Poradte s dispozicnym riesenim

Ahojte, rada by som vas poprosila, ako zefektivnit toto dispozicne riesenie? Sme rodina s dvomi malymi detmi (mozno casom este jedno pribudne) a zijeme s manzelovymi starymi rodicmi (davno po 80tke). Hlavny vchod je na zapad. Miestnost 1 - nasa kuchyna Miestnost 2 - nasa obyvacka Miestnost 3 - nasa pracovna (predtym spalna, ale ked sa narodilo 1. dieta, nezmestila sa nam tam postielka) Miestnost 4 - spajza a byvaly vchod na povalu Miestnost 5 - technicka (kotol a pracka) a tie dalsie dvere okrem spajzy su smerom do kolne (prudke schody) Miestnost 6 - starkych kuchyna (a na obr. pod 6tkou su prudke schody do kolne) Miestnost 7 - starkych obyvacka a zaroven spalna Miestnost 8 - nasa terajsia spalna, kde spia s nami aj 2 male deti (2 postielky) Miestnost 9 a 10 - je uz len jedna miestnost a to kupelna (wc, vana, umyvadlo a nepouzivany sprch.kut) Cislo 11 je chodba, ktorou sa prechadza na dvor. A pri vchode do dvore je terasa, ktora ma 2,1x4,2m. Dom je od pozemku po pozemok a nie je mozne nejakym sposobom prejst okolo domu na dvor, musi sa ist jedine cez vnutornu chodbu. Ziadnu garaz pred domom nemame ani vacsiu cast pozemku, kde by sa nieco take dalo postavit. Je tam jedine predzahradka, z ktorej sme "ukrojili" cast na parkovanie pod oknom. Jedine, co ma napada, je ukrojit z c.8, cim by sa potiahla chodba a vyburali by sa dvere do c. 7 (co je samozrejme az v buducnosti, ked sa starki nedajboze pominu. Mne osobne sa nepac: - ze su takmer vsetky miestnosti priechodzie, - neda sa prejst popri domu na dvor (spiny a spiny neustale) - neviem ako oddelit spinavu zonu (z chodby sa ide do kolne/pivnice, co je v strede domu alebo z dvora sa da ist do druhej pivnice, jedine cez technicku, kde aj susim pradlo, prip. chodim do spajze) - ako poriesit nejake dalsie wc s umyvadlom, prip. sprchou? Budem vdacna za akekolvek rady.
Odpovedať
@lennulik1 ako spravne chapen, vnutornu spinavu zonu mas sustredenu okolo miestnosti 5, t.j. na "pravej" strane obrazku. Z tohto dovodu sa mi nezda rozumne dalsiuchodbu robit ma "lavej" strane. kedze mas prechod cez cely dom v strede, nepodari sa ti to teraz nejako rozumne vycistit. jedni co, spravit zavetrie hend za vstupom, kde sa nechaju boty , oddelit dverami zadnu cast chodby do dvora, nech za tymito dverami zostavaju spinave boty do zahrady, a spravit dvere z kuchyne ku pracke a spajzke, nech nechodis cez "zahradne blato". Ale to je take "poza usi-narychlo". druhu kupelnu - podla mna v tejto dispozicii jedine z pracovne urobit, ale neviem ci to je dobry napad v suvislosti z buducnostou. mozno v buducnosti to chce cele prekopat, a neviazat sa na terajsiu dispoziciu. chodbu a buduci vstup by som tahala na jeden kraj, ale skor cez miestnosti 2,3, lebo to je blizsie prave k existujucej spinavej zone (spajza, kotol, schody dole...) a cela ta cast 1,11,6,7,8,9+10 by sa dala riesit ako obytny "cisty" priestor. Postvala by som skor na to architekta :)
Odpovedať
@zuzka60 v podstate niet čo dodať. Buď to takto spraviť alebo totálne prekopat ale to by muselo byt s ohľadom na nosné priečky ..
Odpovedať
@zuzka60 viem, ze architekt by bol najidealnejsi, ale tak myslela som, ze aj tu najdem nejaku radu, ze niekto mozno pride s niecim, co ma nenapadlo. zavetrie mame oddelene dverami (je to cca 2m), ale tym, ze sa tam vchadza do technickej a pivnice a spajze, tak vlastne straca opodstatnenie. a nie je tam riadne miesto na topanky, tym, ze su tam tie dvere, takze beztak vsetci prejdu az na chodbu a tam sa vyzuvaju. ak by som dala dvere do technickej z kuchyne, tak by som prisla o cast z kuch. linky a na dom by to bola taka mini panelakova kuchynska linka. nie linka pre rod. dom :) ak by sa ten dom mal raz cely prekopavat, nad cim som dnes tiez spekulovala, ako by to slo spravit nejak "idealnejsie", tak to uz rovno radsej predat, kupit pozemok a postavit novy. pre rodinny dom mi velmi absentuje aspon obycajny prechod okolo domu na dvor, min. z hladiska deti, smeti, navstev na grilovacku/opekacku a tak.
Odpovedať
@milan209 vdaka, cize nic moc...
Odpovedať
@lennulik1 no :( ten dom je pekny, ze sa da rozdelit na 2 samostatne jednotky, takto na dochovanie je to fajn, ale na jednorodinovy nic moc :/ este mozno... prehodit kuchynu do 3, tam by sa dal potm spravit vystup na terasu/dvor/grilovacku, aj vstup do spajze, v 1-kuchyni na strane pri 5 spravit kupelnu- a teda aj dvere ku kotlu a pracke, a otvorenim preistoru 1-2-3 ziskat velky obytny priestor, kde sa da rozsirit aj zavetie do 1, aby sa dalo vyuzit ako odkladanie topanok. a kusok chodby by tam bolo cistej na prechod do spalne a starkych casti.
Odpovedať
@lennulik1 mna napada jedine spravit z toho 2 samostatne bytove jednotky, starky nalavo, vy napravo + z vasho bytu schody a cele podkrovie pre Vas. Stredova chodba by ostala spinavou, vyzuval by sa kazdy pred svojim bytom. Inac to vyzera na nosne priecky na chodba tak s tym moc nepohnete
Odpovedať
Profilova fotka
a asi by to bolo tak aj rozumnejsie
Odpovedať
@teta_z_lesa aj nadstavba ma napadla, ale strecha je nova z r.2011 a druha, pre mna podstatnejsia otazka- ci by to tenti dom udrzal, pretoze prava polovica domu ma 84 rokov a lava ma 53 rokov ( a o tejto druhej polke vsetci tvrdia,ze je nekvalitnejsia, skoncena 2.svetova,nicoho poriadne nebolo...)
Odpovedať
@lennulik1 Tiež si osobne myslím, že len nadstavba a prekopanie Vašej časti domu od chodby ... Nadstavovali sa aj staršie domy, to je na posúdenie statika. Vždy sa dajú spevniť základy a podobne ... Navyše staršie domy sú často s dostatočne hrubými múrmi. To s novou strechou je nepríjemné, no nie neriešitelné ... Úplne reálne viem o prípade, kedy takto kúpili dvaja mladý starší dom s novou strechou, opatrne si sami zložili a uložili škridlu a našli majstrov krovárov, čo im krov rozmontovali .... Oni následne spravili veniec, spravili deku, postavili zopár čiar aby sa z toho dalo spraviť obytné podkrovie, dostavali schody a strecha sa nahodila naspäť ... Samozrejme, že niečo sa dávalo nové, robili sa nejaké vykiere tuším, ale väčšinu materiálu aj škridli znova použili ... Viem, nie je to šťastné riešenie, no to ale nie je ani samotný dom z jeho dispozíciou. V každom prípade sa nejedná o "lacnú" prerábku a rovnako by sa tam určite počas výstavby bývať nedalo ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?