Prerobiť alebo zbúrať?

Ahojte. Viem že ťažko sa radí takto cez internet, bez obhliadky, ale zaujímal by ma váš názor na tento dom. Máme možnosť kúpiť 1200 metrový pozemok, na ktorom je vpredu stary dom (búranie), a vzadu je dom s rozmermi 9,3 x 11,8 m. Dom pozostáva zo suterénu (slúži ako pivnica) a nadzemného podlažia, kde su 4 izby, kúpeľňa a špajza. Múry a steny vyzerajú OK, určite by to chcelo nejakú zmenu dispozície. Podkrovie je neobytné, trámy na strope sú zožraté, čiže celý strop by musel ísť dole. Strecha si vyžaduje tiez komplet vymenu. Vlastne by šlo o poriadnu prestavbu, zostali by len holé obvodové múry a nosné priečky. Na bývanie by sme potrebovali dve podlažia, čiže buď by sa obkopal dom a využil by sa suterén plus prvé podlažie, alebo prvé podlažie a podkrovie. Do prerábky by sme mohli dať maximálne 70 000€. Podľa mňa by nám to ale aj tak nevyšlo, keďže svojpomocne by sme si riešili len minimum robôt. Čo na to hovoríte vy? Budem vďačná za každý názor a komentár :)
Odpovedať
1
2
Takto na pohľad vyzerá dobre, suterén je super vec miesta na odkladanie nie je nikdy dosť a postavenie nového aj so suterénom, je riadna pálka ja by som išla do rekonštrukcie .
Odpovedať
Svojpomocne by to šlo, na kľúč máte málo prostriedkov. Často je lacnejšie postaviť nove, moderné aj keď menšie ako prerábať veľké staré domy. Ale zase ak ten pozemok je na lukratívnej lokalite by som sa do toho pustil, peniaze sa nakoniec vždy zoženú.
Odpovedať
Profilova fotka
@dmnk Riešite kvadratúru kruhu. 70 tisíc je málo na to, aby ste ten zadný dom - mimochodom príklad NEŠŤASTNEJ architektúry - uviedli do stavu, aby slúžil ako plnohodnotný, moderný, energeticky úsporný.... objekt. Ten polosuterén má určite stropy vysoké cca 200 cm, to je zúfalstvo. Tam môžete dať hobbitov, alebo niekoho za trest. A rekonštrukcia? Veď len počítajte: nové okná, dvere, nové kúpeľne, nové podlahy, nové izolácie stropov, nový krov + krytina, komplet nové kúrenie, voda, elektrina.... zateplenie fasády..... kuchyňa, zariadenie.... Vyplieskate peniaze a budete mať 1/2 domu v hobbitovskej verzii. Zvaliť a postaviť...? Za 70 tisíc postavíte akurát malý bungalov. Asi budete musieť kúpiť menej atraktívny pozemok, bez poschodovej haraburdy.... Alebo sa viac zadlžiť. My sme - na rozdiel od Vás - zachovali práveže starý domček, lenže jeho rekonštrukcia vyšla na 40 a novostavba bungalovu na 85 tisíc.... My sme si ale riešili ako majetkové, tak aj generačné záležitosti. U nás v tom malom starom býva babka + návštevy, ktoré si pochvaľujú separé od nového objektu. A to isté si pochvaľujú aj obyvatelia nového objektu.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za reakcie, samozrejme budem rada za ďaľšie. Osobne by som šla asi radšej do stavby nového domu, ale v danej obci je to nula bodov, čo sa týka stavebných pozemkov. Tento dom je v dobrej lokalite, je z ulice viac vsadený dovnútra, takže je tam aj ticho a veľké súkromie, čo je super. No a v porovnaní s inými nehnuteľnosťami v obci je to super ponuka. Suterén je mozno fajn, ale niekedy čím viac má človek miesta na uskladnenie bordelu, tým je to horšie. A áno, ako píšete @leonardom , tie stropy v suteréne sú presne cca 2 metre vysoké, čo je na bývanie samozrejme nemysliteľné . Ale vraj by sa dal obkopať celý dom zvonka a tiež "vykopať" podlahy v suteréne , tým by sa získalo viac miesta. Ale pravdupovediac si to neviem predstaviť, to by sa muselo obnažiť veľa zo základov...No proste nemá zmysel to ani ďalej rozoberať. Vôbec to teda nie je nič ružové, ale ak toto pustíme, tak už šanca na bývanie v tejto obci zostáva mizivá. A neradi by sme šli preč...Ale zas keď to nejde, tak to nejde. Nemám chuť bývať celý život v nedokončenom dome
Odpovedať
@leonardom inak krásny domček ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dmnk tazko takto sudit, no napriklad dom mojej mamy vyzera na pohlad dobre ale stale nieco treba robit. Mam pocit ze tie stare domy to je nekonecny pribeh 8-(
Odpovedať
V živote som už rekonštruoval 2 domy (správne má byť platil lebo u mňa je svojpomoc nezmyselná, zarobím určite viack ako by som spravil úžitku), niečo podobné ako na obrázku. Je to ako plechovka červíkov, vždy ešte odniekiaľ lezú ďalšie aj keď si človek myslí že už všetky vychytal. Nakoniec ma to vždy vyšlo veľmi podobne ako postavenie nového s tým že aj tak tam ostalo pár nešťastných riešení ktorým by som sa vyhol ak by som to staval od nova. Prvý bol rodičovský so spomienkami na detstvo tak to neľutujem ale ten druhý, ak by som to mohol vrátiť tak nikdy viac. Na pohľad celkom fajn ale čo všetko sa objavilo ... s obkopávaním a prehlbovaním tým viac. Teraz staviam nový...
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy Tak - tak, priateľu... "Lepiť" nemá zmysel... Buď sa to urobí úplne a generálne, alebo radšej nejsť do toho.
Odpovedať
Je rozdiel prerabat kamennu polorozpadnutu chajdu a tehlovy,suchy dom s dobrou dispoziciou. My sme vzdy snivali o stavbe domu,ale nedari sa nam najst vhodny pozemok.Nedavno sme nasli dom,ktory ma skvelu dispoziciu ,nadherny pozemok.Stale snivam o novom dome,ale bohuzial situacia je takato,tak sa musime uspokojit. Ak ma dom dobru dispoziciu,je suchy a cena priazniva,prerobila by som ho. Takyto dom je skoda burat,ale napr.ja by som ho nekupila,je prilis velky a bude narocny na prevadzku. Zalezi,ake mate prirority,ci hladate nieco vacsie,mensie,poschodove,prizemne. Najst vhodny dom na rekonstrukciu je narocne a zase na druhej strane kazdy ma ine naroky.Niekto bude byvat iba v novom luxusnom dome a inemu staci starsi skromnejsi domcek.Pri prerabke zalezi na vasej sikovnosti a obratnosti,ci budete hladat podla cien,ci sa vyznate v danej problematike,lebo niekto vsetko zveri firme a potom su v soku z ceny. My mame vela znamych,ti maju znamych a takto si vieme zohnat o dost lacnejsie.
Odpovedať
Pred rokom a pol kúpil priateľ podobný RD z 1980 v meste. Tvojmu by som pridal ešte 20-30 rokov. Kocku s plochou strechou. Ja som pred rokom a pol začal stavať. Remeselníci, profesisti aj svojpomoc. So strechármi/odborníkmi na jar zrekonštruoval strechu. Poradili mu dozatepliť s 10cm EPS a na to fóliu.:-) Potom hľadal remeselníkov na búranie, priečky a podobne. Bola jar a prešlo leto a to páni murári zarábajú na nových stavbách. Potom búral sám aj s priateľmi, potom podobne staval priečky a teraz si robí sám drážky na elektriku. To jediné vie, lebo to študoval. Aj keď nemá hlboko do vrecka, jednoducho nie sú ľudia, ktorí by sa do toho pustili. Síce sa snaží tváriť, no 100x oľutoval. Ja bývam. Moja rada, utekaj od toho. Leda, že by ti to dal niekto zadarmo a ty by si to potom predal, aby si mal na nový dom. Netvrdím, že sa nedá nájsť fy/partia, ktorá by to urobila, no ty pokiaľ to dorobia ošedivieš a utopíš sa v dlhoch.
Odpovedať
@dmnk má to potenciál otázka či sa vmestíte do rozpočtu ... možností je tam viac dá sa riešiť podkrovie či nejaká prístavba, veľa závisí aj od základov ak je dom suchý a podla okien teoreticky aj suterén dosť vysoký dá sa vymyslieť hocičo .... toto sú domy stavane +- okolo roku 1960 a tento je ešte celkom fajn varianta za seba musím povedať ak by som mala prerábať tak radšej takýto dom ako napr dom čo ostal po starých rodičoch bude mi ho ľúto zatiaľ je obývaný a bude s akou takou údržbou aj obývaný ďalej tak ešte čosi vydrží ale to ako je stavaný a hlavne základy či pivnice tak to len zbúrať :-( krásne na prerábku sú domy ako má @leonardom a ak sa podari rekonštrukcia tak dom má dušu aj naďalej ....
Odpovedať
@dmnk Ak trvas na lokalite a tvrdis, ze toto je dobra, tak ano, to je dobry argument na kupu starsieho domu. Ale ako sama pises, jednak mate samozrejme obmedzeny rozpocet (hoci 70 tis neni vobec ze malo) a druhak si uvedomujes, ze realne z toho domu vyuzijete len torzo. Upozornujem na jednu vec z vlastnej skusenosti, tiez sme mali nasliapnute na kupu starsieho domu. Malokedy, vlastne skoro nikdy, je cena takejto nehnutelnosti naozaj adekvatna. Pocitaj cena pozemku plus pripojky, dom (zaklady, pivnica, deka, mury po vence) a dost! Vsetko ostatne pocnuc vnutornymi a vonkajsimi omietkami, vencami, cela strecha, okna, instalacie, kurenie - AKO KEBY TAM ANI NEBOLI. A nielen to. Oni tam su, cize ich treba odstranit a vyhodit, aj smetne nieco stoji. Cize to je vsetko este MINUS. Odhadujem, mate 100.000. Stavajte novy. ;-) Ked ho nekupite, samozrejme ho kupi niekto iny, kto si to nevedel spocitat a dobre na tom vykrvaca jak hovori @pripad001 .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dmnk ja by som majitelovi navrhol, ze zaplatim iba cenu pozemku. Buracie prace budu este investicia navyse, ale ked tak zalezi na lokalite, obetoval by som tieto peniaze. Pripojky bude treba asi aj tak urobit nove. Dnes najdes iba firmy, ktore stavaju nove domy, do rekonstrukcie sa budes musiet pustit sama. Zvazil by som novu stavbu postavit vpredu.
Odpovedať
zbúrať.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelatje To isté vás čaká u novostavby za 20-30 rokov. @dmnk A ja tvrdím že tento dom sa dá za 70 000€ opraviť. Všetko záleží od toho v akom stave je pivnica či nevlhne a v akom stave sú krovy. 8000 zateplenie ak by bola komplet nová strecha o čom pochybujem tak 10 000€ ak by ste zobytnili podkrovie tak +12 000€ kúrenie 4000€ elektrina 3000€ Nové priečky dorobenie omietok 5000€ oprava poterov 1000€ kúpelňa 2500€ wc 2000€ 200m2 nových podláh 5000€ (plávajúce podlahy) okná 5000€ rýny 1000€ vodoinštalácie 1500 € Interiérové dvere 1500€ Zostane vám neprerobený suterén.Prerábať suterén na obývateľný stav sa oplatí len vtedy ak nevlhne.Tieto domy majú dostatočne veľké podkrovia nieje nutné nadstavovať zmestia sa tam dve izby + wc sprcha.Píšete že dom má drevenný strop ,to sa mi nepozdáva.
Odpovedať
Profilova fotka
Kúpila som asi 80-90- ročný dom a dala som ho zbúrať, hoci to bol dom s určitým charakterom, ale bol nalepený na susedný. Váš výber je podstatne mladší. Nepočítala som, ale aj odborníci sa zhodujú v tom, že rekonštrukcia býva drahšia než postavenie nového domu. Nehovoriac, že nový dom si dispozične riešite podľa svojich predstáv. Neľutujem, nový dom som si postavila tak, že slnko má prístup zo všetkých strán.
Odpovedať
@antonmesaros @dmnk Má to len malý háčik ,anton. Ty vieš čo a o čom píšeš, oni si toho svojpomocne moc urobiť nedokážu a ak nenájdu ozaj serióznu fy/partiu, to serióznu treba zopakovať aspoň 10x, ktorá by im to zobytnila na komplet, tak opakujem ošedivia a utopia sa v dlhoch. Poznám investora aj fy a aj jej majiteľa v TT, ktorá takúto rekonštrukciu v minulom roku urobila, videl som stav pred, počas a po, no dodnes mi nik z nich nepovedal cenu. Z vnútra pekne OK, no dokázali len to, čo im umožnila pôvodná dispozícia mínus 40 rokov stará. Zvonku zateplené, zaizolované, nová fasáda, no v podstate akoby sa nič neudialo. Sedemdesiate roky. A čo je podstatné investor aj dodávateľ mi povedali, že nikdy, nikdy viac !!! Za 100 tisíc si vedia postaviť a kompletne zariadiť slušný domček o cca 100-110 m2. Toto sa dá prerobiť tiež, no tá cena bude vysoká a výsledok azda len ten pekný pozemok v obci, ktorá je ich srdcu blízka.
Odpovedať
Zbúrať a postaviť nový. starý dom ostane vždy len starý a vždy je tam riziko, že sa objaví niečo nečakané.
Odpovedať
Zbúrať a postaviť nový, máme to za sebou a neľutujeme. Niektoré, predtým nevidené problémy sa ukázali až pri búraní.
Odpovedať
Profilova fotka
jasne ze to ponimanie rekonstrukcie ako sa tu spomina byva drahsie ako stavba noveho ale iba preto ze porovnavate jablka s hruskami... Porovnavat rekonstrukciu domu s rozlohou viac ako 200m2 obytnej plochy a stavbu noveho 3izbaku s rozlohou do 100m2 je teda velky rozdiel...ano da sa mozno ale iba tak celkovou cenou, a by to malo byt adekvatne tak skuste porovnat rekonstrukciu tohto domu a stavbu rozlohou a poctom izieb ako aj pivnicou podobneho domu a potom sa to da porovnat Sam mam starsi dom ktory stale prerabam, sice sa uz blizim ku koncu (a mozem zacat odznova :-D ) ale urcite by som v tomto mojom pripade nevolil inak a znova sa pustil do rekonstrukcie, a to nestala ani polovicu z tu spominanej sumy ale, ak by bola ta moznost stavby noveho, tiez by som asi radsej siel do toho, no nie v tomto pripade
Odpovedať
Profilova fotka
@dmnk Ja by som na Vašom mieste opravil starý a pristavil k nemu 1 veľkopriestor - "obývačko-kuchyňu". Lebo ten starý domček má svojho ducha. V prístavbe by bola denná časť a v starom domčeku spálne. Niečo na spôsob architekta Ľ. Závodného: http://www.zavodny.sk/?id=141&lg=sk A ten cca 60 -ročný vzadu, by som možno aj zvalil... ;-) Tak by som rozmýšľal ja... ]-(
Odpovedať
Ďakujem za príspevky, ani som nečakala, že sa toľkí ozvete. S bývaním sa chceme zmestiť do 150 000€. A plánujeme možno aj 4 deti. Čiže potrebujeme trošku väčší priestor, ako je bežné v dnešnej dobe, ale zas nie zbytočne veľa - potom sa to len zahádže bordelom, budem nonstop upratovať a deti tiež nebudú s nami žiť večne. Takže už mám jasno aspoň v jednom - ak toto kúpime ( cena 80 000€), môžeme ísť už len do prerábky. Aj búranie niečo stojí (a nie málo), a zo zvyšku peňazí si postavíme možno väčšiu maringotku. Je to ťažké rozhodnutie, bude si to vyžadovať fakt kopec prachov. Predpokladám, že keďže by sme ohlodali dom až na "kosť", už by nás veľmi nemalo čo prekvapiť. Zase ak to pustíme, a nestane sa zázrak, budeme opäť hľadať dlhé mesiace na nejakú ponuku, a možno budeme musieť nakoniec aj tak odísť. Naozaj veľmi pekne všetkým ďakujem, každým komentárom nám veľmi pomáhate! :)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom domcek vyzera super ...kolko ma izieb ?
Odpovedať
Profilova fotka
@raimulienka Ktorý konkrétne...?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ten na spodnom obrazku ...starsi zrekonstruovany ...
Odpovedať
@dmnk Ja tiež celkom žasnem nad názorom, že za 70 tis. Eur to neprerobia :) Uff ... Podľa mňa je 70 tis. Eur naozaj slušný rozpočet na prestavbu takéhoto domu, ak je navyše zdravý a suchý ... V každom prípade je to všetko o kompromisoch ... Tie budú vždy a všade, jedine, že by ste mali neobmedzený rozpočet, tak to je potom o inom ... Ak by niekomu nestačilo 70 litrov na rekonštrukciu takéhoto domu, tak neviem, za koľko by postavil dom "obdobný" ale nový ... Pri rozhodovaní musí najviac zavážiť lokalita ... Preto som v X témach tvrdil a tvrdím, že neexistuje univerzálna rada. Pokiaľ niekto má vybrané miesto, kde chce bývať, tak sa musí pozerať na situáciu s nehnutelnostami, či pozemkami v danej lokalite ... Ak je pravda, čo tvrdí zadávateľka, tak bude musieť kúpiť pravdepodobne menší pozemok (kompromis) v inej obci (kompromis) a opäť bude pracovať s menším rozpočtom, než je treba. Podľa rozmerov má tento dom na prízemí úžitkovú plochu niekde nad 90 m2 ... Ak je tomu tak a danej rodine to nestačí, a chce nadstavovať, tak predpokladám, že potreba je niekde nad 130 metrov užitkovej plochy = to na klúč s firmou za 70 tis. Eur nepostavia ani náhodou, pochyboval by som,že aj za 100 ... Takže by museli ísť do menšieho čo je zase len kompromis ... Ďalšou vecou je okolie domu - tento starý má pravdepodobne poriešené veci ako ploty, chodníky, bráničky, trávnik, stromy a podobne. Ano, nie je to v najlepšom stave, no nie je nutnosť do toho hneď investovať kdezto pri stavbe nového domu na novom pozemku sa napríklad plotu či chodníkom hned v prvej fáze vyhýba len veľmi ťažko. Takže, ak je pravda, čo sa píše vyššie, ja by som tú rekonštrukciu zvážil. Je pravda, že pri "generálnej" oprave pôjde skoro všetko preč. To bude aj niečo stáť, na druhej strane nemusí sa riešiť tak zložité stavebné povolenie (možno len ohláška ak by sa nenadstavovala strecha), nemusia sa riešiť prípojky, základy, obvodové múry, ploty a vesmes odpadá kopa "papierovaciek" ... Rozpočtu 70 tis. Eur by som sa naozaj nebál ... Ak nejdú urobiť nejaký fatálne drahý zásah, tak sa do toho dokážu zmestit s prehľadom. PS: Svojpomoc dokáže dosť ušetriť ... Aj keď nemáte dostatočné znalosti, určite dokážete aj bez nich dom "oholiť" = vypratať, vybúrať okná, obklady, dlážky, staré elektroinštalácie či potrubia prípadne zhodiť strechu a strop ... Ak k tomu pridáte, že by ste si napríklad aspoň sami urobili drážky na rozvody tak hneď máte niečo ušetrené ... Chce to však dobrý projekt na prestavbu, aby ste to nerobili "hala-bala" a dom pred kúpou by mal vidieť odborník.
Odpovedať
Profilova fotka
@raimulienka Vchádzaš do predsiene, kde je aj vstup do kúpeľne s weckom a do špajze. 1 okno do dvora. Doprava je "predná" izba (=1 veľký priestor kuchyňo-obývačky - 5x5 m). 2 okná sú do ulice, 1 do dvora. A potom je tam "zadná" izba (= spálňa) vľavo. 4,6 x 5 m s 1 oknom do dvore. A v bývalej komore (ale ide sa tam zvonku) je "apartmánik" 5 x 5, v ktorom je aj malá kúpeľnička s weckom. Takže Obývačka s KK + spálňa + hosťovská. Plus 2 x kúpeľnička so sprchou a weckom, 1 x špajza. A pod prednou izbou pivnica.
Odpovedať
Akonáhle musíte meniť strešnú krytinu a krov, tak je rekonštrukcia na pováženie. Po zhodení strechy Vám zostanú holé múry (keďže je potrebné meniť aj rozvody), ktoré sú v pomere k hodnote dokončenej stavby zlomkom ceny. A to ešte nevieme, ako je tom hydroizolácia a základy. Okrem toho ste viazaná často nevýhodnou dispozíciou. Nehovoriac o tom, že vo Vašom prípade máte ešte spodný priestor pre krtkov.
Odpovedať
Možno by som pre doplnenie uviedla, že ak by sme sa rozhodli pre stavbu nového domu, rátame že za pozemok by sme dali 30-40 000, čiže na stavbu domu na kľúč by sme mali 110-120 000. Čo by sa už podla mna dalo niečo vybrať. Len problém je, že nie sú pozemky...
Odpovedať
@dmnk sto ludi sto nazorov. Podla mna lokalita je viac ako nehnutelnost...radsej byvat v starsom, ale v dobrej lokalite, ako v novom niekde kde mi to nevyhovuje. Okrem toho stavba noveho zahrna aj kopec papierovaciek, ktore uz tu riesit nemusite a hlavne ten usetreny cas. Plus nikde nie je napisane, ze novy dom = ziadne starosti. Mne keby sa pacila lokalita, tak do toho idem, ale chce to naozaj realne zhodnotit stav domu. Trufam si povedat, ze za 70.tisic ten dom chyti druhy dych.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?