Kolko platite za energie v zrekonstruovanom starom dome

Ahojte strechari,prosim o radu tych ktory rekonstruovali stary dom od r.1930-70 kolko platite za elektrinu a plyn?a cim kurite? Chcem vediet ci po kompletnej rekonstrukcii by bol stary dom na tom energeticky tak dobre ako novostavba. Dakujem za nazor
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@miskacool určite sa to dá riešiť tak, aby dosiahol parametre nového domu, treba dobrý projekt a dodržať technológie. Je to náročnejšie ale ak dom nie je veľmi znehodnotený tak náklady na prevádzku aj prerobenie sa dajú porovnať s novým domom.
Odpovedať
@jan45 dakujem,ak budeme mat uz konkretny dom vybrany tak sa na Vas urcite este obratim,ak teda mozem. :)
Odpovedať
@miskacool My máme zrekonštruovaný starý dom z roku cca 1955, náklady na plyn mesačne 100€, elektrina 20€, úžitkovú vodu čerpáme zo studne takže to je zadarmo a kanalizácia 60€ ročne. Ešte sa chystáme zatepliť fasádu.
Odpovedať
@moggie_1 dakujem,na to ze este nemate zateplene tak myslim ze super platite,tak akurat. Napis prosim este ked zateplite,ak si spomenies. Dakujem @jan45 a ake su tie specialne technologie?aj projekt na prestavbu by ste odporucili riesit s architektom? A ako vuzera neznehodnoteny stary dom?dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool Klasicka 2 poschodova kocka z cca 1975. 190m2 plochy, Plastove okna, stary 15rocny plynovy kotol cca 25 kw, stare liatinove radiatory (4 osoby v domacnosti) zaloha za vykurovanie a ohrev teplej vody u predchadzajuceho majitela 145 E mesacne (a nedoplatky po vyuctovani). Po mojej rekonstrukcii - (2 osoby v domacnosti) 16 cm EPS, nove predimenzovane radiatory, novy kondenzacny kotol zalohy som si nechal take iste a prisiel mi 850 E preplatok, znizena zalohova platba od SPP na 65 E. Elektricka energia (osvetlenie, cerpadlo na vodu zo studne) Povodny stav 65 E pre 4 osoby Vymenil som vsade LED, byvame 2ja zaloha cca 45 E
Odpovedať
@bopcox super :) tak uz sa nebojim stareho domu a rekonstrukcie :) dakukem za nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool U mna je to ale trochu skreslene kedze byvame 2ja. Urcite sa da dosiahnut dobry energeticky vysledok aj pri rekonstrukcii, najviac sa treba sustredit na znizenie uniku tepla v tomto poradi 1. Strecha, 2. Okna, 3. Fasada. Idealne ked sa robi uplna rekonstrukcia napr. aj podlah, treba zvazit aj ich izolaciu.
Odpovedať
@bopcox tiez si myslim,ze ked uz rekonstruovat tak komplet aby sa to vyrovnalo novostavbe. Tu u nas nie je idealny pozemok na stavanie (podla mm. Ja by som aj urobila kompromis s pozemkom..) ttakze ked on chce stary dom,tak jedine zatakychto podmienok... A potom sa s cenou vysplhame na uroven nadstandartej novostavbe a bude jest suche rozky haha. Kolko si dal za rekonstrukciu?
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool ak planujete komplet rekonstrukciu, zalezi od toho co vsetko, no velakrat to stoji viac ako novostavba. zalezi aj od dispozicie domu, ci vyhovuje (burat nosne priecky sa neda) Ja som dal do rekonstrukcie (izolacia, fasada, kotol, radiatory a drobnosti okolo cca 17 000 E) Nemusel som menit okna, ani podlahy, iba vymalovat (svojpomocne) ani nic burat, prestavovat, dokonca ani strechu nie. Co vsetko musite/chcete rekonstruovat ?
Odpovedať
@bopcox a zlozenie steny zvnutra na to nema vplyv? Myslim ze ci treba vsetko vnutri obuchat a nahodit nove omietky ci jak sa to vola :)
Odpovedať
@bopcox eate sme vo faze planovania,nakolko nemame predany byt v ktorom teraz byvame,zatial sa len rozhodujeme co potom... Ako som uz pisala,mne sa paci pozemok a na nom by spm chcela drevodom,mm sa ppzempk nepaci lrbo je maly. Uz sme boli pozriet 3 domy. Ale vybrany este nemame. Musime pozerat sj na financie,ze za dom+rekons.nemozeme dat viacako cca 70tis.a dalsia vec aj tie energie...aby sa to vyrovnalo novostavbe.. Tu idu domy okolo 40tis.
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool Dolezite je, ci bola realizovana horizontalna izolacia mezdi zakladmi a prieckami/murmy, ak dom poznate dlhsie (napr. po rodicoch/svokrovcoch) a je suchy, nemusite to riesit.... co treba obuchat, zisti kazdy zrucny chlap :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bopcox ak nema to co pises,tak treba dom podrezat? Nie,ked budeme dom kupovat tak po cudzich...este jeden zvazujeme,je na nom nova strecha a okna a obuchane steny ( byv.majitel zacal rekons.ale ako zacal tak aj skoncil) a teraz problem tohovdomu- ked zhodil staru strechu tak az za cca 3-6mes dal novu,takze tam vsetko zmoklo. Myslis ze sa to uz vysusilo? Cisto teoreticky...
Odpovedať
@miskacool je to v realitke uz cca 5 rokov,mozno menej.
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool ak sa nieco nepredalo 5 rokov, je to velmi podozrive... zavolajte si neakeho odbornika, nejde o kupu telefonu ale domu...
Odpovedať
@bopcox prosim ta, kedy si rekonstruoval? My chceme zateplit dom rodicov (tiez kocka z 80tich rokov). Strechu a okna uz maju. Teraz chceme to zateplenie a vymenu kurenia (kotol aj radiatory) ale ked sme si davali robit cenove ponuky vychadzalo nam to o dost viac. To by bolo super, keby sme sa dostali na cca tych 17tis ako ty pises ;) Dal by si mi pls typ na firmy co ti zateplovali a robili kurenie? Teda ak si spokojny s tym ako ti to vsetko porobili ;) Kludne aj do spravy :) Vopred dakujeem! :-)
Odpovedať
@bopcox neviem si predstaviť čo by sme 2 robili v takej ploche tak skrývačku či naháňačku a pre koho to vykurovať
Odpovedať
Komunisticka kocka 50-te roky, zateplenie povaly 18cm fukana izolacia (cca 900€), nove okná 3sklo/pasky, nove pl. dvere (cca 1200€), nove podlahy 3vrstvové, z toho 10cm styrenbeton (komplet cca 1000€), nove kúrenie radiátory, nový k. kotol (cca 1600€), nový vodovod+120L elektro bojler (cca 200€), bez zateplenia stien, všetko okrem povaly a komína sám D. I. Y. práce. INKASO 162€ : - VSE zálohy 2014 - 617.10€/rok, preplatok 41.03€, platba 2015 - 54.10€/mes. - RWE GAS zálohy 2014 - 700€/rok, preplatok 323.20€, platba 2015 - 69.00€/mes. - VVS zálohy 2014 - 253.88€/rok, preplatok 1.13€, platba 2015 - 23.51€/mes. - Internet 10.29€/mes. - Satelit 5$/mes. ROČNE : - Daň dom / pozemok 72.89€/rok - Daň pes 10€/rok - Poistenie 54.43€/rok - Odvoz smetí 72.27€/rok Bývanie v 3i byte nás pri odchode pred 3 rokmi stálo 230€/mes. Dnes predpokladám by už stálo niečo viac. Plyn. kotol je pripravený na zapojenie k bojleru, zatiaľ nespustené ohrev vody plynom. Budúci rok plánujem zateplenie obvodových stien 10-15(?) cm, stropu pivnice 5cm.
Odpovedať
Profilova fotka
Kompletne sme zrekonštruovali dom z roku 1937. Ak vravím kompletne - myslím kompletne. Murivo bolo zdravé - tehlové, strecha (ako jediný prvok) nová - 8-ročná. Dispozične a architektonicky - SKVOST medzivojnovej vidieckej architektúry. Obúchali sme steny znútra i zvonku, vykopali sme zeminu spod podláh do hĺbky 30 - 40 cm. Podlahy sme potom urobili takmer ako pri novostavbe, obvodový plášť sme zateplili systémom Baumit Open - 18 cm. Podhľady sme zateplili ako pri novostavbe. Okná majú 3-sklo. Kúrenie sme dali elektrické podlahové. Celý dom šlape na elektrinu napriek tomu, že na hranici pozemku sme mali pripravenú plynovú prípojku. Do centrálneho obývacieho priestoru sme dali aj rekuperáciu. A ako záložný - alternatívny zdroj sme dali malú piecku, v ktorej zatiaľ pálime drevo z búračky. Nebývame trvalo (zatiaľ) - takže presnú cifru tu neviem (zatiaľ) zabiť. Nasťahuje sa sem mamina trvalo až na jar. Ale v obci, kde som toto zrealizoval, takto zateplený dom nie je - vrátane novostavieb. Takže určite budeme mať nižšie náklady ako tí, čo stavali nové domy. Za týmto domčekom však ešte pristavujeme ďalší nízkoenergetický - a ten bude mať určite ešte lepšie parametre, ale nebude mať toho "genia loci", ako ten starší z roku 1937.
Odpovedať
@kanvor :-D :-D :-D satelit 5$ toto pobavilo(tiež D.I.Y riešenie z ruska) :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
podlhovastý dom z roku 1952, komplet rekonštrukcia - izolácia podláh, fasády (15cm), strecha (33cm), dvojsklá. Vykurovanie plynom, kondenzačný kotol, podlahovka + radiátory. Obytná plocha 180m2. zálohové platby: plyn (teplo, TUV, varenie) 55€, elektrina 45€. BTW, jedna z najchladnejších oblastí na SK ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Je to jednoduche: Obyvacka, Kuchyna, Kupelna dole, Technicka miestnost, Kupelna hore, Spalna, 2 Hostovky, Pokrova herna s barom :-D bola to vyhodna kupa, inak by som take velke nechcel...
Odpovedať
Profilova fotka
@zzzzuzka Minuly rok som rekonstruoval, cca 10 tisic E zateplenie s fasadou (220 m2) cca 4000 E rekonstrukcia kurenia cca 2800 E ostane napr. nova vrtana studna, vymena vchodovych dveri, terasa + kopec drobnosti kazda rekonstrukcia je ina a takisto aj cena
Odpovedať
@bopcox dakujem za blizsie info ;) my mame vacsiu kocku 340m2, ale aj tak nam ceny zacinali 17tis LEN za zateplenie, a to je teda dooost :( A pls ak ti to nerobi problem, das foto vasej prerobenej kocky? Len tak pre inspiraciu ;)
Odpovedať
@kanvor @leonardom @sgt Dakujem Vam za odppvede :)
Odpovedať
Profilova fotka
Mame komplet rekonštrukciu a nadstavbu klasickeho štvorca zo 60tych rokov. Kúrime drevom - 600€ vydržalo už 2 zimy a ešte sme neminuli všetko. El.mesacne 100€ tento rok bude hádam preplatok. plyn nemáme. Vodu platila vlani svokra za nás a nepamätám si koľko to bolo. Ostatne hlúposti ako satelit a internet nebudem písať. To nezávisí od rekonštrukcie. :)
Odpovedať
Nezateplena kocka s pristavbou 140€ mesacne a voda polrocne 60-80 m3
Odpovedať
@bopcox možem sa opýtat? ako sa rieši zateplenie podlah ak je pod častou domu aj pivnica??? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@vladka201078 zial tu som neriesil. V podstate su 2 moznosti, zateplit strop od pivnice a druha je izolacia samotnej podlahy. Ide o to, ake je momentalne zlozenie podlahy a kolko priestoru, resp. vysky mas k dispozicii na zateplenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ak budeš mať dobre zaizolovaný dom, tak nie je dôvod aby si mal vysoké účty za energie. My sme zatepľovali celý dom a potom sme hľadali ešte ďalšie možnosti kde ušetriť, tak sme nasledujúceho roka prešli k alternatívnej slovakia energy, kde k ďalšej úspore na energiách došlo. Ale keby som mal znova premýšľať nad rekonštrukciou, začal by som tým, že prejdem k lacnejšiemu dodávateľovi a potom by som začal s rekonštrukciou, pretože tá zmena ma nevyšla ani na cent, ale za to rekonštrukcia sa dostala na niekoľko tisíc eur. ..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?