Je znalecký posudok presný?

Pekný večer. Veľmi nás zaujal jeden starý dom na rekonštrukciu. Cena sa nám však vzhľadom k stavu domu zdá trochu vysoká. Máme už dohodnutého znalca na ohodnotenie nehnuteľnosti. Chcela by som vedieť, ako sa dá správne naceniť starý dom, keď znalec nevidí, či sú dobré základy, či napr. nie je pod omietkou dom vlhký a podobne? Alebo ako to prosím funguje? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Skuseny znalec vie vela veci odhadnut podla mnohych ukazovazelov,oi aj to, ci je dom vlhky a pod. Ceny urcuje podla roznych "tabuliek",ale aj podla toho,kde sa dom nachadza,v akej lokalite,na akom pozemku atd.Berie do uvahy rozne faktory. Cena,ktoru urci znalec za nehnutelnost je iba orientacna vzhladom k predaju. nehnutelnost sa moze predat aj za nizsiu,alebo vyssiu cenu,ako stanovi znalec. Predajna cena zalezi od dopytu a ponuky a dohody medzi kupujucim a predavajucim. Takze,ak sa vam cena zda privysoka,mozete s predavajucimi jednat o znizeni.
Odpovedať
Profilova fotka
znalec ohodnoti aku hodnotu-cenu ma dom v sucastnom stave, nie to kolko do neho budete musiet investovat...
Odpovedať
@luba_buba Posudok je vec len cisto orientacna. V konecnom dosledku zalezi len na tom ako sa s predavajucim dohodnete. Ine by bolo ak by ste to chceli kupovat na hypo. Tam to este posudzuje znalec banky na centrale a jeho nazor je smerodatny voci poskytnutym prostriedkom od banky. Na centrale mozu hodnotu nehnutelnosti posudit smerom hore ale najcastejsie dolu.
Odpovedať
VElmi nerozumiem. Chcete znalca aby isiel predavajuci dole s cenou alebo chcete dat nacenit kvoli banke a hypo?
Odpovedať
Áno aj nie. Ceny skôr určuje trh. Zvolením metódy posudzovania znalcom vie byť rozdiel hodnoty dvoch nezávislých znaleckých posudkov tej istej nehnuteľnosti aj 1/3 ! Tým chcem povedať, že keď mi pred časom takto nízkym posudkom záujemca o kúpu zamával pred očami slušne som ho požiadal, aby si natrvalo vymazal moje TČ.
Odpovedať
@pripad001 Áno, chápem vás ako predávajúceho. Podarilo sa vám nakoniec predať dom za Vami stanovenú cenu? Naša situácia bola asi taká, dom nás očaril, majitelia o dome rozprávali v superlatívoch, že je suchý, zdravý, s pevnými základni. Aj nám sa tak javil a boli sme ochotní zaplatiť stanovenú cenu, hoci by vzhľadom na lokalitu mohla byť menšia. No začali sme sa veľa vypytovať, detailne pozerať a zistili sme, že dom v takom dobrom stave nie je.
Odpovedať
@niless no...ja som žila v akejsi mylnej predstave, že keď znalec ohodnotí dom na plus mínus podobnú cenu ako je predajná cena, tak že môžeme ísť spokojne do toho. Ale došlo mi už, že to tak nefunguje. A áno, aj kvôli hypo.
Odpovedať
@luba_buba znalec sa da dokonca ovplyvnit. Ci uz zo strany predavajuceho alebo kupujuceho. A vobec to nenj presne, lebo cenu urcuje trh
Odpovedať
@luba_buba najmite si nie znalca na cenovy odhad, ale niekoho na posudok technickeho stavu domu. to su ludia, ktori vam sice nepovedia trhovu hodnotu domu, ale presne urcia jeho stav a povedia vam, co vsetko bude treba s domom spravit pri rekonstrukcii. podla toho budete vediet priblizne urcit cenu rekonstrukcie a sami sa rozhodnete, ci sa s predajcom dohodnete, budete zjednavat cenu, alebo sa toho domu vzdate. tie peniaze za posudok sa oplati investovat hlavne vtedy, ked si nie ste isti alebo sa v technickych veciach az tak nevyznate. ak potom takymto posudkom “zamavate pred ocami predajcu”, nie su to len vase kecy, ale realny stav. mnohokrat ani predajca netusi o niektorych skrytych technickych vadach. kamoska je architektka a vravela, ze ziaden dom nezacne rekonstruovat bez technickeho posudku. prave kvoli tomu, aby presne vedela vycislit cenu rekonstrukcie. lebo ked sa to nerobi, tak na 100% sa najde nieco, s cim nikto neratal a ceny rekonstrukcie vzrastu niekedy az neumerne. znalec na ohodnotenie nehnutelnosti vam bude treba az pri ziadani o hypoteku.
Odpovedať
@kkl82 Ďakujem pekne za radu, máte pravdu, presne takého človeka, čo zhodnotí technický stav, potrebujeme.
Odpovedať
@luba_buba Ano. A ešte poznámka. Dobre si zvážte, či prerábka RD navyše v nie najlepšom technickom stave je to čo k spokojnému životu potrebujete. Platí pravidlo, že pokiaľ prerobím starý RD, postavím 3 nové za tú istú cenu. V prípade starších RD kupujete v podstate pozemok z obrovským problémom.
Odpovedať
@luba_buba key si sem dala aspon foto alebo inzerat mozno by ti ludia lepsie poradili. Ak chces hodnotit dom a kolko bude co stat zavolaj asi skor ludi co to budu robit
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak budete mat skuseneho znalca s praxou tak by nemal byt problem pre neho odhalit aj taketo veci, oni vnimaju trochu ine veci ako takto bezny clovek ked pride do domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?