Odborník na posúdenie stavu starého domu

Zvažujeme s manželom kúpu domu pri Bratislave. Jedná sa o starší tehlový dom (jedna časť domu z roku 1930) ale v pomerne udržiavanom stave. Ani jeden z nás nie je odborníkom na stavbu domov a neradi by sme sa pri kúpe "popálili". Preto rozmýšlam, či by sme si na obhliadku domu nemali prizvať nejakého odborníka (napr. statika? ), ktorý by nám vedel dom zhodnotiť v akom je stave. Predsa len by som radsej zaplatila odborníka, ktorý mi povie aky je realny stav domu ako kupila dom, ktory mi potom padne na hlavu. Neviete mi poradit niekoho, kto v tejto oblasti pracuje a bol by ochotný za prijatelnú cenu sa takejto obhliadky zucastnit? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Za starý dom bez vykopania sond vám nikto ruku do ohňa nedá.Staré domy ktoré sa stavali medzi vojnami sú všeobecne najkvalitnejšie stavby na slovensku.Ale všetko má svoje ale.Takýto dom už mohol byť niekoľkokrát prestavovaný a to môže byť kameň úrazu.
Odpovedať
@antonmesaros Chápem, ze nikto mi na 100% nezaruci, ze je dom kvalitný. Ale ja ako lajk nemam absolútne ziadnu sancu odhadnut, ci je dom v poriadku. Clovek, ktory roky pracuje v oblasti stavebníctva si všimne pri obhliadke aj malickosti, ktoré by mohli pri rekonstrukcii prerást do velkých problemov.
Odpovedať
@anefi Dobrý den. Je jasné, že člověk, který se roky rokoucí pohybuje ve stvebnictví stav domu posoudí podstatně rychleji a lépe, než naprostý laik. Že při povrchním posouzením nemůže 100% ručit za všecho, čili i za to co nevidí, je jasné. Nicméně, nějaké vodítko by mohla být projektová dokumentace, podle které se stavělo. To by mohlo být uloženo v archívu na příslušném stavebním úřadě. Já jsem tak dohledal dokumentaci k domům z roku 1936 a jinde z roku 1949. Tak se dá naprosto jednoznačně zjistit, která část je původní a jak se to přistavovalo, přestavovalo atd. Nicméně obhlídka na místě je podle mě nejdůležitější. Posoudit stav pohledem může udělat každý. Když je rovný hřeben střechy, tak ten dům bude pravděpodobně staticky dobrý, a střecha taktéž. Mokré stěny od země se dají také zjistit pohledem, stav omítek taktéž. Z praxe je jasné, že pokud tam jsou původní instalace, tak jsou po smrti, čili voda, odpady, kanalizace, elektrika, plyn, topení, stav komínů. Okna posoudíte taktéž pohledem. Původní jsou taktéž zralé na výměnu. Stav podlah se taktéž dá posoudit pohledem.Stav krovů, střešní krytiny, oplechování, rýny a svody taktéž posoudíte pohledem. Pokud neuvidíte z čeho je dům postaven, tak nemáte jistotu, zda jsou tam pálené cihly, nebo pouze vepřovice, alias kotovice, čili cihly nepálené. Je nutno počítat s tím, že vodorovná hydroizolace tam nebude a to to pro Vás bude základní problém k vyřešení. Jinak je celkem složité zateplovat všechny konstrukce a měnit netěsná okna za těsná. Já bych se poptal ve Vašem okolí na nějakého stavaře, který by byl ochotný za úplatu s Vámi ten dům prohlédnout. Nemusí to být zrovna soudní znalec. Ale konkrétního člověka do Bratislavy neumím poradit. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@anefi: Tiež by som potrebovala podobného človeka. Rozhodujeme sa či rekonštruovať alebo búrať.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den. Ono to zavisi aj od toho, co s tym domom chcete robit. Teda aka rozsiahla bude rekonstrukcia, ci chcete nieco aj nadstavit, pristavit , alebo chcete len vymenit okna a podlahy, vtedy statiku urcite nepotrebujete. Ak ma dom historicku cast a je v nejakej pamiatkovo chranenej lokalite, napriklad na namesti, bude dolezity aj posudok od pamiatkarov. V pripade, ze ide o vacsiu rekonstrukciu, odporucal by som nechat si vypracovat projekt od architekta, ten bude brat do uvahy, ktora cast domu je v akom stave a ako s nou ma zaobchadzat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?