Okno k susedovi na presvetlenie.

Dobrý...nechcem zakladať novú tému ale nenašiel som adekvátnu odpoveď na moju otázku. Riešia sa tu okná k susedom ale ... my plánujeme kúpu a rekonštrukciu staršieho dlhého domu s izbami za sebou. Dom stojí na hranici pozemku a susedov dom , tiež taký dlhý je vzdialený asi 10m. V strednej izbe kvôli presvetleniu by sme chceli vybúrať tesne pod stropom a vložiť preklad a dať tam na presvetlenie buď sklobetónové tvárnice alebo / viac by sa nám páčilo / plastové okno cca 30 cm vysoké a 120 cm dlhé s mliečnym sklom - iba neotváravé. Ide nám len o presvetlenie tej izby. No a otázka znie, či je možné to urobiť v rámci prestavby a hotovo, alebo treba aj keď bude to okno nepriehľadné a vo výške cca 220cm riešiť to so susedmi, s oznámením na SÚ alebo.... Zo slušnosti a z dôvodu, že potrebujem prístup k fasáde by som za nimi určite zašiel, len keď to tu tak čítam tak....to naše Slovensko ...je problém sám o sebe. Vopred Ď za odpovede. :-)
Odpovedať
Prestavbu robis oficialne cez stavebne povolenie? Ak ano, zahrn do projektu pre stavebne povolenie aj tento otvor a ked dostanes stavebne pvolenie nemas co riesit. Ak uz mas stavebne povolenie vydane, mozes okno doplnit do projektu ako zmenu stavby pred dokoncenim. Ak robis prestavbu nacierno, tak je otazka bezpredmetna :-) Ak chces mat vsetko v sulade so zakonom tak ide o vytvorenie noveho okna do fasady, na co sa pozaduje stavebne povolenie.
Odpovedať
30cm vyska je dost malo. Vela ti zoberie ram okna... My sme na dome v obyvke zrusili a teda nerobili stresne okna a davali sme okno do steny 150cm dlhe a 75cm vysoke. Bude len sklopne a s ornamentnym sklom tiez skoro pod stropom. Ale za nami je uz zahrada k staremu domu. Nie priamo dom...
Odpovedať
@spiderhst... My ešte ten dom ani nemáme, len tak teoreticky ... ale nechceme tam meniť ani dispozíciu ani strechu...len starú kúpelku bez wc prerobiť na sprchovací kút s wc, pripojiť sa na kanalizáciu, ktorá je teraz v obci nová...tak by snáď stačilo nejaké oznámenie na SÚ v obci...či ??? Projekt na novú elektrinu do zeme to budeme mať a taktiež napojenie na kanalizáciu budem riešiť s vodárňami...tak neviem ako si to myslel s tým stavebným povolením...to sa mi zdá na takýto účel dosť tvrdé...keď to okno ešte bude v takej výške a nepriehľadné...ešte doplním, že domček chceme len na rekreačné účely.
Odpovedať
@chalupar111 Kazdy zasah do fasady,ktora zmeni povodny stav vyzaduje stav.povolenie. A nakolko je to asi nosna stena,mozno aj vyjadrenie statika.
Odpovedať
@chalupar111 na toto musis mat stavebne povolenie, je jedno ci sa bude okienko otvarat alebo nie. My sme to riesili, nastastie my sme okienko mali do susedovko dvora aj povodne, tak sa len posunulo asi o 2 m, zmensilo a dalo nepriehladne sklo. Susedia s tym suhlasili - bodaj by nie, ziskali viac sukromia, okno predtým bolo fakt velke a priehladne. Stavebne povolenie sme neriesili (aj ked sa malo) keby cosi chceli sme sa vyhovorit ze bolo len zle zakreslene.. Pokial si na tom fakt zadobre so susedmi a chalupa je kdesi pánubohu za chrbtom tak sa dohodnite a spravte
Odpovedať
tym ale samozrejme nechcem nahovarat na porusenie zakona ... :-p Alebo pouzi ten sklobeton, alebo svetlik cez strechu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?