Máme rekonštruovať starý dom, alebo stavať nový dom?

Chcem sa spýtať, či sa máme pustiť do rekonštrukcie tohto staršieho domu alebo radšej zbúrať a postaviť nový?
Odpovedať
Všetko záleží od ceny (to je môj názor), keď za to pýtajú normálnu cenu a oplatí sa to (aj s nákladmi na rekonštrukciu), tak prečo nie... Myslím, že aj staré domy majú niečo do seba... Chcete to na bývanie alebo rekreačne?
Odpovedať
Profilova fotka
Príliš málo iformácií.Záleží od toho čo od domu očakávate.Ak sa uskromíte nie ste náročný atd Veľmi zhruba .Oprava by stála cca 50 000€.Postavenie podobného s podobnými rozmermi cca 70000.Ďalej musíte dumať sami.
Odpovedať
Súhlasím s @antonmesaros. Tiež sme sa rozhodli prerobit starší dom... Je tu k dispoyicii príliš málo informácii. Aky velky je pozemok, ake IS su na pozemku a hlavne kolko za tento dom pytaju ? Rekonstrukciu vidim niekde medzi 35000 az 50000 € -svojpomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som vzdy tuzila po starom dome....bude to drina...ale ta atmoska ta tam bude stale...
Odpovedať
Profilova fotka
ak to už máte kúpené,určite nebúrajťe.nieje to tak zlé a všetko sa dá prerobiť.nebude to tak drahé,záleží od náročnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Na prvý pohľad vyzerá ten dom celkom dobre, určite sa oplatí rekonštruovať.
Odpovedať
... no je to 2 izbové, rekonštrukcia kúpelne uz je zacata... tak nevieme ci máme pokracovat... ak ak ano urcite treba vymeniť okná strecha a postarať sa o múry.. je tam voda elektrika a kanal. nie je tam plyn. posledný dom na dedine...
Odpovedať
Taktiež som sa pustil do rozsiahlej rekonštrukcie . . . Viac v mojom albume . . . Ale či by som opäť išiel do toho, tak to neviem :-S
Odpovedať
Ja by som zbúral. Nie som zástanca rekonštrukcií starých domov. Všetko ale záleží od kúpnej ceny. Ak je vysoká a búrať sa neoplatí, tak by som to ani nekupoval. Dom sa môže javiť, že nie je až v takom zlom stave. To uvidíte, až keď začnete prerábať. Potom už môže byť neskoro. Súhlasím s "antonmesaros", rekonštrukcia starého domu cca 50. tis a úplne nový cca 70 tis. Určite je lepšie investovať naviac 20 tisíc éčiek a mať uplne nový dom. Aj keď to zrekonštruujete po pár rokoch počítajte s ďalšími investíciami. Rozhodnutie je na vás, záleží aj či máte dostatok financií na to, aby ste zvládli ten cenový rozdiel.
Odpovedať
Profilova fotka
tak v USA by to bolo do tuctovej show:) tu je to do tuctových utopených € a straty rokov života...
Odpovedať
Pri tomto dome nerozmyslajte nad buranim. Pokial to nechcete ako nejaku vikendovu chalupu, kde budete postupne pomaly sa hrat s tou rekonstrukciou tak nie je o com. A najlepsie je ak sa spytate tych, ktori uz rekonstruovali....myslim ze vacsina povie radsej postavit nove ako este raz rekonstruovat.
Odpovedať
myslim, ze su urcite typy domov, ktore by sa burat nemali.. My sme tiez kupili starsi a nebol az taky stary, ale videli sme, ze v ziadnom pripade rekonstrukcia nepripada do uvahy.. Bol to dom dokonca v lepsom stave ako vas (myslim tym, ze dnu boli len steny, bez kachliciek, bez nabytku, len hole steny a podlaha..) Odhliadnuc od toho faktu, ze povodny majitel tam pestoval urcity typ rastlinky :-D :-D takze to mal ako zahradku :-D :-D Najlepsie vam pomoze urobit si kalkulaciu cenovu a casovu, dat si urobit posudok domu v akom su stave mury, atd..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak vám ten dom dispozične vyhovuje a staticky je v poriadku, nemá zmysel ho búrať. Samozrejme rekonštrukcia je veľmi široký pojem. Už som videl také, kde ostala len jedna pôvodná stena dlhá asi 2 metre :) Robí sa to tak preto, lebo na rekonštrukciu je ľahšie získať stavebné povolenie ako na novostavbu. Skrátka: aj so starým domom sa dá všeličo. Zbúrať len časť, pristaviť novú časť... každopádne logika hovorí že čo je dobré, netreba búrať. Čo je dobré vám povie statik a to by som si určite nechal urobiť statický posudok nosných konštrukcií, tu sa neoplatí šetriť. Ostatné zbúrať a aj keby vám ostali 4 holé steny, stále je to lacnejšie ako stavať nový dom. Pri tej kalkulácii 50:70 by som si tipol že páni nezarátali sumu za búranie a odvoz odpadu. Je to však aj náročnejšie na technické postupy a viac náchylné k chybám či nesprávnym riešeniam, čiže tu ešte viac ako pri novostavbe sa oplatí osloviť architekta. Ten vám aj pomôže rozhodnúť sa či dom skutočne vyhovuje vašim požiadavkám a ak nie, čo treba urobiť aby vyhovoval.
Odpovedať
Profilova fotka
zburať, nikdy nedosiahnete také kvality bývania, ako pri novom dome. Ak ste velká rodina, tak vám to nepostačí. Ak aj dáte do toho viac penazí, oplatí sa to, lebo to bude mať inu hodnotu ako "starina prerobená". Aj ked staré domy maju svoju atmosféru, záleží od toho čo chcete. Hlavne treba odborníka, ktorý vám povie nakolko "zdravý" (vlhké múry, hnilé trámy a podlaha) je tento dom a či sa to vôbec oplatí. Držím palce
Odpovedať
Dobrý den. Nemám rád jednoznačné odpovědi typu rozhodně zbourat, nebo rozhodně zrekonstruovat. Ono je to daleko složitější. Když si odmyslím takové blbosti jako citový vztah, dědictví po rodičích, genius loci a podívám se na to z ryze pragmatického hlediska , tak musím řešit pouze technické a finanční záležitosti. Předpokládám, že to má být na celý život a tím pádem bude nejlepší to zmastit nejlépe na kvalitativní úrovni nového domu. Zde Vám odpovědně nikdo neporadí co a jak. Musíte si nechat posoudit od někoho znalého, zda to vůbec má smysl. Nechápu, jak podle dostupných informací, bez obhlídky na místě samém si někdo troufne navrhnout demolici, nebo rekonstrukci. Rozhodující musí být Váš pohled, Vaše finanční možnosti a zejména dosažení standartu nového domu. Jinak vyhodíte nemalé peníze do luftu a zbytek života prožijete ve smradlavém a mokrém domě. Není obecně platná pravda, že rozdíl 20.000 Euro mezi novým a rekonstruovaným je všechno. Rekonstrukcí domu dosáhnu stejnou kvalitu, jako u nového domu. Je otázka posouzení, za jaké náklady. Jestli vyhovuje umístění stavby, dispoziční řešení a lokalita, tak se obecně proti rekonstrukci nedá vůbec nic namítat. Navíc, jestli ten dům vlastníte, tak je to pouze o posouzení stávajícího stavu. A řekl bych, že to ani nemusí nutně být statik. Je nutné posoudit stav hydroizolace a náročnost jejího obnovení, nebo zhotovení, dále je nutno posoudit veškeré dřevěné konstrukce, protože to má přímou souvislost s mírou vlhkosti domu jak ze země, tak z možného zatékání. Zde je na místě mikologické posouzení, zda tam náhodou není dřevomorka. Jestli ano, tak rozhodně zbourat a dřevo spálit. Jinak to chytne celý barák znova. Když to nakonec celé posoudíte, tak možná ten barák prodáte a řešení problému přenesete na někoho jiného a Vy si postavíte na zelené louce. Takže ono je to celkem komplikované a bez posouzení nějakým odborníkem na místě samém to nemá cenu zde pitvat, protože to bude 50 : 50 - rekostrukce : zbourání. A ve většině případů to budou kecy. S pozdravem Laďa
Odpovedať
ja som za zburanie, mozes vyuzit material, ktory pri buracke nemusi byt znehodnoteny, napriklad tehly a podobne.... nas sused rekonstruuje a my stavame novy, financne nas to vyslo rovnako a sused minule vyhlasil,ze dokelo stalo nas to rovnako ale vas dom bude o 3 triedy lepsi a kvalitnejsi....
Odpovedať
ako tu niektorí napísali - nedá sa jednoznačne povedať, či zbúrať, alebo prerábať. Záleží skutočne od toho, aký veľký rozsah rekonštrukcie je potrebný. Ak dom nevlhne a statik nebude mať výhrady, tak by som ho nebúral. Ja som tiež rekonštruoval podkrovie cca. 100m2 (polka strechy išla dole) + pristavoval verandu, kde sa robil samostatný vchod. Vyšlo to na cca. 25 tis. EUR, takže pre mna určite podstatná úspora, akoby som mal stavať nový dom (napr. aj bungalov). Ten váš dom nevyzerá katastrofálne na pohľad, aj ked zdanie môže klamať. Zhodíte strechu, nadstavíte 3-4 rady, dáte novú strechu a hore budete mať pripravené na parádne podkrovie do budúcna. Neviem, ale ja by som bol za rekonštrukciu. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?