Oplatí sa rekonštruovať tento starý dom?

Ahojte, potrebujeme poradiť či vôbec má cenu sa zaoberať týmto domčekom. Zaujal nás, ale odrádza nás po prvé cena - 59000 eur, čo nám príde veľa, majiteľ by musel dole s cenou. Pretože si reálne neviem predstaviť koľko by nás stála strecha, musí sa urobiť komplet aj s krovom a je dosť veľká, plastové okná, kotol atď.... a po druhé, myslíme že problém s hypotékou na dom by nebol, mali by sme aj na 20 percent, ale čo ďalej s rekonštrukciou? Z toho sa mi normálne točí hlava...tam by padlo určite 30000 eur a že by nám toľko extra požičali, pochybujem, lebo na ňu prostriedky mať nebudeme. Čo si o tom myslíte? Alebo radšej kúpiť dom za 105000 eur a mať pokoj, lebo by tam bolo všetko porobené? Lebo odrádza nás trochu žiť na stavenisku niekoľko rokov...je to taká dilema ....som zvedavá na vaše názory :-)
Odpovedať
Profilova fotka
spýtam sa takto - ako vieš, že keď kúpiš ten dom za 105tis, budeš mať pokoj? ak je to dom, čo niekto postavil a nevieš ako, z čoho, atď., nemáš istotu. možno nejakú zo začiatku. je pravda, že novostavba je lepšia ako rekonštrukcia, ale podľa mňa iba vtedy, ak si to staviaš sama a vieš čo tam máš (to je môj osobný názor, viem že veľa ľudí si kúpi hotové a má vystarané). na druhej strane pri rekonštrukcii máš pod dohľadom, čo sa ako robí. buď si to robíte sami, svojpomocne, alebo živnostníci vám to robia. nevýhoda je ten čas, môže to trvať pár mesiacov ale aj rokov. ďalšia vec je, aký má tento dom pozemok a aký má ten hotový. sú v tej istej dedine? má/nemá záhradu? lebo pri novom dome často exteriér nie je riešený, ľudia na to nemyslia a potom to stojí pekných pár tisíc (o tom by som ti vedel porozprávať). ja mám kamarátov, ktorý prvý dom keď kúpili, rekonštruovali ho hádam aj rok. keď sa presťahovali do mesta, tiež kúpili starý dom, tú klasickú kocku, ale prerobili ho za 2-3 mesiace. tu na MS je veľa ľudí, čo prerába či prerábalo staršie domy. skús pozrieť fotoblogy, prípadne osloviť priamo tých ľudí, čo ti povedia z vlastnej skúsenosti. držím palce. :)
Odpovedať
Chcem ešte dodať že dom ma pekný rovinatý pozemok, cez 1300 m2.
Odpovedať
Strechu pocitaj 15tis.€ ak chcete vymienat aj tu pristavbu. K cene domu sa neviem vyjadrit,o aku oblast sa jedna? Pri kupe domu treba zvazit pozemok,dispoziciu. Nevyzera zle,ma potencial. Pozdava sa vam dispozicia? Vedeli by ste si tam predstavit zivot,citite sa tam ako doma? Ak mas pochybnosti,hladaj dalej. My sme podobny prerobili za cca 9 mesiacov. Kompletna rekonstrukcia,ostali len hole mury. Zostava nam dokoncit podkrovie,ktore budeme robit,ked ho budeme potrebovat za 5-6 rokov. Roky sme hladali vhodny pozemok na stavbu. Tiez som bola proti rekonstrukcii,ale rokmi clovek zlavi z narokov,ked nevies najst nic vhodne. Ale vzdy dom musi splnat tvoje kriteria,abu sa dal prerobit aspon k tvojmu vysnivanemu. Ja som vzdy snivala o slnkom zaliatom dome a pozemku a to mam. Ze nie je novy,som uz ozelela. Hlavne bolo,ze sa dal prerobit pri minimalnych zasahoch dispozicie do podoby,aku som si predstavovala.
Odpovedať
@mimkakubko tak to je velke plus a ak je slnecny,bude tam pekne.
Odpovedať
@milanko18 ahoj, no teda pozemok má cca 1300m2, a bolo by tam ešte práce dosť na úpravu podľa predstýv a ten druhý ( o ňom ešte moc neviem lebo len teraz ho dávajú na predaj) ale má o dosť menší pozemok, ale všetko pekne vybudované, ako napr altánok, garáž, strecha, okná...a je v podstate v okolí, do 7 km. A hlavne ten druhý dom nie je novostavba, tiež je určite zo 60-tych rokov. viem že je veľmi je to všetko diskutabilné, ale bojíme sa hlavne tých financií, či by sme na to proste mali, tá strecha bude určite aj 15 tisíc stáť. To je pre nás hlavný problém.
Odpovedať
@hoblinka13 ahoj, my sme trošku v komplikovanej situácii lebo sme mimo SR, a preto riešime či vôbec stojí za to aby sme šli na Slovensko ho pozrieť. Bola tam rodina, oni hovoria aby sme prišli, len teda cena je privysoká. Musel by zľavniť, ale až zajtra majiteľovi voláme. Okolie je okres NM , kúsok od PN. Dispozícia nie je zlá, akurát kuchyňa je menšia ako som si predstavovala a chýba mi tam špajza. Ale sú tam tie ďalšie hospod. izby, tie by sa dali využiť na kompóty a zemiaky :-D Pre nás je najvačší problém ten, či by sme vôbec mali peniaze na tú rekonštrukciu....toho sa najviac obávame. Neviem koľko by boli ochotní požičať napr. zo stavebnej...to pochybujem že aj 30, a aj keď, určite s vysokým úrokom. Máme poradcu, čakám jeho odpoveď. U vás tých 9 mesiacov sa asi dalo vydržať, nie je to najhoršie. Veru s tým som sa zmierila že nenájdeme nič ideálne a na postavenie vlastného teda asi nemáme...je to ťažké...
Odpovedať
Profilova fotka
@mimkakubko ten dvor nevyzerá vôbec zle :))) mne sa to napr páči. ale jasné, ten dom možno treba vidieť osobne. my sme tiež kedysi hľadali vhodný dom, potom pozemok, nakoniec nič. a pozemok akosi prišiel sám a potom aj to ostatné. Tiež by sa mi páčilo mať taký pekný veľký dvor, stromy, ale musím si vystačiť aj s menším. ale poloha nášho pozemku je dobrá, a sme na dedine, žiaden mestský satelit s pozemok 20x25m. tam človek nemá ani súkromie, nič. čo sa toho druhého domu týka - keď píšeš že je tiež rekonštruovaný a za takú cenu, to sa mi nevidí. príliš lacné, ak je tam toho tak veľa spraveného. tych 15K na strechu môže byť vtedy, ak to dáš spraviť klasicky z hranolov. ak dáš väzníkovú, vyjde isto lacnejšie, ale podkrovie nevyužiješ takmer vôbec. cena strechy na 1m2 sa počíta z pôdorysného rozmeru domu/strechy. skús si cez google nájsť 1-2 firmy, nech ti dajú ponuku na strechu AxB, sedlovú. ostatné práce a ich cena sa dá orientačne vygoogliť. rátajte s hrošou variantou, čo všetko by ste prerábali. na výslednú sumu si daj 5-10% naviac, a budeš vedieť, čo ťa rekonštrukcia vyjde.
Odpovedať
50 000 minimalne ak to chcete dostat do slusnej urovne..okna,elektrika,kurenie,podlahy,strecha..
Odpovedať
@mimkakubko ja by som do rekonstrukcie nesiel ani nahodou, vela ludi, co prerabalo stare domy ti povie, ze do prerabok nasypali viac penazi ako keby postavili novy...a novy podla vlastnych predstav vs. stary s obmedzenou dispoziciou...a velky pozemok je sice fajn, ale skus taky pozemok 2x mesacne kosit a udrziavat...
Odpovedať
Logicky prerábka takto starého domu je prácnejšia a nákladnejšia ako stavba nového domu. Pozemok je krásny, široký a slnečný. Všetko sa dá, len to bude chcieť veľa financií a veľa práce.
Odpovedať
@milanko18 - klasickú kocku prerobíš relatívne rýchlo, zateplíš, vymeníš okná, spíliš prerastené stromy a v podtste máš relatívne moderný dom, dispozične aj vzhľadovo. Zvyčajne tam máš fungujúce plyn. kúrenie, neriešiš rozvody, elektriku atď. Na tejto starej rárohe sa narobíš roky a aj tak to bude vzhľadovo zrekonštruovaný starý dom. Tam treba riešiť komplet všetko, pri takto starom dome aj základy môžu byť staré kameninové a ak budú chcieť riešiť podkrovie, tak ich budú musieť riešiuť.
Odpovedať
@marek_norway tak preco potom nestavali novy? to su taki mudrosi premudreli. takychto mudrcov by som vobec nepocuvala,lebo su to povacsine ludia, ktori kupili chajdu a chceli z nej urobit novostavbu. treba sa pustit do rozumnej prerabky a prerabat musi aj rozumny clovek. treba si uvedomit,ze pozemkov na stavbu je malo,stare domy na zburanie, kde by sa dal postavit novy, sa predavaju za vysoke ceny. ostane ti porozhliadat sa po prerabke. tieto domy maju svoje caro,napr. uz len ten pozemok. treba kupit nehnutelnost,ktora ma zmysel a tato ma zmysel. pozri napr. tento fotoblog http://www.modrastrecha.sk/blog/yetinb/ Klobuk dolu pred touto prerabkou. @mimkakubko s hypotekou by nemal byt problem,len treba zvazit schopnost splacania. Ale bez toho,aby som fyzicky presla dom, by som do toho nesla. Musis sa tam citit dobre. Videla som vela domov na fotkach, ktore sa nam pozdavali a ked sme prisli na obhliadku,nemali sme tam dobry pocit. Necitili sme sa tam doma. Neviem to opisat,ale iba v jednom dome som pocitila ten pocit domova a v tom sme zakotvili. Ak idete prerabat komplet dom,tak mozte menit dispoziciu,rozvody nie je problem potiahnut inde. Budete si svojpomocne robit alebo firma?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mimkakubko Ja tam vidím dobré len to jedno plastové okno z bočnej strany domu :-D Starý dom energetický superžrút , len ten kilometrový radiátor na tej chodbe . Riadna rekonštrukcia 70 -120 tis. Pre blaváka ako väčšia chalúpka je to možno dobré ...príde sa tam cez leto schladiť ...stechu nehá tak,staré dvere ponatiera ...urobí ornamenty okolo okien ... zavesí muškáty, koleso z voza ...dorobí kuchyňu ...v záhrade si opečie klobásu , nafúkne bazén ...a spokojnosť .
Odpovedať
Ci sa oplati rekonstruovat je otazne. Keby som zdedil dom po rodicoch a poznam jeho historiu tak by mi bolo asi jedno kolko by to stalo. Jednoducho by som to chcel a zalezalo by mi na tom. Vy ked ste sa zamilovali do tej nehnutelnosti a miesta asi budete postupovat rovnako. Konkretne- ak je dom suchy, to je podstatne. Ak ste sa zmierili s dispoziciou budete to mat lahsie. Cenu toho domu by som osobne videl na polovicu z pozadovanej. No a dat to do pucu od strechy, cez dvor , odvodnenia, prijazdy, brany, osvetlenie, zateplenie, az po posledny stlpik na plote 50 000 urcite. To uz radsej chodit na chaty do prenajmu, tvrdite ze nemate cas byt na SR a taka chalupa chce obsluhu aspon 6x rocne. Prenajom mate 30- 60 eur za noc a ste stale v inej lokalite a novej posteli. :) Myslim, ze vam tento variant bude vyhovovat viac kedze ste mimo SR.
Odpovedať
@hoblinka13 nestavali novy, lebo povacsine bud podedili alebo proste nebolo na novy s pozemkom...napisal som sem vlastny nazor a som stastny, ze sa mi podarilo kupit pekny vidiecky pozemok hoci len 600 stvorcov a na jar zacinam stavat novy dom podla svojich predstav a podla terajsich technologickych postupov...
Odpovedať
@marek_norway nebolo na novy dom s pozemkom, tak ako mozu tvrdit,ze tam dali viac akoby stavali novy.... nemusis odpovedat,to je len moja recnicka otazka. super, ze sa vam podarilo najst vhodny pozemok, nech sa dari pri stavbe
Odpovedať
@mimkakubko cena za takto prerobený dom je naozaj vysoká, osobne by som za tychto podmienok nešiel do toho a nehovoriac o tom koľko času a peňazí to ešte zožerie.Prerabal som starý dom a len počas rekonštrukcie zistíte aký je reálny stav domu..... peniaze navyše.
Odpovedať
@hoblinka13 dakujem a zaplatili to v priebehu rokov, kedy v dome aj byvali a postupne prerabali = najhorsi mozny sposob, ale niekedy jednoducho nemas na vyber...
Odpovedať
@roberttom - či je alebo nie je cena primeraná závisí najmä od lokality, u nás sú ceny starých 60 ročných domov na dvojnásobku. Prerábka domu bude drahá a pracná, ak nemáte na opravu ani 30tis, tak do toho nechodte. Alebo prerábajte postupne. Pozemok je krásny.
Odpovedať
@roman_x to je pravda, záleží aj od lokality
Odpovedať
Profilova fotka
@mimkakubko ty si musis zvazit lokalitu a porovnat, ci v okoli predavaju aj lacnejsie domy alebo nie. Mate este aj tu moznost, skusit zjednat cenu. Ako dom vyzera dost staro, ze roboty na nom budete mat vela ale zase ked ma aj velky pozemok, mozte porozmyslat nad stavbou uplne noveho mensieho domu. Mas vela moznosti a uz len vy sa musite rozhodnut!
Odpovedať
Pozemok, stromy =. Na nezaplatenie, neviem aké ceny idú v tej lokalite za pozemky ale za tú sumu by bolo na zvāženie kúpit dom, zbúrat ho, pripadne niečo prerobit a na pozemku si postaviť novy dom podla vašich predstáv, ak Vām vyhovuje umiestnenie domu, u nas taky pozemok len tak nezozenies, velky dvor, vela velkych stromov ale musite sami vediet kde sa nachadza, ci na samote ci v dedine s dobrou vybavenostou a dostupnostou, lebo miesto je to najdolezitejsie.
Odpovedať
@mimkakubko to je dom v okrese Piestany? ci niekde inde??
Odpovedať
Co sa taky hypoteky na dom tak to asi viete, ze vam daju maximalne 80 percent zo sumy domu. Isto by som tlacil na to aby este spustili trochu z ceny lebo je dost vysoka na to ako vyzera. A ked potrebujete na rekonstrukciu tak to uz len formou nejakeho spotrebaku na to dobrat, inak sa to nebude dat. Len tam su tie splatky trochu inak nadstavene tak si treba zistit kolko by vam to vychadzalo, ci by ste to zvladali. Lebo spotrebaky mas v bankach komercnych maximalne na 7 - 8 rokov, takze keby beriete nejakych 40 000 spotrebovak tak len ten vam bude vychadzat okolo nejakych 500 splatka mesacene, plus este hypoteka
Odpovedať
No pri prerábke zistíš, že potrebuješ omnoho viac peňazí, ako bolo v pláne - tam môže vyskočiť čokoľvek, načo narazíš počas búrania... Určite minimálne rozvody a strechu treba spraviť. Nevýhodou oproti novému môže byť dispozícia. Čo sa ceny týka, tam to závisí od lokality, treba si porovnať po čom idú ostatné domy v okolí. Na prerábku je 30 000 minimum na prerobenie do obývateľného stavu, Ale treba si povedať koľko vlastne máš k dispozícii a podľa toho pozerať stavby - ak vieš kúpiť nový za 105000 a tu počítaš 59000 + 30000 sa zdá veľa za prerábky tak neviem... A ani pri novom to pri 105000 nekončí... Na druhej strane tento vyzerá relatívne zachovalý, Pri takýchto domoch si treba dobre poobzerať aj susedov, tí sa na dedine oproti bratislavským panelákom menia minimálne... Na druhej strane je tam naozaj pekný pozemok a akéto domy majú svoje čaro - mne sa viac páčia ako hranaté novodobé kocky...
Odpovedať
30 000 na prerabku je hlupost ... daj si 2x tuto sumu a dostanes realnu hodnotu. tiez som si takto naivne myslel, ked som rekonstruoval stary dom ... realita bola uplne inde a este kopec problemov s tym spojenych ...
Odpovedať
@mimkakubko si dost optimisticka, ked si myslis, ze 30 000€ ti bude stacit na prerobenie takehoto domu :-| Ved sama pises, ze treba opravit krov, strechu a vo vnutri vsetko! Na to si minimalne priprav nejakych 50 - 60 000€. A jednoznacne skus cenu vyzobrat nizsiu lebo za tu sumu je tento dom drahy a nekupoval by som ho!
Odpovedať
Profilova fotka
@marekxo Len asi nie je jednoduche najst lacnejsi dom, ked o tomto pise. Myslim, ze keby sa im podarilo nieco lukrativnejsie zohnat, tak sa tu na tento konkretny pytat nebude :-)
Odpovedať
Rekonštrukcia je dobrodružstvo :)
Odpovedať
@matismo viem, ze teraz to vobec nie je jednoduche ale pyta sa na nazor, tak mozno skusi este nieco ine hladat. Vyjadril som len svoj nazor a je na nej co spravi
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?