Kde začať

Pozdravujem Vás Máme možnosť, zrekonštruovať starší dom, bez nákladov na kúpu domu a pozemku. Ale chceli by sme zistiť, či sa to oplatí, kde bude treba začať, a určiť postup prác. Ktoré steny sú nosné, ... . Chcel by som vedieť koho najskôr osloviť, či statika alebo projektanta, alebo aký postup by ste mi poradili? Dom je cca zo 60-tych rokov, robila by sa nová strecha, spevnenie deky(je tam palach) nove schodisko, 1 poschodie a podkrovie by sa robilo kvázi nanovo, možno mala úprava priečok prvého poschodia. Pivnice len minimálne svojpomocne úpravy. Kúrenie bolo pieckami, rozvod vody - len studena.
Odpovedať
@janci758 oslov niekoľkých projektantov a počas obhliadok sa veľa dozvieš.
Odpovedať
@janci758 zacar treba na stavebnom úrade a zistiť aké sú miestne regulativy pre strechu... Potom osloviť projektantov na vypracovanie projektu a aspon približne ho odhadu nákladov. S projektom žiadať o stavebné povolenie a potom zháňať dodávateľa alebo remeselníkov na realizáciu rekonštrukcie.
Odpovedať
@janci758 po viacročných skúsenostiach v praxi, aj v osobnej skäsenosti ti navrhujem, aby si dal ruky preč od takej "nehnuteľnosti" Nemáš tam prípojky, všetko chceš zbúrať, posúvať, prerábať..... pouvažuj nad malým domom na zelenej lúke... naozaj nechoď do toho...
Odpovedať
@janci758 Ono možno tie náklady na nový pozemok zožerú náklady na prispôsobovanie starého domu. Prerábka je len vtedy výhodná, ak je super lokalita, dostupné siete. Nikedy je výhodnejšie starý dom zbúrať a ísť do nového. Ak máte starý dom s pozemkom zdarma, tak je prerábka lacnejšia ako nový na novom.
Odpovedať
potrebujes len cloveka kto ti povie ako si na tom, strasne zriedkavy a pravdovravny
Odpovedať
vsetko zavisy na projekte investora a niekomu kto mu to povie co to bude stat
Odpovedať
Do municaku granat kupit a nanovo 🙂
Odpovedať
@janci758 Najprv statika a ten Ti odpovie čo dalej.
Odpovedať
@janci758 veľa záleží aj od toho či si viete prerábku riešiť po etapách alebo to chcete zmáknuť v jednom... Ak v jednom treba starostlivo zvážiť, či sa neoplatí zbúrať a postaviť nový dom, alebo postaviť nový dom na tzv. "zelenej lúke" a tento starý predať. Ak po etapách, ak sa správne zvážia etapy a postupnosť rekonštrukcie nemusí to byť tak finančne zaťažujúce ako ostatné možnosti. My sme prerábali starší dom zo 60 rokov. vyšlo nás to zhruba na 30 tisíc (dom cca 95 m2 čistej obytnej plochy + zobytniteľné podkrovie) a sú v tom nové okná+dvere, nové schodisko, el.kotol+podlahovka a SDK, omietky, podlahy kúpeľňa a kuchyňa. Aj s cenou za dom ak si to porovnám sme sa dostali tak niekde medzi 1/2 až 2/3 ceny nového domu z nejakého developerského projektu poblíž nás, máme však k nemu 60m2 hospodárskej budovy s garážou a 15 árov pozemku 🙂 Jasné dom zhltne ešte kopu peňazí, no nový sme nechceli, lebo len ceny pozemkov v nám prijateľnej veľkosti (aspoň 6-7 á) by znamenalo, že by nás pozemok stál toľko, čo sme dali za tento dom. 🙂 Takto už bývame pár mesiacov, nemusíme platiť nájom a zvyšok si dokončíme postupne. Inak práce na rekonštrukcii s výnimkou voda+odpad+ okná+kúrenie vrátane betonáže robené svojpomocne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?