Kúpiť starý rekonštruovaný dom alebo novostavbu holobyt

Profilova fotka
Dobrý deň. Potrebujem radu k životnému kroku, sme mladý pár a nemá nám kto poradiť. Ideme sa brať a nechceme celý život platiť podnájom. Chceli by sme kúpiť dom, ktorý je síce starý ale prerobený (zateplený, odizolovaný, nová strecha), je v dobrom stave na pohľad, ale nevyznáme sa v materiáloch, že je z nepálenej tehly, a dorobený z tehly a základ nejaké kvadry. Je len 7 km od Piešťan(momentálne bývame len 2km od PN, všetko po ceste a pri ruke, ale tam asi nie), ale nachádza sa pri hlavnej ceste.. Elektriku vraj robil bývalý majiteľ.Pozemok má akurát a vzadu je menšia záhrada.. Pre nás stačí.. Bolo by nutné zainvestovať do kúpelne a možno do kuchynskej linky. Nič viac len sa bojím, že by sa časom ukázali vady alebo čo..Kúri sa plynom, neviem či je to dobre alebo zle.. Na druhej strane máme v ponuke ešte akoby dom ale je to bytová jednotka blízko mesta, je to novostavba, ktorá má asi 5 bytov, no nikto pod ani nad a spoločná záhrada (dosť veľká), je trojizbový pričom dom len dvoj.. ale je to holobyt treba robiť podlahu, kúpeľňu komplet a kuchyňu. Je tam voda a elektrina. Priateľ chce veľmi dom, je to jeho sen, ale nechcem aby sme sa unáhlili, sme mladý (24) a rozmýšľam, že by sme pobudli pár rokov v takomto byte, ktorý sa lepšie predá po rokoch a mohli si postaviť dom podľa vlastných predstáv, máme rozpočet tých 65 000€- to je cena domu a ten byt by stál si menej ponúkajú mi ho známi plus tá dorábka.. Neviem čo mám robiť potrebujem naozaj poradiť od niekoho, kto má skúsenosť. Ďakujem
Odpovedať
@nikuskaericek moj osobny nazor je ten, ze ked stary dom, tak len podedeny, alebo extremne vyhodny, co sa ale musi zrekonstruovat kompletne.. Stare domy maju pre dnesnu dobu zle dispozicie a zle konstrukcne riesenia. Kto vie co vsetko bolo sfixlovane pri tej prerabke a ukaze sa casom.. Na druhu stranu, ani kupa investorskej novostavby nemusi byt vyhra, ked sa stavia vopred s cielom predat hotove zo ziskom, tak sa vzdy stavia za co najmenej. Mam v blizkom okoli ludi, co kupili takto a placu, lebo si museli prenajat firmu, co teraz dokoncuje (resp. svojpomocne). A to plati aj pre domy, aj pre bytovky (velke ci male). Po opraveni im ostava uz len sud so stavitelom, otazne je len to, ci este bude existovat.. Najvhodnejsie by bolo pozemok a postavit dom podla svojich snov..
Odpovedať
ja po skúsenostiach starý dom-nohy na plecia a utekala by som............to ozaj už radšej ten byt, my teraz dorábame kúpeľňu je to v starom dome MM tam nič nesedelo nadával ako pohan,menil to s čím vôbec nerátal,môj kamoš vravieval keď si dá 70 ročná na hlavu parochňu stále je stará,želám dobré rozhodnutie,alebo trošku počkať a postaviť nový,suchý,teplý,energeticky nenáročný malý domček.
Odpovedať
@nikuskaericek ja som zaryty nepriatel bytov, tak ti napisem aspon par dovodou preco byt NIE a dom ANO ! 1. V dome mozes byt aj doma vonku na vzduchu. Od jari do jesene niesi odkazana na 4 steny, mozes kazde rano popijat kafe v pyzame na zahrade, cele leto posedavat a grilovat s kamosmi, opalovat sa na slnku a to vsetko bez pohladov zvedavych susedov v spolocnom dvore..... 2. Mozes vysavat a prat aj o polnoci bez toho aby si niekoho rusila a naopak spat v nedelu do obeda bez toho aby si pocuvala ako kdesi vyklepavaju rezne, vrtaju policky alebo nahanaju po byte 10 deti... 3. V dome mas volnost co sa tyka priestoru, vybavenosti. Ano vsetko stoji peniaze ale mozes sa rozhodnut ci budes kurit v krbe, ako a kedy si ohrejes vodu, zobytnis podkrovie ked pribudnu deti, pristavis garaz, letnu kuchynu, ...vies ist s energiami na uplne minimum, mat vlastnu uzitkovu vodu, elektriku... 4.Deti..teraz mozno nemate ale raz ked budu je dom nedocenitelny. Uz 3 rocne sa zabavi na pieskovisku a ty len obcas skontrolujes z okna. Starsie tam mozu mat hupacku, zahradny domcek, bazen... .. 5. Zvierata...napriklad mozes mat psa a s cistym svedomim stravit 8 hod. v praci bez toho aby ta mrzelo ze pes je zatvoreny v byte a potrebuje vyvencit. 6. Zahrada...nemusis byt polnohospodar ale cerstve bylinky, ovocie, orechy v panelaku neziskas 7.Konicky ..od opravovania a cistenia auta az po jogu ci stavanie betonovych soch...takmer vsetko, v klude, na svojom priestore.. 8. investicia....byt aj dom ako starne klesa na hodnote ale pozemok nie...pozemok ma vzdy hodnotu Ale vies kazdy clovek je iny a to co jeden miluje druhy neznasa. Ako hovori moj kamos dom by nechcel ani zadarmo, musel by kosit travu, stale sa o nieco starat , takto v byte na sidlisku ma svoj luxus, obchody naokolo, pohodlie
Odpovedať
Profilova fotka
@teta_z_lesa Úplne s týmto súhlasím s každým jedným bodom!! Preto všetko chceme dom.. Ale mnohý nadávajú na staré domy, preto sa obávam.. Aj keď viem, že si spravíme po svojom a pristavíme kedy chceme, čo chceme.. Ten dom nám ponúkla moja kolegyňa, povedala, že miluje ten dom, že tam nemali problém v ničom (nemusí byť pravda samozrejme). Porobili si síce ale vzhľadom na to, že sa jej vyskytla dobrá robota v Čechách, tak odišla s rodinou a dom predávajú. Mám obavy veľké, ale viac sa mi páči tá varianta.. Celý život platiť podnájom to som proti tomu rázne, radšej budem platiť hypotéku. Neviem absolútne, že čo. Ale koľko ľudí má starý dom a sú spokojní?
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Súhlasím s tým, že postaviť nový, ale pozemky sú drahé, dom tiež nie je lacná záležitosť a my mladý nemáme toľko možností.. Bohužiaľ si musíme pomôcť sami a svojpomocne všetko riešiť, takže táto možnosť asi momentálne neprichádza do úvahy..
Odpovedať
@nikuskaericek odporucam este vydrzat, ste mladi a pokial neplanujete najblizsich par rokov mat viac ako 1 dieta, da sa v pohode prezit aj v malom byte a je jedno, ci vo svojom, alebo prenajatom. zatial nasetrite peniaze, kupte pozemok v lokalite, kde sa vam bude pacit a mozete zacat pomali stavat. hrnut sa do vlastneho domu v 24 rokoch moze dopadnut velmi zle, v takom veku este clovek nemoze - pri vsetkej ucte - vediet, ci to o com sniva je naozaj to, co skutocne chce. ver mi ze viem o com hovorim, presli sme si tym :) bytu sa neskor lahsie zbavite ako nejakej starej barabizne. osobne by som do rekonstrukcie stareho domu nesiel, rekonstrukcia je vacsinou zlozitejsia ako stavat na zelenej luke, hlavne ak zistis, ze toho musis opravit podstatne viac, ako sa zdalo na prvy pohlad. a niektore veci sa ani opravit nedaju.
Odpovedať
@nikuskaericek skus si vela nacitat ako odhalit chyby v starych domoch a obratit sa na niekoho kto posudi kvalitu rekonstrukcie. V dome je urobene kurenie nove? Ake su rozvody? Kolko mesacne stoji dom? Je tam aj dalsi zdroj vykurovania napr.krb? Ste ochotni prijat kompromisy napr.ze nebudes mat vsade prave rohy a hladke steny? Aky mas pocit ked si v nom? Co susedia? Aj v starom dome sa da kvalitne zit a kym postavite ten svoj novy, mozete si ujasnit aky ho chcete.my sme presli vyvojom 2izbak; 3izbak; dom rekonstrukcia a nevylucujeme ani ze este postavime.nie preto ze novy je novy, ale je par veci co sme sa uz naucili o byvani ;-)
Odpovedať
@benco bývať v prenajatom byte, zatial našetriť peniaze na pozemok kde sa im bude páčiť. To sa táák dobre číta. Myslím, že budú chcieť aj deti, takže potom to šetrenie na pozemok bude ešte jednoduchšie :-( Ale neviem, možno su u nich pozemky lacné. U nás napríklad strašne drahé, preto sme kupili starý dom / čiastočne zrekonštruovaný, ihned obyvatelný/. Pretože v lokalite kde chceme žiť na pozemok mať nebudeme. @nikuskaericek je tu v téme "Prerobiť starý dom či postaviť nový " príspevok od kanvor /hned prvý/. Prečítaj si to, je to super napísané.Držím palce k dobrému rozhodnutiu.
Odpovedať
Doporučujem zavolať stavbár-murára, ale odborníka a ten posúdi stav stavby. Podľa potrebných investícií prehodnotiť.
Odpovedať
@mateson nerozumiem, pises, ze v lokalite kde chcete zit si nemozete dovolit pozemok, tak ste si kupili stary dom, ktory asi tiez stoji na nejakom pozemku a ten ste predpokladam nedostali gratis k domu..ci to je v inej lokalite? vsetko co som napisal mam z vlastnej skusenosti a da sa to aj s dietatom..maju 24 rokov, naco im je vlastny dom? len preto ze ho chcu? v 24 rokoch sa zajtra mozu rozhodnut, ze idu zit na 5 rokov na Novy Zeland, zbalia sa a pojdu. byt na ich mieste este raz, urobim to iste - pockam este par rokov, nasetrim a az potom bez zbytocnych kompromisov zacnem stavat tam, kde chcem a co chcem. kupovat stary dom je totalna macka vo vreci a rekonstrukcia je casto len sposob ako zakryt nedostatky s cielom lepsie predat.
Odpovedať
Dorobit radsej ten byt, ale nekupovat byt na prizemi, take sa zle predavaju. Aspon sa nieco naucite o stavani. Nasetrit na pozemok, zacat stavat, alebo dat postavit firme, a byt predat. V ziadnom pripade dom pri hlavnej ceste. Stare domy mavaju zle dispozicie a uzke pozemky, a hlavne milych starostivych susedov ]-(
Odpovedať
@nikuskaericek byvala som v panelaku pol zivota, prezila som vramci rodiny rekonstrukciu 2 domov, teraz prerabame treti :-D plus mame postaveny novy dom.. Moja skusenost a pocit - uz NIKDY nechcem byvat v panelaku. :-) Samozrejme, novy dom je novy, ale ak chces dom, tak kup dom. Ja by som kludne sla znova do vsetkych tych rekonstrukcii, mam rada prerod toho stareho na nove. A je sice pravda, ze stare nikdy nebude ako to uplne nove, ale vsetky tie vyhody domu u mna prevysuju byt v panelaku na celej ciare. A ked este pises, ze ten dom je v podstate zrekonstruovany, tak nie je o com.. Ano, aj rekonstrukcia moze byt odflaknuta, ale to moze byt aj stavba noveho odflaknuta.. Ak sa velmi bojis, vezmi na obhliadku niekoho, kto sa vyzna, nech mas istotu, ze zasadne veci su ok a ak tuzis po dome, chod do toho.. Obzvlast, ak chcete mat deti, je to k nezaplateniu..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nikuskaericek ja som z opacneho brehu byvam sice uz druhy rok v dome, ale stale tuzim vratit sa do bytu (raz sa to musi podarit :-D ) dom som nikdy nechcela a stary dom mimo mesto a na hlavnej ceste uz vobec nie. kym sme byvali v byte, tak sme boli kazdy vikend v prirode - bicykel, jazera, turistika, lyze, korcule, opekacky v lese .... milion aktivit s priatelmi teraz sa bicyklujeme po "nasej" ulici, kupeme vo vlastnom bazene, stale sem volame nejakych kamaratov, lebo nie sme zvyknuty travit cas sami, co samozrejme lezie do penazi, lebo musim kupovat ovela viac potravin, cely vikend len nakladam a vykladam umyvacku ... za mna dom mimo mesto urcite nie, a aj o nejakom v centre okresneho mesta by som premyslala, ci sa oplati byvala som v 3 roznych mestach v bytoch a vsade sme mali super susedov. mozno mam byvanie v byte zidealizovane, ale fakt v tom vidim len same pozitiva. :-)
Odpovedať
@nikuskaericek dom a novy. to je moje jednoznacne riesenie. stary dom bude stale len stary. ak mate tu moznost nejake peniaze si nasetrit, este cca 3 roky pockat v byte a potom si predat byt, zobrat uver a postavit si novy dom. nikto ma nepresvedci o tom, ze stary prerobeny dom je ako novy. neni. my sme pozerali stare domy, ale nakoniec sme si postavili novy. a kto ma stary a prerobeny, tak nepoznam nikoho, kto by s tym bol spokojny. kazdy mi povie, ze stary je stary a neviete si ho prerobit na vlastny obraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@benco ale ten dom netreba prerábať, je prerobený, len starý... A pozemok sa kupuje s domom, nie osobitne, to som ešte nevidela, že kúpim dom a ešte zaplatím aj pozemok, na ktorom stojí
Odpovedať
@benco máme dom a 14 árov pozemok. Rozdiel medzi tým za čo sme predali byt a cenou za ktorý sme kúpili dom rovných 1000€. Mali sme krásny 4 izbový byt ale nikdy viacej ;-)
Odpovedať
@nikuskaericek presne tak, dom kupuješ aj s pozemkom.
Odpovedať
@benco ja tu samozrejme nechcem tvrdit že starý dom je lepší ako nový. To v žiadnom prípade. Ale niekedy sa to prosto inak nedá. Radšej budem štastná v starom dome ako neštastná v novom byte. Ja ľutujem iba to, že sme na to nenabrali odvahu skorej a doslova prežívali v tom byte. Ale samozrejme každý má iné priority v živote a predstavy. Ja jej poradím iba to, že ak cítia, že v byte nebudú štastný tak nech ho nekupujú.
Odpovedať
@mateson tak to je bez debaty, ze dom je uplne o inom ako byt. byt bol mysleny ako docasne riesenie s tym, ze bude lahsie sa ho zbavit ked to bude aktualne.
Odpovedať
@nikuskaericek prerobeny moze byt, ale pises, ze je v dobrom stave na pohlad, co nemusi vobec nic znamenat. je to stale stary dom..je to ako kupovat ojazdene auto, proste nevies co ta moze casom prekvapit.
Odpovedať
Ked to planujete na docasne byvanie, tak byt predas ovela rychlejsie,ako dom. Keby som si mala vybrat, tak tiez radsej dom, hlavne ak nie ste typicke mestske deti, ktore uprednostnuju bezstarostny zivot. Chyby sa mozu vyskytnut aj na novostavbe,aj na dome, s tym treba pocitat. Ja skor verim domu,ktory si majitela rekonstruovali pre seba,ako bytovkam, ktore sa stavaju narychlo, z najlacnejsich materialov,len aby sa vyhodne predali. Ale ten dom, ktory opisujes by som nebrala len z dovodu, ze je pri hlavnej ceste.Radsej si vyhliadnite iny, kde budete byvat bez strachu, ze ti niekto vleti kamionom do dvora a kde nebudete mat hluk a prach.
Odpovedať
@teta_z_lesa ale ved debata nie je ze ci na cely zivot alternativa bytu, alebo alternativa domu. debata - otazka zakladatelky je o tom, ze ci TERAZ kupit byt, kde par rokov pobudnu, dosetria a potom si postavia nieco podla vlastnych predstav. ALEBO kupit stary dom, bohvie s akymi problemami, pravdepodobne nevyhovujucou dispoziciou - do domu budu musiet vrazit mozno viac penazi nez by ich stalo nejaky mensi domcek, ale postaevn podla predstav,s modernuo dispoziciou a z modernych materialov.. @nikuskaericek ja si myslim ze na veci v zivote treba postupne. a hlavne ist do nejakeho "vacsieho" projektu a rizika len vtedy ked ste s tym obaja uzrozumeni, a obaja citite (intuicia) je to to to spravne. v tomto pripade to ty tak necitis s tym starym domom. a uplne ta chapem. ste mladi, este sa trosku zzijete spolu, kupte ten byt a o par rokov, aj si utrasiete predstavy ako spolu chcete byvat, fungovat, v akych priestoroch, kolko deti - dosetrite zatial peniaze a potom si postavite mensi moderny rodinny dom. ak vezmete ten dom, ktory je teraz v ponuke, fakt nemozes vediet co tam vybehne, ake problemy budu. ak aj predavajuci o nich vie, nebude vam ich vsetky vesat na nos a znizovat tym sance na predaj a pozadovanu sumu. a ked tie problemy na dome pridu, tak aby ste neskoncili tak, ze aj o 10-20 tisic preplatite sumu, ktoru by vas stalo nieco nove. tu na fore je dost odstrasujucich pripadov... velke veci by sa v zivote nemali sit horucou ihlou....
Odpovedať
Profilova fotka
@nikuskaericek indície na kúpu sú dobré, npredávajú zdedený dom navyša alebo na kšeft, ale tlačí ich odchod. Lokalita je dobrá, nie je to hlavná cesta v párnici, kde chodia všetky kamiony do Poľska, ale tichá lokalita. pozrite si spotrebu plynu za rok, ak sa pohybuje okolo 1500m3, je to dobré. Porovnajte si dorobenie bytu, ale reálne, za menej ako 20tis.€ ho asi nedokončíte. A susedia tam budú neskôr. Dovtedy budet kúriť aj za nich. Nemáte vyriešenú základnú otázku, kto ten dom (byt) kúpi, spoločný sex (slušnejšie by bolo napísať život) nie je spoločný majetok.
Odpovedať
@anairda No otazne je ako sa da dosetrit s hypotekou na krku a ci je vyhodnejsie dosetrovat v byte alebo dome. Pise ze byt je novy tak tam budu asi energie podobne ako v tom dome, no vacsinou clovek plati v byte viac. Pokial by vylozene chceli nieco nove podla seba tak je uplne jedno kde na to budu setrit. Keby v dome nechcu ostavat nic tam prerabat nemusia. @nikuskaericek hlavne pred kupou akejkolvek nehnutelnosti vezmite zo sebou niekoho kto sa v tom vyzna na posudenie stavu.
Odpovedať
Profilova fotka
1.dom je dom 2.ked pridu deti, tak prijem klesne, nielen koli tomu, ze ostanes s nimi pravdepodobne doma, ale bude treba zivit aj dalsiu osobu/osoby 3.ak vam niekto povie, ze dom je dobre urobeny, a je tam moznost pristavby koli detom, tak si treba prepocitat, kolko vas vyjde cca prestavba. 4. pri prestavbe sa vzdy nieco najde, aj ked na zaciatku si poviete, ze to bude iba kupelna a vymena linky. mozno zistite, ze treba koli kupelni prerobit vodovod, v horsom priapde rozburat polku domu. 5.ako davno bola robena elektrina - vyhovuje vam sucastne rozmiestnenie zasuviek, ma kupelna prudovy chranic (teraz je to uz norma, niekedy nebyvala). Budete chciet prepatovu ochranu ak tam teraz nie je? to su vsetko veci, ktore mozu navysit obycajnu prerabku kupelne. Nehovoriac o tom, ze pri posune odpadu koli wc sa rozbija podlaha, kde mozete objavit tiez vselico. Ako je rieseny privod elektriny k domu? vzduchom alebo je uz zakopana v zemi? Elektromer je na hranici pozemku? Ak nie, tak pri prerabke elektriny v kupelni vam asi povedia, ze ked uz nieco robite v kupelni ( alebo pristavbe do buducnosti) je treba urobit aj dalsie veci lebo teraz su normy, ktore vyzaduju vsetko, co vam povedali. Aj pri vymene kuchynskej linky si mozete rozmysliet, ze chcete umyvacku, viac zasuviek pri linke, posunut vodu, odpad,....to su tiez naklady 6.neviem, ci si chcete brat hypo na byt, aku velku, aky mate prijem. Vy si musite zvazit, ci budete mat v pripade kupy bytu moznost sporit na pozemok, hlavne, ak budes na materskej. 7. aj pri dokoncovani bytu mozete najst nedostatky, ktore budete musiet odstranit, takze tiez mozu vzniknut dalsie naklady 8.neviete, kto sa neskor pristahuje a potom si mozete buchat hlavu o stenu od nervov. V dome sice tiez neviete, kto kupi susedny dom v buducnosti a ci tam nebude chovat prasce alebo sliepky pod vasimi oknami do spalne. Riadne sa poobzerajte po okoli, navstivte ho v roznych usekoch dna aj noci. Je toho naozaj vela, co treba zobrat do uvahy a mozeme len napisat nieco zo skusenosti, ale vyslovene povedat, ze kupte dom alebo kupte byt, to asi nepovie nik
Odpovedať
@teta_z_lesa no ale to je to, ze neda sa vediet ci nieco v tom dome nevyplave ;-) plus zakladatelna pisala, ze kupelnu, kuchynu musia prerobit. cize, urcite s domom budu vacsie vydavky nez s bytom. suhlasim s tym ze v pripade domceka je ihned moznost uzivat si dvor, zahradku... to su velke vyhody. mozno keby mali uz 2 deti, tak sa priklonim viac k domu. ale su mladi, a myslim ze radsej pockat a postavit dom podla predstav - ved asi by islo o dom na cely zivot :-) ak na byt este mozu mat aj dobru cenu, cize predaj o par rokov by bol perspektivne ziskovejsi, tak to je dalsi argument.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?