Máme rekonštruovať starý dom, alebo stavať nový dom?

2 izbový dom, kúpelňa začatá rekonštrukcia, elektrika voda, plyn tam nie je tak máme sa chuť pustiť do rekonštrukcie.... .... alebo radšej stavať nové Chceme vedieť váš názor, cenové odhady Dáákujeme
Odpovedať
Profilova fotka
Táto téma tu už bola .Musíte zadať pár vecí.Čo od toho domu chcete .Má to byť celoročne obývané,chalupa,koľko izieb potrebujete sú tam inžinierske siet,budete prerábať podkrovie .atd čo najviac inak je ťažko reagovať.Čím toho bude viac tým sa dá konkrétnejšie poradiť.
Odpovedať
Chceli bz sme vymenit okna, fasadu, novu kupelnu a casom novu strechu je tam elelektrika voda kanal
Odpovedať
Profilova fotka
My sme tiez mali podobnu dilemu...ked sme si to dali na papier, tak vydavky na rekonstrukciu prevysovali stavbu noveho domu, resp. boli na rovnakej urovni. V podstate treba opravit vsetko (zaklady, priecky, strechu, okna, kurenie, elektrinu...naklady ako pri novom) + naklady na demolaciu, buranie a odstranenie zbytocneho materialu - krytiny, okien, sute...A navyse - novy si postavite aky chcete, pri starom ste limitovany...
Odpovedať
Jednoznacne postavit novy. My jsme koupili stary dum s pozemkem. Na zacatku jsme o prestavbe uvazovali, ale ted jsme na 150% radi, ze jsme se rozhodli postavit novy, podle toho jak jsme chteli a s tim, ze nekolik let tam nemusime nic predelavat a opravovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Dům je moc pěkný - byl by z toho pěkný bungalow. Jsem pro to nechat si zaměřit statikem vlhost obvodového zdiva zda je OKI - ale určitě bych shodila střechu vč.krovů a uděla novou, vyměnila okna a popřípadě si vyřešila jak kde co chcete mít... a dle toho se i řídit. Držím palce a jsem zvědavá na výsledek.. x-)
Odpovedať
No, ja by som stavala novy, stare domy maju sice svoje caro, ale rekonstrukcie byvaju vacsinou rozsiahle, treba dom odizolovat, opravit strechy, komplet prerobit interier.... mame stary dom, a nikdy viac rekonstrukciu.... teda ano v pripade, ze mam prachy navyse, ktore neriesim :)
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som isla do rekonstrukcie len ak by to mala byt chalupa na vikendy, lebo presne ako pisu, vsetko treba vymenit plus nikdy nevies co ta v priebehu rekonstrukcie zaskoci s cim ste neratali, ale takisto sme o tom uvazovali, no znami ktori kupili stary dom a prerabali vsetci do jedneho povedali nikdy viac
Odpovedať
plne súhlasím s predchádzajúcim príspevkom, moji rodičia rekonštruovali starý dom na chalupu ... nikdy viac, radšej postav nový :-)
Odpovedať
moja blízka rodina povedala teraz po 7 rokoch bývania,že radšej by stavali novýkeby vedeli,že čo ich to bude všetko stáť,stále sa im ukazuje niečo nové..teraz museli robiť strechu,dom má len 90 metrov štvorcových a vrazili do nej vyše 500 000 korún,a tá strecha je o ničom...vkuse im vlhne,plesnivie,atd atd...
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím všechny pracanty Naskytla se nám možnost koupit starší dřevěnou chaloupku (cca 40let) o velikosti 4+1. Máte někdo zkušenosti s rekonstrukcí podobné stavby??? Uvítáme všechny rady, tipy, nápady i názory.
Odpovedať
Pred 3 rokmy sme kupili pozemok aj so starším domom.Ja som chcel rokonštrukciu plus prístavbu.Všetci ma odhovárali a aj projekt už bol nakreslený.A teraz máme zákl dosku na nový dom a starý využijeme ako hospodársku budovu.Teraz je to sklad kuchyna a všetko čo potrebuješ keď staviaš.Pri starom je to tak že kým rozoberieš alebo vybúraš a odpraceš tak na novom ti pribúda .A ak su zle odyzolované základy alebo slabé tak by som do rekonštrukcie nešiel.Ak steny vlhnú tak je to zlé.Dá sa tomu pomôcť dodatočnou izoláciou rôznou chémiou ale ešte ma to nikde kde to bolo poriešené dodatočne nepresvedčilo na 100%.Ale každý sa musí rozhodnúť sám.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme takisto kupili stary dom, chceli sme prerobit a pristavat, ale nakoniec sme ho zburali a na jeho mieste vyrasta novy. Myslim, ze nebudeme lutovat, lebo pri starom dome Vas moze vzdy nieco prekvapit a nakoniec mozno zburanie a postavenie noveho vyjde lacnejsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Pred rokom sme stali pred takou istou otazkou. A sme najstastnejsi ze sme sa rozhodli pre novy. Mame svoj vysnivany a zo stareho sme vsetko pouzili pri stavbe co nam usetrilo tak 5000 eur minimalne. Inak dom sme sami zburali za asi 12 dni.
Odpovedať
Profilova fotka
No ja by som staval radšej novy dom . Starší dom tam treba spraviť na novo -elektriku ,vodu s kurením a aj strechu ked tam je eternit atd. .A tím pádom aj nove omietky ,izolácie proti vlhkosti atd, atd . A máte postaveny už z nových tepelnoizolačných tehál alebo ytongu . Takže môj názor je Radšej postaviť nový a podľa svojích predstáv ako sa trápiť so starinou .
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne stavat novy. Niekedy moze nastava situacia, ze oprava nie len financne ale psychicky vas bude viac stat :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň! odporučam radčej nový dom postaviť! 8-)
Odpovedať
ladajaskva Dobrý den. Vy jste to nejdříve položil jako otázku, a tam se k tomu nedá diskutovat. Tak jsem si dovolil přkopírovat svůj názor, protože se mě zdá, že se diskuze ubírá jedním neobjektivnám směrem. Citace : Dobrý den. Nemám rád jednoznačné odpovědi typu rozhodně zbourat, nebo rozhodně zrekonstruovat. Ono je to daleko složitější. Když si odmyslím takové blbosti jako citový vztah, dědictví po rodičích, genius loci a podívám se na to z ryze pragmatického hlediska , tak musím řešit pouze technické a finanční záležitosti. Předpokládám, že to má být na celý život a tím pádem bude nejlepší to zmastit nejlépe na kvalitativní úrovni nového domu. Zde Vám odpovědně nikdo neporadí co a jak. Musíte si nechat posoudit od někoho znalého, zda to vůbec má smysl. Nechápu, jak podle dostupných informací, bez obhlídky na místě samém si někdo troufne navrhnout demolici, nebo rekonstrukci. Rozhodující musí být Váš pohled, Vaše finanční možnosti a zejména dosažení standartu nového domu. Jinak vyhodíte nemalé peníze do luftu a zbytek života prožijete ve smradlavém a mokrém domě. Není obecně platná pravda, že rozdíl 20.000 Euro mezi novým a rekonstruovaným je všechno. Rekonstrukcí domu dosáhnu stejnou kvalitu, jako u nového domu. Je otázka posouzení, za jaké náklady. Jestli vyhovuje umístění stavby, dispoziční řešení a lokalita, tak se obecně proti rekonstrukci nedá vůbec nic namítat. Navíc, jestli ten dům vlastníte, tak je to pouze o posouzení stávajícího stavu. A řekl bych, že to ani nemusí nutně být statik. Je nutné posoudit stav hydroizolace a náročnost jejího obnovení, nebo zhotovení, dále je nutno posoudit veškeré dřevěné konstrukce, protože to má přímou souvislost s mírou vlhkosti domu jak ze země, tak z možného zatékání. Zde je na místě mikologické posouzení, zda tam náhodou není dřevomorka. Jestli ano, tak rozhodně zbourat a dřevo spálit. Jinak to chytne celý barák znova. Když to nakonec celé posoudíte, tak možná ten barák prodáte a řešení problému přenesete na někoho jiného a Vy si postavíte na zelené louce. Takže ono je to celkem komplikované a bez posouzení nějakým odborníkem na místě samém to nemá cenu zde pitvat, protože to bude 50 : 50 - rekostrukce : zbourání. A ve většině případů to budou kecy. S pozdravem Laďa Ještě jednou veselé a radostné vánoce . S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Mi máme tiež pozemok so starým domom,ale určite by som nešla do prerábky,ak by som chcela dom na bývanie.Mi sme začali v záhrade stavať nový a starý sme zatiaí nechali tak.Možno niekedy deti si spravia chalupu.
Odpovedať
Profilova fotka
jednoznacne stavat novy,jedine tak mate istotu v stavbe ako takej,elek.,voda,kanal. atd,rekonstrukcia byva vacsinou rovnako cenou ako novostavba,len s tim rozdielom ,ze rekonstrukcia- stale mate stary dom s novymi rozvodmi a stale to bude pytat dalsie peniaze take-.nepredvidane okolnosti-,co pri novostavbe odpada.
Odpovedať
Páči sa mi názor Láďa. Rozhodovanie je ťažké, pokiaľ si človek nedá dokopy plusy a mínusy pre rekonštrukciu a novostavbu. Na tých fotkách sa mi zjavil náš rekonštruovaný dom spred takmer 8 rokov, keď sme dom kúpili. Bola to jedna zarastená chalúpka, bo 10 rokov, tam nikto nebýval, ale ten dom, taký ako vyzeral nám v momente prirástol k srdcu. Manžel by už v žiadnom prípade nerekonštruoval, bo dlho trvalo, než sa ukázal výsledok budovateľský a nie len búrajúci 8-). Ale my sme sa rozhodli pre rekonštrukciu, bo sme potrebovali rýchlo bývať, porobili sme si jednu izbu, samozrejme kúrenie, vodu a elektrinu a zvyšok sme si postupne ako bol čas a financie dorábali, pristavovali. Je pravda, že dom bol zdravý, odizolovaný a vyhovovala nám aj kompozícia. Teší nás aj konečný ,,výtvor,, , že z ČOHO sme urobili ČO x-) . Je tu aj iná stránka posudzovania starý verzus nový dom - energia toho domu. Aj keď človek na tieto veci neverí, energia bývalých obyvateľov domu v ňom zostáva, či už je pozitívna alebo negatívna. Takže by som počúvala akési svoje pocity, čo človek cíti, keď sa nachádza v tom starom dome. Takže nedá sa paušálne povedať STAVAŤ / REKONŠTRUOVAŤ. Prajem veľa šťastia a viery, že sa správne rozhodnete
Odpovedať
Profilova fotka
Ked to tak vezmem, budeme mat zrekonstruovany dom za cenu pozemku, takze nazor, ze je lacnejsie postavit novy by som brala s rezervou. Vsetko sa da, ked sa chce. Samozrejme zalezi od stavu domu, a potom sa rozhodnut, ci rekonstruovat, alebo burat. Ja napriklad preferujem klasicku palenu tehlu pred tymi novymi porovitymi sivymi panelmi:) Pokial v starom dome nie je vlhko a plesen, da sa to brat tak, ze mury noveho su uz vlastne hotove.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?