Ísť do rekonštrukcie alebo zbúrať

Zdravím, má niekto skúsenosti alebo niekto kto by odporučil čo v tomto prípade robiť ... ideme kupovať starší dom ale nevieme sa rozhodnúť čo sním či sa oplatí prerábať alebo zbúrať v dome treba prerobiť komplet elektriku ....a kúrenie....keďže kúrenie tam bolo kedysi tak ze v každej izbe jedna piecka.... steny sú zachovalé... komplet podlaha sa musí prerobiť keďže by sme chceli podlahové kúrenie.... steny vysekat do kvadry .....
Odpovedať
Dom ktorý chceme prerábať poprípade zburat
Odpovedať
Je to veľmi subjektívne - nevieme v akom stave je ten dom, či je staticky ok, či tam nezateká, či vám vyhovuje dispozícia, aký je starý, ako je na tom energeticky a podobne. Potom tiež aký máte na to rozpočet, či tam hneď už potrebujte bývať alebo máte čas. Niekto kúpi dom s preňho ideálnou dispozíciou, tak vymení elektrinu, zmodernizuje kúrenie, kúpeľňu a kuchyňu, omietne a býva. A niekto iný zase kupuje starý dom len kvôli pozemku pod ním. To spektrum medzi tým je veľmi široké.
Odpovedať
Popravde najviac nás zaujal pozemok keďže je to 1600m2 dom je síce daný tak medzi domami q ma krásnu veľkú záhradu... a ako som písala vyššie tej prerabky je tam dosť a s bývaním sa neponáhľame
Odpovedať
@deniskaa2509 Ten je krásny. Ja osobne by som rekonštruoval, najmä ak nechcete robiť veľké dispozičné zmeny. To zápražie s tými kabrincami by som nechal. 🙂 Vymeniť/zmodernizovať siete, kúpeľňu, kuchyňu, vymeniť podlahy, omietnuť no a potom by som aj aj zaizoloval strechu - ten štít by som spravil rovný, bez tej polovalby. A máte nádherný dedinský dom a žiadnu antracitovo-bielu krabicu.
Odpovedať
@petiar poslala som tu aj foto domu
Odpovedať
@deniskaa2509 petiar to napisal uplne presne, my sme rekonstruovali nieco podobne- pokial je domsuchy a staticky OK, pricom nepotrebujete menit aj celu dispoziciu, ma zmysel aj rekonstrukcia. K buraniu a stavbe novejo priratajte aj odvoz sutiny co dnes nemi zanedbatelna polozka. Ja by som isiel ak je suchy a staticky ok do rekonstrukcie.
Odpovedať
Na murive nad kabrincami sú vyzrážané soli, kabrince vlhkosť neprepustia, možno je tam porušená izolácia, alebo biedna papierová, alebo žiadna. Rekonštrukcia vyjde dosť, treba prakticky robiť všetko, do 100 tis, strecha 30, zateplenie 15, ... treba si to zrátať či sa to oplatí kupovať.
Odpovedať
@deniskaa2509 ak su na to financie a moznosti (stavebne povolenie) tak zburat a postavit novy. Ak na to financie nie su tak rekonstruovat, no v konecnom dosledku do toho date aj tak vela.
Odpovedať
Za mňa zbúrať, financne tam nebude veľký rozdiel. Hydroizolaciu netreba podceňovať, a spoliehať sa že keď je dom suchý teraz bude aj o 20 rokov.
Odpovedať
@tom329 moze byt suchy ako chce, zateplia ho, dom ma predpokladam aspon 40cm mury, tie budu od zeme tahat stale chlad = chladne kuty - zrazanie vlhkosti = plesne... Jasne, da sa riesit ale financne to vyjde, ako si spominal rovnako ako stavat nove.
Odpovedať
Tieto dedinské domy mali pozemky 2 a viac tisic metrov. Ideálne v ďalšej časti pozemku postaviť nový a tento prerobiť na priestor, kde nebudú vadiť javy, ktoré sú nežiaduce v obytnom dome. Rozumej, priestor na podnikanie - predajňa so skladom, servisné priestory, napr. pneuservis a pod. Ak to nemáte ako využiť, dáte do prenájmu.
Odpovedať
@igor256 preco by mali ved staci zateplit aj zaklady. Poctivo spravene zateplenie neplesnie ako to ti majstri len robia?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@roman_x Nepreháňaj. Základná rekonštrukcia (elektrina, plyn -> radiatory, podlahy, kúpeľňa, okná, omietky) ma vyšla možno 25.000 spolu. Keď sa to spraví jednoducho a účelne, je z toho teplý a suchý domov. A o to ide. Bývame tu štvorčlenná rodina a úplne super. Áno, občas závidím majiteľom nových domov, že majú všetko rovné a do pravého uhla a nové a keď vŕtajú tak sa nemusia báť, že natrafia na zabudnutú pivovú fľašu v múre, ale nemenil by som. 🙂 Na strechu mám od strechára odhad do 20.000 (výmena krytiny + zmena tvaru + tepelná izolácia), zateplenie ešte neviem.
Odpovedať
@deniskaa2509 a nechcete si radšej nájsť čistý pozemok bez domu? Lebo ak to chcete zbúrať bude to masaker podľa mňa pri tak veľkom dome a nový postaviť k tomu tak dokopy to najlacnejšie asi nebude. A či sa Vám chce ísť do rekonštrukcie neviem, možno aj ste fanúšik starších domov. Ale ak chcete komfort a dispozíciu ako v novom tak tiež to bude asi drahé. Takže ozaj neviem či je lepšie.
Odpovedať
Ja som kúpil podobné ohreblo za 130 tisic na dedine. Keby tu nebolo všetko krivé, bolo by to super, ale je, tak som sa s tým musel zmieriť. Steny boli na kašu tiež, zaplesnuté... zoškrabali sme, opatrili nátermi. Vodu elektriku plyn kurenie odpady, všetko nové. Ešte tak mesiac nám to asi potrvá, ale robíme non-stop dvaja. Sem tam nam pride chlapec od susedov voziť štrk za 6€/h a tak... Ale väčšinu sami. Keď by ste ten barák chceli zbúrať, treba rátať s tým, že niekde musíš dať 100-150 ton sutiny a bordelu. Tona bordelu stojí cca 40€. Máš 40 tisíc len na uskladnenie sutiny? A to ešte nerátam odvoz
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?