Kedy musi is elektromer na plot

Dobry den, riesim dilemu, idem menit strechu, ktoru mi vsetci odporucaju nechat v povodnom tvare(zbytocne vysoka procom to nie je obytne podkrovie) kvoli nutnosti projektu a novej pripojke na elektrinu, ktora je teraz tahana vzduchom, kabel upevneny na jeden z tramov. Budem menit aj elektrinu a tam mi zase 2/3 elektrikarov hovori, ze hodiny aj tak musia ist von lebo nova elektrika. Neprejde reviziou. Tak teraz neviem... Budem menit asi celu elektriku, vraj nie je dobre napajat nove veci na stare rozvody. Mozu hodiny ostat v dome, ak vymenim celu elektriku (okrem privodneho kabla) alebo musia ist von na plot?
Odpovedať
@mart445 na plot, ak to nebudeš robiť načierno.
Odpovedať
@mart445 Tiež ideme s elektrikou na plot, dávame betónový stĺp na pozemok a elektro skriňu na úroveň plotu. Elektrikár by to ani inak nechcel zapojiť, a ak nájdeš takého, tak ti asi nedá revíznu správu, lebo je to mimo predpisov. Budeš mať problém s kolaudáciou a keď dom poistíš, tak zistíš, že v prípade uplatnenia nároku za poistku sa ti vysmejú, bo si mal na hovno urobenú elektriku.
Odpovedať
to nieje o revizii ale o tom ze to tak vyzaduju dodavatelia kvoli odpisu ...
Odpovedať
ide o rekonstrukciu, cize pripojka uz je. To ze nie je podla sucasnych normiem je jasne, ale dodavatel ma nemoze za sucasnej situacie tlacit robit novu pripojku a dat hodiny na plot, otazka je, ci ked vnutorne rozvody za hodinami zmenim musim dat hodiny von. Hodin, ani privodneho kabla sa neplanujem chytat.
Odpovedať
@ladislav_rigo myslis s reviziou, dom ma 60rokov, uz asi bude skolaudovany 😄
Odpovedať
@mart445 Jeden u nás dáva na plot , ale on mal odpojenú elektriku a hodiny zobrali elektrikári asi pol roka pred tým. Pokiaľ nebola prerušená dodávka elektriny môžeš si robiť čo chceš za hodinami ale či ti dá od toho niekto papier to neviem. Odborník Merák by vedel .
Odpovedať
@mart445 Dom máš skolaudovaný ale platí to pre terajší stav. Ak zmeníš tvar strechy potrebuješ stavebné povolenie a kolauduješ nanovo. Ak necháš strechu v pôvodnom tvare, elektrika cez strešnik, nepotrebuješ riešiť stavebné povolenie, ale elektrikar aj keď ti vymení celú elektriku, podľa mňa ti nedá revíznu správu.
Odpovedať
@mart445 nemusí ísť na plot, pokiaľ sa nebude manipulovať s prípojkou... Píšete, že sa bude elektrina dávať zo strechy do zeme, čo manipulácia s prípojkou je.
Odpovedať
@mart445 robíme takú istú rekonštrukciu (60. ročný dom, spravili sme komplet elektrinu a teraz ideme meniť tvar strechy) a sami sme dávali hodiny na plot, nepotrebujem sa doťahovať s energetikmi o tom, kedy prídu hodiny odpísať a ja nebudem doma. U nás tomuto rozhodnutiu pomohlo aj to, že pôvodný strešník má už najlepšie roky za sebou a tak nebudem mať v streche zbytočný prestup, ktorý v princípe iba znamená vyššie riziko zatekania. Samozrejme pri prerábke elektriny sme už do rozvádzača pritiahli kábel na nový prívod podľa projektu.
Odpovedať
@mart445 to kde je umiestnený elektromer ja dané historicky,a môže byť stále tam, nie je určené kedy musia byť všetke na jednom mieste, niekedy mohol byť i v dome tak ako je dnes v paneláku, prišla zmena musel byť vonku na dome a posledná zmena na hranici pozemku, aby sa vraj mohol hocikedy odpisovať-kontrolovať, dnes dávajú IMS tie netreba chodiť odpisovať,ani kontrolovať distribúcia vie o spotrebe každých 15 min,o každom vypnutí, takže podľa toho môže byť i vnútri domu, vždy je plombovaný a v dome ho nikto cudzí nepoškodí no norma to zatiaľ nepripúšťa, hovorí len že sa má premiestniť pri najbližšej rekonštrukcii, to je tiež nie rozhodnuté kedy musí byť nutne rekonštrukcia inštalácie, stále platí i podľa staršej normy
Odpovedať
Profilova fotka
mam rovnaku situaciu - distribucia ma tlacila do zrusenia pripojky vzduchom, /ide specialna asi 200 metrova vetva kablov a stlpov iba ku mne a strechou dnu/ ked som sa spytala ze ci zaplatia prekladku zemou, ostalo ticho 🤣 kym nemas zruseny odber elektriny, je to vsetko v poriadku, aj hodiny vnutri v dome. Rovnako bude v poriadku ak za hodiny das skrinku s poistkami a odtial pojdes s noviu elektrikou - ja idem davat novu iba do casti domu, zvysok nechavam elektriku povodnu. A presne kvoli papierom typu stavebne povolenie som nechala povodny tvar strechy a nastastie mohol ostat aj povodny krov - na vymenu skridle nepotrebujes dokonca ani ohlasku. Takze dobre Ti radia, strechu nechaj ako je - tvar a aj krov, ak sa da. A moj elektrikar mi na otazku revizie povedal - ze moze dat potom na tu novu cast, k starej moze iba napisat ze je povodna z roku pana 😉 Takze u Teba by to nemal byt problem, kedze tam ides menit vsetko. pre uplnost informacii - ja to mam na chalupu, nie trvale byvanie - a musim napisat, ze ak by som to mala ako dom na byvanie a elektrika by nebola vedena 200 metrom vzduchom - asi by som riesila napojenie zemou a dala skrinku k plotu... Proste ty si poznas svoju situaciu, ty si vies zistit kde by si mal miesto napojenia, ak by si sa vzduchom odstrihol, a tak si vies lahko zratat ci ides do novej pripojky ci nechas to co mas 😉 a este jeden postreh - zrovna kotvenie stlpu v streche ocelovym lanom je u mna brutalny tepelny most a zateka tadial - minimalne, ale voda presakuje. Cize zateplit nehrozi, hnilo by to tam - tak aj toto si zvaz 😉
Odpovedať
Ako ti viaceri napisali, pokial to nebudes robit na cierno, tak by mali ist hodiny na plot aby ti to preslo reviziou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kaktusik007 mám strešník na streche ale poriadny zaistený na dvoch hradách, na streche oplechovanie,pocínované nezateká nikde, ak sa robí rekonštrukcia uličnej siete zo strany distribúcie prípojky sa robia zdarma po elektromer i na dom ak tam bol
Odpovedať
Dakujem za mnozstvo komentarov, avsak mam pocit, ze som tam ako predtym (z odpovedi elektrikarov)...: @jean2 ano, takto mi to tiez bolo povedane, ze nemusim ziskat reviznu spravu, ale zaroven som dostal informaciu ktoru uvadza @kaktusik007 pridat novu instalaciu k tej starej, tu je ale novy problem, neexistuje ziadna dokumentacia k tej starej, aj preto sa ide menit komplet, nie stylom tu je 1zastrcka tak sa prida este 1... @megdesign nie, s pripojkov sa neplanuje hybat, zle ste citali @ladislav_rigo o tom to je, strechar mi povie, nechajte strechu v povodnom tvare, nepotrujete projekt/novu pripojku a elektrikar povie, novu elektriku bez hodin von vam neprejde reviziou, tak naco potom nechat povodny tvar strechy? @kaktusik007, krov vyhovuje, nanestastie, strecha ma vysku 4+m co je zbytocne vela, ak mam dat skoro 16+k len za nove laty+skridle, zvazujem uz aj uplne novu mensiu strechu. @duzu jedna sa len o rekonstrukciu domu. mozno by som este mohol skusit poziadat distribucku o nove hodiny s dialkovymi odpisom, mozno to vide lacnejsie ako nova pripojka.
Odpovedať
@mart445 ak sa nebude hýbať s prípojkou a ostane nástrešák, hodiny môžu ostať na pôvodnom mieste. Zrevidovat sa to bude dať.
Odpovedať
@megdesign on chce ale aj rekonštrukciu celej inštalácie,všetko meniť za nové v sieti TNS a v norme sa uvádza pri celkovej rekonštrukcii sa musí dať elektromer na hranicu pozemku, ak by len znížil strechu môže byť strešník i s pôvodným napájaním a tým istým EM na pôvodnom mieste
Odpovedať
@duzu nemusí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?