Rekonštrukcia 100 ročného domčeku

Ahojte, kupila som si stary asi 100 rocny domcek okres MA, ktory planujem rekonštruovať a vyuzivat ako chalupu,je z povodnych palenych aj nepalenych tehal, potrebujem najmä opravu drevenych trámov, zhodenie povodneho komina a vystavba noveho, planujem nove okna samozrejme v povodnom vyzore a nekonecnu upravu prostredia. Ak by ste mali nejake rady a info na dobre firmy ktore mi mozu pomoct, vopred dakujem za akukolvek radu. :-p
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Trochu divne ste to napísali.Nieje z toho jasné čo vôbec potrebujete.
Odpovedať
veď poradiť s úpravami, ponúknuť možnosť nejakej firmy a typy a triky ako na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@alenocka nebolo by lepšie niečo radčej postaviť?
Odpovedať
Profilova fotka
@alenocka rekonštrukcia stareho je o hodne drahšia ako stavba noveho.Ak ju chcete spravit poriadne. foto je z rekonštrukcie 120 ročného domu.
Odpovedať
@skalko1601 bolo, ale postavene uz mam 8-) teraz niekam aj na vikendy chcem chodit :-D
Odpovedať
Profilova fotka
šikovná,rozumiem ;-)
Odpovedať
@skalko1601 Preco vsetko stare len burat? Ved tie stare domy maju svoje caro a historiu. To je asi slovenska specialita, vsade v zahranici radsej opravia stare...vedia si to cenit.
Odpovedať
@majki555 prečo zbúrať? Lebo je to určite o hodne lacnejšie ;-) Manželovi rodičia majú taký 100 ročný dom a x rokov ho prerábajú až to vzdali a stavajú nový ( na inom mieste). Inak rekonštrukcie na chalupu sú super ale ja by som v takom prípade určite nevolila rekonštrukciu ako ja na pridaných fotkách ale v takom prípade treba zachovať tomu historický "štýl" a ducha - teda využiť čo je na tej stavbe jedinečné . Ak nič, tak radšej to dať dole, ako prerobiť na niečo také. @alenocka
Odpovedať
no chcem nechat co najviac povodneho, len v prvom rade potrebujem stropne drevene tramy vymenit a novy komin a asi aj nove okna do zimy by som rada stihla 8-) ale uz teraz sas neviem dockat na zariadovanie v povodnom style a upravu exterieru.Viec menej svojpomocne :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 to áno! l plne suhlásím, ale keď sa udržiavajú subežne s časom,ale pokial je to schatrale tak radčej zburať a postaviť nový, veď aj nové domčeky sa dajú poistaviť na starý sposob :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ak si zoberieš v zahraničí výšku príjmu , výšku dotácie na to že ho nezbúraš ale opravíš a k tomu prístup štátnych orgánov , ktoré ti ho nedovolia zbúrat ich úctu k historiitak hurá do rekonštrukcie. Ale sme na Slovensku a tu je to štandart. Ani tu si nekupujeme len Mercedes ale pozeráme aj na cenu.
Odpovedať
@fabo123 @skalko1601 Ale ste sa do mna pustili, obaja PRO. Nie ste vy nahodou zo stavebneho cechu? :-D :-D :-D to je typicke slovenske...hladat aj tisic dovodov,preco sa to neda ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majki555 nepochopila si to. Ak budeš rekonštruovat starý dom , každý stavbár bude len rád pretože to stojí dvakrát viac ako nový. Takže ako stavbár to len uvítam. Ja len konštatujem čo sa vetšinou robí. Takže ak má niekto kopu penazí tak nech sa páči , može rekonštruovat.Ja nebudem hladat tisíce dovodov ako sa to nedá , a ty budeš dávat tisíce Eur len preto , že sa to dá. A peniaze sa točia aj hystorii je radost spravená. Je to OK ??
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 nie my sme len taký fušery :-D
Odpovedať
@fabo123 Ja rekonštruujem náš 60 ročný dom, robím si zatiaľ všetko sám a s pomocou svokra a švagra, už sme vymenili dva okná, dvere, na komplet izbu pre malú z ktorej bude teraz spálňa keďže sme sa rozrástli, druhý rok som spravil kuchyňu o podlahy, elektroinštalácii po linku, tretí rok som spravil obyvačku opäť podlaha, elektroinštalácia steny, tento rok idem rekonštruovať detskú izbu, podlaha komplet steny elektroinštalácia, zariadenie. Elektromateriál mám z práce za VO ceny, stavebný hľadám za čo najmenej ale zase nie na úkor kvality, za rok sa dá v poho ušetriť na jednu izbu. Akurát nás čaká už len to najväčšie kúpelňa ale tá ostane nakoniec, zatepliť čo viem urobiť aj sám, strechu asi nechám na firmu. Takže nesúhlasím že rekonštrukcia je dvakrát taká drahá samozrejme ak si najmeš firmu tak áno. Nevýhoda je že nevieš moc meniť steny podľa svojich potrieb. Málo ľudí si nechá všetko robiť firmou a ak áno tak im je jedno koľko to stojí.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@alenocka My sme si kúpili tiež 100 ročnú chalúpku a nedám dopustiť. Všetci čo k nám prišli tak im padli sánky :-) Všetci to odobrili, statik, stolár, rodina. .....Bývame v byte a preto sme zvolili túto variantu aby sme mali kde vypadnúť. Najprv sme rozmýšľali nad domom, ale som rada, že sme sa do toho pustili. Na takej chalúpke je roboty strááášne veľa, ale ak sa do toho človek pustí vlastnými silami, je to ešte lepšie a ten Božííííí pokoj a romantika...tak to nevyčarí žiaden nový dom. Priložím aj nejaké foto :-) Ešte nemáme obielené steny. Momentálne nám budú robiť kuchyňu a kúpeľňu, všetko sa snažíme aby tam sadlo ako riť na šerbel :-D Nič moderné, ale skôr pôvodné....držím palce a fandím Vám.
Odpovedať
@skalko1601 určite nie
Odpovedať
@kisupmap krásne smiem sa spýtať... čo ste robili so stenami? My plánujeme kúpiť tiež starší domček.. a plánujeme obiť steny a šupnúť na ne konštrukciu zo sadrošu. Len sme v pomykove, či to netreba zvnútra zatepliť, polystyrenom aby sme nám nezačali steny plesnivieť keď vymeníme okná za plasťáky... :-(
Odpovedať
@gabika783 novodobé materiály sme sa snažili použiť minimum, betón je len pod pecou a bude len pod sprchovým kútom, sadrokartón sme zavrhli (každý to dnes všade dáva, môj otec je stavbár už roky rokúce a povedal, že niet nad poctivú robotu - hoci je to zdĺhavejšie) Steny sme obúchali a dávali novú omietku, podlaha ostáva taká aká bola (lebo je úplne zachovalá) a to aj v kúpeľni. Okná nechávame pôvodné drevené, len ich necháme upraviť. Každý kto má firmu chce staré búrať a stavať nové, ale je to hlúposť (lebo by nezarobili). Ja som rada, že si pomaličky robíme a pri tom aj relaxujeme. Je to úžasný pocit. Prajem veľa trpezlivosti a dobrých rozhodnutí.
Odpovedať
@fabo123 tak toto je otras, zničená pôvodná stavba, ten kto to robil, tak si mal postaviť niečo úplne nové, lebo duch tej starej stavby zomrel :-( (a tá stará stavba bola 100x krajšia)
Odpovedať
my tiez so zenou zvazujeme kupu 100rocneho domceka s onieco mladsou pristavbou 1 izby ale na trvale byvanie..paci sa nam ako prosttedie, tak hlavne dom, ze pokial nam majitel nepovedal vek, neuhadol by som. Mury suche, omietky zachovale, nova strecha a plynove kurenie cele vratane radiatorov..teda vhodne po malych upravach k okazitemu byvaniu a postupnemu prerabaniu. Nemam predstavu ci takyto dom treba zateplovat, ci nie, ci nechat povodne drevenne okna, ktore su ale uplne zachovale...dajte nejaky ten nazor...
Odpovedať
@fonzie666 jaby som ponechal co najviac povodneho.Aj ked sa vyrobi nieco nove,nikdy to nedycha atmosferou minulych cias. Na prianie jedneho mojho kliienta som vsak vyhotovil taketo okna.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, našla som túto tému, najviac podobnú tomu čo sa potrebujem opýtať :-D hlavne tých čo už bývajú v 100 ročných zrekonštruovaných domčekoch. O stavebníctve nemám potuchy, to prenechám mojim chlapom, do toho sa montovať radšej nebudem. Máme domček 100 ročný, postavený z nepálených tehál, znalec ho zatiaľ nevidel, len ho čakáme, ale jeho názor bol, že on by sa do takého domu hneď nasťahoval a nepotreboval by ani zatepliť. Tak tí čo už bývate :-) a nechali ste pôvodné steny ako sa vám býva? myslím teplotu vo vnútri, vlhkosť. Naozaj je pravda, že nie je nič lepšie ako pôvodné steny čo sa stavali kedysi? Ďakujem! ;-)
Odpovedať
@luna303 to musi byt extra znalec, ked dom z nepalenj tehly ani nepotrebuje zateplit. Asi ma slusne prijmy zo znalectva tak mu je jedno kolko by prekuril.
Odpovedať
..my mame dom z kamena, taktiez 100 rocny+ zadna strana je pristavba. Mury ca 60 cm. Zadna strana je pristavba z kvadrov. Vpredu(stavba z kamena) sa nachadza obyvacka a detska izba..strana sever...je tepla. Mame prvu zimu za sebou a mozem za seba povedat, ze sme tam ovela menej kurili ako vzadu (juh) a bolo teplucko a teraz v lete je super chladok. Ak to vyjde tohto roku sa pustime do fasady a predok izolovat nebudeme ale zadok hej. Ako je to s nepalenymi tehlami neviem...ale som toho nazoru, ze pri starych domoch treba byt opatrny s novymi materialmi...spojenie stare s novym nemusi byt stale stastnym riesenim...Nechajte si fasadu nakoniec, vyskusajte jednu zimu a potom uvidis, kolko spalite na kureni... a ako to bude s teplotou a vlhkostou.
Odpovedať
@luna303 vid vyssie..
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 ja som to asi zle napísala :-D on myslel, že by sa ihneď nasťahoval do 100 ročného domu, nie že dom z nepálených tehál by nechcel zatepliť. Ešte dom nevidel, zrejme si myslí, že keď je tak starý, že je stavaný z hliny :-D Ospravedlňujem sa za zle napísané. Vraj takých domov už videl 100-tky tak dúfam, že je dobrý znalec, lebo sa spoliehame naňho či rekonštruovať alebo búrať a stavať nový.
Odpovedať
Profilova fotka
@lll2010 v našom starom sú zadné dve miestnosti kuchyňa a veľká komora tiež prístavba, ale dostavali to tam v 60tych rokoch. Žiaľ aký materiál neviem, čakáme na posúdenie od znalca, ten nám snáď povie. Uvidíme, ale tu u nás, veľmi veľa známych prerába staré domy, jasné všetci majú zateplené ale musím povedať, že keď som v týchto horúčavách vošla k nim do domčeka, tak som dostala riadne studenú facku :-D mali tam taký chládok že som si musela dať sveter a vonku v tieni 30. Vtedy mi ten chalan vravel, že on tiež nedá dopustiť na staré domy hlavne kvôli tomuto, vraj sa kedysi tie stavby robili poctivejšie a kvalitnejšie a keď má domček dobrý základ vraj škoda búrať.
Odpovedať
Uz dve generacie prerabame stary kamenny dom. Mame ho radi, ale najvacsi problem je vlhkost. Samozrejme, ze odizolovanie podlah nepomohlo. Drenaze, specialne omietky. Dom je chladny, ale da sa vykurit. Tym, ze je to vikendove byvanie, aj kurenim sa vlastne vyzraza vlhkost v kutoch. O vetrani som pocula, ale ani to nestaci.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?