Kotol na tuhe palivo

Dobrý deň, bol u mňa kurenar povedal mi , že rozvod bude zlý alebo cerpadlo slabé prikladám foto . Kotol je 45 kw vykujeme poschodový dom do 4 metrovej výšky. Co by ste vy zmenili ? Mam rozdeľovax ktorého idú 20x2 plastohlinik a ešte do prívodu k radiatoru dal 16x2 pl. Takže neviem kde je problém stále. Samotný kotol som vytlačil na 100 stupňov bez čerpadlá a zavretý ventil na vývod do rozdelovaca a som ho vytlačil na 100 za.15 min ako náhle otvoril ventil a zapol cerpadlo klesol na 40 stupňov a bol na 100 stupňov je to možné ?
Odpovedať
1
2
Začni tým, že čerpadlo prepneš na I. stupeň z III. - teplej vode bude trošku dlhšie trvať, kým sa dostane do radiátorov, ale kotol nedostane taký teplotný šok, keď ho (hlavne pri zakurovaní) schladí voda z vratného potrubia, z domu. Druhá vec by bola, že niekto odborne znalý ti za kotlom urobí krátky okruh, kedy sa časť teplej vody z výstupu kotla vráti hneď naspäť a tým sa zabráni tomu hore spomínanému teplotnému šoku kotla. Kotol sa ti poďakuje... S tie malé priemery potrubí - s tým už asi veľa nenarobíš...
Odpovedať
Teda ja nie som kúrenár a tiež som si myslel že to máš zapojené zle. Chcelo by to od kotla všetko až ku radiátorom vyhádzať a urobiť nanovo a poriadne. A nemyslím si, že je problém v tom (alebo len v tom), že je slabé čerpadlo. Ak by si mal týmí plasthliníkovými rúrkami napojený každý radiátor zvlášť, tak by ti to možno kúrilo. Keď máš napojených povedzme 3 a viac radiátorov na jednu 20x2 rúrku tak to je zle. Plus máš zle zapojený kotol, mal by mať zapojenie také, aby strážilo teplotu spiatočky do kotla nad povedzme 55° a ešte asi dochladzovací okruh (na ten ale neviem či tento kotol má predprípravu). Plus by to chcelo nejakú reguláciu. Toto čo tam máš vyzerá akoby sklepal Bear Grylls. Je síce odborníkom na prežitie ale kúrenár to nieje.
Odpovedať
@dedo758 zdravím ako myslíte ten krátky okruh za kotlom ? To je dôvod toho ze teplota v kotli nevystupi?
Odpovedať
@toky1 @toky1 zdravím vetvy sú rozdelené, ako radiatory kúria keď je kotol na 60 stupňov tak aj radiatory sú teple fajne tak vykuria . Predtým mi to kúrilo normálne
Odpovedať
@toky1 @dedo758 ešte na kotli keď ste si všimli mam skoro 4 bary tlak to je správne? Ze vraj pri 4 metrovej výške kde tlači cerpadlo je potrebné 4 bary ?
Odpovedať
@marosko121 Štyri bary, čiže 400 kPa, je pre 12-poschodový panelák (40 metrov výškového tĺpca vody). V tvojom prípade tam stačí 0,6 - 1 bar, aby to fungovalo...
Odpovedať
Zas ďalšia (tretia?) tá istá téma, zas nová, nie, on nemôže pokračovať v pôvodnej a stále to isté. Zas 4 bary natlakované? Gratulujem, dobrý test koľko kotol vydrží. Zle urobené, mokré drevo a o tom, že by si zavolal kúrenára nechce počuť.
Odpovedať
@dedo758 Už ste pre tohto pána obetovali svoj čas tu: https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... Komu niet vzájomnej rady, tomu niet hospodárskej pomoci. Nech žije RVHP.
Odpovedať
@frantisekca bol tu chcem vedieť aj ony názor na začiatku som písal xo povedal kurenar
Odpovedať
@dedo758 ďakujem teda vypustim z radiatoru vodu a klesne tlak ? Dal som cerpadlo na 1 . Stupeň mam to nechať tak ?
Odpovedať
@marosko121 Odo mňa k tejto téme už asi posledné - Po vykurovacej sezóne celú kotolňu rozobrať a vypratať, rozvody, ktoré sa dajú schovať do stien zaomietať (voda, elektrika...), spraviť podlahy, omietky, komín - nech tá kotolňa vyzerá, aj keď to nie je izba, v ktorej sa zdržuješ každý deň. Dovtedy sa pozri v tvojom okolí po niekom, kto sa danej problematike rozumie a s existujúcim kotlom navrhne fungujúce riešenie. A nakoniec si to daj urobiť človeku, ktorý danej problematike rozumie natoľko, že dokáže nájsť po projektantovi chybu alebo nezrovnalosť a prediskutuje ju s ním a nájde riešenie prípadného problému, nezrovnalosti. PS - Ani zníženie tlaku zo 4 na 0,8 baru nie je úplne jednoduché. Lebo ak si niekto myslí, že to je len otvorenie vypúšťacieho ventila a odpustenie pár litrov vody, tak je na omyle. @blacksr Ja viem... 🙂
Odpovedať
@marosko121 preboha to tlačíš 45 kW kotlom dve 20 pexové hadice???? To vážne???
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robo28w prečo áno foto je tam
Odpovedať
@marosko121 A tie pexové hadice más dopojené kde???
Odpovedať
@robo28w od rozdelovaca idú ku radiatorom, sú rozdelené na 2 vetvy na poschodí ľavá a práve strana. A prízemie tak isto ľavá a práva strava domu .
Odpovedať
@marosko121 OK takže ak som dobre pochopil máš rozdeľovač dopojený 20 hadicou od kotla po rozdelovač. Radiatpri sú ako dopojené rurka 16 ???
Odpovedať
@robo28w nie od kotla ide 2 colovy rozdeľovac a odtiaľ idú 20 pexova rúra a do radiátora ide 16 cka
Odpovedať
@marosko121 To tie dve 2" Téčka nazývaš rozdeľovač? Odtiaľ ti ide 20 pex ktorá má na sebe napojene radiátory 16 hadicou. Kolko máš radiátorov???na jednu 20 hadicu??
Odpovedať
@robo28w toto mam ako rozdeľovax na poschodí mam dva vetvy jedna vetva teda 20 ka pex 5 radiatorov , druhá vetva 4 radiatory a na prízemí tiež dva vetvy ale 1.vetva 1 radiator a 2.vetva 2 radiatory všetko ide na 20 rúru len je to rozdelené na vetvy.
Odpovedať
Kúp suché drevo. Keďže kúriš mokrým tak to potom tak vyzerá. Je ťažké pochopiť, že sa kúri suchým drevom, lebo mokré nechce horieť a nemá výhrevnosť? To už vedia aj malé deti v osadách.
Odpovedať
@frantisekca ja kurim suchým drevom dubovym
Odpovedať
Minule si písal, že suché není. Za týždeň vyschlo?
Odpovedať
@frantisekca mal som dva fury dreva polosuché a 1 furu dubového takže tak ale kotol ide fičí ale niekde musí byť chyba ze teplota nevystupuje ťažko na 60 stupňov pričom keď samotný kotol kurim bez čerpadlá a zavretý rozvod vody výstup teda tak ho za 15.min vykurim na 100 stupňov ako náhle pustím rozvod teplota klesne na 40 stupňov zo 100
Odpovedať
@marosko121 Toto ti nebude nikdy dobre fungovať .máš veľmi veľký výkon ,ale tenké trubky ktoré ho nestíhajú odoberat.Cele prerobiť, dať cez akumulačnú nádobu. Ak ti to robil kúrenár tak ten nemá ani páru ako to má fungovať. Porovnanie, ako keby si dal do fabie motor z lietadla a šiel na spotrebu. Jednoducho tvoj systém nevie preniesť výkon kotla do radiátorov nakoľko tam más tenké trubky s nízkym prietokom vody. Ten nedosiahneš ani silnejším čerpadlom. Ešte aj každé koleno, T -cko ti ten prietok brzdí.
Odpovedať
@robo28w okey a co teplo na kotli prečo neviem vykúrit na 70 stupňov aspoň a nech to drží ale oheň za hod zhasina a teplota ide dolu na 40 stupňov nechápem tomuto
Odpovedať
O @robo28w sedim tu v kotolni a už 20 min čakám kedy vystúpi 10 stupňový rozdiel na kotli bolo 45 stupňov a čakám 20 min a je len 58 stupňov ani nie 60 stupňov toto mi nejde do hlavy
Odpovedať
@marosko121 Problem bude asi vtom, ze ty nemozes odvadzat 80 stupnovu vodu prec stym ze do kotla pojde priamo spiatocka povedzme 20 stupnova... ty to akokeby stale podchadzujes a ohen nema sancu horiet v takych podmienkach.
Odpovedať
@sp4jo takže nejaké riešenie ale spiatocka je skoro rovnako tepla ako aj prívod do radiatorov není v nich rozdiel
Odpovedať
@sp4jo práve som bol chytiť prívod do radiátora rúru a spiatočku takže je tam rozdiel možno 5 až.10 stupňov
Odpovedať
@marosko121 Vplyv na teplotu môže mat použité palivo ,ťah komínu, cirkulácia vody
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?