len na 50% toho co mas v tomto dome tak mozno ma vyznam o nom dalej uvazovat.
Odpovedať
@sue1818 fuuuha hotova samovrazda to financovat - hlavne prevadzku potom.. Samozrejme zalezi od prijmov, ako da sa ale nieco na ukor ineho. Zober si - vymena vsetkych okien moze byt aj okolo 5tis. Eur ( aj viac). Vymenis okna vznikne dalsi problem - moze ti to zacat vnutri vlhnut a tvorit sa plesne. Zateplenie - no dalsia dost nakladna polozka na tak obrovsky dom, aby bola izolacia v dostatocnej hrubke. bude mozne tam dat EPS? Alebo bude lepsia vlna? A aka hrubka? Nove rozvydy - elektrika no min. 3000Eur, voda detto, a kurenie? minimalne tiez nove podlahy - izolacia taktiez nemala sumicka Strecha - no zbavit sa azbestu ta pomaly vide ako novy dom, oficialnou cestou to chce specializovanu firmu co to zlozi zo strechy a odveze. Neoficialnou cestou, staci ze sa niektory zo susedou ozve ze ohrozujetezdravie susedov. Ako chcte kurit? Plyn - nehorazne palky vukurit taky dom plynom. Na drevo by bolo lepsie -lepsie to vykuri. STaticky je v poriadku? Ak ho chcete zmensovat - teda znizit podlazie ci aku si to mala predstavu, si zober ze len strecha moze byt 15tis podla jej zlozitosti a uprava murov dalsie nemale peniaze. Rozhodnutie je samozrejme len na vas ci sa vam to oplati take zmeny a potom ten dom zivit.
Odpovedať
Ja momentalne rekonstruujem skoro rovnaky dom nedaleko Lucenca, cize lokalita podobna.... Nemyslim si, ze je to az taka tragedia ako tu pisu niektori ludia co asi ani nikdy nerekonstruovali, mozno stavali a takto si zlahcuju vlastnu nespokojnost s cenou novostavby... netreba na vsetko byrokraticke povolenia architektov atd... Pripojky sieti su hotove... vela veci sa da robit aj bez povoleni, stoji tak polovica domov a nikto do toho nerype... Ak sa uskromnis zlavis z narokov, a ste s manzelom pracoviti a nebudete si na kazdu hlupost volat majstrov je to realne... Ja momentalne prerabam cele vnutro komplet podlahy miestami som aj napraval izolaciu, izolacia povaly, vymena okien, rozvodov vody a elektriky.. Komplet voda rozvody ma stali 500€ aj s materialom... Elektrika 1500€... Kurenie s kotlom a radiatormi 3000€...Robili mi to kamosi za prijatelnu cenu a to som si navymyslal poriadne zvratenosti... Zateplenie povaly 400€, podlahy do celeho prizemia plus oprava alebo vymena casti hydroizolacie plus polystyren plus potery cca 1000€ Opakujem hadzal som do miesacky furikoval a material som si vozil na voziku za osobnym autom... Nastastie moj otec je sikovny murar... Kupelnu som dal urobit firme, je velka a investicia do nej je cca 12000€... Ale vy sa kludne takej kupelni mozte vyhnut... Da sa to aj za 5000€ a bude nadherna... Nabytok som nepocital... Dalsie vydavky sa vzdy najdu interierove dvere plavacky atd... Pred tym som roky v tom dome byval a platil som mesacne 150€ za plyn... Teraz mam kombinovane kurenie drevo aj plyn, takze predpokladam znacnu usporu, vzhladom na nove okna azateplenie poschodia... Na zvysok uz nemam dosporim a buduci rok alebo o dva sa spravi strecha a zatepli... Nepocuvaj zase vsetkych co si to ani neskusili a uz o tom hovoria... Zacal som vo Februari s buranim a vidim to na september ze budem koncit... Robim si to iba cez vikendy a cez tyzden pracujem...
Odpovedať
@sue1818 Dať všade podlahovku bude lacnejšie než kombinovať ju s radiátormi. Návrh kúrenia sa robí podľa tepelnej straty domu, pozor na to. Jediným nebezpečenstvom by mohla byť nemožnosť zatepliť dostatočne podlahu, ale to sa vo Vašom prípade bude dať zo strany pivnice. Nenechávať fasádu nakoniec - aspoň v uvažovaní. Lebo ak dáte napr. 25 cm EPS na fasádu, môžete použiť menej rúrok, kľudne aj o 1000 € to bude stáť menej. Ale ak dáte na fasádu len 5 cm EPS, tak sa môže dokonca stať, že podlahovku si ani nebudete môcť dovoliť, pretože Vám nevykúri (ona môže ísť len do domu a nižšími stratami).
Odpovedať
Ja by som podlahovku vobec neriesil, ked chcem setrit... Ked na to mam prosim, ale v tomto pripade ide aj o peniaze... Ja som nazoru, ze prezili bez podlahovky nasi rodicia prezil som ja, tak preziju aj moje deti a usetrenych 5000€ mozem investovat do fasady... To je len o tejto novodobej zhyckanosti naroda... Ze je to moderne tak to chcem aj ja...
Odpovedať
@chumo Akých 5000 € ? Za rúrky?
Odpovedať
Nuz tak asi mame rozne informacie, ale podlahove kurenie zahrna aj kopu pridruzenych prac ako je kompletne rozbitie povodnych podlah, tepelna izolacia podlahy, drahy specialny poter, najlepsie kondenzacny kotol, drahsie armatury kurenia, regulatory ventily atd... Drahsia praca... Spolu sa to moze voci radiatorovemu kureniu predrazit aj o takuto ciastku v tak velkom dome... Kludne mi daj dokaz, ze sa nejako zasadne mylim a v tom momente svoje tvrdenie prehodnotim...
Odpovedať
@chumo Kotol aj tepelná izolácia sa dáva aj pri rádiatorovom kúrení. Takže toto nepočítam. Poter - diskutabilné, pretože nevieme, v akom stave sú terajšie podlahy. Ale prijímam námietku. Postačí praobyčajný betónový, netreba nič špeci. Rúrky - ak sa dom poriadne zateplí, cena rúrok nemusí presiahnuť sumu 1000 €. Čo sa montáže týka - tá je jednoduchšia a lacnejšia než montáž radiátorov + rozvodov k nim.
Odpovedať
:-) Nepresvedcila si ma... Nemas spravne informacie... Izolacia je uplne ina ako pri radiatoroch... Poter je uplne iny ako pri radiatoroch...( nepocitam pridruzene naklady za povrchovu upravu podlahy... sporne pouzitie plavacky atd...) Kotol dvojnasobna cena... Trubky su sice cca lacne ale tiez nie su za 5 korun ale ich spojky a fitingy atd su drahe... Rozvody k nim su rovnako drahe ako k radiatorom... Casova narocnost dvojnasobna... Cena za pracu dvojnasobna... Dal som si urobit cenove ponuky vo viacerych firmach... Radiatorove vykurovanie je za polovicnu cenu ako podlahove... Amen
Odpovedať
@chumo Joj, tak treba hľadať ďalej. Aký rozdiel v izolácii? Pani dá 20 cm EPS na strop pivnice tak či tak. Aké spoje rúrok? Jediný spoj je na rozdeľovači. Celý okruh dĺžka do 100 m (balík má 200 m). Aké rozvody k rúrkam podlahovky? Máte kotol, z neho rúrku, potom rozdeľovač a z neho okruhy. Aký iný poter??? OBYČAJNÝ betónový. Ako by ste si dali do domu bez podlahovky. (Ktovie, čo Vám tam nacenili. ) Kondenz. kotol - je vhodný aj pre radiátorové vykurovanie, pretože v dome s malou stratou ide do radiátorov menej teplá voda (menší spád teploty) a hlavne nevadí to, že kotol cykluje. Do novostavby resp. dobre riešenej rekonštrukcie iný ako kondenzačný by som nedávala. Od 1400 € sa dá kúpiť. Kladenie rúrok podlahovky a prištipcovanie do EPS alebo pridrátkovanie ku kari sieti, čo je na tomto zložité? Netreba sa len nechať zdierať.
Odpovedať
Nejdem sa tu hadat na offtopic temu... Ale neda mi este naposledy sa k veci nevyjadrit... nepresvedci ma nikto, ze je to rovnako drahe a pracne... Keby to tak bolo mam podlahove... Nemam kvoli cene a narocnosti prevedenia... Tie iste firmy mi robili cenu aj na jedno aj na druhe... Vysledok je cca o 1/2 nizsia cena na radiatorove kurenie... Mudrovat sa mozno da pri novostavbe, pri rekonstrukcii je vsetko proti podlahovemu vykurovaniu.... Rovnako treba tahat rury ku radiatorom ako treba tahat rury do kazdej izby na podlahove.... Cena sa vsak zvysuje na pridruzenych pracach...Zmena prevysenia izieb tzn nutnost rozbit a prerobit schodiska, zmensovat okna atd... Asi ste fakt nikdy nerekonstruovali, ked pocitate len dlzku ruriek a z toho urcujete rozdiel v cene... Bez podlahoveho staci do 10cm EPS100, pri podlahovke minimalne 25cm... Co je o pol metra vykopat kazdu miestnost a nahradit priestor drahym materialom... Tuto hadku tymto uzatvaram a odporucam sa vyjadrovat k veciam, ktore viete lebo ste ich vyskusali a nielen si to myslite...
Odpovedať
@chumo "Bez podlahoveho staci do 10cm EPS100, pri podlahovke minimalne 25cm... Co je o pol metra vykopat kazdu miestnost a nahradit priestor drahym materialom... " ???
Odpovedať
Navrhujem nastudovat problematiku a potom sa pytat ak nebudete niecomu rozumiet...
Odpovedať
@chumo Prečo 10 cm vs. 25 cm? Nemôžem súhlasiť...
Odpovedať
Bez podlahovky staci do 10cm EPS s podlahovkou minimalne 20cm... S tymto nesuhlasite? To mi je ale luto...
Odpovedať
@sue1818 Dobrý den Neuváženě jsem toto napsal v ženském rodě: " Ne nějaké kecy na MS, že já jsem něco podobného dělala a jsem spokojena a pod." Mělo to být v rodě mužském, jeli ten chumo muž. To jsem opravdu nečekal, že se může zjevit takový kocina, což je figurka z TZB, která je odborně v kómatu. Chumo asi také. To musel být porod. Před takovými radily varuji, byť se budou ohánět vysokou školou. Takže bacha na chumy všeho druhu, bez rozdílu pohlaví, barvy pleti a náboženského vyznání. :-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
@chumo Dovolim si nesuhlasit s tvojimi cislami.. aj ja rekonstruujem. Tie ceny co tu rubes si 90% ludi nemoze dovolit - lebo nevedia, alebo nemaju cas si porobit sami. Nie kazdy ma kamaratov remeselnikov, fotra sikovneho murara, miesacku na dvore a plny garaz naradia. To je skor vynimka. A mladi to uz maju celkom na haku driet na stavbe ked to firma moze urobit, radsej zaplatia. Keby som nebol vydrbal s vodarmi a elektrikarmi pri kupe domu tiez by som potreboval projekty na vodu a elektriku a reviznu spravu a vodomernu sachtu a kopec dalsich sraciek, bez ktorych sa zatial zaobidem a ktore by ma stali okolo 5000,-. Vodu doma komplet som si robil sam, stala ma 135,- eur + 300,- bojler. Firma by to za taku cenu urcite neurobila. Okna som si montoval sam, aj s paskami, vymurovky, cena komplet aj s dverami 1650,-, keby ze dam robit fuserom tak by ma to stalo dalsich +2200,- (pytal som sa..). Zateplenie strechy 18cm hrubka 10x10m ma stalo tesne pod 1000,- e, -- co si tam daval ze ta to stalo 400.-? A na aku plochu? Elektrika za 1500,- ?? jedine od fusera nejaka shit robota , alebo po kamaratoch, alebo svojpomocne a bez reviznej spravy. Tolko len material moze stat. 1 prudovy chranic stoji 30-50 eciek. Kazdy spotrebic nad 2000 W potrebuje samostatnu vetvu a istenie - tych isticov sa nazbiera. Ak nemas revizne spravy od vyhradenych technickych zariadeni tak pri pripadnej poistnej udalosti to moze byt zaujimave .. 150,- za plyn? Neviem aky haus to je, ale to je podla mna dost. Tolko mam cele inkaso. Kotly - porovnaj si ceny najlacnejsich kotlov kondenzacnych a obycajnych rozdiel je cca 200,- e http://goo.gl/YKXCb sledujem to uz rok a pol, niekedy su akcie a vtedy su ceny kotlov obycajnych a kondenz. rovnake, tak neviem preco by som mal kupovat nejaky obycajny kotol .. nepotrebujem vlozky do komina, frezovat a podobne hluposti, tiez neviem preco sa drbkat s radiatormi do ktorych musim rvat 60-75*C vodu, ked podlahy I TAK musim robit a meter trubky na podlahovku stoji okolo 1,- e, rozdelovac 4 okruhovy cca 200,- (ako jeden radiator) a vykurim dom s 40*C vodou.. co uz je iny level, nebavim sa o tom, ze pozerat sa potom na tie plechove opachy pod oknami.. A inac .. ver tomu, ze @blacksr ma problematiku nastudovanu tak, ako nikto na tomto fore a v tejto teme lavym malickom vopcha do kesene aj ktorehokolvek "odbornika", takze ak sa chystas do odborneho sporu, tak si priprav zo 2-3 vedra silnych argumentov, lebo to bude tazke.. 8-)
Odpovedať
Ak dovolis vyjadrim sa ku vsetkemu co si napisal... Mam 30 rokov, robim to len cez vikendy pretoze pracujem a cez dovolenky a vyberam si nadcasy, casu je strasne malo, tohto roku som nebol ani na rybach este , motorka je zavreta v garazi a dovolenku tiez neplanujem... Nie som milionar aby som si platil firmy a ked iny chodili do posilovne ja som vysedaval po krcmach takze mam dost robosov kamaratov... mam kamaratov co vedia, mam sikovneho otca a aj ja viem drzat v ruke akekolvek naradie, som sikovny a skromny, ale s tym som sa netajil a hovorim to od zaciatku... Miesacku si poziciavam od obce za 3€ na den... Tak isto rebrik za 1,5€ za den a tak isto mi nas pan starosta oficialne za celkom prijatelnu uhradu pomohol s odvozom stavebneho odpadu... Lopaty a krompace som si kupil v stavebninach po osem eur... Furik mam pozicany od suseda... Izolacia knauf 20cm 100m2 cena 420€ aj s dovozom, kupovane v decembri 2011 dektrade.sk 500m kabla mix 3x1,5plus 3x2,5 320€ bazos.sk nova rozvodna skrina 150€ aj s reviznou spravou po znamosti bez papiera... krabice, hadice spinace dalsie kable atd robota spolu vsetko 1000€ ziadna fuserina... Robil mi to po znamosti clovek ktory dava aj revizne spravy na rozvody... je pravda, ze nic nie je zapojene, to ma este caka, takze predpokladam ze dalsich 500€ mozno tisic to bude a ocakavam este do rozvodnej skrine bude nieco treba investovat... Odrbal som aj vodarov aj elektrikarov aj vsetkych takze byrokraticke povolenia som neplatil na nic... Poistne udalosti si asi tiez este neriesil... Pretoze poistovna si vzdy najde nejaky dovod preco ti to nevyplatit... Je to spravene poriadne podla predpisov, byvam na kopci, takze povoden nehrozi, strechu u nas nezobralo za poslednych 40rokov nikomu a mam hromozvod, takze platit poistenie povazujem za holy nezmysel... Predpokladam, ze si necital poriadne moje prispevky, ked si este stale nepochopil co obnasa montaz podlahovky pri rekonstrukcii starsieho domu... Opakujem este raz radiatory vyjdu znacne lacnejsie... A kedze budem kurit drevom, tak podlahovka je tiez nezmysel... Je to stary nezatepleny dom, ktory ma na strope nic ine len 8cm betonovu platnu, takze predpokladam, ze najvacie uniky su cez strop a este cez stare okna... Plynovy kondenzacny kotol som kupoval este pred troma rokmi, ked bola jeho cena 2000€ plus montaz, takze som ratal s touto cenou... Ceny teraz nepoznam, pretoze som dokupoval len kotol na drevo za 800€ aj s dovozom... Drbkat do radiatorov 60-70 stupnovu vodu, je sice nezmysel, ale chladit vodu z kotla na pevne palivo na 38 stupnov je este vacsi nezmysel... Na akumulacne nadrze za dalsich 1500€ zial momentalne nemam... Na plechove opachy sa pozeram 40rokov a ked je vkusne zariadeny zvysok, nemam proti nim ziadne vyhrady.. A ani moja zena... Cena radiatora za najdrahsi bola asi 80€... 200€ som dal za projekt kurenia spolu s vypoctami tepelnych strat... Ano je pravda, ze material na podlahovku v porovnani s radiatormi je cenovo porovnatelny, ale ked si poriadne precitas moje prispevky zistis kde sa podlahove zacina predrazovat... Zial komin som musel vlozkovat, cena bez papiera s reviznou spravou 400€ za nerezovu vlozku... Okna komplet 2000€ aj s montazou montoval mi ich kamos po poobediach ked sa vratil z montaze (montuje okna ako zamestnanie)...Vchodove dvere som si dal vyrobit stolarovi za 1000€... este nie su namontovane... Nepodcenujem nazory @blacksr a vazim si znalosti ale moje informacie su podla projektanta a podla internetu take ako som napisal, takze za tych 10cm EPS a aj 25cm EPS som ochotny sa pohadat a necham sa presvedcit len 2-3 vedrami argumentov... AMEN
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?