Mokré kamenné múry

Zdravím, pred pár dňami nám (zrejme) povolilo vodovodné potrubie v starom kamennom dome - múry sú cca. 60cm široké s hlinenou výplňou. Pretieklo nimi počas 1-dňovej havárky 60-70 kubíkov vody, vyplavilo za vedro hliny, múry sa zatiaľ sušia pri otvorených oknách po dobu týždňa. Na povrchu sú viditeľné mapy, ktoré ešte nezačali hniť ani plesnieť. Máme v pláne múry sušiť minimálne dva-tri týždne a postupne prejsť k diagnostike chyby potrubia (2 prechody priečne cez murivo - z kuchyne do kúpeľne - rúry nie sú zasekané v stene ale vedené pod podlahou). *Otázkou ostáva, či je nutné murivo staré približne 80 rokov dodatočne spevňovať - primurovkou / novou omietkou / novou konštrukciou napríklad kovovým alebo dreveným rámom. Ide o jeden vnútorný múr a jeden obvodový, obidva hrubé 60cm. Zamokrené sú po takmer celej výške = 2.7 m, a šírke = 1.5 - 2.5 m. V tom prípade budeme hľadať statika so skúsenosťami v oblasti klasických stavebných materiálov - kameň, hlina v BB kraji. *Prekvapilo nás, že aj keď porucha potrubia je max vo výške 1.2 m, voda v múroch je viditeľná aj 2.1 m nad podlahou (nejde len o vzlínavosť ale predpokladáme vodu aj vnútri kamenného muriva - po krátkom otvorení hl. prívodu sme pozorovali vody, tenký vodný pramienok vytekajúci vnútri aj z vonku stavby; - možno ide o nejaký fyzikálny jav, pretlak alebo pod.) Vďaka za tipy a možno poučenie z podobných prípadov zamokrenia stavby
Odpovedať
Profilova fotka
Vodovodné rozvody zrejme prekročili svoju životnosť.To je normálne.Čo sa týka vyplavenej hliny ,treba ju len nahradiť vápennou maltou s prídavkom duvilaxu.Voda kamennému múru nedokáže ublížiť.Muselo by tam byť viacero zámrzných cyklov. Odporúčam pre lepšie a rýchlejšie vysušenie odstrániť vlhkú omietku stien.
Odpovedať
Vďaka za názor, áno, dobrá poznámka, omietku zrejme budeme dávať dolu a znovu nahodzovať. Nahradzovanie hliny maltou ešte uvidíme ako sa bude dať realizovať (najmä do strednej časti hrúbky)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?