Historicky dom - byvala kuria - prerabka

Dobry den, rozmyslame kupit stary 94 rocny dom, len sme si nie isti, kolko by mohli stat opravy a ci sa vobec do niecoho takeho pustat. Rozmyslame prerabat postupne - otazne je co vsetko urcite treba na zaciatok spravit - my to vidime na fasadu, okna, kurenie, pripojenie zachodu, nie sme si isty v akom stave su rozvody, ale byvalo sa tam donedavna. Pokusim sa to napisat strucne. - dom v povodnom stave - uzitkova plocha 200m2 - dom ma vysoke stropy 3.5m - hrubka obovodoveho muru 50cm -> neviem ci zateplenie je dobry napad. rozmyslame nad novou fasadou - konstrukcia - palena a nepalena tehla - strecha bola renovovana(nie vymenena), ale za par rokov by urcite potrebovala opravu. -> viete orientacne niekto povedat, kolko by stala vymena skridli? Strecha moze byt vysoka v najvyssom bode tak 4 metre tipujem - dom je suchy, len fasada je dost v zlom stave - na niektorych miestach je uplne odlupena a vidno tehlu. v takomto stave je to uz niekolko rokov. - treba napojit zachod na kanalizaciu (je to asi 5m) - ake kurenie by ste odporucili? rozmyslame podlahove, ale nevieme, ci by to vykurilo dom. je aj moznost kurit krbom V prilohe prikladam fotku domu na lepsiu predstavu, ako asi dom vyzera. Dakujem za cenne rady.
Odpovedať
1
2
viem, ze je asi tazke spravit odhad. mozno tie veci, ktore by sme chceli prerobit a byvat tam nie su dostacujuce a treba spravit kopec inych veci, len my si myslime, ze staci len to. pripadne mi viete niekto niekoho odporucit, kto by mi vedel spravit odhad?
Odpovedať
osobne by som do toho nesiel, je to velky dom na zburanie a za cenu rekonstrukcie sa pri troche sikonvnosti da urcite postavit mensi bungalov, neviem ci ti treba 200m2. Tak ci onak rataj s tym, ze musis vymenit vsetky rozvody a spravit novu strechu/skridle vymenit nestaci + naklady na kurenie nebudu male, kedze pri 50tke mure sa ani izolacia poriadne spravit neda... je to diera na peniaze -> nekupovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@a_s_b Musíš prerobiť VŠETKO. Robil som niečo podobné (75-ročný dom) - ale v menšom. Ak nie si barbar, ak si ctíš dedičstvo našich predkov a rozumieš tomu, čo je to "genius loci" a máš na rekonštrukciu viac, ako 100 tisíc €, choď do toho. Žiadne bývanie v žiadnom katalógovom bungalove sa nevyrovná tomu, čo získaš...
Odpovedať
@a_s_b kupit za cenu pozemku, a pocitat s tym, ze rekonstrukcia bude ovela drahsia, ako novy trocha mensi dom
Odpovedať
@leonardom fuha tak to je riadna nadhere. klobuk dole. no popravde az tolko penazi nemam. otazka je ci s mensim rozpoctom sa daju na tom spravit upravy, ktore by umoznili pohodlne byvanie.
Odpovedať
http://bytujeme.sk/nehnutelnost/69446... 225 900,00 € k tomu by som pripocitaj tak 80 000e ak mas na to a chces byvat ako nejaky slachtic, chod do toho, ale bude to narocne, financne aj casovo a mal by to robit clovek, co bude mat z toho radost. Dnu to vyzera celkom v dobrom stave, ale rozvody komplet nove, aj strecha ... no mozno 50 000 by sa dalo, ktovie
Odpovedať
Profilova fotka
@a_s_b Aby si bol v obraze: to, že ten objekt nebol prerábaný, je jeho výhoda. Už 30 ročný dom vyžaduje rekonštrukciu - veď dnes sú už iné okná, iné dvere, iné zateplenie, iné kúrenie... My sme komplet vyrúbali podlahy a vykopali až do hĺbky 40 cm. naspodok sme natiahli hrubý igelit a naliali cca 20 cm betónu s karirohožami. Na to išlo cca 14 cm polystyrému, na to 4 cm anhydritový poter, pod ktorý sme ešte pred tým dali podlahové kúrenie. A na to dlažba resp. plávajúca podlaha. Plus-mínus toto musíš spraviť aj Ty. Steny sme obúchali zdnu aj zvonku a dnu sme dali baumit omietky a na fasádu 18 cm zateplenie baumit open... Okná sme dali 3-sklo štandard ako pre nízkoenergetické domy... :-) :-) :-) A takto by som mohol pokračovať. Lebo takto vyzerá rekonštrukcia pôvodného objektu. Teba - na rozdiel odo mňa by čakala aj nová strecha vrátane celého krovu. To treba spraviť nanovo - a všetko. Inak to nemá zmysel. Ak to nevieš poriešiť, tak to potom niekomu predaj. 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 Vy ste projektant?
Odpovedať
@a_s_b nie
Odpovedať
@nesske mohol som pridat aj link, kde je viac obrazkov :P je aj varianta s 800m2, co stoji okolo 145tisic. 225 nemame. ako vedeli by sme napriklad nejaky cas vydrzat bez vymeny strechy, ak by nebolo nevyhnutne ju vymenit - videl som len na jednom mieste posunutu skridlu, z kade mohlo pretekat. Neviem, ci sa zvykne najprv spravit fasada/pripadne zateplenie a potom neskor strecha. no je tam vela roboty. druha vec je, ze ked by sme tam byvali a chceli by sme casom nieco vacsie prerabat, tak vieme byvat aj v BA na nejaky cas. kolko by tak mohli stat rozvody, fasada a ake kurenie by ste odporucili? su tam prieduchy a da sa tam aj kurit kachlami. my sme rozmyslali dat tam podlahove kurenie elektricke. rovnako je viac pohladov na zateplenie domu. niekto hovori, ze nezateplovat ked su take hrube mury. boli by velke straty, ak by sa dala iba fasada?
Odpovedať
@a_s_b Uff :) Očividne v tom nemáte moc jasno, hlavne ak rozmýšlate nad elektrickým kúrením v kombinácií bez zateplenia, pôvodnou strechou a podlahou ... Pri 200 m2 užitkovej plochy by ste s elektrikou prekurili aj gate, a to myslím smrtelne vážne ... Otázkou je napríklad aj fakt, či chcete na dome makať svojpomocne, alebo to chcete nechať spraviť firmu, ale ako čítam, tak to bude firma. Navyše pri BA. Takže cena za rekonštrukciu takéhoto baráku sa vyšplhá naozaj na vysoké sumy.
Odpovedať
@lubk0 to kurenie sme brali len ako moznost, nie je to na isto, lebo niekde som cital, ze ludia mali vysoke stropy ako v tomto dome, obvodove mury tiez 50cm a vraj nemali velke vydavky - otazne je, kolko tepla v dome mali. ohladne kurenia je to otazka, lebo s tym si lameme hlavu. na dome by som chcel pracovat aj svojpomocne, co by sa dalo, ale zase do urcitej normy. do vsetkeho by som sa radsej nepustal, aby som to potom aj tak nezaplatil este raz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Kupna cena + rekonstrukcia - vysplhate sa na sumu 300k... Mne sa tieto stare domy tiez velmi pacia, ale uz za samotnu cenu domu mozete mat aj hned obyvatelnu novostavbu pri BA ;-)
Odpovedať
@a_s_b Otázka je, čo sú to "nie vysoké náklady" rovnako ako je otázny spôsob prevádzky takejto budovy. Väčšina starých ľudí totiž vykurovala dané miestnosti len lokálne. To znamená, že nebolo vykurovaných 200 m2. Na noč často vypínali kúrenie a ráno sa budili do naozaj slušnej zimy ... Na ohrev vody mali prietokové nie moc komfortné ohrievače ktoré ohrievali teplú vodu len, keď sa niekto kúpal / sprchoval. Navyše podľa fotiek som pochopil, že sa kúrilo buď pevným palivom alebo plynom ... Plyn je zhruba o polovicu lacnejší na vykurovanie ako elektrina - tým myslím čisto poplatky za kWh jednotky. Neviem odhadnúť mernú spotrebu tepla na vykurovanie pri takomto dome, ale tak čistý odhad, keď tak ma niekto opravte. Minulorčný štandard novostavieb (30-38 cm tehla +10 CM EPS na fasáde, strecha izolácia 20 CM vlny, podlaha izolácia cca 10 cm, plastové okná dvojsklo) mal mernú potrebu tepla na vykurovanie 70-100 kWH na m2/rok. Ak by ste na tomto dome neizolovali fasádu, dali len nejaké plastové okná, nechali by ste pôvodnú strechu bez izolácie a rovnako neizolovali alebo málo izolovali podlahu, tak podľa mňa sa bude spotreba hýbať určite na úrovni cca 150 kWh /m2 a to by už mali byť aj znížené stropy. Ľahko sa teda dostanete k sume výdavkov pri ele = 150 kWh x 200 m2 = 30 000 kWh za rok čo pri ele. je cca 0,11 za kWh = 3300 Eur ročne čo je 275 Eur mesačne čisto len za vykurovanie a to ste ešte neohrievali teplú vodu ...
Odpovedať
@lubk0 dakujem velmi pekne za podrobny vypocet. Osobne sa mi nezdalo, ze by elektrika vysla lacnejsie, ale viaceri ludia pisali, ze je to mozne, preto sme rozmyslali nad touto moznostou, ale to len vtedy, keby to niekto vypocital.
Odpovedať
@jan45 nie iba mudrlant :D
Odpovedať
@a_s_b fakt sa ti treba ešte dosť dlho vrtať na modrej streche, študovať a študovať....môj názor je, že tento dom treba začať opravovať OD STRECHY. Strecha je podla mna č.1 v poradí prác.
Odpovedať
Profilova fotka
Tie základy podľa mňa nie sú odkryté len tak náhodou. Je možné, že dom vlhne. Väčšina starých domov vlhne. Pri nich treba riešiť aby bol v prvom rade suchý. Ak je z nepalenej tehly, treba na to dbať o to viac. Staré domy majú svoje čaro, dajú sa krásne prerobiť, len ma to treba koooopec prachov. Veľa sa dá ušetriť ak budeš robiť sám, ale strechu sám neurobis. Ak nie si elektrikár a kurenar, tiež sám neurobis. Ale mat 400 litrov, tak do toho idem....
Odpovedať
Profilova fotka
@a_s_b ma to dost velky pozemok, ked tak by som uz rozmyslala nad kurenim s tepelnym cerpadlom (dost miesta na zakopanie) a ohrev vody so solarom (urcite sa najde niekde vedla domu miesto, kde umiestnite panely, aby nespatili strechu). Tie krasne ozdoby na fasade ponechat, aby to nestratilo svoje caro ;-) niekedy ludia mali v zime v dome 17st a stacilo im to. vsak sa da obliect pulover, nie? to len sme sa my nejak rozmaznali a mame vnutri aj 27 st poniektoti :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@sissik Kúriť TČ a TUV ohrievať solármi.....? ;-) Ohrev teplej vody TČ je omnoho efektívnejší. Nákup neporovnateľne nižší, návratnosť za 1/3 doby voči solárom. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom tak potom len TC nechat na vsetko ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 Ty asi nemáš predstavu o historickej cene takého domu. Postaviť nový dom dokáže dnes takmer každý blbec, ale zachrániť peknú historickú budovu, to je naozaj umenie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Veľmi sa mi páči tá Tvoja chalupa. (až na ten krivý odkvapový žľab) :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
@jamk1 mas pravdu, nemam o historickej cene toho domu ani sajnu... problem ale ktory sa tu riesi je ten, ze chcu za rozumne prachy, rozumny dom v ivanke a taky tam v tej dedine asi nikto este nenasiel :D
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Prisahám, že strecha je na 85% napravená. A "krivý" žľab...? Každý žľab musíš vyspádovať. Tu je "fígeľ" v tom, že dažďový zvod je takmer v strede domu (aby som sa dostal na požadovanú úroveň k zakopanej zbernej nádobe na dažďovú vodu - 10 m3), takže ten žľab klesá od krajov do stredu. Ale to vidíš len na niektorej fotke - v reále nie... ;-)
Odpovedať
@a_s_b zachranovanie historie nechaj na inych, planujes financnu samovrazdu. Byvam vedla v dedine, aj samotny pozemok ma sice vysoku cenu, ale kuriu bezny smrtelnik neutiahne. Za 150k najdes smerom na DS hotovy krasny bungalov, za 200k budes byvat na kraji BA v novom.
Odpovedať
Profilova fotka
tento dom by naozaj stál za citlivé prerobenie a pri tom by mohol byť nenáročný na energie ako to spravil aj @leonardom Čo má tak v rýchlosti napadá: - Podlahy: vybrať všetko staré, hydroizolácia, betón, tepelná izolácia, podlahové kúrenie - Okná/dvere: vymeniť - Fasáda: zateplenie + zopakovanie pôvodných reliéfov na fasáde - Kúrenie: ak budeš mať podlahovku a zateplenú fasádu/strop, tak nie je problém plyn alebo TČ a nezruinuje ťa to. - Strecha: ak je zdravý krov, asi by som ho nechal a len predĺžil krokvy/čelá o hrúbku novej fasády + novú škridľu. Maximálne by si vymenil laťovanie ak by si dával iný typ škridle. Ak momentálne nezateká strecha, tak toto nie je také súrne - môžeš robiť aj o pár rokov neskôr. Ak si šikovný, väčšinu prác si vieš spraviť svojpomocne. Fasádu by som dal ale nejakým profíkom, čo niečo podobné už robili - bude to najviac na očiach ;-) Ja som svojpomocne tiež prerábal starší dom, ale určite to nebol žiaden historický skvost ;-) Jediné čo by som teraz asi zmenil je to, že by som asi ponechal na streche pôvodné valby.
Odpovedať
@sgt Nevies len taky hruby odhad hydroizolácia, betónu a tepelnej izolácie? - napadlo ma este dat radiatory, len neviem, aky je rozdiel v cene a spravenie takeho kurenia. Cital som, ze podlahove kurenie vyde 5-6 tisic, ale to asi nebolo so vsetkym, co k tomu patri. Ak by som tam dal iba radiatory, tak by ta cena nemohla byt nizsia? - ohladne fasady - niekto hovori zateplit a niekto ze take mury sa nezatepluju. aky typ zateplenia by som mal pouzit a akej hrubky? je dobry napad dat iba omietku a nezateplovat? aky je rozdiel v cene ak by som dal iba omietku v porovnani so zateplenim (orientacne) - strecha - vies asi orientacne povedat, kolko by to vyslo, ak by krov bol zdravy?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Ja viem, už si to písal. Teraz som si robil z teba len srandu. Ale to, že máš pekný dom, to platí stále. :-)
Odpovedať
@a_s_b Pri radiatoroch neusetris nic. Ine by bolo, keby si tam uz radiatory mal, ale ked ides od zaciatku, vyjde to plus minus rovnako. Podlahu s izolaciou a potreom budes robit tak ako tak. Pri podlahovke dokonca na tejto ploche aj co to usetris na prevadzke s kondenzacnym kotlom ;)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?