PODDIMENZOVANY krov 30r domu

Zdravim Vas, chlapci stavbari a chlapci od fachu. Pisala som tu par dni dozadu o vrzgani na padlasi 30r domu s klasickou sedlovou strechou a na Vase rady som vcera zasla za statikom. Vsetku projektovu dokumentaciu pozeral, hodnotil, zaver taky, ze krov je PODDIMENZOVANY, ze tie tramy, ci krokvy, hrady, aj tie priečne dreva kliestiny (pardon, nepamatam si co sa ako vola) nie su uplne ako by mali byť = ze su vcelku tenke, maju (zas nepamatam presne) cca 12x15 cm tie hranoly. Ze spadnut to zrejme nespadne, no odporucal spevnit ich fošňami, narychlo načrtol obrazok, ze tam pri skridle, no ja total laik som dodnes nepochopila co kde a ako. No a prikladam fotky a velmi by som bola povdacna kazdemu kto sa vyzna, keby mi sem napisal na to svoj nazor. Pripadne aj ake je to akutne riesit to (statik povedal ze vzhladom na vykyv teplot pocasia je bezne ze krov v noci vrzga/pracuje, a ze aby som to nepocula, nech spavam o izbu nizsie, teda na murovanom prizemi pod panelovym stropom (take mame stropy) a nie v NEZAIZOLOVANOMpodkrovi (pod palubovkami a šikminou tam nie je ziadna izolacia) Prosim Vas, spevnenie tych hranolov fošňami, to moze cca kolko stáť, prosim? Je tu v dedine tesar-strechar, ma pílu, dielnu velku, ale reku predbezne ak by ste mi mohli povrdat na aku cenu cca sa pripravit, dost by mi to helflo Dakujem za kazdy rozumny nazor a prajem Vam pohodovy tyzden Ps. Fotky sem bacham v behu, nestiham ich otacat, lebo bezim pre dieta do skolky, vdaka za pochopenie
Odpovedať
Dovolim si povedat ze takyto krov ma cez 80% domov postavenych pred 30 rokmi. Na tom obrazku od statika je vyznacene, ze na kazdy hranol z vasej fotky, ktory ide sikmo dole od stitu dole na pomurnicu, je potrebne nabit 1 fosnu z boku, ktora podpori ten hranol proti priehybu do vnutra. Aj ked si myslimz e zbytocne, nie som statik, ale ked vidim ze dnes sa dimenzuju 16 roxory do venca a tony zeleza do zakladovych pasov bez geologickeho priezkumu, tak tym statikom uz az tak moc neverim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nitakimuri:

Zdravim Vas, chlapci stavbari a chlapci od fachu.…
@nitakimuri ta strecha vypadá po 30r celkom zdravá, v takom stave to isto nespadne aj ked je tam pár detailou nesprávnych, presvitá svetlo na konci, špatné štauplodne,zateká na komín a bordel s uskladnených vecí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

Dovolim si povedat ze takyto krov ma cez 80% domo…
@mduro19 no nestihol som niečo podobné som chcel napísať...mám na 60 ročnom dome polovičné hranoly a nič nevrzga. Ja by som maximálne zavolá toho majstra z tej píly,aby prišiel zhodnotiť aké sú tie hranoly zdravé,a či by ich vedel napríklad spevniť v miestach spojov závitovou tyčou.. Inak ak vadí hluk,tak rozprestri po povale minerálnu vatu aspoň v hrúbke 30cm...ušetria na topení a zníži sa hluk (aj dažďa a vetra)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od willinko23:

@mduro19 no nestihol som niečo podobné som chcel …
@willinko23 ono tam ta podlaha odizolovana hrubou mineralnou sklenou vatou cela je, tie dosky na podlahe uz ale su zosusene, lamu sa.. ci si myslel napchat to pod skridlu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@nitakimuri ta strecha vypadá po 30r celkom zdrav…
@duzu ano, tiez mam pocit ze ten padlas komplet vyzera ako nedorobeny. A babka si z neho urobila odkladaci priestor na odpad veru. Podotykam, povodne polovica podkrovia mala byt tiez padlas a druha polovica izby. Potom to otec zmenil a urobil cele podkrovie obyvatelne. Preto ten krov co siaha na podkrovie (izby maju po bokoch sikmy strop) je polovica podkrovia odizolovana a polovica nie. A to vrzganie pocujeme len v tej neizolovanej. Statik navrhol vsetky palubovky v podkrovi dat het (hoci su krasne, top stav, ako nove) a zaizolovat a dat sadrokarton. Len na to momentalne nemam cas ani peniaze, kedze prerabam fasadu zvonka
Odpovedať
Profilova fotka

@mduro19 keby len 16tky.. V jednom ŽB preklade mám 6 roxorov 23 :) Bol to mladý statik, pokakaný. Statiku predimenzoval, aby sa poistil. A on to neplatil, že.. takže mu to bolo jedno.
Odpovedať

@mduro19 a ta fošňa bude stacit pribit len z jednej strany tych hranolov, prosim? A tam tie dosky neviem ako sa volaju, tie v štíte co spajaju to Ačko jednu stranu s druhou, netreba tam pre istotu v kazdom tom áčku pribiť este jednu taku spajaciu dosku? Tie male kratke dosky sa mi zdaju dost malo na udrzanie takeho kolosu.. kazdopadne, budem zvedava co na to povie v piatok ten veduci strechar, ale ak nehrozi ze strecha padne, tak som hned kludnejsia
Odpovedať
Profilova fotka

@nitakimuri počúvni statika a daj to spevniť. Neviem, koľko stojí dnes kubík dreva, ale nezruinuje ťa to.. alebo si to rozlož na 2-3 roky. Otec si takto postupne spevnil strechu na dome po babke.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@nitakimuri počúvni statika a daj to spevniť. Nev…
@gadefox spevnit to urcite dam, nakolko uz som tu dost investovala na to, aby som riskovala padnutie krovu. Hoci teda platim si za dom aj slusnu poistku pre kazdy pripad
Odpovedať

@gadefox spevnit to urcite dam, nakolko uz som tu…
@nitakimuri za starý dom veľa nedostaneš,
Odpovedať

@nitakimuri to co ti navrhol ten statik je riadna hlúposť, vrzga to preto lebo pracujú spoje, čie skôr treba popozerať spoje a po dopĺňať nejaké uholniky, vzpery atď. Tie krokvy nie je nutné určite spevňovat, však to vydržalo 30rokov, je to preverené časom.
Odpovedať
Profilova fotka
A mozno bu stacilo pridat zopar kliesfin a hlavne ondrejske krize. Podla mna strecha vrzga ze sa kyve do stran a nie prehyba. Kludne to moze byt drevo to drevo ten vrzgot pri bocnom posuve.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@nitakimuri to co ti navrhol ten statik je riadna…
@st89 preto aj kazdy druhy most na slovensku pada... lebo je prevereny casom :D
Odpovedať
Profilova fotka

@nitakimuri nie je to extra náročná práca v kontexte zručnosti - zvládne to šikovný kamoš, brat, ..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@st89 preto aj kazdy druhy most na slovensku pada…
@gashtaan Ale na ten most prší ,sneží že? Pokial na krov nezateká,a vydrzal snehy lred 30 rokmi vydrži aj dalej
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@gashtaan Ale na ten most prší ,sneží že? Pokial …
@dusan72 tiez si myslim a aj statik sa tak vyjadril, ze ked strecha 20 rokov zvladla 80 cm nanosy tazkeho snehu, poslednych 10 r je snehu malicko, ze niet dovodu aby padla alebo co
Odpovedať
Článok sa načítava...

@nitakimuri Podla fotiek je to uplne bezny krov,akých sú tisíce.Len do toho zbyticne vrazis peniaze.Má aj podopretú vrcholovú vaznicu,ci nemá kazdý.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@nitakimuri Podla fotiek je to uplne bezny krov,a…
@dusan72 dakujem za ukludnenie, myslela som ze druhi maju tramy krovov aspon 20 cm hrube, ale aj suseda ma tak stary dom a padlas a krov presne ako my
Odpovedať
Už som videl aj tenšie krokvy na starých domoch. Prvej robili strechy skúsejší luďia a remeslo sa odovzdávalo. Teraz statik radšej povie 2x väčší prierez aby mal istotu. Ako klieštiny by mali byť trocha nižšie ale zas tam nebude veľký rozpon. Pre váš dobrý pocit si to môžete dať spevniť ale ak by sa hýbal krov tak skôr pri vetre. A nemáte tam niečo plechové napríklad dáke oplechovanie lebo to vie pekne pukať?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jumt:

Už som videl aj tenšie krokvy na starých domoch. …
@jumt to je vlastne tiez pravda, ze kedysi ludia robili krovy, ktore vydrzali dodnes. Mame medeny plech, žlaby, ine nic. Zvuk je ako ked kracate po vrzgajucich schodoch, no neexistuje ze by sa strecha kyvala, je to kolos, obrovsky dom s 10 izbami, nie daky labilny 3i bungalov, krov so strechou maju cez 15 ton, tak neexistuje ze tento kolos by sa len tak v bezvetri kyval. Este vcera som vzadu videla skakat po zlabe susedovu macku, veru bohvie co ta vystraja v noci a teda ci mnoho zvukov nema na svedomi ona, lebo ked vyskocila na zlab, treslo fest
Odpovedať
Tejto tvojej strechy sa, ani keby zostala v takomto stave, nič nestane. Strecha na našich dome, zhruba tak isto stará, má krokvy iba 10x10 (max 12x12). S rozdielom, že je na tom eternitová strecha (ploché štvorce) a v polovici dĺžky krokiev je na každej strane väznica (cca 12 m dlhá, skrútená na tej dĺžke o 20 stupňov určite :-) ). Je to dom pod Tatrami, kde pred tými 30 rokmi ešte bývavalo snehu. Nič sa nikam nepohlo, nič neprasklo, nič sa nezlomilo. Spával som pod ňou kľudne 15 rokov, naši doteraz... :-)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Tejto tvojej strechy sa, ani keby zostala v takom…
@dedo758 ten rozdiel je ale zásadný, bo hmotnosť eternitu je cca 13-15 kg/m2 a škrídly cca 40-50 kg/m2..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@dedo758 ten rozdiel je ale zásadný, bo hmotnosť …
@gadefox Jasné, to beriem. Ale... Rekonštruovali nám pred pár rokmi cca 80 ročnú sedlovú strechu na víkendovej chalupe. Cca štvormetrové krokvy nemali väčší priemer ako 12x12. A na streche Steinbrück, klasika. Dostal sa do dreva červotoč, ináč tej streche nič nebolo...
Odpovedať

@nitakimuri Skúsim to zrekapitulovať: 1.podľa foto ťažko ident.,či je krov zdravý.Ak sú tam závrty drevok.hmyzu,vymeň.Inak pozdĺźne praskliny sú len estet.vada,nemajú vplyv na pevnosť v ťahu a tlaku. 2.exist.krokvy 12/15 cm sú dostatočné,konštr.krovu sa mi vidí v poriadku,máte tam vrcholové klieštiny( skontrolujte spoje,ak sú voľné,poškod.tak opraviť. Dôl.je vrchol.väznica,tú tam máte ,a vypadá ok. 3.maxim.by som doplnil bočný väzný trám r.15/15 presne v strede krokvy,podstojkovať do nosného muriva( pod tým) alebo ak to nejde,tak do pomocnej priečnej väznice na podlahe povaly,aby ste preniesli tlaky na plochu. 4.foršne je zbytočné dávať,nič zásadné vám nevyriešia,leda ak by ste chceli doplniť tepel.izoláciu teda ako pomocnú konštrukciu. 5.zvuky môžu byť spôsobené práve uvolnenými spojmi,takže si prejdite celú strechu a opravte,doplňte,čo treba. Nedoporučujem tam tľcť klince( 150-200mm), je to suché a klinec tam nezatlčiete a potom už aj ťažko vytiahnete von ak sa zohne. Použite šróby s predvŕtaním. Na záver by som krov ešte natrel proti drevok.škodcom. Takže v pohode,nič tragické tam nevidno.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andynr:

@nitakimuri Skúsim to zrekapitulovať: 1.podľa fo…
@andynr jezis super, dakujem velmi pekne za komplexne poradenstvo. Zajtra pride mrknut tesar strechar, tak mu predostriem tieto navrhy a riesenia. Diky moc
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@gadefox Jasné, to beriem. Ale... Rekonštruovali …
@dedo758 ako zistim volnym okom cervotoce, prosim? Vyzera drevo ok, no je pravda ze zvonku na loggii na drevenom strope sme davnejsie mali cervotoca, na dlazke bolo najemno natrusene drevo, babka ho vtedy dako zlikvidovala,
Odpovedať
Na dreve vidíš malé dierky a ako píšeš, na podlahe pod nimi je natrúsené...🙂
Odpovedať

@dedo758 ako zistim volnym okom cervotoce, prosim…
@nitakimuri No ešte teda doplní k drev.hmyzu,teda " červotoču". Ak ste to tam už mali,tak to babka určite nezlikvidovala.Tie dierky( závrty) je len vývoj.štádium,keď sa chrovák prehryzie von.Vo vnútri dreva robí chodbičky( tie nemusíte vôbec vidieť) a kladie vajíčka. Ano,ako sa spomína, zbadáte to pod konštr.drevom kôpky akoby pilín. Treba samozrejme skontrolovať dôkladne viditeľné časti,napadnuté kusy rozhodne vymeniť. A na záver,ako som spomínal,dôkladne natrieť napr.Bochemitom. Ako v princípe ide ošetriť aj už napadnuté časti,ale je to veľmi drahé a komplikované,aplikuje sa len v pamiatkách.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?