Letné podkrovie

Prosím poraďte. Máme chalupu úzka dispozícia, kotovica bez venca a chceli by sme zväčšiť obytnú plochu využívaním podkrovia ale iba na spanie. Je možné to urobiť bez zhodenia krovu a dobudovania venca ? Krov je v dobrom stave=posúdil statik. Ďalší problém je že na povale sú drevené hrady a keď sa na ne postavím a chcela by som tam urobiť podlahu - zostáva svetlá výška priestoru 2 metre. Nie je to bohvie čo dá sa to takto použiť na podkrovie = spanie ? Prikladám foto podkrovia. Vďaka za nápady.
Odpovedať
Profilova fotka
Statik Vám mohol aj poradiť ako sa nosné trámy dajú odstrániť. Aj hambalky sa dajú zdvihnúť
Odpovedať
@kvjecinka Asi by bolo lepšie múry niečo nadstaviť, previazať vencom a krov aj strechu urobiť nanovo. Dať tam svetlíky, riadne izolácie s odvetraním, aby ste nemali problémy s prehrievaním a kondenzáciou pár.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez som nazoru ze idealne by to bolo urobit nanovo
Odpovedať
Časť väzných trámov môžeš vyrezať a stiahnuť oceľou, nám to tak robili, tým získaš výšku. Nie som prívržencom nadstavovania podkrovia, najmä pri takomto type domu. Zničí to proporcie a tradičný výzor. Samozrejme, všetko záleží na tom, čomu dáš prednosť.
Odpovedať
@aniele Vyrezávať trámy by bolo asi nebezpečné, pretože tieto držia váhu celej strechy a nie len sťahujú vysunuté pomúrnice.
Odpovedať
@viktor811 Ale presne to robili aj naše. My sme mali firmu, ktorá s tým mala skúsenosti. Zospodu podložili pásovou oceľou, zošraubovali a časť trámu vypílili. Nie celé a nie každý. Takže na každom konci podkrovia máme schodík, na ktorom sú postele. Niektoré sú skryté v priečkach a vypílili len rozmer dverného otvoru, napr.
Odpovedať
@aniele Pozrite sa ako sú tie trámy prehnuté do hora, to robí váha strechy. Možno, že by to šlo spevniť nejakými pomocnými krokvami. Stiahnutie pásovinou tam nehrá v tomto prípade hlavnú úlohu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
U nas sa to riesilo takto bez zdvihu a ziskali sme 55cm k dobru
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@patarak18 dobry den, aka je sirka tohoto vasho podkrovia? Bude sa vyuzivat na byvanie? Dakujem
Odpovedať
reálna šírka je 4.8m a na bývanie sa používať nebude je to chalupa takže asi iba na letné turistické spanie
Odpovedať
Profilova fotka
@patarak18 Normálne sa mi to páči. Mám takmer rovnakú konštrukciu podstrešného priestoru a keď som videl Tvoje obrázky, veľmi ma to inšpirovalo. :-)
Odpovedať
@kvjecinka pouzivat sa to bude na kazdodenne spanie spalna staci 3'75x4'8 Detska izba 4,8x 5,8 a je to v rodinnom dome
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@patarak18 prosím Vás a nosné trámy ste nechali? Aký máte teraz čistý výškový priestor ? Máte nejaké foto aké to máte po zabývaním hore? riešim tiež tento istý prípad
Odpovedať
Profilova fotka
@patarak18 krasne a paradna robota
Odpovedať
@michal248 celkova vyska od podlahy po sdk 2320mm nosne tramy ostaly len stropne a veznikove trami som vyrezal nahradene kliestinou a podbetonovanie zodvihnuteho krovu tzv veniec zeleza a zeleza
Odpovedať
@patarak18 aha tak nakoniec sa zdvíhal krov? Je to zložitý proces - zdvíhanie? Máte foto po prerábke?
Odpovedať
@michal248 zdvyhalo sa len o tolko aby sa dala vyrezat veznikova hrada na com stal cely krov fotky hore bolo ich 6veznikovych a zdvyhal som to bez skridle iba krov pomurnica folia a latovanie postupne armovanie popod pomurnicu ktora bola podlozena vaznikmi cca 25cm vyska venca sirka 33cm veniec obsiahnuty na mieru ohnute strmienka kazdych 20cms priemeru fi6 a dlhe prúty fi12 cely krov stal tyzden na 16tich zavytovkach na severnej stene cez velkoplosnu podlozku na konce navarene pasoviny na roznesenie hmotnosti voci murivu
Odpovedať
Strešnú fóliu ste tam ako dávali ? Zospodu okolo krokiev ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@patarak18 zdravim, ako to pokracovalo dalej ? hlavne som zvedavy aka bola skladba podlahy. Dakujem
Odpovedať
@mikino21 ahoj drevené hrady očistené a tvorený rošt v rovine medzera medzi hranolmi bola 22 CM srobovany 150mm sroby na to išla osb 22 srobovany kamenná vata 20mm osb 12polozena na kríž do lepidla celoplošné priložené srobovany iba posledné dve vrstvy momentálne riešim priestor 4x6.4m tvorba domácu kinosálu
Odpovedať
@patarak18 Zdravim, je to pekna praca. Aka tam je hrubka striekanej izolacie medzi krokvami? Uvazujem o striekanej izolacii hrubka 22 cm (makka pena) ale sa obavam prehriateho podkrovia a nutnosti pouzita klimatizacie pocas celeho leta. Oplati sa investovat do nadkrokvovej izolacie (cca. 10cm PUR + 20 cm vata medzi krokvami) alebo klimatizacia bude aj tak potrebna? Dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?