Penové sklo

Zdravím všetkých. Chcela by som sa opýtať na skúsenosti a názory na využitie penového skla pri rekonštrukcii podláh v plno-páleno-tehlovom 100 ročnom dome. Penosklo - ako tepelný izolant?, ktorý nenasáva vodu, zamedzenie kapilárnej vzlínavosti vody prostredníctvom veľkých medzier medzi jednotlivými komponentami PS.... Momentálne sú podlahy tvorené násypom asi riečneho štrku, na tom na hranoloch pripevnená dlážkovica. Dlážkovica z vrchu nevyzerá nikde prehnitá alebo podobne, avšak predpokladám, že nosné hranoly na tom budú horšie :) Okrem penového skla riešim dilemu tiež ohľadom toho, či použiť obdobný spôsob ako bol využitý pôvodne (časť nánosu vyviesť, nahradiť penovým sklom, paropriepustnú fóliu alebo niečo proti prechodu prachových častíc...) alebo využiť betón..... Staré kazetové okná mienim vymeniť za asi Euro plus zvonku priamo na tehlu aplikovať niečo (polystyrén, styrcon?) namiesto ťahania novej hrubej vonkajšej stierky. Za všetky rady a názory vopred ďakujem. :))
Odpovedať
ako altrenatiu penoveho skla mozes pouzit liapor (keramzit) ale toto davam len ako altrenativu, lebo v tom ako je najlepsie riesit vas problem vobec nic netusim. Este sa zvyknu pouzivat iglu v takomto pripade. Mozno @jan45 nieco poradi
Odpovedať
Profilova fotka
Zateplenie na staru tehlu by som asi riesil vatou namiesto polystyrenu, cez ktoru si myslim bude tehla lepsie dychat. Samozrejme oklepat vsetku staru omietku. A z vnutra by som pouzil odsadeny sadros od steny namiesto omietok, aby cirkuloval vzduch okolo stien.
Odpovedať
Profilova fotka
@chalupkastara projekt treba riešiť kompexne, všetko so všetkým súbisí. Podlahu treba odvetrať (zita19 :iglú ) zaizolovať, potom už je jedno, akú podlahu si dáte. ak murivo nemá izoláciu , podrezať, na druhu izolácii stien už potom nezáleží, min. 15 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no.. ak je to 100 rocny dom, obvodove murivo moze mat kludne aj 50 cm, takze tu moze byt tych 15 cm zbytocnych, sak nie sme v Kanade. Ale hovorim ak ..
Odpovedať
Profilova fotka
@lookas1985 Nezmysly. Venujte sa radšej svojej profesii ktorej určite rozumiete lepšie.
Odpovedať
Profilova fotka
Musíte ziistiť či má dom pod múrmi hydroizoláciu a v akom je stave.Prípadne opraviť.Sanovať staré podlahy a zhotoviť novú hydroizoláciu podláh. Penové sklo je v takýchto prípadoch zbytočnosť, nezmysel,To sa používa na iné riešenia.Všetko záleží od požiadaviek na konečnú finálnu povrchovú úpravu podláh..
Odpovedať
Ďakujem za názory a ospravedlňujem sa za oneskorenú reakciu... bola som pracovne aj robotne vyťažená :) a mimo. @zita19 @lookas1985 @mesarosanton @jan45 Dom je z plnej pálenej tehly, hrúbka múrov 45-50 cm. Zadná časť je z kameňa - pôvodne hospodárska časť domu. Stavba je komplet obúchaná od omietok. Minerálnej vlny sa bojím, nakoľko vyžaduje úplne suché steny... @jan45 Ďakujem za radu. Iglú sa zalievajú betónom, ak sa nemýlim. Ja som myslela, či v takto starom dome nie je vhodnejšie použiť skladbu podláh bez betónu, neuzavrieť to celkom. I keď na druhej strane, doteraz bola podlaha tvorená len hlinou, riečnym kameňom a doskami, okná však boli kazetové drevené, v stave značne prevetrávajúcom. Tie však idem vymeniť, a tým sa vlhkosť z podláh už nebude mať kam podieť. Domu chýba izolácia v múroch, obvodové odvodnenie som už zrealizovala. Podlaha obytnej časti sa nachádza nad terénom, spredu smerom dozadu je sokeľ (1m), ktorý sa postupne znižuje až mizne s terénom :) Múry neplánujem podrezávať, lebo na to finančne, bohužiaľ nemám... dom je dlhý 25 a široký 10 metrov. Mojim zámerom je ho čo najkomplexnejšie a najlepšie zrekonštruovať, tak ako len to hypotéka dovolí...
Odpovedať
@mesarosanton @jan45 @lookas1985 Za odsadeným sadrokartónom sa nebude zrážať vlhkosť a vznikať pliesne? premýšľala som nad hlinenými omietkami, ale to je drahý špás.... Niektoré izby sme dávnejšie robili tak, že sme dávali betón, do toho šla ipa ako vodorovná hydroizolácia a tá sa po obvode zasunula do medzery v stenách (kontakt stena+podlaha) vytvorených flexou (cca 4-cm - neviem presne, kde ako šlo:)
Odpovedať
Profilova fotka
Hlinene omietky by bolo asi fajn, pretoze hlina je skvely material na vlhost. Zoberie z priestoru ked je jej vela a vyda ked je jej malo. Je to taky regulator. Ale lacne to nie je. Ja mam tiez steny zo starej tehly. 50 cm. Ale tu mas 100 ludi a 100 nazorov, takze si jeden budes musiet vybrat, samozrejme s ohladom na financie. Vsetky steny aj stropy zaklapam sadtokartonom-komplet. Zopar stien ostava priznananych. Steny su oklepane a vykartacovane od starej omietky. Upl e ozili tie steny a nadychli sa. Krasne vyschli a podla mna je urcite lesie odsadeny sadros ako znova zadusit steny omietkou a ak to je malo mozes spravit male prieduchy v sadrokartoch nech cirkuluje vzduch. A ktomu, steny nie su rovne a omietky by ma vysli 2x tolko .. podlahy som vykopal 30 cm hlboko, urobil nove podkladove betony, tak isto nemam zaizolovane niektore mury, spravil som take ,,vane,, z ipy a teraz idem davat 20cm polystyren a podlahove. Starym stenam podlahove kurenie prospeje. To je moj postup. Steny su stale suche aj v dazdivych dnoch a ked sa tu zacne kurit urcite to bude ok. Tolko moja skusenost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?