Majster pre hydroizoláciu hlineného domu

Hľadám majstra na západnom Slovensku ktorý má skúsenosti s hydroizoláciou starého hlineného domu ktorý je v kopci na ílovitom podloží.
Odpovedať
1
2
Ahoj , hlina sa dá odizolovať jedine podrezanim-mechanicky, Osobne to nerobím, robím izolácie všetkého druhu no priznám sa hlinu som ešte nerobil. Pošli foto toho domu zo zaujmavosti. Základ je kamenný?
Odpovedať
@ignacza Dobrý deň, znižovali sme prízemie domu (pôvodne plánované ako pivnice) odkopaním hliny do hĺbky 40 cm, aby sa prízemie mohlo prerobiť na byt. Tým sme odkryli základy (ktoré majú hĺbku cca 130 cm) a potrebujeme priestor zaizolovať. Architekt nám radí podrezať - rezy do betónového základu, čo neviem či je reálne, ďalší radí injektáž, čo neodporúča statik - vraj by sa mohli injektážou do betónu zdvihnúť základy. Firma na hydroizolácie radí vaňu. Už sme z toho zúfalí, pretože práce stoja a samozrejme, chceli by sme zvoliť to najlepšie riešenie.
Odpovedať
Ja by som riešil vaňu zo zemnej folie, pod foliu geotextília, na nu tiež nakotviť pod stropom a betonóvá podlaha, potom obmurovka z 12,5 cm tehly, ale vynechať aspn 5cm medzeru na odvetravanie. to čo popisujes je velmi háklive, ak urobiš chybu časom ta to dobehne, na injektaž zabudni, ta je len dočasna, a podrezanie zakladu?? sa nedoplatíte, museli by ste obkopat aj zvonku a izoláciu vyviesť vonkom po stene hore. Ak to podrežes a len ju dole zasunies a budes izolovať z vnútra tak v T-spoji ktorý ti tam vznikne bude tlačiť voda cez rez, a aký by to malo význam ? .
Odpovedať
Injektaz zvysuje statiku, podrezanim sa statika narusi....statik nech odovzda diplom....D, injektaz ma zivotnost 50 rokov, garantovane vyrobcom....pri oodrezaninbyvste museli podrezavat az na zakladovu dosku a to maloktora firma robi, radsej to odflaknu a prerezu iba tehlu a vlhkost aj tak prejde na poter a zase vyjde na stenu.....
Odpovedať
Včera nám dokonca jeden stavebný inžinier povedal aby sme zabudli na izoláciu, pivnicu nechali pivnicou a radšej dom nadstavili, vraj to vyjde lacnejšie. To nás už načisto dezorientovalo. Dom má pôdorys 12 x 9 metrov, strecha je rovná. Obytná časť je iba jedno nadzemné podlažie, ktoré je nad pivnicou o ktorej som písala. Nad tým je rovná strecha. Dom sme kúpili nedokončený, pivnice nikdy nemali podlahy, bola tam iba hlina. Postavený bol cca v roku 1965. Zatiaľ je suchý, ale údajne len kvôli tomu, že nebol uzatvorený podlahou, takže steny dýchali a prípadné vlhko sa malo ako odvetrávať. Ako laici sme skutočne na vážkach ako postupovať, keď sa odborníci natoľko rozchádzajú v názoroch. Zbúranie domu neprichádza do úvahy.
Odpovedať
@egresova No neviem mi sme kupili dom kde jedna cast postavena 1897 z kamena a druá postavena 1903 z palenej tehly, podivnicený , pivnice som nechal tak, neizoloval som, zatial, a vrch som zbural po zaklad v rozsahu 80% stien, a vsetko na novo, prizemie poschodie a strecha-plocha. Pivnice mozno budem no su to klasicke klenbove, podlaha zem udupana ako vo vínnom skliepku tak ze by bola skoda zrusit. V tvojo pripade neviem, pivnica na bývanie, čo ti poviem, ja by som asi nadstavil, izolacie su narocne, ak ich pokazis, konečna, nezbavíš sa vhlkosti. Ten inžinier mal asi pravdu ).A este zrejme aj prekopavanie vas neminie, no je toho dost, ale je to na vas do coho pojdete
Odpovedať
@andy8182 Ako zistíš ci je chemicka izolácia stála? Výrobca udáva že 50 rokov, no on to testoval v laboratoriu a nie v realite, chemiska injektáž je vhodná len na steny v jednej línii, vytvorí chemicku vode nepriepustnu vrstvu o hrubke cca 25-30cm?? neviem presne neovladam, a nemienim to pozerat, ako odizolujes cast ktorá je smerom dole a podlahu ???, tO sa neda, hento je dobre ked mas stenu nad terenom a vlhne to hore, ok navrtaju di mnozstvo dier a bim ho , mas ju tam, pises o nestabilite, a to ti ako ze kto povedal???? bezne sa to robi, ty si akoze myslis ze injektaz ti neoslabí? no ok tak podme na to, po obvode ti vyvrtaju 15-20mm diery?? 20 cm od seba jeden rad a druhy nad alebo pod 10 cm? tak sa to robi?? palmatam si ked to robili susedom asi pred 20 rokmi a vydrzalo mu to ASI 10. Chemia nie je dobra, najlepsie je mechanicka izolacia, a este, vies co je radon?? a ta chemia je neskutočne draha, , prispevok bol o odizolovaní pivníc ktoré maju byt obyvatelne!
Odpovedať
@egresova A ak máš rovnu strechu nie je problem urobit poschodie,
Odpovedať
Nejednalo by sa o byt v pivnici, podlaha by bola iba cca 20 cm pod úrovňou terénu. Základy sú vpredu do ulice 40 cm nad terénom, od dvora 10 cm nad terénom, keďže pozemok sa mierne zvažuje. Pôvodne spodné podlažie stavali ako pivnice, svetlá výška je iba 215 cm, preto sme to chceli troška znížiť, aby strop nebol tak nízko. Od dvora by sa tak po dokončení zostupovalo dvomi schodíkmi. Všetko ostatné nad terénom - steny, okná, dvere. My sme to vykopali na tých 40 cm do hĺbky preto, aby sa mala kam dávať izolácia. Tak to kázal architekt. Ale ten mal potom veľa práce, stále nemal čas dokončiť projekt, oslovili sme ďalšieho keď už bola zemina vykopaná. A odvtedy každý tvrdí niečo iné. Už sa to takto naťahuje tretí rok a sme naozaj zúfalí. Keby sa aspoň dvaja odborníci zhodovali, ale skutočne každý má iný návrh. Čo potom my ako laici máme robiť, keď tomu sami nerozumieme. A naozaj by sme neradi investovali do niečoho, čo budeme neskôr ľutovať. Búrať dom by bola najväčšia hlúposť, keďže je suchý a múry sú pevné, kvalitné. Sú to dve podlažia s kvalitnou rovnou strechou.
Odpovedať
@egresova injektaz sa da aplikovat aj plosne, sami to doma mame tak spravene, susedia maju dvor o 40cm vyssie ako uroven podlahy u nas, plosne sa navrtali diery v 3 radoch a je po probleme, je tak spravena odolna vrstva akokeby tam das izolaciu navysku na stenu nastojato, pripominam susedia maju na druhej strane hlinu, ziadna bublinkova folia ani nic podobne
Odpovedať
@egresova Pozri toto, https://www.youtube.com/watch?v=-Zlva... je to asi drahe no je to viacúčelové, nikdy som to na vlastne oči nevidel, no može to byť ok, nieco podobné robil rector, vola sa to strop rector, dalo sa to pouzit aj na pivnice, no trebalo izolovat, pozri si aj toto http://www.guttashop.cz/ztracene-bedn...
Odpovedať
ignacza, vďaka, všetko si to pozriem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nad nadstavbou sme tiež uvažovali, pivničné priestory by sa celkom zišli, na dielňu, miestnosť na záhradné náradie atď. Len nevieme, či by stačili základy. Majú niečo vyše sto cm do hĺbky, ale len cca 50 cm do šírky. Neviem či by to unieslo ďalšie poschodie. A zas stavať tam niečo z dreva, a potom dávať pozor, aby aj nábytok bol ľahký, to sa nám zdá obmedzujúce.
Odpovedať
@egresova chyba, nie 50 cm, ale cca 43 cm - šírka základov.
Odpovedať
@egresova na to by si potrebovala statika ktorý by ti posúdil stav základov, nie je doležite kolko maju v hrúbke ale z coho su a v akom stave, ide o ich nosnost, ja som nadstavil na kamennych zakladoch jedno poschodie, zalezi z cohho mas steny na ktore budes nadstavovat, steny myslím nad zakladom, ak su hlineno tak su nevhodne, musela by si urobiť podporné piliere, nic zlozite, ja som mal akurat problem z nosnosťou jednej steny, bola to len 15 cm hruba a tá by zatazenie nesniesla, tak som si urobil dva nosne piliere a na nich sa nesie vessina vahy poschodia, vsetko ide ak sa da, sam som si to navrhol ,statik mi to len odobril a projektantka zakreslila.budem si davat za chvilu sem foto, ukazem ti to a sama uvidis co som spolocne s partnerkou urobil z budy ktora sa kupila,
Odpovedať
@ignacza neviem odkiaľ si ale my tiež máme predstavu ako čo chceme urobiť, ale neviem nájsť projektanta, ktorý by to zakreslil. Na statika kontakt máme a ten nám navrhuje iba architektov. O architekta nemám záujem, nepotrebujem vymýšľať exteriér ani pôdorysy, to všetko máme premyslené. Chcem projektanta, ktorý by to zakreslil, tak ako píšeš ty. Nemohol by si dohodiť tú svoju projektantku?
Odpovedať
@egresova No mohol ale je zo ziliny, myslim že si dost daleko, ale niekoho ti zozeniem ak nemas. To je to ze tam musí fyzicky prísť pomerať si stary stav a potom si ta vypocuje, das jej predstavu a ona kreslí. nam zobrala malo, cca 450 eur s tym že do dvakrát preklesovala. Statik zobral 150 toho som tu videl len raz a dozor 100 ten tiez len raz bol na stavbe, potriasol mi rukou, zobral stovku a utekal, ze ak by bol problem mam mu volat, vsetko to boli ludia bud znami mojich znamich alebo moj znamy, tak ze tak, no skusim ti niekoho a potom ti dam kontakt
Odpovedať
@andy8182 A kolko ta vysla ta injektaz.Ja tiez zvazujem nad nou len neviem ako sa hybu ceny .diky.
Odpovedať
@andy8182 andy furt to nie je plosne ale len napriec, plocne sa rozumie ked to je celoplocne, polosne ako ze nalepit alebo natrieť, toto co popisujes zaizovanie plochy rezom, nic ine.
Odpovedať
@ignacza robil som to tri roky, tak asi viem, co to je.... material ma rozpinavost 30cm plosne. Ked narobis diery ze medzi radmi bude 10cm tak sa material "pospaja" a mas to plosne odizolovane
Odpovedať
@andy8182 chemia je chemia, staci mala prasklina a tecie tam voda, o tomto to je a ak ides izolovat plochu10x5m tak toho minies vela. Ja robim izolacie 15 rokov no nikty som nepouzival chemiu, ani tekutu izolaciu, nie je taka trvacna ako mechanicka izolacia a co ma hlavne minus ze neizoluje proti radonu. tak ze tak. a postup ako sa vrta poznam, vyvrtas a nalejes, taketo izolovanie je len zlahcovanie si prac no nie je to dokonale a zaruka je aka na to ? kolko to vydrzi?)
Odpovedať
@andy8182 ak myslis toto http://www.iat.sk/?sk_izolovanie-pl%C... nie je to presne co myslis ty, a je to drahe, daj link na to co si robieval ty kuknem si to, lebo co som ti ja nasielna podlahy sa ponuka nieco ine ako na zaklady, rad by som kukol a presvecil sa, mam vlhku kamennu pivnicu.
Odpovedať
@andy8182 inak vsade pisu že izolacia injektazou zvlnute muriva, to znamena stien, podla toho co som videl je to vhodne asi len na hrubšie steny, ak to das na tensie ktore su vlhke a popraska stara malta alebo tehla, zasa tam mas vlhobu, ja tu pisem ze tie izolacie nie su vhodne na vodorovne polochy, to znamena na podlahy, to by si musel navrtat celu plochu. a dalsi problem je ze do steny to vrtas pod urcitym uhlom a gravitacia zeme ti zarucí rozliatie.vsiaknutie smerom dole, no ak to das na podlahu tak sa ro nerozpina, lebo beton nie je az tak naziakavy a zmenska prítazlivost to bude tahat rovno dole, tak ze moj nazor je ze jedine mechanická izolacia zaruci niekolkorocnu istotu. a to nehovorím že tekuta izoluje len vodu a nie aj radon. Je to vhodne ako prevencia na hrube steny a miesta kde nie je ina moznost. jasne, kazdy si budeme zastavat svoje, )) je to rovake ako tekuta izolácia na sprchy, tu povazujem za istejsiu, preso tam nedať rovno to a bude ok, )) Jednine mechanická izolacia ma zmyslel.
Odpovedať
@ignacza ja som o hovoril o plosnej izolacii na stenu nie na podlahu. Obhajuj si tym svoje, ja ti to neberem. Ked myslis ze podrezanie uzkej steny je lepsie ak o navrtanie par dier tak si tomu ver. Mas vlastnu hlavu.....mas pravdu kazdy si budeme obhajovat svoje.
Odpovedať
@andy8182 pani uvadza zaizolovanie hlineneho domu v ilovitom podlozí, druha pani uvadza izolacie pivníc, ja som nárazal na toto, ako chvces dokonale odizlovat pivnice ked su cele v zemi? jedine nad terenom podrezat/ nemusí sa/ a spodok celý vyizolovať , a pochybujem ze injektáž je vhodna aj na tenke steny, ved uz len to ze to navrtas oslabí nosmost steny, pri podreze sa to kajluje a vypna lepidlom aby to bolo pevne,. ja by som injektáš daval iba ak by stena mala viac ako 70 cm, vteny ano no len prevencne, a na to este izoláciu klasicku, k odizolovaniu pivníc predsa patrí aj odizolovanie podlahy, akom by to bolo steny hore odizolovane no dole nic. a ano, podrezanie uzkej steny je lepsie ako vrtanie, a hlavne lacnejsie, no su aj ine sposoby ze sa nic nemusí vrtat ani rezať. kukni web je tu toho plno.
Odpovedať
Injektaz je lepsia od podrezavania aj v tom ze zvysuje statiku. Preto historici pri opravach starych budov vyberaju injektaz a nie podrezavanie a nejde o to ze su steny hrube alebo tenke. Material ma aj ine vlastnosti..... aj pivnice sa daju izolovat vrtanim. Pouziva sa ale iny material, nie kremik ktorym sa injektuje. Ale o tom nebudem pisat, su ludia a firmy ktori sa tomu venuju, a nerad by som im bral kseft.
Odpovedať
@andy8182 ok andy, nejdem ti to brat, stare budovy sa injektuju z uplne ineho dovodu pocuj ak maz 15 cmm murivo a vypadanu spojovaciu maltu, das tam injekt? ja nie pretoze ten injekt bude ucinny iba v tehle, nie v spare, a dalej, injek neviem ci zabráni vytvaraniu solí, plesn´í a podobne, to fakt neviem, no ja z mojich skusenosti viem ze injekt malokto pouzije ak ma inu volbu, prirodzene odvetravanie toto je najlepsie a mechanicka izolacia, pri injekte sa to zleje dokopy, vlasne na co ti to tu rozpisujem, prepáč mylil som sa , sorry ozaj.
Odpovedať
@ignacza prosim ta, mohol by si mi dat kontakt na tu projektantku zo ziliny? som sice z bratislavy ale ak je dobra, mala by som pre nu hned dve zakazky, aby sa jej vyplatilo ku mne prist. mam taku skusenost, ze je lepsie zavolat niekoho koho niekto odporuci nez hladat na internete neznameho cloveka a potom sa popalit.
Odpovedať
Profilova fotka
@egresova stary hlineny dom potrebuje uplne ine postupy, ako bezny stavebnik. Projektant s tym vacsinou ziadne skusenosti nema (alebo len cisto teoreticke) a radi podobne dristy ako podrezat a pod. Skus napisat do fora obnova.sk, tam maju ludia s podobnymi prestavbami realne skusenosti. Tiez je dobre si ludi co to realne robia si zavolat (kludne 2-3) na nezavisly posudok na mieste a nespoliehat sa na internetove rady ludi, ktori opravovali maximalne svoj byt v bytovke. Tiez som opravoval stary dom (a nie jeden) s hydroizolaciou a podobnymi somarinami, ale radit pri oprave hlineneho domu bez lokalnej navstevy si naozaj netrufam.
Odpovedať
@mgx do obnovy som pred časom písala, nikto sa neozval.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?