Rekonštrukcia - áno či nie?

Ahojte.Keďže je vás tu veľa skúsených chcela by som od vás pár rád.S priateľom máme možnosť kúpiť starý domček no neviete či sa to oplatí. Dom je 3 izbový.Cena 15 000 eur.Keďže nemáme veľa peniažkov nemôžeme stavať nový. Takže po 1 : kúpiť či nie? A po 2 : na koľko asi tak odhadujete rekonštrukciu ? (podotýkam bez strechy ) a budeme robiť väčšinou všetko sami. Pridávam aj fotky domčeka. A ďakujem za každý koment :) PS : Aby som na nič podstatné nezabudla pridávam znenie inzerátu : V dome väčšia obývacia miestnosť s výhľadom do záhrady, dve menšie spálne orientované do ulice, kuchyňa, novovybudovaná kúpeľňa s vaňou, umývadlom a WC. V nehnuteľnosti zavedená elektrina 220 V, vykurovanie na TP, vlastná studňa na dvore, možnosť pripojenia na plyn. V záhrade ovocné stromy a kríky, celková výmera pozemku 620 m2.
Odpovedať
@mimiq ahoj, len nikde v inzerate nepisu z coho je dom postaveny - napr. ci je z palenej tehly alebo zo surovej tehly ( z hliny). Zda sa ze je na spodu vlhky. Tieto stare domceky maju svoje caro. My sme napr. kupili starsi dom kde polovica z neho bola z hliny, takze polka domu sla dole a ostali len 3 mury a cast stropu a na jar ideme pristavovat a nadstavovat. Boli ste uz na obhliadke? Ak nie, bude lepsie si zavolat nejakeho odbornika - napr. statika, mastra co sa vyzna do stavebnictva a ti vie povedat ake ma dom chyby a co bude treba oporavit., pripadne aj projektanta a ti povie ake mas s domom moznosti. V akom stave je strecha? Nie su tramy hnile? Mozno ho bude treba kvoli tej vlhkosti cely podrezat - dost velke naklady. Ono daju sa dat aj taketo domceky do poradku a obyvatelneho stavu, len otazna je vyska nakladov. Ale su tam pekne skvosty - skrina, kolovratok, ten dreveny mutic masla. Aj strop moze byt krasny ked sa prebrusi a natrie. Urcite budete robit aj kupelku novu, nove okna. Zalezi aky mate rozpocet na rekonstrukciu este mimo ceny domu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ten dom je evidentna z nepálenej surovej hliny určite neizolovaný voči spodnej vlhkosti.Kúrenie s plynovou prípojkou cca 5 000€.Nové pdlahy cca 30€/m2.Podpílenie cca 30€/mb.Bude mať málo el zásuviek+ kuchyňa,odpady voda dlažba atd cca 1000€Počítam ,že omietky zostanú len sa opravia.To sú len také najnevyhnutnejšie náklady.Pokiaľ chcete dom silou mocou pretvárať na svoju podobu tak určite starý dom nekupujte.Dom má 500 mm hrubé hlinené múry ,takže zateplenie akútne nepotrebuje.To samé bude na povale.
Odpovedať
k odhadnutí, kolik bude stačit peněz na rekonstrukci, je nejvhodnější kávová sedlina nebo křišťálová koule - protože tam to lítá pár set tisíc sem tam jak nic. a samozřejmě - během rekonstrukce se vyskytne xy nečekaných problémů, jejichž řešení si žádá větší či menší finanční obnost :) kdybych neměl peníze, asi bych řešil, jestli nemá dům problémy s vlhkostí, jak je na tom střecha a jestli se dá obývat tak, jak je po nějakých drobných úpravách. zpětně obdivuju naši odvahu jít do starýho domu a stejně tak mají můj obdiv všichni ostatní, kteří do toho šli -je to bezedný prasátko :-D
Odpovedať
@borderka @antonmesaros @nemec dakujem vam za odpovede.Mi este niesme na 100% rozhodnuty. Dom sme este zvnutra nevideli,takze to ako vyzera viem z obrazkov.rozpocet na rekonstrukciu by sme mali 20 000 eur. Priatel ma kamarata statika takze urcite ho pri obhliadke vyuzijeme a podla jeho odporucani sa rozhodneme.
Odpovedať
Profilova fotka
ak je z nepálenej tehly ja by som to nechcela....my sme kúpili podobný dom ale tehlový a aj so strechou nás rekon stála do tých 20000 ale bez plynu ten nemáme, chce to veľa počítania a rozmýšlania..
Odpovedať
@mimiq 1. vzhladom na to, ze novy stoji minimalne 40000€ (aj to je mozno malo) tak by som ho vzhladom na vase financie bral. Za 15 litrov mate aku taku strechu nad hlavou + pozemok 2. rekonstrukciu rozhodne treba a tam by som setrny nebol, lebo ak ju odflaknete, o par rokov tu budete pisat prispevky typu: "rekonstrukcia sa neoplati", "stalo nas to tolko co novy" a podobne kraviny, ktore vyplyvaju z vasich chyb pri rekonstrukcii a za ktore si mozete sami (y)
Odpovedať
@mimiq no keby ste ho napr. chceli burat, tak mate tu vyhodu ze ak je z hliny tak ju rozhodite po dvore a omietky a betony kontajnerom, alebo sa daju vyuzit pod zakladovu platnu ako vypln. Drevo zo strechy by ste pouzili na kurenie a skridlu ak je dobra na ine veci (altanok, pristresok pre auto a pod), pripadne len znova poukladat na novu drev. konstrukcu ( novy krov). Inak uplne nova strecha by stala cez 5000E. Urcite to nema poriadne zaklady - pod takyto dom zvykli davat plnu palenu tehlu ( aspon pod nasim boli takto) a ak to ma uz beton. podlahu, pod tym bude zrejme skvara. Elektrika asi tiez uz nesplna nromy ( kable) - dalsia polozka cca 1000E. Kurenie - asi budes chceť radiatory ci podlahovku.. ale tak cca 5000E. Ak to teda nema poriadne zaklady - casom to moze sadat, nie je moznost nadstavovat podkrovie ( mozno ani bez toho kedze to je hlina - i ked kedje sucha je tvrda jak beton), mozno bude treba podbetonovat cca 60Em3 Urcite sa este nejake veci vyskytnu pri rekonstrukcii, ked nie hned teraz tak casom. Dokazete potom dosetrit na nutne opravy? BOhvie ako dlho este strecha vydrzi, nezateka? Dalsia vec, ci idete cez hypo ( lebo banka ho moze dost podcenit a nemusi vam tolko dat kolko budete potrebovat a potom ostane menej penazi na jeho prerabku) alebo mate vlastne prostriedky.
Odpovedať
@borderka idem napísať majitelom a popýtať sa.Poprípade dohodnúť obhliadku aby som bola v obraze. Samozrejme beriem zo sebou statika.Jediné čo viem že tam boli menené rozvody vody a odpadu a niektoré okná.A strecha pôjde určite nová len som ju nepočítala preto lebo nám ju chcú zaplatiť rodičia.Keďže viac nám pomôcť nemôžu.
Odpovedať
@mimiq Ja si dovolim tiez jeden komentar. Na poslednej fotke vidiet, ze susedny dom je velmi blizko. Ososbne by som dom nekupovala len z toho dovodu,ak by ste mali vas dom neustale zatieneny. V izbach sero po cely den, slniecko dom ani nenasvieti ani nezohreje mury.Tj. zvysene naklady na kurenie a svietenie. Ak pojdete na obhliadku, zamerajte sa aj na to,ako ide cez den slnko,aj ako daleko su okolite budovy. Inak uznavam, ze domcek ma svoje caro :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
ten domček je veľmi pekný a tie trámy,takéto domčeky sa dajú krásne spraviť ,ale stojí to kvantum peňazí ,aj keď rodičia zaplatia strechu vám nebude suma 20000 tis stačiť,z toho spravíte novú el. a plyn a končíte,určite je tam pod drevenou podlahou len zemina,to znamená celé to odizolovať a kvantum iných vecí,ale keby ste sa preň rozhodli ,držím palčeky pri prerábke.
Odpovedať
Profilova fotka
my jsme měli po prababičce dost podobný...nechali jsme jen základy, obvodové zdivo jsme nechali komplet podřezat, odpady, vodu elektřinu a všechno jsme raději udělali odznova.ale je to dřina. Můj tatťka tam strávil 4 měsíce v kuse, než to rozebral a pak se vlastně teprve začínalo na novo téměř od nuly jen se základy a obvodovými zdmi.Zdi jsme nechali, protože je dům z červených pálených cihel. Ve finále, když jsme sečetli, kolik to stálo rodiče kdysi ten dům odkoupit a všechno + práce na bourání, vyšlo by to asi jako kdybysme stavěli na holém pozemku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
no čo sa rekonštrukcie týka, tak všetko má svoje za a svoje proti. Hlavne cenovo všetci vravia že to môže vyjsť lacnejšie aj keď nie vždy je to pravda. Asi takú najväčšiu nevýhodu vidím v tom, že v zrekonštuovanom dome sa stále bude niečo objavovať a prerábať. Treba preto kompletnú rekonštrukciu urobiť. Od strechy po základy a pokiaľ idete na to takto tak je to dosť drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
Júj.... úloha pre supermana:) my máme za sebou rekonštrukciu, ale to sme vlastne nadstavili poschodie. A tiež súhlasím s názorom, že na to treba sklenenú guľu. Možno projektant by poradil. a možno ho vziať aj na obhliadku. Lebo to ty si myslíš, že dobre, uskromníme sa, urobíme si svojpomocne, nepotrebujeme všetko hneď, nemusíme mať z najlux. obchodov... to aj my sme si tak hovorili. Ale do domu sme dali už 33 000 eur a ešte nás čaká zatepľovanie a dorábky.... pri takýchto výdavkoch idú peniažky ani nevieš ako... ja som sa smiala, že keby mi niekto počas tých najvačších prác, kedy sa kupovalo vyplácalo ukradol aj 100 eur z peňaženky ani si to nevšimnem. Každá jedna práca si žiada inú prácu, ktorú si treba aj zaplatiť a je to neustály kolotoč. Ak chceš to, tak musíš urobiť to a zaplatiť aj to.... ja by som zavolala 3. nezávislú osobu na obhliadku (arch. projekt.) myslím, že oni majú oko na takéto aktivity:) ale držím palce!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?