Izolácia_stropu

Dobrý deň prajem, potreboval by som poradiť čo urobiť s vlhkosťou v "izolácii" stropu v zrekonštruovanom starom dome. Vlhkosť je na miestach kotiev polystyrénu, viď. fotka a trochu v rohoch stropu. Prejavuje sa tmavšími fľakmi na strope. V smere z interiéru do podkrovia sú nasledovné vrstvy: - maľovka a stierka - 4 cm polystyrénu upevneného kotvami - stará omietka zo sekanej trávy (šarina) - poprekrývané 2 vrstvy dosiek, upevnené do trámov - blatové tehly položené zvrchu na dosky Strecha je sedlová, škridlová a nezateplená. Vopred ďakujem za vaše rady.
Odpovedať
@domck mate tam tepelny most, teda tadial prenika chlad do interieru a na chladnom mieste kondenzuje vzdusna vlhkost. Riesenie dodatocne zateplenie strechy zhora (vyriesi kotvy) v rohoch - to bude asi komplexnejsi problem zateplenia detailov a celej budovy.
Odpovedať
Ešte pridám že dom je predvojnový a z nepálenej tehly. Vieme že zvolený spôsob "izolácie" stropu nieje veľmi podarený ale nadobudli sme ho v tomto stave. Existujú spôsoby ako to vyriešiť s čo najmenším búraním?
Odpovedať
@igor256 Záleží potom na type izolácie? A bolo by treba pridať parozábranu?
Odpovedať
@domck Tie kotvy sa mali zapustiť do EPS a diera zakryť EPS štupľami. Ako napísal igor, teraz tam je tepelný most a na tej kotve asi kondenzuje vlhko. V lepšom prípade, ak to nie je vlhké miesto, tak len presvitá hlava tej kotvy. Z fotky sa to ale nedá presne povedať, treba odmerať vlhkosť na tom mieste a na inom mieste stropu. Ak by to len presvitalo, tak treba ešte jednu vrstvu maľovky. Ak je to kondenz, tak jedine zatepliť strop z druhej strany.
Odpovedať
@chrobak7 Objavilo sa to až teraz počas zimy, podľa toho usudzujeme že sa jedná o vlhkosť. Malo by zmysel/dalo by sa dodatočne vyrezať miesto okolo kotiev a vložiť EPS? Nad zateplením stropu zo strany podkrovia sme uvažovali. Len ako to urobiť aby sa nevytvorili tepelné mosty na inom mieste.
Odpovedať
Nuz jedine dodatocne zateplit. Ak je dobry pristup tak polozit v podkrovi aspon 10 - 20cm mineralnej vaty od okraj po okraj. Mysliet na to, ze ak vam tam pobehuju mysi/plch ci ine zvery po okoli tak je moznost, ze sa mozu udomacnit pod vatu cez zimu. Druha moznost je nalepit mamutom z interieru na strop este polystyrenove okrasne stvorce a tie natret farbou aby to nebolo take moc umele. A potom dodatocne riesit lokalne rohy ci okraje vonkajsich stien ak by sa vlhkost este znovu niekde ovjavila. Ale ak sa to netyka len rohov pri obvodovej stene tak o to tazsie to bude vyriesit. Zo zvedavosti ak sa da dajte foto na povale...
Odpovedať
@domck "dodatočne vyrezať miesto okolo kotiev a vložiť EPS" - nerozumiem, čo tým myslíš. Darmo vyrežeš okolo kotiev, ty musíš kotvu prekryť aspoň 1 cm EPS. Najlepšie je zatepliť zhora. Inou alternatívou sú tie EPS kazety, alebo urobiť strop z SDK a pod neho ešte izoláciu, alebo to celé prekryť napínaným stropom.
Odpovedať
Vyzerá to teda že zateplenie zhora bude najlepšou cestou. Vybehol som ešte do podkrovia a urobil zopár záberov.
Odpovedať
Nie som si istý čo sú tie laty medzi trámami.
Odpovedať
@domck sak tam je miesta a miesta. Idealne skusit natiahnut nejaku parozabrannu foliu a na to poriadnu perinu, najjedniduchsie min. 20 cm min. Vlny v rolke.
Odpovedať
@pistikus Je možné natiahnuť parozábrannú fóliu na takýto povrch alebo by bolo treba dať všetku tú hlinu preč a vyčistiť až na dosky?
Odpovedať
@domck ale ako tak rozmyslam, ani by som ju nedaval ak je zo spodu 5 cm polystyrenu. Mohlo by to asi robit problem ak by sa vlhkost vyzrazala medzi polystyrenom a foliou. Tak skor len prejde cez tu vlnu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?