Postaviť nový či zrekonštruovať starý dom svokrovcov?

ahojte. Riesim dilemu ci je lepsie postavit novy dom, co vobec nie je lacna zalezitost, alebo zrekonstruovat 30 rocny rodicovsky dom kde by sme sice fungovali oddelene, no predsa so svokrovcami na prizemi..Postavit novy dom je moj sen, no manzel doteraz urobil na rodic. dome uz hodne opravnych prac (nova strecha, kurenie, podlahy) co nebola lacna zalezitost a chcel by teda v tom dome ostat zit. Ja mam vsak obavy do buducna ake budu vztahy a tiez ohladne sukromia aj vo dvore a tak. Svokrovci nie su zli, ale obcas je poriadne dusno. Co by ste urobili na mojom mieste?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mirajka Ak by som ti mohla poradiť podľa mojích skúseností jednoznačne si postavte nový dom!!! My sme bývali s mojou svokrou 5 rokov a to sme už začali prerábať, lenže tam sme nemali žiadne súkromie, ani v dome ani na dvore, manžel má viac súrodencov a k tomu aj netere a synovcov, tak sme tam mali stále rušno, a naviac, svokra sa stále do nás starala, čo a ako máme robiť, a tak sme si povedali dosť, takto to nechceme a pustili sme sa stavať dom a do dvoch rokoch sme bývali, bolo to síce veľmi náročné obdobie stavania domu po finančnej stránke, ale stálo to naozaj za to, teraz tu rok bývame v novom dome a až tu som pochopila, ako je to byť pánom sam sebe, mať svoju záhradu sám pre seba, sme naozaj šťastný, že sme sa takto rozhodli. Možno sa to tvojmu manželovi zdá normálne bývať v rodičovskom dome , ale nech sa vžije do tvojej situácie a pochopí to, ako ten môj to pochopil, čo je pre nás lepšie, prajem veľa síl a hlavne to správne rozhodnutie, aby ste to potom nemuseli ľutovať. :-)
Odpovedať
My sme mali podobny "problem" pred par rokmi. Nakoniec sme sa rozhodli pre novy dom a bolo to to najlepsie, aj ked samozrejme ovela drahsie rozhodnutie (aj ked v konecnom dosledku kto vie ci drahsie) Peniezu boli aj budu, ale ten pocit ze si pani v svojom dome je k nezaplateniu...neviem ako to mas so svokrovcami, ale ja by som nechcela stale niekoho obchadzat a nezabudni ze ich budes mozno musiet aj dochovat, co uz rozhodne nie je sranda...Ja osobne keby som mala moznost volby, tak by som sa nikdy nerozhodla s niekym byvat...To by som radsej volila byt...Ale zalezi na vas aka mate vztahy a tak...Ma to aj jednu vyhodu...ked budete mat deti supnete ich k svokre a hotovo :-D Ale to je asi jedina vyhoda...
Odpovedať
Profilova fotka
za me jedine novy, rekonstrukci jsme si prosli a stejne to nikdy nebylo ono. Ted se chystame stavet novy, presne podle nasich predstav :-)
Odpovedať
Prerábam dom po rodičoch , ale mala by som sa rozhodnúť či stavať na novo ani chvíľku neváham .
Odpovedať
dom s rodičmi, len ako dočasné riešenie, vtedy ano, neplatíte prenájmy, sem-tam máte au-pair pre deti, ale inak nový!!! aj ked hned vedla seba, ale nový, alebo teda samostatný, myslím :-|
Odpovedať
určite sa osamostatniť...tiež som nechcela žiť celý život pri rodičoch..aj ked si skvele rozumieme....ani penazí nebolo vela.....vyšlo nás lecnejšie kúpiť staršiu chalúpku z pozemkom a prerábať ako zvlášť pozemok a postaviť novú.Hlavne sme chceli súkromie....a o mesiac sa stahujeme x-)
Odpovedať
@mirajka ak je ,,dusno,,a dvor sa nedá predeliť na 2 nezávislé záhrady treba ísť ,,kade ľahšie,,aj keď to finančne bude ťažké-moja skúsenosť-bývame aj s prestávkami u nich dokopy 3-tí rok -mám svoju kuchyňu a 2izby a som na prášky a najnovšie sa nebavíme a ak sa dá tak aj obchádzame-neskutočný pokoj,hlavne ak ide o ,,svokru,, a 30 ročný dom nie je nový-hlavne čo sa týka hydroizolácií-tie dnešné sú na oveľa vyššej úrovni a dispozície a netreba zabudnúť že prerábka nakoniec aj tak vyjde draho a nikdy to nebude ono-utopené peniaze,svokrin dom je 35 ročný -vymenili okná,oteplili,nové kúpeľne,ale manžel len lamentuje aký je aj tak hrozný a takmer neopraviteľný-a to si všimol až teraz keď stavia nový a vidí rozdiely a koľko je roboty s novým a nieto ešte so starým-len zmiznúť ;-) ,inak kamarát nadstavuje na starý dom,vyhovárali sme mu to a tu je výsledok-vyšlo ho to pomaly to čo nový-ale samoška bez pozemku,lebo musel nakoniec zhodiť starú strechu a to nebolo zadara,kupil by pozemok a nemusel by sa handrkovať so svokrom a potom sa mu na žiadosť ženy ospravedlňovať aj keď mal pravdu,v ich očiach to bude vždy ich dom-ak neveríš počkaj do prvej poriadnej hádky,ešte u mamy by som bývala ale nie u svokry,brrrrrrr
Odpovedať
Profilova fotka
@mirajka tuto dilemu sme riešili presne ako vy. Mame dom po rodičoch. Mama našťastie žije ešte a pomaha nam s detmi ale ked som prerátal všetky náklady ne rekonštrukciu prešla ma chuť prerabať.Vlhke muri na prízemi , tenke murivo ktore treba zateplovať, strecha siete... no všetko Prakt. by zostali len zaklady a mury .Jednoznačna volba padla v lete 2010 a dnes už mame pozemok, st. povolenie, podana žiadosť o uver a ideme na nopvý bungalov. Bude to trocha drahšie , to ano ale komfort a kvalita byvania v novom dome je ina ako v starom. U nas to bolo o to rychlk. rozhodovanie , lebo bohužial potrebujeme pre syna bezbarierovy dom a rod je až 3 podlažny a to si neviem predstaviť ten život tam. Je to na vas ked ste už investovali ale za uvahu to stoji určite.
Odpovedať
Ahojte. Chcem Vám všetkým veľmi poďakovať za príspevky, naozaj mi to pomohlo. Ja som presne toho názoru , čo vy len môjmu muzikovi to musím stále dookola vysvetľovať a tak vznikajú úplne zbytočne hádky... :-( No dúfam že sa mi ho podarí dokopat do stavania nového domu :-D držte palce ;-) Prajem Vám krásny deň a nech sa Vám dobre býva.
Odpovedať
@mirajka Jednoznačne samy i ked maš super vzťah zo svokrovcami všetko je pekne ale svoje je len svoje a mladý maju byt sami vedšinou ti starši by stale radili tým maldším i ked to myslia v dobrom ale vždy tam bude ten vplyv bo vždy sa budete výdat kadyý den.Moj náror možno že niekto ma iný.Pokial by ste maly na to finančne i možnosti pomoci od druhých a hovoríš že tvoj manžel je šikovný ked už porobil veci na tomto dome tak jednoznačne by som sa ja osobne osamostatnil i ked by som mal super vztah zo svokrovcami V jedej kuchyni dve šefkuchárky neni dobre take porekaldo možno že mate odelene kuchine neviem xixi.Držim palce nech vam to vide akos sa rozhodnete.ešte som chcel že ak výchova deti bdue troška ovpilvnena starími rodičmi a tak no .Uvidite drim palce.
Odpovedať
@mirajka Aj ked starú dom prerobiš vimeniš okn strecha kurenie šetko ale vždy to bude taka starina stara technologia kedisi sa robilo a stavalo aby sa ušetrilo čiže kvalitovo nič moc nezaizolovane zo spodu škvarobeton miesto betomu miesto stierok vápno no opravuj to proste neopraviš to tak pekne vždy to zostane taka starina.Aj to prepojenie moderne terarz tých kuchýn s obyvačkou fak super riešenie už take moderne Nič sa nevírovná ked vojdeš do noveho domu a ta vona novoty je super pocit. *kdeš to v starších vždy budeš troška citit tu zatuchlinu starých murov aj ked bdueš mat nahodene nove omietky.
Odpovedať
@pista2 presne tak. Momentálne mame kuchyňu spoločnú a to sa do nej mieša ešte aj svokor :-( ale keby sa to prerabalo tak jedine na dva úplne oddelene poschodia s osobitnymi vchodmi. No aj tak sa to nevyrieši lebo je tam spoločný dvor, takze súkromie nič moc. A keď budú svokrovci starší tak ich budú určite rušiť aj deti dupanim alebo hlasnou hudbou.. Manzel je šikovný, poradí si skoro zo všetkým a práve preto má hneva, že sa nepustí radšej do stavania nového pekneho bývania podľa našich predstav, ale chce radšej zachraňovať starinu. :-S
Odpovedať
Článok sa načítava...
@havaj aj ten nás dom ma tri poschodia a je na mna strašne veľký, ja nemám rada veľké domy a tých schodov čo treba denne nachodit...a to sme ešte mladi, ale čo neskôr. Prajem Vám, aby sa vás sen o vlastnom byvani splnil. Je mi ľúto že vás posuril syncekov zdravotný stav, ale možno je to tak trochu znamenie, aby ste sa správne rozhodli. A vy to určite zvládnete.
Odpovedať
@marci29 asi ho musím zobrať na pár mesiacov bývať k mojej mame :-N aby pochopil. Ale on sa vždy zasmeje, že on vydrží, ale že ja by som utiekla :-D s našimi mame dobrý vzťah, ale zas by som na to doplatila ja, lebo by sme boli dve baby v kuchyni. chlapom to vyhovuje, keď maju dve kucharky, sa maju ako v reštaurácii :-D Tak by som s tým asi nič neporiesila
Odpovedať
Profilova fotka
ja som mala so svokrovcami dobry vztah, najma so svokrou sme prekecali cele hodiny :-D a potom som tam prisla byvat... a teraz po 3 rokoch je to des :-| Nerozumieme si, vadi mi, ze svokra k nam stale chodi na poschodie a to hlavne vtedy ked tam nie sme (!) a to aj napriek tomu, ze som ju niekolkokrat upozornovala, ze si to nezelam. Aj tak tam chodi. Montuju sa nam do zivota a je mi jasne, ze ked pride dietatko tak to bude este horsie. Nastastie sme sa rozhodli postavit si vlastny dom ;-) Keby sme nemali pozemok tak by sme urcite riesili byt ale ostat s nimi byvat... tak to skonci rozvodom. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Nove je nove a stare nikdy nebude nove. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
necitala som vase prispevky,ale z vlastnej skusenosti viem,ze prerabat stary dom je najvacsia hovadina.Uz by sme s manzelom taku hovadinu nikdy neurobili.Vlozenych vela penazi a aj tak po narodeni deti sme zacali stavat novy.Pri detoch clovek zisti,ze dispozicia domu je zla (v nasom pripade),nove kurenie blbne,novy odpad zdvyha plavajucu po vysekani a zaliati betonom,po vystierkovani po 4rokoch zacali steny praskat a vlhnut (take dute bubliny) atd. atd. A to nemame az taky stary dom.V nasom pripade to povazujeme za omyl,ale tak vtedy nebola ina moznost,neboli deti a tesili sme sa aj z toho.
Odpovedať
Ak môžem jednoznačne nový dom. Viem o čom hovorím. Bývam so svojou svokrou 10 rokov. Som síce viac v práci ako doma, ale som šťastný že staviam dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@pista2 , stou starinou s tebou nesúhlasím. My sme tiež pererábali starý dom / bola to blbosť to uznám/, ale prerobili sme ho tak, že kto k nám príde a nevie, že je to zo starého tak to pokladá za novostavbu., ale stálo to oveľa viac penazí a námahy ako keby sme stavali nový.
Odpovedať
@pista2 tiež s tebou nesúhlasím, keby si prišiel k môjmu ocovi domov ani by si nezistil, že máme prerobený starý dom. a keď sme to kupovali vyzeralo to otrasne celý dom smrdel, pivnice neprerobé o ničom, a teraz to vyzerá super
Odpovedať
Profilova fotka
@pista2 , ešte som zabudla napísať aj ako ty hovoríš moderné prepojenie kuchyne s obývačkou máme. Všetko sa dá, záleží akú cenu si do toho ochotný investovať a akú cenu mal ten dom pre teba pred tým. Pre mna mal, je to rodičovský, ale cena opravy bola vysoká.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirajka , tebe radím osamostatniť sa, u teba je to o niečom inom, nie či starý alebo nový x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mirajka dakujem , držim prsty aj ja vam . :-)
Odpovedať
@skorica05 Tak to je jasne ked ma pre teba citovu hodnotu že si v tom dome vyrastala a nechceš sa ho zbavit to mi je jasne to maš na 100 percent pravdu.Ale tu sme sa bavili o osamostatneni a ekonnomicky vyhodnejšej verzii je lacnejšie spravit niečo na novo raz ako najprv niečo zburat alebo zmenit a začat to robit na novo.J aby som to spravil keby som bol tak citovo naviazany na dom že v tom novom dome kde by som byval by som si doniesol niaku vec s toho rodneho kde som vyrastal ato by mi pripominalo moj domov. Ale ty si spravila takto je aj taka možnost ako si urobila ty .
Odpovedať
Ale si myslim že čas je čas a ten sa neda zastavit ani pri nehnutelnostiach preto po čase aj ked na oko krasneho prerobeneho staršieho domu sa ukažu defekty staršieho ročníka lebo vela krat ked som videl alebo zbadal na niektorom staršom dome na mure kde bola odpadnuta kusok fasáda a videt krasny prierez s čoho je ten mur urobeny od tehly. kamena. hliny. ešte dokonca slami všetko vtlačene všetko zo všettkým pomiešane lebo sa vtedy robilo s čoho sa dalo v ted dobe ani tehli neboly pomaly a ked bola pálená tak to už bol luxus ale to bola doba ludia nemali penazi a stavalo sa murovalo sa prakticky zo všetkeho čo bolo po ruke .A teraz tie k nove tehly odlahčene priepustne ktore dychaju .Preto si mislim že ked taky stary mur onietnete krasne prerobite aj tak sa za krátky čas objavia vrásky na dome pre jeho vek a technologiami akiimi sa vtedy robili . Proste čas nezastaviš možno troška zmierníš kozmeticky ale v jadre veci sa vždy ten vek ukaže na povrchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pista2 , videla som veľa nových domov v oveľa horšom stave ako bol náš pred prerábkou. A určite by sme neprerábali dom z nepálenej tehly. Náš dom má 60 cm steny, dolu klenbovú pivnic apostavený je z pálenej tehly a kamena, bridlice. Skús hodiť o zem pezinskú tehlu vyrobenú teraz a starú kvalitne vypálenú starú tehlu. Strašili nás, že ten dom nevykúrime. Termostat nadstavený na 20 C a v byte trenková teplota, ak prikúrim v krbe 2 x priložím nedá sa tam vydržať, tak je tu hned teplo, ale je pravda, že dom je zateplený zvrchu , zospodu a z bokov. Muža som prehovorila, aby sme v spálni nedávali ani do zeme ani na vrch tep.izoláciu, lebomám rada v spálni zima, ale on nie a teraz je to najchladnejšia izba v zime, ale aj v lete, čo je pre mna super, ale on nadáva, ale to je len vidieť, že keby sme nezateplili takto celý dom, tak potom by sme boli v zime, alebo by sme veľa prekúrili. A to nehovorím, čo sme tam všetko ostatné prerobili.
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja hlasujem za postavenie nového domu. Bývame 4. rok v zrekonštruovanom poschodí rodinného domu u svokrovcov - samostatný 2,5 - izbový byt, ale spoločný vchod a vstupné priestory. A dúfam silno, že do konca tohto roku už budeme presťahovaní vo vlastnej novostavbe. Od začiatku sme vedeli, že tu budeme žiť len prechodne, ale už to je druhý rok nad moje sily...
Odpovedať
Profilova fotka
my sme pristavali k rodičovskému ďalší dom, budeme mať aj naďalej spoločný dvor, ale vchod budeme mať vlastný takže sa mi cca. za dva týždne už nebudú popod nohy motať svokrovci jupííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí.
Odpovedať
Profilova fotka
;-) ;-)
Odpovedať
@roman77 ale máte spoločný dvor,tak to moc na to jupíííííííí neni
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?