Kurenie a naklady

Planujeme rekonstrukciu domu, da sa povedat celkovu a najviac by ma zaujimalo ako dosiahnut co najnizsie naklady na kurenie, kedze to je asi najvacsia polozka v dome. Ked citam ze tu maju niektore domy celkove naklady okolo 100€ az sa mi nechce verit. Moja plocha je okolo 200m, tak by som bol rad keby som sa zmestil do 150 za plyn. Je to vobec realne pri takej ploche? Neplanujem kurit kotlom na drevo, mozno krb na jesen ak sa podari
Odpovedať
@lucan21 pri rekonstrukcii to bude tazsie, ale do 200 by si sa mohol dostat za plyn vo vykurovacom obdobi.
Odpovedať
Preco az taky rozdiel ked je novostavba alebo je dom po rekonstrukcii? Chapem ze dnesne stavby su z inych materialov, len nechapem ako moze niekto platit 36 € za plyn ked kuri aj vari aj ohrieva vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
To nie je debata na MS, treba poznať stavbu a navrhnúť riešenie, teda projekt.dosiahnuty efekt je závislý aj od vstupných nákladov, ale dá sa to.
Odpovedať
@lucan21 mam 50 rocny dom 2x100m2 10cm nobasil 17 okien 3 sklo 40cm vlny v strope a na kurenie,teplu vodu a chladenie spotrebujem mesacne cca 70-80€ v elektrike. + 50 € za elektriku pre domace spotrebice. V plyne by to bolo okolo 80Eur s kondenzacnym kotlom.
Odpovedať
@gkrivanek to by si odoberal nejaky specialny plyn s aromou lesnych jahod, ci preco by ta vychadzal drahsie ako elektrina?
Odpovedať
@lucan21 dosť pod 100 je úplne normalne
Odpovedať
@gashtaan TC ma rovnaku spotrebu ako kondenzacny kotol
Odpovedať
@gkrivanek aha, tak to ano, nepostrehol som, ze ide o TC
Odpovedať
@gkrivanek to máš riadnu sopu za platíš za TC 50 e keďže poniektorí tu majú účty za el kúrenie pár desiatok eur aj s tuv (koniec sarkazmu)
Odpovedať
@gkrivanek ale porovnaj cenu za investíciu TČ či KK a celkové náklady sú inde
Odpovedať
@duzu tak skus chladit s KK :-)
Odpovedať
@lucan21 najvacsia polozka v novostavbe je TUV, ktoru potrebujes cely rok. V rekonstrukciach to je kurenie do luftu, koli nedotiahnutym detailom zateplenia. Toto je moja spotreba za TUV (TC) , je tam i dovolenka mimo domu. 8,9 a 11. som skusal chladenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu ku KK tréba pripočítať aj prípojku na plyn. Ja mám plyn na hranici pozemku a za prípojku mi vyčíslili 2400eur - cesta z makadamu čiže vykopané za 1hodinu bagrom!!!! preto som sa na nich v**** a dal som si TČ. keby bola lacnejšia prípojka, tak voľba by bola jasná 😉
Odpovedať
@sysell ja neplatim 50Eur. Za TC Ja platim za TC cca 80Eur a zbytok je niakych 50Eur za dom. To mi idu 2 mraziace boxi na maso Studna ,susicka pracka sklokeramicka, elektrorura mycka telky atd atd A 6 clenne osadenstvo.
Odpovedať
@duzu o vstupnych nakladoch sa nebavime A ked tak riadny kotol 2400Eur Tc 6500Eur s dotaciou 4 tis eur vratene prislusenstva. Neni to take hrozne ked si porovnas ze si ludia davaju kuchynske linky za 10 a viac tis. A taka standardna na mieru je tiez okolo 4-5 tis.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?