Izolacia zakladov stareho domu

Ahojte, prosim o vyjadrenie odbornikov k clanku: http://urobsisam.topky.sk/stavba-domu... Myslim, ze geotextilia by nemala ist k muru pod nopovku, alebo? Radili mi len nopovku k stene, drenaznu ruru obalit geotextiliou aby ju neupchavala spina a tot vsjo. Prosim o radu. P.S. Medzi zakladovou doskou a pivnicnym murom by mala byt izolacia lepenkou, co v pripade tohoto domu asi nie je :-( pomoze mi teda sposob izolacie z clanku? Podrezavat ho urcite nechcem
Odpovedať
Profilova fotka
@angel1 to nie je izolácia proti zemnej vlhkosti ale drenáž s pochybným alebo nijakým účinkom. Dkonca si myslím, že ak tam už bola zhutnená zeminaa drenáž nemá dobré vyústenie, práve výkop umožní prenikanie vody pod základy a do podložia pod domom.
Odpovedať
Profilova fotka
@angel1 ked obalis ruru geotextilom, neziskas tym vobec nic. Okolity strk sa casom upcha rovnako ako ten geotextil (mala plocha ) okolo rury. Osobne si myslim, ze to riesenie funkcne bude (mam to podobne) ale samozrejme musi byt zabezpeceny odvod.
Odpovedať
Profilova fotka
mám drenáž robenú až dvakrát...druhýkrát je rúra obalená geotextíliou. Vôbec to nefunguje a dom vlhne po poslednej potope ešte viac, ako predtým. Takže vyhrnúť rukávy, rozbiť prasiatko a urobiť to tretíkrát a poriadne!
Odpovedať
Profilova fotka
Nooooo.... Je na to asi viacero teórií... Na tých záberoch je nopovka daná k múru - a to je asi správne. Ale na základe viacročných skúseností s rekonštrukciami viacerých starších objektov si dovolím povedať, že ja by som tú nopovku neprisypal štrkom, ale zeminou (a tú zhutnil), pretože tým pádom si nepustím k základom vodu, ako sa môže stať v prezentovanom riešení. Drenážne rúrky v štrkovom lôžku ja po mojich skúsenostiach zakopávam až cca 60 a 100 cm od objektu (podľa presahu strechy). A osvedčilo sa mi to.
Odpovedať
@leonardom 60-100 cm od objektu a do akej hĺbky potom?
Odpovedať
Profilova fotka
No podľa toho, aká je skladba podložia... Zakopni a uvidíš, kam sa Ti dostáva až mokrota. Ja myslím, že 30 - 60 cm by malo byť v pohode... A nasmerovať to dole kopcom, nech si to odteká. Lebo ja teraz riešim 1 nový domček a tam je pod ornicou čistý íl - a to je teda pekné svinstvo. Chodíš ako ako po špongii - normálne sa pod človekom húpe zem... Tak ja sa musím dostať na vrch toho ílu (cca 30-40 cm).
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Ako som spominal ja mam urobenu drenaz podobne ako v tom linku. A ked prisla povoden a okolo celeho baraku tiekla voda, tak prisla k strkovej drenazi vhupla dole a odtiekla prec. Ak by som tam mal zhutnenu zem tak by bol pruser.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ak narážaš na to, že som sa vyjadril, že k domu (k základu) by som štrk nedával, tak v ďalšej vete predsa píšem, že ja tú drenáž (a s úspechom som tak spravil už niekoľko krát) DÁVAM TIEŽ - akurát vo vzdialenosti cca 60 - 100 cm od domu (základu) - v závislosti na tom, aký mám previs strechy. Pretože mne sa tam hneď rozpúšťa a odchádza do stratena aj všetok sneh, spadnutý zo strechy. BTW popri múre mám predsa odkvapový chodník (z terasovej dlažby) a ten mám vyspádovaný od domu smerom k tejto drenáži - takže ani mne voda prívalová neuškodí... 8-) A som si istý, že k základom a pod dom mi voda nepotečie. Nevymyslel som to ja, takto som to odpozeral od ľudí, čo mi stavali (rekonštruovali) môj dom (chalupu)... A ich postup som si osvojil.
Odpovedať
okolo starého domu to pomôže len čiastočne, nech spravíš drenáž kdekoľvek, časť vody sa i tak dostane pod dom a ak tam nie je piesčitá pôda ,vsakuje do domu kde nie je hydroizolácia
Odpovedať
Profilova fotka
Preto staré domy nemali betónové základy, ale tieto boli vyložené kameňom. Prípadne ten kameň bol až do výšky 10 - 20 cm (ako napr. v mojom starom domčeku). Hore naukladaným kameňom žiadna vzlínavá voda nevyjde, lebo kameň - na rozdiel od betónu či tehly - NESAJE.
Odpovedať
@leonardom záleží z čoho je kameň ,niektorý saje i s vonkajšieho prostredia vlhkosť, mne sa dostávala vlhkosť pod podlahou, bola tam len škvara, všetko som vybral ,dal som hrubý štrk, beton,hydroizoláciu,tepelnú izoláciu ,poter,podlahu,pred 60r neboli vhodné materiály ani technologie ,o dalších 60r tak bude porovnanie s dnešným stavom
Odpovedať
Mate niekto dobre referencie na firmu v okoli Presova? Dam si to obzriet a vypracovat najvhodnejsie riesenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@angel1 dajte tam penosklo, aby ste aj zateplili, aj odvetrali
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý večer, viete mi prosím niekto poradiť ako spraviť sokel na starý dom bez zakladov? (nemá betonový zaklad len asi 5 radov palenej tehly) vo výške 2 tehly nad zemou sme celý dom podpílili a vlozili izoláciu. Vyššie sa už spravila omietka a s tým spodkom neviem čo robiť. Nechcem okolo kopať, bojím sa že naruším statiku.
Odpovedať
@ducino To záleží od toho či sú, alebo nie sú popraskané múry a aké je to staré.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?