Prestavba starého domu na drevodom

Dobrý deň, na obrázku je čiernou farbou vpravo označená pôvodná stavba starého murovaného RD (5,6 x 9,2m). K tomu by sme chceli pristaviť novú časť a zväčšiť ho. Narážame však na problém, na ktorý sme boli upozornení a tým je dilatácia. Údajne sa nové murivo nedokáže nijakým spôsobom previazať s tým starým a časom tento spoj praskne, čo sa objaví aj na fasáde domu. Keďže sme limitovaní aj finančnou stránkou a podľa informácií je cena drevodomu nižšia a zároveň energetická spotreba tiež, rozmýšľali sme zvyšnú časť riešiť ako spomínaný drevodom. Je možné pristaviť novú časť ako drevodom bez obáv z dilatácie? Alebo jediným východiskom je pokračovať v prístavbe murovaného domu a počítať aj s možnou dilatáciou? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@gasol cena drevodomu je nižšia až do času kedy sme sa nezačali baviť o zmluvnom rozpočte, marketing je mocná zbraň, ale črtá sa na lepšie časy už poznám system ktorého cena je rovnaká. S tou energetickou spotrebou je to podobne, nie je dôvod aby to tak bolo (aspoň nie fyzikálny). Jediný rozdiel je v tom, že ho rýchlo vykúriš a rýchlo vychladne, takže vetrať čo najmenej, jedine ak rekuperáciou. A k energetike je to hádam asi všetko. Čo je veľká výhoda, že má tenké steny a na celom dome získaš aj 8m2 plochy navyše, ale u teba to nebude, keďže to bude len malá časť domu. Poďme ale k trhlinám. Nie je vylúčené že aj drevodom sadne a vzniknú trhliny, veď nie je z páperia. Dilatácie treba navrhnúť tak, aby nevznikali trhliny, bez ohľadu na to z čoho je dom spravený.
Odpovedať
Profilova fotka
Napojenie drevenných konštrukcií musí mať tiež dilatácie. Drevenná konštrukcia pri napájaní bude drahšia ako prímurovky. Drevenné konštrukcie sú napúšťané chemikáliami , od interiéru izolované fóliou . Akú životnosť má fólia?????. Drevo by malo byť pred použitím na stavbe min 7 rokov sušené vonku . V SK sa to robí tak že sa narýcho posuší v sušičke.
Odpovedať
Ako bude to po financnej stranke o nieco menej zatazujuce ale tak ako bolo spomenute vyssie, ono aj drevo bude pracovat. Vies, kym si ta nova cast sadne nie je vylucene, ze sa sem tam nejaka ta prasklina objavi. S tym by som ratala asi uz dopredu a co sa tyka diletacie tak tu treba aj pri drevodome nie??
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Celé je to dilema. Na jednej strane by som to najradšej zbúral a postavil nové, dôvodom nie je len vek, ale aj situácia domu na západnej strane a málo slnečného svetla, hlavne v zimnom období. Na strane druhej, dom je po celé roky suchý, podlaha 10 rokov stará, ak sa zhodí stará krytina, krov sa dá použiť. Najväčším rozhodujúcim faktorom ostávajú investície. Bojím sa, že ma niečo prekvapí a v konečnom dôsledku prerábanie starého bude drahšie, ako stavba nového. Uvažoval som aj nad ponechaním starého domu tak, ako je, využiť ho povedzme ako prístavbu, alebo garáž a novú stavbu RD k nemu iba priviazať. Momentálne sme v časovej tiesni, kedy sa musíme rýchlo správne rozhodnúť, dať urobiť projekt, stavebko a na zimu by sme sa chceli presťahovať.
Odpovedať
Na fotografii je to tá pravá časť. Ľavá bola postavená asi 10 rokov dozadu. Je tam chodba a v tom výklenku veľká kúpelňa. Nelogické, dom natiahnutý smerom do dvora, ako to bolo kedysi zvykom a zároveň vytvára tieň. Juh je na fotografii vľavo. Tú novú časť by sme chceli ponechať len ako prístavbu, záhradné náradie a pod. Fotografia je fotená cca o druhej poobede a ako je vidieť, dom je bez slnka.
Odpovedať
Ono sa aj tak hovori, ze stare sa neoplati prerabat, bo v konecnom dosledku ta to vie vist drahsie ako keby si postavil nove. Mozno by som aj siel do noveho. Niektre veci, co budu zo stareho domu dobre budes vediet pouzit v tom novmo, cim si zas nejake to euro usetris a postavis si to hlavne podla seba aby sa ti v nom aj dobre byvalo.
Odpovedať
Ďalšia možnosť, ktorá nás dnes napadla, aby sme sa vyhli prípadným komplikáciám pri prerábaní starého domu (cca 60 ročný, tvárnice odlieval môj starý otec ručne) je použiť pôvodný dom z časti ako garáž + technická miestnosť a novostavbu pripojiť vedľa s tým, že sme sa (kvôli rozpočtu) museli vzdať jednej izby. Možností je veľa, ale ktorá je tá správna? :)
Odpovedať
@gasol Tato moznost sa mne osobne pozdava najviac. Tym padom by sa ti to ako keby podarilo oddelit a dom by bol v podstate novostavbou. To by podla mna slo a vyhol by si sa aj zbytocnym problemom co sa tyka aj prechodu tepla a vlhkosti ak by bola aj v starom dome obyvatelna miestnost..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
S odstupom času aktualizujem realizáciu. V dilatačnej špáre postavená pasívna základová doska, múry Neopor, vonkajšia izolácia 15cm, 15cm železobetón, vnútorná 5cm (celkom 35cm). Väzníkový krov + 30cm striekaná izolácia, pôvodná stavba 40cm vata + striekané vence do izolácie. Krytina KM Beta Briliant čierna (prestrešenie vrátane pôvodného domu). Okná a dvere pasív. Začiatok realizácie august 2018 siete, september štrkové lôžko 58cm. Leto 2019 doska, základy na terasu, jeseň obvodové múry, november krov, december zateplenie stropov. 2020 jar vnútorné priečky a rozvody, nejaké omietky atď. až dodnes. Stavba ešte stále nie je úplne hotová, 99% robím svojpomocne a už ani nemám chuť sa niekde ponáhľať, lebo korona a podobné život otravujúce stresy. 😎
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?