Rekonšrukcia maštalne - ako sa zbavit čpavku

Ahojte, mame stary dom, ktory chceme rozsirit o povodnu mastal, kde bol niekedy ustajneny dobytok. Momentalne je tam hruba vrstva betonu, pod ktorym by mali byt prepady na močovku. Ten chceme odstranit a nanovo vybetonovat. Znami ma strasia, ze tam bude v stenach usadeny cpavok a nas napad nie je vobec vhodny, kvoli uvolnovaniu cpavku. Neviem sa nikde dopatrat co a ako spravit a ci sa na to nevybodneme. Budem rada akejkolvek pomoci alebo odkazom na clanky. Dakujem. x-)
Odpovedať
@kredog nechcem Vás staršiť, ale keď si predstavim maštal v súkrom. dome viem asi, ako vypadala a určite neboli tam použivané nejake nové technológie, ani izolácie betónu od stieň. A v tedy keď sa chovalo určite bol tam nejaký hnoj a mokrý tak ten čpavok sa dostal aj do stien. Ak to nie je nejak veľká budova tak si ju svoj pomocne zbúrajte a postavte si radčej nové múry.
Odpovedať
Profilova fotka
V Dunajskej Luznej je z mastale restauracia a tiez si nemyslim ze tam boli pouzite hore spominane technologie. Ak su steny od zakladov dobre izolovane a neoplati sa to zburat tak obit omietku a zrekonstruovat
Odpovedať
Profilova fotka
@kredog netreba sa báť, aj podklad ak je výška, ponechať, izolácia podlahy, obiť omietky, nanovo omietnuť, vybielť. Čpavok vyprchá.
Odpovedať
Profilova fotka
my máme z maštale urobenú obývačku a žiaden čpavok nikde nemáme, aj ked to boli doby minulé, ľudia vedeli ako majú stavať.... pôvodne sme chceli zachovať kamenné steny, ale nakoniec nás ukecali a obmurovali sme to 5 cm tvarnicou... kedže dom mal dve izby a kuchyňu, vznikol nám tak pekný priestor na obývačku a čuduj sa svete v tejto miestnosti v dome sa všetci cítime najlepšie... @kredog
Odpovedať
@kredog Keby to bola betonova zumpa tak prosim ale mastale v spojitosti s cpavkom som sa nebal. Co mi starsi vraveli tak casto x mali zvierata lepsie podmienky ako ludia kedze boli na nich ludia zavisli.
Odpovedať
@17juraj17 moja prababka mala 13 detí dom nič moc stojí dodnes, no maštale ako svet, ale boli živený len z toho, žiaden kalendár ani hodiny všetko sa časovalo prírodou.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpoved. No mastal je sucast dlheho domu a je stavana dost kvalitne na vtedajsie moznosti. Podlahu musime dat vonku pretoze tam boli odtoky na hnojnicu a beton ma dve vysky, pod drevenymi podvalmi je o dost nizsie. Uz asi 30 rokov sa tam nic nechova , bol tam sklad.
Odpovedať
@kredog fakt riesis 30 rokov stary cpavok? Niet nad dobrych susedov. Obcas vedia zavrtat chrobaka do hlavy :-D
Odpovedať
@worker_falcon v dnesnej dobe clovek uz nevie comu verit a mam astmatika syna , takze sa chcem vyhnut problemom. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kredog vidis to ze ma astmu vyuzi ako tester ... nech si tam pricuchne a podla toho zistis ci je cpavok ci nie Apropo kedysi neviem naco ale bolo vo farby laky ze Cpavkova voda 4%na a to ti poviem ze to bol smrad takze ci je tam cpavok by si citila TMW
Odpovedať
Z maštaľných múrov sa uvoľňujú do omietok soli - vyzerá to potom ako biele chumáče. A je jedno, ako dlho sa dobytok už nechová, uvoľňuje sa to aj po storočiach. Preto treba buď múry odsoliť pomocou odsoľovacej omietky (ktorá sa nechá nasýtiť soľami, až sú viditeľné výkvety a obije sa dole, môže sa tento postup opakovať ak je zasolenie masívne) alebo postaviť predsteny s medzerou, aby sa nedotýkali pôvodných múrov. Na českej streche má bývanie z maštale užívateľka klapenamto, použili predsteny.
Odpovedať
@wegar uvoľňovanie soli, vznikajú nezávisle na tom, či je to maštaľ. Tam ide skôr o izoláciu proti vlhkosti, ako o čpavok ci niečo špecifické pre bývalú maštaľ. Sanačná omietka nie je úplne neznámy pojem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon Práve v maštali je zasolenie muriva istota. Samozrejme môžu byť do určitej miery zasolené aj iné priestory, ale maštale vedú s prehľadom. Soli sa tam vsiakli z výkalov, moču, z uskladnených hnojív... Sanačná omietka sa po niekoľkých rokoch tiež nasýti soľami a je teda zbytočne drahá na obetovanie. Hydroizolácia je samozrejme potrebná, ale nerieši odstránenie solí z muriva.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?