Rekonštrukcia podlhovastého domu

Profilova fotka
Dá sa podlhovastý dom (rovnaký typ ako na foto) prerobiť na dom so štvorcovým pôdorysom? Resp. rozšíriť ho? Ak áno, čo všetko to obnáša? Je to rentabilné? Nechceme mať totiž dom s prechodnými miestnosťami.. Robil to už niekto? Prosím názory, skúsenosti.. Ďakujem!
Odpovedať
1
2
@ywulla ano da sa.. My sme to robili a nebudeme mat priechodne izby. Cast zburame a nadstavime. Spodok bude uzsi ( ako povodny) a vrch bude rozsireny "oprety" na stlpoch. Dole bude kuchyno-obyvacka, 1 izba, wc a sprcha a hore 3 izby, samost. wc a kupelka a jedna techn. miestnost. Vzdadu do dvora budeme mat tech. miestnost. To mate spolocny dvor alebo je to cele vase?
Odpovedať
Profilova fotka
Všetko sa dá, závisí čo dovolí pozemok ;-) Ale ak pristavovať, tak poriadne zvážiť, či z toho starého niečo nechať alebo zrovnať po základy. Ak by neboli odizolované múry (sú vlhké) tak jednoznačne zbúrať, rozšíríť základy a stavať nový dom.
Odpovedať
Profilova fotka
V mojom albume mám niečo podobné. http://www.modrastrecha.sk/katalog/fi...
Odpovedať
Profilova fotka
@borderka ďakujem. Nemáš to náhodou na fotkách alebo aspoň nejaké nákresy na papieri? Zaujímame sa totiž o jeden taký domček kvôli výhodnej cene, no mne by ten pôvodný pôdorys dispozične nevyhovoval.. Preto chcem zistiť, čo všetko taká rekonštrukcia obnáša, aj finančne..
Odpovedať
Profilova fotka
@sgt ďakujem. Asi to dáme najprv pozrieť nejakému odborníkovi. Popravde môj manžel sa do stavbárčiny nevyzná, preto sa tu pýtam skúsenajších v tomto smere ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Paráda! Ako dlho takéto niečo trvá? Finančne túto prerábku asi ešte nemáte vyčíslenú.. či?
Odpovedať
Profilova fotka
@ywulla Ja som neni majiteľom nehnutenosti stavby.Ja som živnostník stavbár sme to prerábali .Stavba je momentálne pod strechou ,zimuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@ywulla presne tento typ som predával v Sebedrazi nikdy viac lepšie zrútit a na novo.
Odpovedať
Profilova fotka
Sorry prerabal.
Odpovedať
@ywulla nam z povodneho ostali len 3 mury a strop. zvysok sme dali dole. Stara cast bola z hliny (ta skoncila na dvore) a tento rok zacneme stavat ( pristavoat, nadstavovat, nova strecha, rozvody - skoro ako novostavba). Hlavne si zisti z akeho materialu to mas , zavolaj si statika, projektanta. Aby si to napokon neburala cele a nestavala novostavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kvp Kvôli čomu? Žrút času či peňazí?? :-D Myslíš, že nový barák by lacnejšie vyšiel?
Odpovedať
Profilova fotka
@borderka Ďakujem za radu ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ywulla presne ako piše borderka dom stara nepálená tehla a hlavne si zistite aké to ma základy určite to budu kamenne základy bez betónu a izolácie tak pozor na nadstavbu určite statika .A presne ako píšeš žrúť času a hlavne penazi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte... asi som už časovo od veci, ale... My sme kúpili starý podlhovastý dom, tzpu ako je na foto. Je postavený z nepálenej tehli, kamenné základy... Z vnútra to bolo potrebné celé prerobiť. Momentálne máme k dispozícii 2 izby, kuchyňu a kúpeľňu. Múry absolútne nie sú vlhké. Podľa nás je to vyhovujúce bývaníčko ako dnešné novodobé domčeky z drevotriesky, alebo podobných materiálov... Vzduch a klíma v dom domčeku je "čarovná" . Neskutočne dobre sa mi v ňom spinká, dýcha a žije celkovo. Pochvaľujú si to všetci naši rodinný príslušníci. Jediná nevýhoda je v tom, že je moc malý a potrebuje dostavbu. Tú by sme chceli zrealizovať v budúcom roku. Tento rok sme stihli dom zatepliť. POZOR!!! Hlinené steny sa nedoporuručujú zateplovať polystirénom. My sme použili minerálnu vlnu- NOBASIL. Kládli sme ju nad líniu kamenných základov, na ktoré sa už môže použiť polystirén... Dostavať by sme chceli po celej dĺžke domu, kde vzniknú ďalšie 2 izby, ďalšia kúpeľňa, špajzka, a vlastne vchod, alebo predsieň domu (čo mi teraz v domčeku veľmi chýba)... Ak je pôvodný dom v dobrom stave isto by som neodporúčala jeho búranie a vrhla sa do rekonštrukcie, ktorá je síce zdlhavá a náročná, ale domček sa vám odvďačí svojou očarujúcou atmosférou.... :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@cvirenka ahoj, prosím nemáš fotky ako ste si to prerobili? tiež podobný je na predaj za dobrú cenu, len ja som chcela skôr kocku, muž ale vraví, že by v predu pristavil a bolo by z toho L-ko, tak váham, lebo je to strašne starý dom a bojím sa kúpiť ho, aby nás rrekonštrukcia nevyšla viac ako stavba nového. neviem si to ani moc predstaviť, mám fixovaný ten štvorec a toho sa pevne držím :-D :-D :-D
Odpovedať
@ywulla ahoj, ako ste nakoniec dopadli? nemáš foto? ja veľmi váham a neviem si predstaviť rekonštrukciu, tiež máme ponuku na takýto, len sa dosť bojím, či to nie je finančne náročnejšie ako novostavba
Odpovedať
Ked sa rozhodujes o kupe.. urcite si to daj pozriet niekomu, kto sa tomu rozumie, napr stavebny dozor, alebo niekomu komu doverujes a nie je zavisly na tvojom rozhodnuti. My prerabame nieco podobne.. podla mna to bude mozno lacnejsie trosku alebo tak isto drahe ako novostavba, drahsie asi nie. Zavisi od toho, koko chces m2. Najlacnejsie je podla mna maly novy a ked prerabat tak to sa zas oplati pomaly a svojpomocne..najlepsie ked nejaku cast toho domu zdedis alebo podobne sa k tomu dostanes. Ked to mas cele kupovat, tak fakt neviem ci sa to oplati.. iba svojpomocne jedine.
Odpovedať
@nadka001 no práveže nikoho takého známeho nemáme, neviem teda, na koho by som sa v rýchlosti obrátila a čo by to stálo a cena domu je nízka - dedina, čiže sa nám oplatí už len kôli pozemku, základy aj stavba vyzerá byť zdravá, tak zvažujeme, len ja ten obdlžnik neviem.... tak mm chce, že tak ako je ako tu na obrázku, že predok ešte dostaví miestnosť, aby to bolo ako kocka a ten zvyšok domu bude pozdlž, čiže vznikne L-ko, pozemok je široký 25m nič veľké nechceme, nech to má cca 120m2, to je nám akurát a vieme si svojpomocne, muž je v zahraničí tak novostavba sa nám moc nedá
Odpovedať
@zuzana030 my sme taký starý dom zbúrali a postavili nový,ale s rovnakou dispoziciou,86 m2. Aj v úzkom dome sa dá dobre žiť :-) Ale vytvoriť podorys v tvare L je dobre riesenie. A nemyslím,že 120 m2 je menší dom :-)
Odpovedať
@stanica no sama neviem, či zbúrať alebo rekonštrukcia, každí tvrdí niečo iné, tak sa nevieme rozhýbať, to L-ko je taký chabý kompromis od muža :-D :-D , lebo jemu sa dlhý dom páči, že prerobí pekne, ale ja zase nie, v tomto základe sa nezhodneme, uff... :-D :-D čo vás stálo zbúranie? nový domček vás potom čo vyšiel? zhruba cca, ak vieš teda, a veru by nám stačilo možno aj 86m2, veď decká nám odrastajú najhoršie je asi rozhodnúť sa, čo ako...:(
Odpovedať
Profilova fotka
@ywulla tak my sme prechodné dvere zatvorili normálka, tiež nemám rada tieto prechodné izby............
Odpovedať
@blazka24 no a keď ste zatvorili, ako ste to vyriešili? ako máte vstupy do tých ďalších izieb? teda neviem si to nejak dať dokopy, akoby sa mi to páčilo a bolo aj naj...
Odpovedať
pozri nase riesenie..tiez to bolo povodne uplne inak ale zhodili sme nejake priecky a otvorili velky priestor.. podla mna ked je dobra stavba, palena tehla, popripade ako u nas krov a je to odizolovane..tak by som to neburala. Zavolaj si tam statika a ten ti povie.. my sme volali rovno dvoch a povedali, ze je to zdrave a skoda zburat..
Odpovedať
@nadka001 máte to pekné, ten náš vyhliadnutý je ale dosť úzky, taký ako je na obrázku tu hore, tak ozaj neviem , ani nevieme z čoho je, vidím, vy máte tehlu, to je super a koľko stojí statik, keď si ho takto zoberieš? to ti priamo na mieste povie, či je dom zdravý a z čoho aj je? čo viem, tak základy píšu , že sú betónové, dom je suchý bez plesní a sú zvýšené základy pridám aj fotky, pre lepšie posúdenie aspon na oko so strechou tie neviem, že čo by sme museli tam, či celé dole alebo ako, vás tá strecha koľko eur vyšla? a tie stropy drevené tiež neviem, či sa to dá dať dole alebo na to nejak hodiť sadroš, ajjaaaaaj...neviem fakt, či do toho ísť :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 Nakoniec sme dopadli tak, ze sme si kupili uuuuplne iny styl domu :-D Tiez starsi, tak postupne prerabame (mrkni foto)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 Ten dreveny strop je krasny!
Odpovedať
@ywulla poschodový, krásne to máš, juj ale ja poschodie nechcem, to je nám veľa a tento nejak len špekulujem, aby sme nekúpili blbosť... krásny je strop, len si to viem predstaviť ako chalupu, vybehnúť na záhradu a takto to mať vo vidieckom štýle, bývať nie.. :-D :-D neviem, či by to mohlo ísť dole, asi nie, alebo rovno sadroš by som na to dala ja skôr tak modernejšie to chcem mať, veľké okná, terasu, ideál kocka, ale nič sa mi už teraz nerysuje...:( a neviem si to dosť dobre predstaviť, ako by muž porobil tie izby, aby boli nepriechodné v tomto dome. juuj, nie som stotožnená :( a neviem nájsť ani poriadne inšpiráciu, nikto veľmi nemá takýto dom prerobený, zatiaľ som nenašla len minimum
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 my nemáme asi až tak úzky, prerábal som sám 16 x 8 m a priestorovo si nesťažujem (samozrejme bude obývané aj poschodie). Dá sa spraviť veľa vecí, len treba chcieť ;-)
Odpovedať
@sgt my padla sánka, paráda...ale ten náš vyhliadnutý nebude tuším takto široký, ešte užší, tak váham... ale porobené fakt super, koľko ste minuli euráčov cca? no tak čiastočne svojpomocne budeme, lebo muž je v zahraničí, ale často doma, tak nejak to budeme manažovať snáď, ale všetko nespraví sám a ani sa veľmi nevyzná, ale na tú podlahu ho ukecám, lebo mi neverí, že treba zatepliť, aby sme nevykurovali zem, svokrovci nemajú zateplené a bola som akože sprostá, lebo nerozumiem takým veciam, hej...akože svokor je ten múdry, tak prosím v zime nekúria poriadne, lebo sa nevedia doplatiť elektriky, nuž.... :-D :-D :-D a ak aj kúria, tak je zima..a to nehovorím o nadstavbe a to majú len 2 rok a popukané múry a pod. takže sa nestarám ani nekomentujem a nechodím ani prechladnúť :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 ak je užší, tak to už odsť obmedzuje, budeš sa asi musieť uspokojiť s priechodzími izbami. Alebo nejako vymyslieť vstup a chodbu v strede domu a odtiaľ do jednotlivých miestností... Koľko som minul ti presne nepoviem, maká sa stále (2 roky pred sťahovaním, 2 roky po nasťahovaniu - poschodie) a stále to ešte nieje komplet hotové. Túto zimu dúfam dokončím podkrovie a budúci rok dvojgaráž a terasu. Ale ak si zrátaš cenu materiálu, tak cca toľko, keďže všetko si robím sám (až na pár výnimiek - dlažba, omietky, fasáda). Ak budeš rátať s nejakou firmou/živnostníkmi, tak si cenu materiálu vynásob x2 alebo x3 a budeš v realite ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?