Kurenie tep. cerpadlom alebo elektrickym kotlom v kombinacii s fotovoltaikou

Dobry den Chcel by som sa spytat na vas nazor ohladom vykurovania. Je mi jasne ze elek. kotol a vykurovanie nim bude asi drahsie ako tep. cerpadlo lenze zvazujem pouzitie fotovoltaickych panelov pripadne aj baterii na uskladnenie energie.Ma s tym niekto skusenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@eduardo6 par ludi tu je, ale daj si na papier naklady a co tym usetris a myslim, ze tvoja dilema bude rychlo vyriesena :)
Odpovedať
Ahoj podme odkonca fotovoltaika v lete super na teplu vodu je dostatok eletriky a ohrev vody , zima je to to trocha bieda .
Odpovedať
Vtedy ked treba najviac kurit tak je sychravo, zima a 2 tyzdne slnko nevidiet. V lete ked je to najucinnejsie tak aj el kotol a cerpadlo zoberu elektrinu minimalne. Problem tych obnovitelnych zdrojov je, ze su este drahe. Tak ako Tesla auto. No povedzmi, co ides usetrit s autom za 70 000€ ? Zatial len frajerina
Odpovedať
Profilova fotka
Slnečných dní cez vykurovacie obdobie je ako šafránu .Navyše na to ,aby slnko rozpustilo hmly a rozpálilo panely sa dostane dostatočne vysoko nad horizont len na 4-5 hodín . Ak dom rozumne postavíte a zateplíte budete za vykurovacie energie platiť 40-50€ . Ak všetko preženiete napcháte si tam všetky tie nezmyselné technológie tak stiahnete spotrebu na 20€ mesačne. Za rok vám to urobí 400€ za 10rokov 4.000€ za 60rokov 24 000€ . Tie nezmysly čo si dávajú teraz montovať po domoch stoja viac ako 24 000€ . Navyše čím komplikovanejšie tým kazivejšie a náročnejšie na údržbu. Pokiaľ nemám na rozhadzovanie tak sa odveziem aj na Oktávii pokiaľ mám na rozhadzovanie tak mi bude málo aj 19 Mercedesov .
Odpovedať
@eduardo6 TC po dotacii do 3000 s ohrevom tuv dava zmysel, je to cca ako za plyn bez pripojky. Ak take najdes, kupuj. Elektrokotol kuri skvele, problem je draha elektrina.
Odpovedať
@antonmesaros Napíš konkretne čo považuješ za nezmysly?Rataš do toho aj TČ?
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros nič v zlom,ale nemýľ si termické panely s fotovoltickými. Práveže fotovoltické majú v zime lepšiu účinnosť ako termické. Nehovoriac o tom,že pokiaľ sa pripoja na ,,powerbox" tak neporovnateľne viac dokážu dodať energie.
Odpovedať
@poliacik321 kolko elektriky ti vyrobi fotovolticky panel v zime? Na kurenie je tuuplne nepouzitelne, ani ako ciastocny doplnok, investicia je to v podstatre nenavratna, Kedze vdaka dotaciam tu mame kartel ceny FVE su dost vysoke, chcel som to dat na dom ale aj ked necakam realnu navratnost je to na man silna kava
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ja zatiaľ fotovoltaikou ohrievam iba TUV takže neviem koľko ,elektriky vyrobí". Keď sa mi bude chcieť tak vypočítam koľko energie mi dá na ohriatie vody.
Odpovedať
@poliacik321 to vazne nevies kolko ti to priemerne vyraba? zmeraj to prosim ta a najlepsie by bolo to zpriemerovat, nech to ma aku taku vypovednu hodnotu ;-) Kupoval si to cez dotacie?
Odpovedať
stačí si pozrieť koľko energie vyrobia fotovoltaické parky za jednotlivé mesiace najviac jún, júl , , no oktober -marec , len 1/10 max výkonu. TČ vzduch vzduch či vzduch voda je účinné i ked slnko nesvieti , nepotrebuje svetlo, ale teplo a to máme za posledné zimy stále
Odpovedať
ked mi nahodou ostane cas, tak si spravim panel na letne napajanie cerpadiel a ventilatorov, nech mam ten pocit ze setrim :-) Fotovoltaicke clanky mam uz kupene, len ich pospajkujem a zase som usetril :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rkorba nuž asi takto . z 1kw(4panely) mi ohreje120l vody z 12st.c na 80st.c za cca 6-7hod.
Odpovedať
@rkorba asi 2 km odo mňa má 2 paneli jeden chatár, no nemá tam el prípojku, od jari do jesene tam chodieva najviac vtedy mu to stačí na všetko dokonca ohrieva i bazén, na TUV má i čierne sudy na streche, bežné spotrebiče na chate ich nemá ako doma, v zime tak na 2 hod môže niekde svietiť
Odpovedať
Profilova fotka
Ale mám v pláne namontovať meranie tak potom budem vedieť dať viac info.
Odpovedať
Dakujem za nazory.Pravdepodobne zvolim tep. cerpadlo vzduch-voda, obavam sa ale servisu a udrzby vie mi niekto povedat co ocakavat v horizonte cca 5 az 10 rokov co sa tyka udrzby tep. cerpadla?
Odpovedať
@eduardo6 prave som hovoril s kamaratom, ma 8 rokov TC vzduch voda, prva porucha po 7 rokoch, ziadny pravidelny servis ani udrzba. Videl som ponuky od cca 2500 Ecodan 11 kW, ale neviem, ci je to naozaj, lebo sa neozvali
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?