Klenutá pivnica

mam na pozemku klasickú klenutú pivnicu, poloutopenú v zemi a zvrchu je zemina, čo by sa stalo keby som nadzemnú časť pivnice odkryla, odkopala, Máto niake úskalia?
Odpovedať
Profilova fotka
@skoricaxx nemusí sa stať nič, keď ju stavali, nebola zasypaná. Ale stabilitu klenby udržuje zásyp, klenba neprenáša ohyb, len tlak, takže nemôže ostať trvalo odokrytá.
Odpovedať
Profilova fotka
@skoricaxx Podľa mňa by sa stalo to, že pivnica by po odkopaní stratila tepelno - izolačné vlastnosti. :-)
Odpovedať
@jan45 no bola pravdepodobne zakopana od začiatku, bo to bol sklep na víno...... No pri novom dome by mi sekla viac odkopaná služiaca na posedenie so známima, ako kopec hliny ..........Samozrejme je mi jasne že funkcia mokreho sklepu sa stratí ...
Odpovedať
Profilova fotka
@skoricaxx znovu:: keď ju stavali, urobili bednenie z ramenátov a pložili kameň alebo tehlu a zaliali maltou, zasypali a potom odstránili bednenie. Keď odstránite násyp ona ostane stáť, ale stačí aby zm§kla niektorá časť okolo, dôjde k posunu a klenba sa zrúti. Nemusí to byť také rýchle ako píšem, ale nemôžem to popisovať detailne.Videl som klenby, aj spadnuté, aj padajúce pred očami.
Odpovedať
no tak toto je to co som počuť nechcela, a obavala som sa toho... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@skoricaxx Robí sa to tak, že sa klenba očistí, vystrieka Wapkou, zabetonuje. Do betonu sa môže vložiť kari rohož. Je dobré, ak sú v klenbe trny, ktorá sa spoja s betónom. betóbn s výstužou preberie aj ostatné namáhaia a klenba plní len estetickú funkciu.Ak je kvalitný betón (torkret, cementová malta) stačí pár cm
Odpovedať
@jan45 dakujem za informácie, určite poslúžia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?