Prestavba bývalej maštale na obytnú miestnosť

Ahojte - v rámci rekonštrukcie staršieho kamenného domu plánujeme prerobiť priestor bývalej maštale na obytnú časť , v priestore bývalej maštale je aj po roku vetrania ( malé okno a dokorán otvorené dvere ) stále veľmi vlhko a aj na stenách sú stopy po plesni ( v obvodových častiach domu sme pred rokom realizovali hydroizoláciu - a v ostatných miestnostiach je to O.K. ) - aj ked pravdou je že oproti úrovni podláh v dome je podlaha v maštali o cca 50cm nižšie a je tam len zem - bude stačiť , ked sa to len zabetonuje alebo je potrebné urobiť aj nejaké iné úpravy ( vzhľadom na pôvodný účel miestnosti ... ) ?
Odpovedať
na koci príspevku /otázky/ som pri tom "zabetónuje" samozrejme myslel že pred tým sa to aj odspodu odizoluje ...
Odpovedať
@stano67 Neviem, či ti niekto bude vedieť dať relevantnú odpoveď takto na diaľku, keď nevidí stavbu, preto by bolo najlepšie niekoho fundovaného zavolať na miesto. Ale ak píšeš, že stavba je stále vlhká, tak problém bude asi v tom, že tam žiadna hydroizolácia nie je a vlhko vzlína po stenách. Tiež je otázne, v akom stave sú steny? Z akého sú materiálu? či by to nebolo lepšie celé zbúrať a postaviť nanovo, s pevnými a izolovanými základmi, rovnou dekou a na to vytiahnuť nové, nenasiaknuté múry. Lebo ak sú tie steny nasiaknuté močovkou, tak tam bude smrad roky a roky. Treba urobiť riadnu analýzu stien. Ak ich je lepšie zbúrať, tak radšej zbúraj. Ak niekto zhodnotí, že sú dobré, tak aj tak to bude dosť stáť, lebo asi ich bude treba podrezať, odizolovať, potom urobiť prvý základ, na to hydroizoláciu, ktorú spojíš s tou izoláciou podrezanej steny a potom na hydroizoláciu tepelnú izoláciu a na to poter. Mám pocit, že dať pôvodnú maštaľ do obývateľného stavu bude stáť viac, ako ju zbúrať a postaviť miestnosť nanovo.
Odpovedať
Keby mame stodolu tak asi tiez rozmyslam nad niecim takymto lebo som videl par fotiek domov zo zahranicia kde si takymto sposobom zvacsovali doma vyzeralo to super. Nemohol by si sem dat fotky ako to vyzera teraz a potom aj ked to dokoncite? Co sa tyka tej vlhkosti tak si tiez myslim, ze tam nie je ziadna hydroizolacia lebo teda neviem ako velmi si davali majstri zalezat na tom ked tu mastal stavali ale vacsinou sa pri takychto budovach tieto veci vynechavaju. Podla mna sa to nejako bude dat ak to fakt chces takto urobit ale musis rata s tym, ze to bude asi stat trochu viac.
Odpovedať
isto je to velmi stara budova a pokial sluzila ako mastal, tak osobne pochybujem, ze tam nejaka ta izolacia je. vsetko ide od podlahy a kedze je tam len zemina, tak sa niet co cudovat, ze je v miestnosti vlhko. dalsou otazkou je to, z coho su steny? podla mna to to budeš len kamen a hlina, co podla mna tiez nie je ziadna vyhra
Odpovedať
Podla toho co pises by som ja tiez bola viac za tu moznost, ze by ste to cele zburali a postavili na novo. Ked uz pre nic ine tak aspon pre ten smrad. Neviem kolko rokov to bola mastal ale tie steny to museli ten pach riadne nasat a len tak to nevyvetras. Neviem ci existuje nieco cim by sa dali tie steny natriet aby to tak nebolo citit alebo co.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som za to aby ste neburali ale prerobili. Velmi sa mi paci ta predstava, sice zbavit sa toho smradu mozno bude trochu tazsie ale co by sa uz v dnesnej dobre nevymyslelo vsak :-D Keby nestaviame uplne novy dom ale prerabame stary tak si tiez asi vyberiem takyto nejaky co ma vedla nejaku takuto budovu a zvacsim si ho. Nenechaj sa odradit :-)
Odpovedať
dakujem za Vaše príspevky - len upresním - je to naozaj kamenná stavba /moj odhad veku cca 80 rokov / a tú spomínamú hydroizoláciu som robil pred rokom už ja ... , no ale kedže som to robil svojpomocne / know - how som odkukal z roznych stránok z netu / je možné, že niečo som nespravil tak ako bolo treba ... čo sa týka pôvodného účelu maštale , tak podľa dostupných informácií to už ako maštal nefungovalo viac ako 10 rokov (možno aj viac ) a už to tam nie je vôbec cítiť - skôr som mal obavy či tá močovina čo sa tam kedysi koncentrovala v tom podloží nemá vplyv na tú vlhkosť čo tam stále pretrváva / nejaké kultúty alebo plesne - čo ja viem ... / aj ked po tolkých rokoch by to už s tým možno (tá vlhkosť ) nemuselo mať súvis a ako poznamemal chrobák - je to len vzlínanie vlhkosti cez tie kamenné múry ... Budúci týždeň tam budem mať na obhliadke chlapíka čo sa tomu rozumie - tak prípadne dám vedieť ako to dopadlo ...
Odpovedať
Profilova fotka
@stano67 No ak si tú hydroizoláciu robil sám a nevyznáš sa do toho tak je dosť možné, že sa niekde stala chyba :-D Nie, že by som ťa chcel podceňovať ale sám si si priznal, že to možno nebolo všetko urobené dobre :-D Dobre, že si zavolal toho odborníka, nech ti povie čo s tým, mňa by celkom zaujímalo ako to nakoniec vymyslíte.
Odpovedať
@stano67 My sme z maštale urobili kuchyňu. Dom je cca 100 ročný, hlinený. Steny sme obili až do tehly, podlahu vybrali cca 20cm. Naniesli sme hlinenú omietku, na zem separačnú netkanú geotextíliu, na to liapor frakcia 4-8mm, na to tehlová podlaha. Z kuchyne sa ide na terasu, chodíme v nej obutý. Je to chalupa.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozem poprosit o viac fotiek z prerabky tej mastale ...a ak to nieje tajomstvo aj priblizna cena. My mame mastal cca 30m2 a chcem z nej urobit obytnu hostovsku izbu aj s wc a sprchou...voda a elektrika tam je robit treba podlahu , osetrit tramy , vyrovnat stenu a zvacsit okno.
Odpovedať
@raimulienka Dobry napad hostovska z mastale. Hostia v mastali, tam sa vam bude pacit.. 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx ano bude ...dakujem za koment k veci :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@raimulienka Prepáč, že odpovedám tak neskoro, neoznačila si ma, tak sa mi to neobjavilo :-). Takže cena? Veľkosť našej kuchyne je s tvojou maštaľou rovnaká. Omietky sme dávali dolu sami, tak isto sme ich aj sami nanášali. Kúpila som hrubú omietku 1xBIG-BAG=1Tona 150€, hladká omietka 1xBIG-BAG=1Tona 170€. Ale ten pán ju už nepredáva, takže kontakt ti dávať nebudem. Všetko sme samozrejme nepoužili, zostalo aj do ďalšej izby. Výdatnosť závisí od krivosti stien a aké ich chceš mať rovné-my sme kopírovali krivky stien. Zeminu sme vykopávali tak isto sami. Liapor frakcia 4-8 vo vreciach 6,80€/vrece. Použili sme tuším 30 vriec. Zase záleží od toho, akú hrúbku z neho chceš mať. Netkaná textília-nespomínam si na cenu, ale nájdeš na nete, hľadaj geotextíliu 350-500g/m2. Tehly sme kúpili už očistené, tuším za 0,04€/ks. Zarátaj si vývoz bordelu ak to nejdeš sypať niekam na dvor. Otvory na okná/dvere sme tiež búrali sami s kamarátmi. Takže si zarátaj guláše, pivá a ostatný proviant :-). Maľovala som vápnom, kúpiš ho vo vedre, stačí premiešať. Ja som pridala ešte modrú práškovú farbu, zdala sa mi dosť tmavá, ale keď to uschlo, ani to nie je vidieť. S vápnom treba vedieť maľovať-okrem toho, že sa maľuje štetkou. V našej maštali neboli zvery hádam odkedy starký naposledy odviedol kontingent :-D, takže žiadny smrad ani nič tam nebolo. Starký tam mal roky dielňu.
Odpovedať
@raimulienka tu sú fotky inej izby, robili sme okrem drevenej podlahy prevetranie podlahy. Urobené v r.2015, steny sú suché, podlaha sa nevydúva. Vlani sme kúrili len keď sme tam prišli kachľami na pevné palivo. Tento rok mám sálavý ohrievač na 18°C nastavený, tak pri ňom vidieť, že drevo pracuje, zväčšili sa škáry, ale nič strašné.
Odpovedať
@stano67 ako to dopadlo? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Fany654 ...dakujem za foto ... takto to mam presne v plane . A mohla by som aspon orientacne vediet cenu kolko to vyslo?
Odpovedať
@raimulienka ceny omietok som uviedla vyššie. Prácu sme robili dvaja, trvala celé leto. Perforovaná/drenážna hadica priemer 100mm cca 1,24€/m-pozor, aby to fungovalo nesmie byť príliš dlhá-+rúra a koleno ktorá vyvedie "nádych" a "výdych" z miestnosti . Netkaná textília tá čo uvádzam vyššie. Štrk som mala od kamaráta za jednu fušku. Liapor cca 40 vriec asi za 7€/vreco (záleží akú hrubú chceš mať izoláciu). Piesok a vápno sme mali kúpené dávno. Podlaha mäkká pero/drážka hrúbka 24mm 12,50€/m2+hranoly na rošt. Všetko záleží na tom, kde a za koľko zoženieš + prepravy. Ak budeš chcieť niečo vedieť podrobnejšie, napíš mi na mail (posielam v IP). CCa cena 800€ za izbu 5x5m. Ešte som nerátala farbu na strop. Elektrinu mi v celom dome robil elektrikár, ani to tam nie je zarátané.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano dakujem uz som si vsimla :)
Odpovedať
My sme takto prerabali mastal na obyvacku. Povodne tehlove steny sa rozobrali a obuchali kolko sa dalo. (Chovali sa tam prasce a byky).Potom sa po obvode povodnej steny vymurovali nove mury a taktiez podlaha sa zabetonovala.Strop mame dreveny.Zvonku zateplene, terasa a nikto by ani nespoznal co tam bolo Ak najdem foto v pc, neskor prilozim. Urcite si zavolajte niekoho, kto Vam na mieste poradi, ale da sa to :-)
Odpovedať
Tak ono ked sa chce a hlavne da, da sa v podstate vsetko :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?