O čo všetko sa zaujímať pred kúpou staršieho domu?

Ahojte, v sobotu sa ideme pozrieť na starší dom /z roku 1970/, ktorý by sme radi s priateľom kúpiť a prerobiť. Zatiaľ o ňom máme len málo info, tak prosím vás o radu a skúsenosti, na čo všetko sa pýtať a o čo všetko sa zaujímať? Vopred veľmi ďakujem :)
Odpovedať
Overit si LVcez katasterportal,ci nema tarchy. Dom hlavne ovonat,popozerat steny,ci nie su vlhke,ci nemaju praskliny,dolezite je aj okolie domu,susedne domy,vzhlad ulice,dostupnost obchodov,ci dopravy a pod. Ale co sa tyka kvality domu,najlepsie je zobrat nejakeho odbornika,ten vie,kde ma pozerat
Odpovedať
Profilova fotka
@tamara_almara Určite má @majki555 pravdu: prizvi odborníka. A nechajte si vypočítať, čo bude stáť adaptácia objektu do prijateľného stavu. Poľahky to môže byť 50 a viac tisíc eur... Takže: Aké má okná? Aké má dvere? Aká je strecha? Je zateplený? Má zateplené aj podlahy a stropy horného podlažia? Aké má kúrenie? Podlahy sa určite budú robiť zgruntu nové a predpokladám, že kúpeľňa a kuchyňa pôjdu pod nôž ako prvé... Takže ZRÁTAŤ! A PRIrátať ku kúpnej cene.
Odpovedať
@tamara_almara Statika - stav nosných konštrukcíí, či nie sú premalované trhliny, z akých materiálov je dom postavený (to z akého materiálu by malo byť aj zakotvené aj v budúcej zmluve, aby sa z pálenej tehly v skutočnosti nestala nepálená tehla alebo kamene) Steny prezrieť, či nie sú vlké, plesnivé, či nezateká okolo okien, trhliny, či nie je niečo čerstvo vymaľované čo by malo tieto veci zamaskovať v akom stave je strecha, vyžaduje opravu, nevyžaduje, koľko to bude stáť Podlaha - v akom stave sú podlahy, skladba Kúrenie - v akom stave je kúrenie, kotol, bojler, radiátory Rozvody vody, kanalizácie Okolie, ak sa Vám dom bude páčiť, treba tú lokalitu navštíviť viac krát a poprechádzať sa po okolí, či tam nie je niečo čo by Vás mohlo rušiť, alebo Vám vadiť, ísť to pozrieť v rôznych časoch, či už cez pracovný deň, alebo cez víkend. Prípadne sa môžte porozprávať s nejakými obyvateľmi a dozvedieť sa viac o tom kto to predáva, resp. aká atmosféra panuje v okolí, alebo aj navštíviť obecný úrad, starostu a popýtať sa tam, resp. pozrieť územný plán obce. Veľa, veľa sa pýtať a potom veľa, veľa rozmýšať. A najlepšie je mať nejakého znalca, ktorý Vám dá stanovisko k technickému stavu, predsa len dom nestojí 100 EUR a človek ho nekupuje každý deň. A vyjednávanie o cene je kapitola sama o sebe, najprv treba mať čo najviac informácii o predávajúcom a nehnuteľnosti a potom sa dá vyjednať aj dobrá cena. :-)
Odpovedať
Dakujem vam vsetkym :-) Ideme tam s chlapom,co robi taketo komplet prerabky,takze verim,ze na to pozrie zgruntu. Je realna taka prerabka,ak ma byt kvalitna a tak spolovice svojpomocne,do 50t eur? Je to klasicka dedinska kocka,postavena z kvadrov,menit treba vsetko vdaka
Odpovedať
@tamara_almara Otazka ak ides dat 50k do prerabky kolko stoji potom ten dom? Nebude lahsie a lacnejsie postavit uplne novy?
Odpovedať
Profilova fotka
Tuším tu nikto nespomenul susedov. Tí sú podľa mňa ďaleko, ďaleko dôležitejší, ako okná, steny, trhliny v nich či strecha. Ak nemáte dobrých susedov, aj ten najkrajší a najlepší dom je vám na nič. :-)
Odpovedať
@tamara_almara o nový dom.
Odpovedať
@sysell Stal by okolo 95t e,so super pozemkom a ok susedmi. Na Zahori,15 min od Ba.
Odpovedať
@tamara_almara Hmm ak je ozaj super pozemok... ja by som asi radsej bral pozemok za 40-50k a dom za 100 novy. Ale kocna bude asiv acsia ako novostavba za 100 to je pravda. My mame kocku 3 podlazia a to keby som teraz staval tak sa nedopaltim.
Odpovedať
@sysell Kocka je to taka vacsia, ma velku kuchynu, kupelnu, spajzu a predsien plus dve velke izby a jednu mensiu. Polovica je podpivnicena plus ma podkrovie /to je ale v hroznom stave/. Uf, fakt neviem.. prerabali sme s muzom 2i byt a bolo to o hubu, toto si neviem ani len predstavit :-o Ale zase potom to uz stalo za to, dom musi byt super!
Odpovedať
Každopádne tam choď s odborníkom, ktorý sa vyzná v stavbárčine. My sme mali vyhliadnutý cca 40 ročný dom s pozemkom cca 1000m2, úplná rovinka, všetky siete, v centre dediny... Kamarát stavbár nám po obhliadke ukázal všetko, čo bude treba vymeniť alebo prerobiť, aby sa dalo pohodlne bývať . Skončili sme s kúpou pozemku a novostavbou rodinného domu. ... Dať 50000.- za starý dom v okolí PB, síce s krásnym pozemkom, a sieťami, ale s kompletnou rekonštrukciou, tak na to kašlem! A to je v okolí Považskej Bystrice, nie 15 minút od BA. Byť Tebou, buď sa s niekým, naozaj znalým pomerov, poradím, ale asi idem do pozemku a staviam novostavbu. Každopádne želám čistú myseľ a dobré rozhodnutie! Gabika :-)
Odpovedať
@tamara_almara pozor na takéto časové údaje že 15 minút od BA. Ak budete aj po kúpe domu závislí na dochádzaní do Bratislavy. Aj keď smer Záhorie je to stále dobré prechodné, momentálne. 15 minút od centra BA je tak s prižmúrením oka, Mariánka, Borinka a Stupava. V tom prípade je ten dom lacný.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dugvajzo108 Dakujem :) S takym clovekom tam v sobotu ideme, uz sa neviem dockat, uaa. Ja by som to velmi chcela, ale nechcem sa unahlit a potom si buchat hlavu
Odpovedať
@stastnyjim Je to konkretne Zohor
Odpovedať
Vieš, mne sa ten náš dom veľmi páčil, mal perfektnú orientáciu, pivničku na moje domáce syry, krásny pozemok, dve minúty do obchodu. My sme ale nevideli prasknutý obvodový múr, chabý veniec, nutnú prerábku nielen strešnej krytiny, ale aj krovu, atď... Náš budúci NOVÝ dom bude stáť 200 metrov od toho pôvodného domu,ale bude nový a pokiaľ sa začnú veci kaziť, ja budem, dúfam na dôchodku, a všetky problémy bude riešiť náš syn :) Nemusí to byť Tvoj prípad, ale každopádne obhliadku nechaj v rukách odborníkov! Budem rada, keď nám dáš vedieť, ako ste dopadli :)
Odpovedať
@dugvajzo108 Jasne, dakujem a ozvem sa :)
Odpovedať
@tamara_almara v piatok máte si šancu si vyskúšať cestu z práce do Zohoru, keď nastáva sťahovanie národa. Zohor je ináč pekná a veľká obec. Napadajú ma iba dve možné negatíva a to komáre a 10% rómska menšina. @dugvajzo108 ti radí dobre, minimálne 3 krát meraj až potom strihaj. Treba chladnú hlavu, a emócie bokom pri kúpe domu. Ten nemôžeš neskôr vrátiť do obchodu ako vysávač. ;-) "Kriminalita 2012 Obecná polícia v tomto roku zaznamenala okolo 300 zásahov. Išlo o zákroky pri riešení medziľudských vzťahov, či už na uliciach, rodinných domoch alebo bytoch, krádeže bicyklov, poklopov. Taktiež to boli zásahy pri rušení nočného pokoja hlavne pred KD, požiarnou zbrojnicou, pred pohostinstvami a pred potravinami. Pri niektorých zásahoch bolo potrebné privolať aj posily z OO PZ Stupava. Vďaka našim policajtom sa podarilo nájsť hľadanú osobu, ktorá ušla z psychiatrickej liečebne, zachránili zopár opilcov, ktorí sa uložili na miestach, kde bol ohrozený ich život, nelegálne skládky odpadu, rôzne bitky a výtržnosti väčšinou v nočných hodinách. Veľkým pomocníkom pri objasňovaní trestných činov je kamerový systém." http://www.obeczohor.sk/index.php/kro...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?