Prerobiť starý dom alebo postaviť nový?

Vlastním staršiu chalupu, ktorú by som chcela poprerábať, ale neviem kde začať, a či sa mi hlavne oplatí investovať do starého. Chcela by som ju odizolovať a potom tam pripojiť vodu, dorobiť kúpeľňu. Ale neviem či je to dobrý nápad. Prosím poradíte mi, ak s tým máte skúsenosti?
Odpovedať
1
2
Podla toho v akom je stave...a ci velkostne vyhovuje, ci je taky velky ako hcces... Skus si preratat kolko by ta vysli financie na prerabku a kolko novy...
Odpovedať
Profilova fotka
vravi sa, ze prerobit stary dom je rovnako nakladne ako postavit novy..ak je to pravda, tak je len na tebe...novy dom je proste novy....v starom mozes zachovat nejaku tu atmosferu, ci ako to mam povedat:D ale zasa za neda na zaciatku povedat, aka budu investicie, pretoze - teda aspon podla mna - sa pri oprave stareho domu objavi vzdy nieco, s cim sa neratalo:) vela stastia..
Odpovedať
Profilova fotka
podla toho co pises o tej vode, usudzujem, ze je to fakt stara chalupa... ak to chces na rekreaciu, tak ano, rekonstruovat... ak to chces na normalny zivot, tak rekonstruovat tiez ale brutalne radikalne - no len v pripade ze to stoji na dobre situovanom pozemku a staticky a projektovo sa to da zakomponovat... v inom pripade proste zburat.....
Odpovedať
ja osobne by som nikdy neinvestovala do stareho,.. ked uz ak stavat nanovo :-)
Odpovedať
mám kamarátku, ktorá s priateľom na základoch starého domu postavila nový podľa vlastných predstáv a je vlk sýty a koza celá ;-) podľa mňa investícia do starého domu je taká istá ako do nového ak nie aj viac, pretože nikdy nevieme čo sa navyše vyskytne , predsa len staré zostane stále starým a nové je nové ;-)
Odpovedať
bratranec rekonštruoval starý rodičovský dom - už sa nasťahovali a bývajú ale zakaždým keď príde k nám pozrieť na stavbu tak vraví, že už nikdy v živote prerábka starého-stálo ho to rovnako ak nie viac ako postavenie nového. Dom má zateplený, ale sám tvrdí, že pod tým je stará škrupina. Vždy sa vyskytlo niečo s čím nerátali. My sme mali na výber - prerábať rodičovský dom, alebo sa rozhodnúť pre nový - my sme postavili nový.
Odpovedať
rozhodne by som stavala novy, je to jednoduchšie, postavíš čo chceš a hlavne dom vonia novotou, cenovo to je tiež lacnejšie ako prerábať, prerábať a prerábať....:-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme tiež zvažovali tieto možnosti ale nakoniec sme prišli na to, že budeme stavať nový. aj keď možno to trvá dlhšie čo sa týka vybavenie papierov atd. ale nový je nový a presne podľa tvojej predstavy.
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi z coho ten dom je, a ako je rieseny. My prerabame starsi. Za cenu pozemku uz mame mury aj strechu, dali sme novu podlahu, vodu, okna, omietky, elektrinu, komin, kurenie a naklady na to, aby sme byvali budu cca 15000 Eur. Mne prislo nelogicke burat dom z palenej tehly, ktory nie je vlhky a aj dispozicne mi vyhovuje. No a casom dorobime podkrovie a garaz. A nemyslim si, ze stavat novy svojpomocne je lahsie, ako svojpomocne opravit starsi. Ale ako vravim: ozaj zalezi, v akom je stave. Ja viem, ze ten nas je z eko materialov, ale bol aj pekne odizolovany a bude sluzit este dlhe roky:) A PS: u nas to napriek starsiemu domu vonia novotou ;-)
Odpovedať
my sme tak robili. ze sme sa nastahovali do starej barabizne a prerabali sme ju. a poviem ti, ze teraz spatne, keby som na to mala financie, tak by som to isto zhodila a zacala od znovu. tie peniaze sme do toho aj tak investovali, len nie naraz ale postupne. a pri starom je to tak, ze ides spravit jedno a vynori sa ti dalsich 10 problemov, ktore musis predtym opravit.... takze ja by som asi isla skor do noveho.
Odpovedať
jednoznacne postavit novy. stary mozete prerobit, ako sa len da, ale stale to bude stare a nebude to uplne podla vasich predstav a ma financie to mate asi rovnako. urcite si radsej postavte novy dom. uvidite, ze casom neolutujete. aj ked je s tym vela roboty a hlavne ak si to robite svojpomocne, ale vysledok stoji za to. nevymenila by som nas novy ani za tisic starych. povodne sme tiez chceli kupit stary dom a prerobit. nastastie sme to nespravili.
Odpovedať
Profilova fotka
So starym budu stale len problemy,budes tam citit zatuchlinu,a nikdy to nebude podla Vasich predstav.Ak mate dostatocne financie,navrhnite si sami dom podla Vasich poziadaviek a snov,a jednoznacne investujte do noveho domceka.Nove je nove,nove je krasne, a nehovoriac ani o obrovskej dvojnasobnej makacke pri prerabani hocktoreho stareho domu;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja som uz aj prerabal a teraz staviame. Mozem potvrdit ze to co sa vravi o tom ze radsej postavit nove ako prerabat stare. Lenze ma to hacik a to su peniaze. Takze si najprv treba urcit kolko mas na to penazi a teda ci za to postavis nove. Ak by som staval nove, tak aspon NED, tak s tym by som ratal na tvojom mieste a potom porovnal s rekonstrukciou. Ak si urobis nejaky rozpocet na rekonstrukciu, tak kludne prirataj 50% navrch. A nakoniec, vobec nezavrhujem rekonstrukciu, pretoze novy dom nepostavite s "vonou" stareho, co ma tiez nieco do seba (ak sa zachova aspon nieco z povodneho). A aj to ma teda nieco do seba. :-)
Odpovedať
Je tu kopec ludi, ktori neznesu krivy mur, hrbolatu omietku, stare zarubne, ovalne rohy stien .. pre tych stary dom nie. Prerobenie tychto 1000 detailov (poniektori to volaju -stary duch domu-) zo stareho na nove je drahe. Dom pre niektorych zvacsa byva aj ich osobny symbol a chcu mat super, velky, krasny zvonku i zvnutra, urcite drahy dom, sanita musi byt len znackova, zachod len Geberit, strecha len Tondach, musia byt velke francuzske okna a dom musi mat vsetky tie veci co ma mat dnesny novy dom na fotke z katalogu. Stare domy sa robili starymi metodami, casto svojpomocne, casto z coho bolo, pristavovali sa pristavby, garaze, budky. Preto tam moze byt vidno aj chyby - vyskove rozdiely, praskliny stien z sadania tychto vyskovych rozdielov a pod. Poniektori kupia lacnejsie stare, dufajuc ze usetria. Som presvedceny o tom, ze pri honbe za novym sa prepocitaju, v urcitom stadiu sa zastavia a uvedomia si, ze za tie prachy uz by mali nove. Pre tych - nie. Dalej v starom dome urcite : 1, Treba nieco niekde zburat 2, Treba nieco dostavat 3, MUSI sa vymenit vodovod 4, MUSI sa prerobit kurenie 5, MUSI sa prerobit elektrina 6, MUSI sa izolovat (ETICS, okna pomenit, dvere pomenit) Dalej MOZNO bude nutne nieco zasanovat na streche, obriadit pozemok, vynosit tony bordelu. Pokial niekto ozelie nedokonalost 1000 detailov, dom jednoducho potrebuje na byvanie, oceni skor to, ze ma kde vyjst hoci v zupane v lete rano na dvor, kde nasadit naozajstne paradajky, po veceroch cosi pogrilovat na dvore, zmieri sa s tym ze tu vydrbanu travu 1200m2 kazdy tyzden treba kosit ( :-) ), kde zaparkovat auto aby mu to ozrani iduci z krcmy vecer neogrcali.. ak mam niekoho kto mi pomoze s opravami, cast vie aj sam porobit, tak pre tych mozno aj ano. Starsi dom vo velmi dobrej stvrti sme zohnali za mierne viac ako cena 3i bytu. Po investicii cca 3.000 € - 3.500 € sme dom z casti preniesli z r.1960 do r.2011 (novy vodovod + TUV, nove okna, dvere, izolovany strop, nieco vynovene v kuchyni, pokupilo sa haraburdia co treba okolo domu), oproti byvaniu v panelaku je to byvanie v 7 nebi aj ked je to v - nie novom. Veci co "horeli" sme poriesili, dalej sa upgraduje v ramci moznosti. A co je hlavne plus - za menej ako polovicne inkaso ako v betonkralikarni. Je to aj o prioritach ci stary alebo novy dom.
Odpovedať
Profilova fotka
stare bude vzdy len stare, ja osobne nemam rada, ked domy smrdia "starinou", a novy si postavis ako ty chces a nebudes lepit tehlu k tehle ako lastovicka
Odpovedať
Mne sa stare domy pacia, maju "dusu". Samozrejme, mam na mysli zaujimave,kvalitne domy,nie polorozpadnute sopy,ktore sa casto ludia snazia predat za cenu,akoby to bol nejaky skvost. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
postaviť nový, jednoznačne
Odpovedať
jednoznačne stavaj nový, alebo si daj postaviť na kľúč. starý dom budeš celý život prerábať. my sme si dali postaviť na kľuč a sme veľmi spokojný. máme domček podľa predstav a hlavne novy. Ak budeš chcieť dám ti kontakt na firmu čo stavala nám.
Odpovedať
záleží od stavu domu, ak je v dobrom stave (myslím tým, že nie je na spadnutie) a vyhovuje ti aj pôdorys, tak ho prerob, pretože ani zbúranie starého domu a odvoz toho množstva stavebného odpadu nie je zadarmo... u každého staršieho domu je doležitá izolácia a podrezanie, takže toto by som ako dôvod na "neprerábanie starého domu" nebrala... my prerábame a nelutujem, samozrejme že sa robí od podlahy po strechu všetko.... ak je o ničom aj pôdorys, tak to už by som asi všetko zbúrala a radšej postavila podla svojich predstáv... my máme dom, ktorý je starší ale má lepší pôdorys, rozloženie miestností ako tie dnešné velkolepé návrhy bungalovov ala na jedno kopyto... ;-) ale to je len môj názor, netvrdím, že je to najlepšia rada :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ťažko povedať mi prerábame staré ale nič nedostavujeme ale budeme nadstavovať. vela zaleží z akého je dom materiálu,či je na svahu alebo v doline a tak. ale ked si ten dom kupovala tak si určite hned vedela čo bude. neboj sa prerábať niečo staré nemusí to biť zlý dom. ale ak si ho kupovala so zámerom zburania tak to urob. v tomto ti nik neporadí. ty sama vieš čo chceš. a mimochodom ked si popozeráš pár albumov novostavieb aj prerábok strarých domov zistíš že je to jedno. jeden stavia uplne od základov druhý nechá len obvodové mury a další pomení priečky. naozaj záleží ako ti ten dom dispozične teraz vyhovuje. a hlavne ako rýchlo to chceš spraviť. tak želám vela radosti a menej starosti s domom.
Odpovedať
Profilova fotka
Radšej postaviť nový ako opravovať starý mi prerábame starý dom má svoje čaro no akoby si liala vodu do deravej studne je toho strašne veľa a človek musí rozmýšľať a hľadať riešenia ako to bude najlepšie, najlacnejšie a hlavne aby to vydržalo..Radšej postav novú chalupu keď len zrub alebo montovaný dom a ži a užívaj si rodinu ako živoriť prerábaním a lámaním si hlavy nad najlepším materiálom, cenou a firmou ;-) veľa šťastia x-)
Odpovedať
Nikto tu nespomenul kriterium, kde je ten stary dom. Ved to je najdolezitejsie, miesto, kde clovek bude dalej byvat. Ak ti lokalita vyhovuje a nemas moznost zohnat pozemok v dobrej lokalite, tak jednoznacne rekonstruovat. Pokial ti je jedno, kde budes mat dom, tak je jednoduchsie postavit novy.
Odpovedať
Píšeš že chalupu už vlastníš tak by som prerábal ale ak je malá a budeš aj pristavovať a pozemok je velký tak si postav tam novú a starú zbúraj alebo prerob na garáž. Na túto otázku je jednoduchšie odpovedať keby sa presnejšie poznalo kde čo ako.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Záleží koľko do toho domu chceš investovať a myslím tým peňazí, času, nervov......Pokiaľ ste " fanúšikovia" stavbáriny a ste schopní svojpomocne prerábať tak sa do toho pustite bez ohľadu na starosti, lebo starosti sú aj pri stavaní nového domu :-D/ a nie malé/. Jednoznačne to treba prerátať aj tú likvidáciu ak je to na spadnutie . No ak nechceš mať starosti tak potom je lepšie bývať na byte / tam ich je menej, údržbu domu rieši väčšina - kde " nemusíš byť " /.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
mne vyhovuje stary, ktory postupne prerabame podla nas, stal nas tolko ako 2 izbovy byt, co je super kompromis. Vacsinu si vieme urobit svojpomocne, talze úre nas je to vyhodne. Uz aj ja viem klast dlazbu a tato cinnost sa mi paci. Robim si srandu, ze ked dokoncime nas domcek, tak mozeme ist s manzelom prerabat domceky.
Odpovedať
Mám zkušenost v rodině - předělával se 35 let starý dům. Předělávalo se vše - voda, topení, elektřina, střecha, okna, zateplovalo se a dělala nová fasáda. Přistavěla se krásná, velká terasa. Je přesně podle představ majitelů - na to se kladl při koupi důraz - aby bylo možné udělat vše podle jejich přání (vybourat příčky apod.) Teď vypadá jak novostavba - nic není zatuchlé ani "nesmrdí starobou". Kupní cena + rekonstrukce - stálo to skoro tolik, jako nový dům. A proč to majitelé dělali? Kvůli krásnému místu blízko centra města, okolo vše hotové, zabydlené, vzrostlá zeleň. Ne každý chce stavět na zelené louce někde v satelitu nebo na vesnici, kde není ani ochod.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme prerabali starsi,sme uplne spokojni,dom ani nesmrdi,ani nevlhne,prerabali sme postupne,stare su len mury,vyhodou je ,ze sme aj byvali aj prerabali,pretoze sme nemali kde byvat a mali sme uz deti,robilo sa ako sme mali peniaze,samozrejme su tam nejake nedokonalosti,ale to je aj vo vela novych domoch,my sme spokojni....ktosi raz povedal dom je ako vino potrebuje dozriet...ako tu uz bolo napisane starsi dom ma dusu, ma atmosferu ,s bytom by sme rozhodne nemenili..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Takže ked si spočitate ake su vybavovačky a projekty pri novo stavbe tak to je až nemožne este ani nezačneš vstavat a maš preč 2000 eur za projekty a kolky, pri kolaudacii to je až nemožne same certyfikaty pytaju od kanalizacie od komina od plynu od ........už ani neviem od čoho inač neskolauduješ každy pyta peniaze :-( , dokopy to je tak okolo 3000 eur kto ma pozemok je dobre stavat ale pevne nervy na uradoch nenormalne za čo chcu peniaze . znamy kupil starši dom za 30000 eur z 600M2 pozemkom prerabka ho stala 20000a vobec by som teraz nepovedal že to bol niekedy stary dom.......a hlavne minimalne vybavovačky na uradoch...........a novostavbu tazko postaviš za 50000 mozno ak maš pozemok a hlavne na rovine............treba si hlavne dobre spočitat kolko bude stat prerabka stareho domu.
Odpovedať
Z vlastnej skúsenosti je podľa mňa lepšie postaviť nový dom, lebo momentálne prárabame starý gazdovský dom a pristavujeme podkrovie a už sme do toho toľko peňazí vrazili že za to by sme boli postavili pomaly 2 nové domy.... a to sme ešte neskončili...
Odpovedať
My sme prerábali starý dom. Náš dom ale nebol nič extra, nemal nejakú dušu alebo čo. Bol to malý prízemný domček. Nemohli sme inak, lebo sme v ňom aj bývali. Základnú časť -prízemie, ešte stále prerábame a na to sme si nadstavili podkrovie, Keby to mohlo byť inak, že máme kde bývať, určite by sme tento starý dom zbúrali a postavili si nový. V tomto starom už kopec vecí nemôže byť podľa našich predstáv, niektoré priečky sa nemôžu búrať a hlavne je dom na hranici pozemku, pričom pozemok je obrovslý. Stále máme problém so susedmi, keďže tam nemôžeme dať plot. Takže negatíva prerábania stareého domu by som zhrnula takto: - finančne pomerne náročné, navyše sa stále "vyvrbujú" nové a nové problémy starej stavby, a mnohé na vás ešte len čakajú, ani o nihc neviete -dom aj tak nebude podľa vašich predstáv - nemôžnosť pobúrať priečky = stiesnené priestory - dom bude stále energeticky pomerne náročný, aj keď ho zateplíte - časovo je to dlhodobá záležitosť, desať rokov aj viac Nevýhody zbúrania starého domu a postavenie nového: - na prvý pohľad to vyzerá ako plytvanie peniazmi , pretože jednorazovo je to drahá záležitosť - musíte vybavovať viac po úradoch a o je asi všetko. Takže pokiaľ nejde vyslovene o dom, na ktorý máte citové väzby, veľký a dobre umiestnený, tak by som jednozančne bola za to zbúranie a postavenie nového domu. Určite sa budete sťahovať ešte skôr, ako pri prerábaní starého.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?