PODLAHOVE MOKRE KURENIE

Profilova fotka
Dobrý deň chcem sa informovať ohľadom podlahového kúrenia na vodný spôsob. Prerábam starý nezateplený dom okrem stropu kde som do medzeri medzi hrady napchal guličky čierneho polystirénu do podlahy chcem dať 10cm eps100 a nato rúri ktore pojdu do betonoveho poteru. Pochvodzna plocha cca 85m2. Poháňať to chcem plynovím kondenzačným kotlom. Okná som dal plastové 3sklo. Otázka je bude toto stačiť aby to vykúrilo dom alebo treba nejake ine dodatočné kurenie. Ma to tu takto niekto v starom dome len čisto podlahovka bez radiatorov a nejakeho ineho dokurovania. Za podelenie vašich skúseností ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav_prochadzka tie guličky ste si mohli odpustiť, bez nich to izoluje rovnako, izoláciu treba dať nad hrady. Naši predkovia to vedeli, na zimu sa na povalu nahádzalo seno, slama (teraz minerálna vlna) a do leta skŕmila. Do podlahy dajte hlavne dobrú izoláciu proti vlhkosti a potom PS. Pri rozpone trubiek 15 cm to vykúri hravo aj pri iných nedostatkoch
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem za odpoveď ale pod guličkami bude ešte parozabrana s alufoliou a znižený strop cca 10cm tak tam mi vznikne medzera tak ako keby to bolo nad či?
Odpovedať
Profilova fotka
To je dobrá kombinácia, ale niečo hore by neuškodilo
Odpovedať
@miroslav_prochadzka V rodicovskom dome,kde som by val sme do 20cm medzery v strope nafukali izolaciu,to znizilo spotrebu 3200m3 plynu rocne na 2300,2500m3 plynu rocne.Potom tam ostal byvat brat,zateplilo sa 10cm polyst,urobila podlahovka,roztec rurok 15cm a s 30°C vodou v pohode vykurene.Okna dvojsklo,obytna plocha 120m2
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 Ďakujem za odpoveď ja tam mam medzeru cca 17cm ktoru som vyplnil ps ciernymi gulickami vid foto. Len mna nezaujima ani tak spotreba ale ci podlahovka vykuri stary dom, lebo podlahovka viem ze nemoze preskocit tusim cca 30stupnov lebo potom ze neposobi dobre na zdravie cloveka.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ano planoval som dat aspon 30cm na strop ale povalu chcem mat pochvodznu, keby tam dam vatu ponej by sa mi nechcelo stupat potom by ma nohy svrbeli od skla myslel som si ze to robila len sklena vata ako dieta som do nej skakal salta 😄 ale svrby aj mineralna predo mam s tymto materialom zle predtuchy.
Odpovedať
@miroslav_prochadzka vsak mozes rozrolovat vatu a urobit rost na ktory das dosky a mas pochodznu povalu...
Odpovedať
Profilova fotka
pri starych domoch vacsinou staci dobre zateplenie podlahy a stropu, zhustit hady podlahovky na 150mm a dat maximalne1 okruh na 10m2 plochy a bude to OK. zvysok sa da vypocitat. Sam mam takto podlahovku v prerobenej starine z roku 1942.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx tiež to tak planujem ze rozostup trubiek na 150mm a 10m2 tusim nemalo by prekrocit 100m okruh ale este neviem ci dat podlahovkuaj pod kuchynsku linku a pod rolldory? A inak aj ja mam dom postaveny kratko po vojne 50cm mury palena tehla ale v pristavbe mam obvodove 30cm a niekde 15cm a tam kde je 15 idem to tam domurovat aby bolo aspon tych 30cm.
Odpovedať
@miroslav_prochadzka ak dáš pod skrine zvýšis výkon kúrenia pripadajúci na miestnosť, tak kľudne daj,
Odpovedať
Profilova fotka
vsade, aj pod linku, aj pod rolldor. cena rurky je irelevantna (usetris kolko, 5 euro)? v rolldore vykurovanie aspon nebudes mat chlad a stuchlinu. pod kuchyn.linkou nevidim dovod nedat. rovnako aj dlazbu mam vsade, ked veduca vymysli ze kuchyna sa stahuje, aspon nie je problem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav_prochadzka pokiaľ by kúrenie nad 30°C v podlahovke nebolo zdravé, tak ani kúrenie v aute nebude ok, ani horúca vaňa s manželkou. Skôr ide o to, aby ti tú podľahu vysoká teplota nevydula, prípadne ak je dlažba aby nepraskla pri vyšších teplotách. Podľahové kúrenie určite všade, pokiaľ dávaš vodné, tak nie je o čom. Pod linku a podobne sa nedávajú len odporové / "infra", a to len kvôli tomu, aby nedošlo k prehriatiu / poškodeniu kábla / fólie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miroslav_prochadzka Fyzika nepustí. Hygienická norma maximálnej povrchovej teploty podlahy je 29 st.C ( v kúpeľni 33 ). Pri teplote podlahy 29 a teplote v miestnosti 20 má m2 podlahy tepelný výkon 150 až 180 W, podľa druhu krytiny. Takže teraz len spočítať tepelné straty objektu - porovnať, a budete mať odpoveď. Ako ste určite postrehli, hustota trubiek v podlahe nemá vplyv na tepelný výkon podlahy. Hustota trubiek ovplyvní len rýchlosť zohriatia podlahy. Prekračovať hygienické normy by som nedoporučoval, ak nemáte v rodine ortopéda.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpovede hneď mám trošku jasno v podlahovke viem dnes som volal ohladom pripojky na plyn mam ju hned pri plote a vysla by ma cca 3000e + kotol 2000 som na 5000e za to sa da aj kupit tepelne cerpadlo je to nizkovyhrevne vykurovacie teleso ako aj plynovy kondenzacny kotol cisto vyrobene pre podlahove kurenie a cital som ze maju dobre skusenosti TP.
Odpovedať
my sme teraz dávali vodnú podlahovku do starého cca 60 ročného domu (40 cm steny kombinované plná tehla/škvarobetónová tvárnica) do podlahy išlo 10 cm EPS 100- podkrovie toho času nezateplené + sme dali izolačné trojsklo. Už sme v chladnejších dňoch kúrenie spúšťali- nebol problém. Kotol ale máme iba elektrický (dobudúcna chceme prišporiť na TČ). Tiež plánujeme zateplenie podlahy v podkroví, zatiaľ aspoň rozvalením roliek MV alebo vyukladaním polystyrénu aspoň na túto zimu pred konečným vyriešením. Strop máme hranolový s obojstranným záklopom doskami a na tom cca 5 cm poter. na Neho sme ešte zavesili SDK podhľad. Túto zimu očakávame trochu vyššie náklady na kúrenie do ďalšej zimy chceme určite definitívne zatepliť minimálne strop a ak vydá tak ak obvodový plášť. Dom má čistú obytnú plochu okolo 94 m2, a máme 9 okruhov podlahovky.
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 Ďakujem za odpoveď a čo tak si dať fukanu izolaciu medzi hrady a nezabudat na parozabranu. Moja kolegina stavala novy dom pod strechu jej dali tu pur penu a v dome do stropu davala mineralnu vatu ale nedala pod tú mineralnu vatu parozabranu aj som jej to hovoril ale nebrala ma vazne ze moc mudrujem 🙂 mne to povedal technik co sa venuje ze to musi byt inak navlhne a nema ziaden vyznam.
Odpovedať
@miroslav_prochadzka nad fúkanou izoláciou sme tiež rozmýšľali 🙂 zatiaľ všetky úvahy zateplenia sú u nás len v štádiu úvah čo by bolo najlepšie aj zároveň ekonomicky výhodné. Musíme na to najprv trochu prišporiť. Trochu sme z tej fúkanej izolácie neistí, je o nej veľa protichodných názorov 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?