Kupa domu a pozemok pred patriaci niekomu inemu

Zdravim, chcel by som vas poprosit o nazor-radu, mame kupovat starsi rodinny dom, je spraveny novy geometricky plan na pozemok, vlastne je uz skoro vybavene buduci tyzden mame podpisat zmluvy a vcera som sa dozvedel ze pred vstupom do domu pred branou cela cast co je priblizne 15m2 je vo vlastnictve SPF a este jednej osoby. Pride mi dost nefer od realitky aj majitelov ze takuto vec zatajili a teraz sme s manzelkou na vazkach ci do toho vlastne ist alebo to takto naposlednu chvilu kvoli tomuto nehat tak. Lebo to by sme vlastne chodili do domu z obecnej cesty cez kusok cudzieho pozemku, potrebovali by sme tam spravitt novu vodovodnu pripojku aj elektricku a predpokladam ze na to by bol potrebny suhlas toho vlastnika pred domom.. Riesil niekto nieco podobne? Ist do toho ci radsej usetrit nervy a nechat to tak, dakujem za kazdy nazor a radu...
Odpovedať
Profilova fotka
Najskor vsetko poriadne zisti. Uz predavajuci, by mal mat nehnutelnost a vsetko k nej prisluchajuce vysporiadane. Co vam na to realitak a predavajuci povedali?
Odpovedať
@tacio do kazdeho domu sa ide cez pozemok niekoho ineho
Odpovedať
No zatial nic, realitak je momentalne na dovolenke a na predavajuceho nemam kontakt kedze to riesime s realitakom, mohlo to tam doteraz v pohode fungovat len nikde nie je zarucene ze ked to kupime tak zrazu nenastane nejaky problem a niekto nebude chciet na tom kusku este riadne zarobit.. uz samotny dom je v podstate dost predrazeny ale vyhovuje nam poloha, pozemok aj dospozicia domu tak reku ked je aj drahsi bereme ale toto ma dost odradza od kupy...
Odpovedať
@sysell prave na tejto ulici je to tak ze vsetky ostatne domy maju ten kusok pozemku pred domami na svoje mena a tento jediny to tak nema, ide mi aj o to ze ako riesit potom tie pripojky ked to tam bude treba rozkopat..
Odpovedať
@tacio SPF je zrejme spravca toho jedneho cloveka. pozri na LV,datum narodenia toho cloveka. SPF odpreda ten kusok,ak uz budes vlastnikom domu,s tymto nerobia problemy. Ak si chces byt na istom obvolaj SPF v okresnom meste a daju ti dalsie instrukcie.
Odpovedať
Lepšie ak je to SPF, horšie ak je to súkromná osoba. Takže zistiť, či to nebude problém odkúpiť od SPF, možno vás odkážu na nájdenie dedičov, prededenie a kúpu od súkromnej osoby, tak do toho by som nešiel. Stačí 1m a už máš neskutočné problémy a tá osoba s tým najmenším podielom buď chce neúmerne veľa, alebo to nechce vôbec predať.
Odpovedať
Je to spf a este jedna osoba, kazdy ma 1/2, ale vobec nemam naladu a chut nieco taketo riesit, este som zvedavy co k tomu povie realitak.. hlavne nechapem ako nemozu takuto vec povedat hned pri prvej obhliadke a nie ze sa to clovek musi sam dozvediet..
Odpovedať
Mozno by som to spravila tak ze by som realitaakovi povedala ze nech tie pozemky doriesi sucastny majitel popripade ten realitak, ved on vam nepodal presne info. Okolo toho je dost vybavovaciek a to je na nervy. Drzte sa
Odpovedať
@tacio - takých realít máš v ponuke veľa - nevysporiadaná prístupová cesta a stačí 1m a si v .... Majiteľ povie, však sme tu bývali 40 rokov, ale dnes už bez súhlasu nevybavíš nič, ak chceš siete, tak úrad bude trvať na ťarche, mne SPF nechcel ani predať a ani zriadiť vecné bremeno. A ak to bude v konečnom dôsledku súkromník, tak koniec, ten ťa bude vydierať - m8 dom, ale nemá nemá prístup, bez nás si ani neškrtne. Taká je realita dnešnej doby. Chce to veľa vybavovania s neistým výsledkom. Spf si vás bude prehadzovať na kataster - zistite to, SÚ bude zaujímať len súhlas a bremená, ochota 0. Realiťák sa ťa bude snažiť uchlácholiť, to je nič, všetko sa dá, žiadny problém ... on to vybavovať nebude, dostane províziu a pre neho zhasla fajka, ostatné ho nezaujíma, len aby predal.
Odpovedať
počkala by som na to ako sa k tomu postaví realitka a predávajúci, či povedia, že o tom nevedeli alebo čo ale v každom prípade by som ešte nič nepodpisovala keby som nevedela ako sa to dorieši. čo keď vám bude ten majiteľ pozemku robiť problémy
Odpovedať
Profilova fotka
mam kamarata, co obdobne rieseny pozemok. dom jeho a dvor v spoluvlastnictve. si tam nemoze zasadit ani strom a sused mu tam furt chodi. taha to po sudoch uz 10 rokov. ja by som to nekupoval, pokial si to realitka sama neda do kopy. alebo hladaj dalej.
Odpovedať
@tacio Áno, riešili sme takú situáciu. My sme vytvorili na poli 11 nových parciel s tým, že sme vybudovali novú ulicu s komplet inž. sieťami. Problém bol ten, že medzi tou našou cestou a obecnou cestou bol pás pozemku patriaci SPF o šírke cca 1 m a dĺžke cca 70 metrov. Bolo to v podstate pozdĺž obecnej cesty. Takže ak sme chceli z obecnej cesty chodiť na našu cestu, museli sme prejsť cez ten úzky pás cudzieho pozemku. Stavebný úrad nám dal v stavebnom povolení podmienku, že do kolaudácie cesty musíme majetkovo vysporiadať ten pozemok. Tak sa oslovil SPF, ktorý priamo povedal, že právo prechodu neposkytne, že to musíme odkúpiť. Podala sa žiadosť a čakalo sa. Celé to trvalo asi 3 či 4 roky. Minulý mesiac konečne kataster prepísal ten kúsok na nás a konečne môžeme skolaudovať cestu. Ak to odkúpiš, môžeš očakávať, že akékoľvek stavebné povolenie stav. úrad podmieni vysporiadaním toho kúska pozemku - teda budeš musieť odkúpiť. Keby to mal iba SPF, tak by to síce bolo na niekoľko rokov, ale išlo by to odkúpiť. Keďže je tam ešte jeden vlastník, bude to väčší problém. Otázne je, kto to je, či existuje (žije), či je známy jeho pobyt. Skús zistiť, či ho vieš skontaktovať. Ak áno, stále je otázne, ako sa zachová. SPF má jasné pravidlá, ten ťa vydierať nebude, odpredá ti za obvyklú cenu. Ale ten majiteľ môže pýtať za tú jeho polovicu nehorázne peniaze. Na druhej strane tebe by stačilo, keby si bol aspoň spolumajiteľom. Tým pádom môžeš ten pozemok používať. Takže na to, aby si vedel užívať dom, prechádzať cez pozemok ti stačí odkúpiť iba od SPF. Akonáhle ale budeš potrebovať niečo stavať (napr. prípojku) na tom malom kúsku, budeš potrebovať súhlas aj druhého spoluvlastníka. Na stavanie na tvojom pozemku jeho súhlas nepotrebuješ. Takže nie je to ani čierne ani biele. S kúpou domu je isté riziko vyplývajúce z toho malého pozemku, ale je to riešiteľné. Neisté zostane správanie toho 2. vlastníka. Ak by si trval na tom, aby predávajúci si najprv vyriešil ten kúsok s SPF, tak to nekúpiš. Odkup bude trvať roky a dovtedy pozemok predajú inému, kto pôjde do toho rizika. Rozhodnúť sa musíš ty - či ten dom stojí za to ísť do toho rizika, že ešte pár rokov budeš riešiť odkup od SPF a budeš mať s tým nejaké náklady, alebo budeš hľadať iný dom bez rizika. Ale taký dnes asi nenájdeš.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Velmi vam vsetkym dakujem, uvidim este ako sa k tomu postavia predavajuci, ale zatial to vyzera tak ze do toho nepojdeme, nejedna sa o par eurove veci a potom riesit par rokov problemy to mi za to nestoji, este raz vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@tacio robis velmi dobre :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?