Pleseň na komode

Máme cca 50ročný dom, vnútro prešlo rekonštrukciou. Je suchý, nemali sme problém s plesňou. Je z polovice podpivničený. V spálni máme pri jednej stene skrinku/komodu - asi 1,5m dlhú a 1,2m vysokú. Nie je úplne natlačená na stene, je tam priestor asi 5cm. Bývame tu asi pol roka. Pri upratovaní som si všimla, že na zadnej strane komody je pleseň. Odtlačili sme ju od steny, vystriekali Savom proti plesni. Pleseň bola len na skrinke. Stena je suchá, bez plesni. Dokonca sme rozobrali časť plávačky, či nie je mokrá podlaha pod ňou. Je suchá. Pod spálňou už pivnica nie je. Z opačnej strany steny, kde je komoda, máme kúpeľňu a je tam sprchovací box. Mysleli sme si, že možno zateká voda za box, ale keď sme ho odtiahli, bolo tam sucho. Všetko sme dali na miesto. Teraz po 2 mesiacoch som si všimla, že je pleseň na tej komode zase. Nikde inde, len na zadnej strane komody. Všetko naokolo je suché. Odkiaľ sa berie tá pleseň? V čom môže byť problém? Ako sa toho zbaviť? Ďakujem za rady a prajem pekné dni.
Odpovedať
My máme presne takýto problém... Neviem, úplne naisto, čo s tým, ale predpokladám, že je to následkom vysokej vzdušnej vlhkosti v tom mieste (50 - ročný dom - zrejme nepodpílené múry - vzlýnajúca vhlkosť v nich, hoci ani nám to na stenách nie je vidieť, ale v lete, keď sa nekúri, vlhkomer ukazuje aj do 80% vlhkosť, čo už je veľa, nad 55 % vlhkosti je už problém...) a zadná strana komody je asi zo sololiytu, myslím, že to dosť nasáva vlhkosť z prostredia, hlavne na spodnej polovici, blízko pri podlahe, kde je chladnejšie, pomalšia výmena vzduchu, čiže nedostatočné vetranie. Najideálnejšie by bolo podpíliť múry a odizolovať podlahu, spojiť hydroizoláciu podlahy a múrov, príp. ešte zatepliť z vonka múr, ak je príliš tenký. Asi toľko... môžem sa však mýliť...
Odpovedať
@lauralaplant vymen zadnu stenu komody ak je to sololit a dokladne vystriekaj celu komodu kazdu sparu.my sme mali takuto komodu a nebol problem v stene ale v komode.kukni ucinnejsie ako je savo, idealne s aktivnym striebrom - dmkovy proti plesni alebo larrin
Odpovedať
@cililink Tú komodu máme vyše roka. Najprv sme ju mali v byte, v podnájme a potom sme si ju presťahovali sem. V byte sme s ňou problém nemali, len tu.........Ale skúsim teda ešte niečo iné na tú pleseň.
Odpovedať
Profilova fotka
@lauralaplant zmeraj si vlhkosť v tej izbe obyčajným vlhkomerom a zistíš kde je problém
Odpovedať
@lauralaplant my sme si takto doniesli z jedneho bytu do druheho a v tom druhom to zacalo tiez.bud pri stahovani alebo kedy mozno navlhla.ale ten larrin nam pomohol, odvtedy ziadny problem
Odpovedať
Profilova fotka
@lauralaplant ahoj vyriešili ste niečo? mne to tiež robí a dokonca už aj šuplíky od spodu plesnejú. vystriekam savom a po 2 mesiacoch je to spat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lauralaplant - poviem Ti, čo by Ti, pravdepodobne pomohlo: REKUPERÁTOR Je to typ ventilátora, ktorý Ti vymieňa vzduch v miestnosti prakticky bez straty energie (tepla). Do Vašej spálne by stačil 1 ks takéhoto zariadenia: http://ventilatory-amexx.sk/?1638,en_... Ale za nepatrne vyššiu cenu je aj typ RA 50, ktorý Ti za 1 hod. kompletne vymení vzduch v miestnosti (50 m3). Je to DOBRÁ vec! Funguje tak, že cca 5 min odsáva vydýchaný (vlhký apod.) vzduch z miestnosti, pričom do seba naakumuluje teplo odchádzajúceho vzduchu. A potom sa 5 minút točí naopak, čiže vháňa dnu čerstvý vzduch, ktorému pri priechode cez svoj zásobník energie odovzdáva teplo. Účinnosť je cca 97 %-ná. Vetráš a nestrácaš teplo.
Odpovedať
@katka444 Ahoj. No zatiaľ nič nové. Tak ako ty píšeš, keď to vystriekam savom, po pár týždňoch sa to vráti....Zaujímavé je, že je to len na tom jednom kuse nábytku v izbe, hoci tam máme viac skriniek a jednu obrovskú šatníkovú skriňu po celej stene. Ale všetky ostatné kusy sú čisté a takisto aj steny........Ešte vyskúšam prípravky, ktoré mi tu radili v príspevkoch vyššie. A potom...neviem :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@katka444 ..... - a vieš, prečo je to tak...? Lebo riešiš následky a nie príčiny. Ako keby si mlátila psa za to, že odíde z dvora. Daj plot - neodíde. Zmerala si vlhkosť....? Akú máš výmenu vzduchu v danej miestnosti...? Pokiaľ bývaš v RD, riešením je lokálna rekuperačná jednotka. http://ventilatory-amexx.sk/?1638,en_... Vymení vzduch v miestnosti a zníži vlhkosť bez straty tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
v spalni byva vyssia vlhkost ako v inych castiach domu, skus rano ked vstanete vzdy riadne aspon 10min. vyvetrat, vlhkost by tym mala klesnut a potom aj pocas dna este. Nic ine pri tej stene oprete nemate? ak ano, a neplesnie to, tak moze byt chyba aj v komode, ze proste ma v tej zadnej preglejke chytenu plesen a ta sa pri vyssej vlhosti ukaže po čase... ktovie.. Ale vlhkost si urcite odmerajte, urcite tam bude vyssia..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?