Nenahlasena rekontrukcia strechy

Ahojte poradte mi co mam robit. Rekonštruujeme dom ale robime len male upravy. Najväčšou bola prerábka strechy aj krovu, bola som sa pýtať na obecnom úrade či je to treba nejako nahlásiť a tam mi teta povedala, že pokiaľ nenadstavujeme (co nerobime) netreba nic ohlasovat. Už máme strechu hotovú a teraz sa ma bola suseda pýtať či máme povolenie na to ze sme robili strechu, tak som si este raz overovala ci sme nieco potrebovali a ansla som ze ano, ze sme mali podat ohlasenie na prislusnom urade. Neviem čo robiť. Suseda sa mi vyhráža (nemame dobre vzťahy) ze na nas zavola kontrolu. A kedze nemame doklad o tom ze sme rekonstruovali strechu, mozu nam dat pokutu. Da sa este nieco robit ? pomoze nejake dodatocne ohlasenie? dakujem
Odpovedať
@kikapa navštíviť úrad a spoločne hľadať riešenie, keďže ste boli nesprávne informovaní (ale vždy platí: "Neznalosť zákona neospravedlňuje" ), ale už ste v milosti-neilosti úradu a to len v tom prípade ak ste nemenili tvar strechy, inak sa to "zaonačí" dosť ťažko (nedá sa to zvaliť na opravu havarijného stavu) a treba stavebné povolenie. Potom už len rýchlo kresliť projekt a podať dodatočné stavebné povolenie, ale počítajte, že Vám to susedia "osladia" ak sa im zachce (zvlášť ak ste porušili nejaký predpis). O pokute rozhoduje úrad a nie suseda a úrad k uvaleniu pokuty pristúpiť môže, ale aj nie.
Odpovedať
@slavoslav O pokute rozhoduje starosta obce. Nie urad.
Odpovedať
Profilova fotka
Susedu treba nakopať do sraku a bude vybavené. :-)
Odpovedať
@kikapa a čože ti povedali na úrade, že potrebuješ? lebo je rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením... a samozrejme aj právne následky sú potom rozdielne. podľa mňa toto spadá pod ohlásenie (ak ste vážne nič nemenili, ani tvar strechy, pridané okno...). tú je pokuta menšia. mali ste jedným papierom zahlásiť, že idete meniť strechu a zaplatiť tuším 15e. @slavoslav píše o stavbenom povolení a to si myslím, že netreba ale nepoznám váš prípad.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu strechu sme len trochu predlzili a aj k susede na co povedala ze jej to nevadi ale teraz sa vyhraza ohlasenim.a ked som sa bola pytat starostu. Sam nevedel ze pod co to spada ci stav.povolenie alebo ohlasenie zacal si citat stav.zakon a ze asi stav.povolenie
Odpovedať
@kikapa mali ste povedat susedke, že všetko máte, že by vás ani nenapadlo robiť to bez povolenia...a potom si to riesit v klude..pochybujem, ze by bola taka akcna a zistovala si to na uradoch...
Odpovedať
Profilova fotka
@kikapa § 55 (1) Stavebné povolenie sa vyžaduje, pokiaľ tento zákon a vykonávacie predpisy k nemu alebo osobitné predpisy neustanovujú inak, pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania; stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách. (2) Ohlásenie stavebnému úradu postačí a) pri jednoduchej stavbe, jej prístavbe a nadstavbe, ak tak určil stavebný úrad v územnom rozhodnutí, b) pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie; c) pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti; d) pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, požiarnu bezpečnosť stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie a pri všetkých udržiavacích prácach na stavbe, ktorá je kultúrnou pamiatkou, e) pri stavbách elektronických komunikačných sietí (nosiče telekomunikačných zariadení) umiestňovaných na existujúcich objektoch, ktoré nepresahujú výšku 6 m, šírku 2, 5 m a nezasahujú do nosných konštrukcií stavby, f) pri prízemných stavbách elektronických komunikačných sietí, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 4, 5 m, g) pri výmene alebo dopĺňaní telekomunikačných zariadení na existujúcich stavbieb elektronických komunikačných sietí, keď nedôjde k zmene stavby. Kedze krov je nosna konstrukcia stavby, ja by som tipoval na nutnost stavebneho povolenia. Ale ze ma zrovna suseda nutnost to riesit ak nic nemenite, len prevadzate "udrzb", to je fakt sila.
Odpovedať
@kikapa "trochu predĺžili a ona s tým súhlasila" mňa picne :-N problém jak vyšitý. okamžite by som vrátila tvar strechy do pôvodného stavu a potom sa zariadila podľa reakcií susedky, starostu, krčmárky a iných "zainteresovaných" osôb 8-) no a teraz vážne, "trochu predĺžili" znamená čo? jednu škridlu naviac? lebo "trochu predĺžili" už JE na stavebné povolenie. teraz si predstav, že by si každý podľa svojvôle "trochu posunul" dom po pozemku =-) a mimochodom, to kde žijete? lazy do 100 obyvateľov? to je čo za starostu a úrad celkovo? :-)
Odpovedať
@kikapa Neviem, ake rady ocakavas od internetoveho fora. Toto je otazka na MIESTNY stavebny urad. Na NIKOHO ineho. Jedine ich slovo je podstatne. Utekaj na SU a nechaj si pisomne potvrdit, co ti povedali. Ak budu chciet ohlasku, rychlo ju zrob, to si vies aj sama, bez projektu. Viem, ze je uz neskoro na podobne reci, ale rekonstruovat dom bez stavebka, to je cisty hazard, presne pre podobne pripady. A suseda ti moze mimochodom fukat praskovy cuker. Aku kontrolu? Kto je to kontrola? Ved to je zase len miestny SU :-) Tam si to chod vyrepovat a mas pokoj.
Odpovedať
Nuž ja by som povedal,že som len vymenil škridlu a neviem si predstaviť akým spôsobom by starosta mohol bez prístupu na pozemok/na čo len tak nemá právo/mohol zistiť,že sa udialo aj niečo iné. S čím porovná terajší stav? Nikde nenájde stav strechy pred tým. Musel by súd rozhodnúť,že vec posúdi súdny znalec. Matorado,žiaľ nemáš pravdu. Síce je slovo stavebného úradu podstatné ale nie vždy zákonné!!!! To je rozdiel,že niečo tvrdia a žiadajú ale pravdu často aj nemajú! ;-) ;-)
Odpovedať
@dodok Na sud??? Prosim teba, co tu plasis sudom..? Rekonstrukcia je podla stavebneho zakona, cize to riesia stavebne urady, pripadne Min,. vystavby ako posledna instancia. Muselo by sa jednat o porusenie min. Obcianskeho zakonnika, aby sa to mohlo teoreticky dostat na sud a tam rekonstrukcia ani nahodou nespada.. ;-) Ze zamestnanci SU casto nepoznaju/nerespektuju zakon je ovsem druha vec...
Odpovedať
@dodok @kikapa Susedske spory ohladne stavieb, dobry clanok (predposledny stlpec hlavne): http://www.vop.gov.sk/files/susedske%... Pre dodoka - ani o takej zavaznej veci, ako je odstranenie stavby podla stavebneho zakona nerozhoduje sud, ale stavebny urad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?